Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 lip 2025, o 11:08

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 paź 2013, o 21:31 

Podziękował : 160
Otrzymał podziękowań: 239
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m.
Eryk napisał(a):
Cape napisał(a):
Eryk napisał(a):
Azymut czarter - 3000

Te cena z cennika ? Bo ja przy pomocy polskiego pośrednika czarteruję 30% taniej, niż w cenniku.

A no z cennika. Nie mam znajomości takich żeby od razu mieć zniżki, być może się da. Navigo przy rezerwacji do końca roku też daje 10% zniżki.
Tak czy siak 3000 - 30% = 2100
2200 - 10% = 1980
2100>1980

Dałem zapytanie za Ciebie :-). Zobaczymy co mi odpowie Azymut

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 paź 2013, o 21:52 

Podziękował : 13
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: stara sterniczka
Na specjalne życzenie - bez pośrednika:
http://www.full-team.com
firma z Biogradu.
Nie porównywałam cen z polecanymi wyżej pośrednikami
ale czarterowaliśmy od nich 4 razy i było ok:
raczej wszystko działało, łódka posprzątana, z kaucją nie było żadnych problemów, ludzie sympatyczni.
W pierwszym czarterze mieliśmy awarię alternatora, zgłosiliśmy telefonicznie z jakiejś zatoczki, przypłynęli motorówką i naprawili (mieliśmy kilka godzin więcej na nurkowanie ;-)

W Grecji też czarterowaliśmy bezpośrednio od Greka ... to wcale nie jest bardziej straszne niż przez polskich pośredników.

życzę dobrych wyborów i udanego rejsu
Magda

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 paź 2013, o 07:50 

a co w przypadku gdybyś musiała się "przepychać" co do nie zrealizowanej usługi lub z niedociągnięciami? Czy jeździłabyś do Grecji próbować wyegzekwować zwrot finansów lub inne zadośćuczynienie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 paź 2013, o 08:46 

[quote="ErykA no z cennika. Nie mam znajomości takich żeby od razu mieć zniżki, być może się da. Navigo przy rezerwacji do końca roku też daje 10% zniżki.
Tak czy siak 3000 - 30% = 2100
2200 - 10% = 1980
2100>1980[/quote]

Właśnie z Azymuta dostałem info, że dostaniesz spokojnie kwotę poniżej 1980 euro.
niestety polityka czarterodawców jest taka, że pośrednik musi pokazywać ceny detaliczne czarterów wg wskazań czarterowni, a posługiwać się rabatami.
Pamiętaj też, że negocjacje przeprowadzaj wtedy, kiedy masz konkrety i wiesz kiedy płyniesz, a nie w kategoriach mam zamiar może. To zniechęca pośredników do podjęcia wysiłku :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 paź 2013, o 09:35 

Podziękował : 27
Otrzymał podziękowań: 35
Uprawnienia żeglarskie: Plastikowe beztalencie
Okej już rozumiem lepiej brać mimo wszystko od pośrednika, wychodzi to nawet lepiej cenowo. Kompletnie nie rozumiałem natomiast strategii pośredników z tymi cenami. Dla mnie logicznym jest patrze na cennik i biorę gdzie taniej, dlatego nie widziałem sensu podawania cen takich a nie innych, dużo wyższych niż bezpośrednio w Chorwacji. Gdybym nie miał się kogo spytać normalnym jest że taki człowiek zwyczajnie bierze tam gdzie taniej.

Dlugi napisał(a):
niestety polityka czarterodawców jest taka, że pośrednik musi pokazywać ceny detaliczne czarterów wg wskazań czarterowni, a posługiwać się rabatami.

Teraz wszystko jasne.
Dzięki wielkie za pomoc. :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2013, o 12:06 

Podziękował : 13
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: stara sterniczka
Dlugi napisał(a):
a co w przypadku gdybyś musiała się "przepychać" co do nie zrealizowanej usługi lub z niedociągnięciami? Czy jeździłabyś do Grecji próbować wyegzekwować zwrot finansów lub inne zadośćuczynienie?

hmmm ... czyżbym była naiwną optymistką? nie myślałam nigdy co by było gdyby, ale wywołana do odpowiedzi wyobraziłam sobie że, przyjeżdżam do Biogradu i nie ma dla mnie łódki ... chyba wolałabym "przepychać" się osobiście "twarzą w twarz" niż telefonicznie z polskim pośrednikiem.
Nie mniej jednak, 4 razy korzystałam z usług biogradzkiej firmy i wszystko było w porządku, więc traktuję ich jako sprawdzonego czarterodawcę (co nie znaczy, że dam uciąć sobie rękę za nich ;-)

ps. u Greka czarterowaliśmy (jednak) - sprawdziłam - korzystając z polskiego pośrednika, aczkolwiek powodowane było to nie obawami o niedociągnięcia a trudnością w znalezieniu wolnego jachtu bezpośrednio (bardzo późno zaczęliśmy szukać). Cała procedura nie różni się bardzo, w obu przypadkach trafiliśmy dobrze, pływało się świetnie i urlopy zaliczamy do udanych.

pozdr
magda

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2013, o 20:46 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Witaj Eryk.
Wysłałem ci odpowiedź na priva.
Pozdrawiam
Kapitansio

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2013, o 21:12 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 93
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j
Eryk napisał(a):
Okej już rozumiem lepiej brać mimo wszystko od pośrednika, wychodzi to nawet lepiej cenowo. Kompletnie nie rozumiałem natomiast strategii pośredników z tymi cenami. Dla mnie logicznym jest patrze na cennik i biorę gdzie taniej, dlatego nie widziałem sensu podawania cen takich a nie innych, dużo wyższych niż bezpośrednio w Chorwacji. Gdybym nie miał się kogo spytać normalnym jest że taki człowiek zwyczajnie bierze tam gdzie taniej.

Odpowiedź jest bardzo prosta. To są cenniki tzw wyjściowe. Od tych cenników firmy czarterowe w tym przypadku Chorwaci, mogą udzielać rożnych rożnych upustów dla klientów indywidualnych. A to za wczesną rezerwację, targi, czarter 2 tygodniowy, stałego klienta last minute itd. Co zresztą często jest napisane pod cennikami u agentów polskich. Wszytko zależy jakie zniżki w danym czasie daje firma czarterowa. Jeżeli będziesz patrzył na cenniki wyjściowe czy to u agenta polskiego czy chorwackiego zauważysz że ceny na dany jacht powinny być takie same. Jeżeli wyślesz zapytanie do firmy czarterowej chorwackiej, poda ci cenę jaka w tym momencie na dany jacht obowiązuje po zniżkach. Jeżeli spojrzysz na ceny wyjściowe w cennikach agentów polskich zobaczysz cenę wyjściową. Stąd ta różnica.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2