Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 15 lip 2025, o 07:36

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 kwi 2013, o 17:18 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Witam
Pojawiła się nowa wersja Opena a mianowicie 3.2.0 bardziej stabilna od wersji 3.0.
-sektory świecenia świateł - Nowy bajer: klucz angielski > mapy > mapy wektorowe > zaptaszyc extended light sektors > OK. I najechac kursorem na swiatlo z sektorami :)
-prądy niestety ale cały czas w Ameryce
-kalkulator jak nie działał tak nie działa
-GoogleEarth nadal nie działa, jak poprzednio - włączenie wtyczki wywala aplikacje
Minusem jest czcionka którą oczywiście da się przestawić ale i tak jest mało czytelna niż w wersji 2.5.0. Osobiście zostaję przy wersji 2.5.0.
Jak ktoś chce zainstalować 3.2.0 to po ściągnięciu robimy nakładkę, wtedy nic nie ginie z historii tras i logbooka. No i bym zapomniał o mapach pilotowych: http://opencpn.org/ocpn/pilotcharts - ikona klucza angielskiego > zakładka mapy > dodać katalog z mapami > po kliknięciu OK sam przebuduje bazę.
Z tym, ze warto załadować tylko jeden komplet komplet map pilotowych, bo w niektórych miejscach nakładają się na siebie. Na Baltyk NAC, na Śródziemne / Adriatyk MED. Uwaga! - na NAC jest tez Śródziemne ale nie spozycjonowane, prawidłowe jest MED.

Pozdrawiam
Marcin vel Fuxik

Za ten post autor Fuxik otrzymał podziękowanie od: Disintegrator
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 21:05 

Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 26
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Witam
Fuxik napisał(a):
-GoogleEarth nadal nie działa, jak poprzednio - włączenie wtyczki wywala aplikacje

Czy ściągnąłeś osobno program Google Earth?
Czy ściągnąłeś pliki ze strony:
https://github.com/nohal/gecomapi_pi
?
U mnie działa prawidłowo.
Pozdrawiam ;-)

Pozdrawiam
Gabriel Kania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 paź 2013, o 15:58 
Pytam się mądrzejszych kolegów...
Czy możliwe jest żeby OpenCPN był niezgodny z normą S52 i wyświetlał mapy S57 błędnie, to znaczy bez poprawek?
Dwa przykłady. W obu załadowano ten sam katalog map polskich (Świnoujście). Jak jest naprawdę?

Załącznik:
Komentarz: Gazoport i jego oznakowanie
X1.JPG
X1.JPG [ 113.85 KiB | Przeglądane 14594 razy ]

Załącznik:
Komentarz: Gazoport i jego oznakowanie (OpenCPN)
X2.JPG
X2.JPG [ 165.99 KiB | Przeglądane 14594 razy ]

Nabrzeże nr 2 i aktualnie budowane:
Załącznik:
Komentarz: SWINOUJŚCIE
Y1.JPG
Y1.JPG [ 123.53 KiB | Przeglądane 14594 razy ]

Załącznik:
Komentarz: SWINOUJŚCIE (Open CPN)
Y2.JPG
Y2.JPG [ 114.4 KiB | Przeglądane 14594 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 paź 2013, o 21:01 

Podziękował : 878
Otrzymał podziękowań: 1938
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
JacekBol napisał(a):
Pytam się mądrzejszych kolegów...

I któż się odezwie...? :rotfl:

Pewnie tak (wyświetla błędnie), bo zakładam, że w konfiguracji się nie da tego wyłączyć.
Mi trudno coś powiedzieć - nie mam nawet tych map... :-(

BTW:
A na czym polega aktualizacja aktualizacja S-57? Bo ja myślałem, że się pliki podmienia... (dobrze, że mądrzejszych pytasz :mrgreen: )

Zakładam, że wiesz, że
1. tu są źródła: http://sourceforge.net/projects/opencpn/files/opencpn/3.2.0/OpenCPN-3.2.0-Source.tar.gz/download (jak potrafisz to odczytać)
2. tu: http://www.cruisersforum.com/forums/f134/ można zgłosić uwagi. Ale czy to nie będzie działanie na szkodę (Twojej) firmy... :oops:

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 paź 2013, o 21:32 

Podziękował : 411
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
gabryss napisał(a):
Czy ściągnąłeś pliki ze strony:
https://github.com/nohal/gecomapi_pi?

Pobrałem wszystko z tej strony, ale nie ma tam (albo ja nie widzę ;) ) samej wtyczki, czyli earth.dll
Skąd to pobrać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2013, o 05:28 
Wojtku,
Na pewno nie będzie na szkodę firmy, więc zgłaszaj, bo to raczej o bezpieczeństwo chodzi a nie o pieniądze. Do pochylenia się nad problemem, zachęcił mnie Piotr:
PjotrC napisał(a):
Prowadzone są wstępne rozmowy w sprawie zaakceptowania OpenCPN jako producenta upoważnionego do obsługi map S-63,
. A ponieważ kończymy prace nad nową prezentacją map na ekranie komputera, wspieraliśmy się wizualizacjami OpenCPN dla porównywania występowania obiektów.... stąd obserwacja i zadane pytanie. Myślałem że można gdzieś to włączyć (podobnie jak obiekty śródlądowe)

Jest to o tyle ważne, że stoczona batalia o uwolnienie map S57 (również dla OpenCPN) będzie niepotrzebna, jeśli programy nie będą wczytywały publikowanych poprawek. Istnieją bowiem komórki S57 których plik podstawowy był stworzony w 2010 roku, i do dziś ciągnięte są tylko poprawki (czytaj... nigdy nie został wydany nowy jeden plik zawierający kilkadziesiąt poprawek). Jeśli nie da się tego ustawić, użytkownicy Open będą widzieli tylko stan z ... 2010 roku.

Wojtku... w dalszym ciągu uważam, że to świetny soft... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2013, o 10:58 

JacekBol napisał(a):
Na pewno nie będzie na szkodę firmy, więc zgłaszaj, bo to raczej o bezpieczeństwo chodzi a nie o pieniądze.

Myślałem czy zgłoszenie przez Ciebie nie byłoby działaniem na szkodę NavSim... :-)
Ja, nie czuję się na siłach, bo:
1. Moja wiedza o mapach jest znikoma (jestem userem typowym).
2. Nie mam tych map, więc nie mogę sprawdzić czy jakieś ustawienia nie są włączone/wyłączone, źle ustawione.
3. Zapewne na forum padną pytania o szczegóły, a wobec 1. i 2. nie będę ich w stanie podać.
4. Mój angielski... mógłby być lepszy. :oops:

PS.
Jak "działają" te poprawki? To są dodatkowe pliki? W swej naiwności sądziłem, że pobrane poprawki się wgrywa zamieniając pliki
Załącznik:
mapy_S57.JPG
mapy_S57.JPG [ 28.28 KiB | Przeglądane 14197 razy ]

czyli mam "all" z wczoraj, pobieram dzisiejszy "One day" i kopiuję do mojego katalogu z mapami zastępując nowymi plikami stare.

Teraz rozumiem, że poprawki są osobnymi plikami (coś jak Dz.U. - zamiast wydawać ustawy po zmianach jako teksty jednolite zawsze - publikuje się: "w mapie 999 na pozycji X,Y dodać pławę taką to a taką", a z pozycji X1,Y1 zdjąć stawę Z"?) a oprogramowanie "dokłada" (lub "odejmuje") poszczególne poprawki? Tak to działa?
A co z poprawkami czasowymi? Jak sugeruje Stara Zientara to one nie są uwzględnione w Twych przykładach przez OpenCPN. Możesz potwierdzić/zaprzeczyć (w WŻ to sporo kopania)? Czy norma S52 (jest gdzieś dostępna?) przewiduje poprawki "umiejscowione w czasie" (czy w ogóle obiekty "czasowe")? Znaczy: wyświetlam mapę dziś i akwen jest zamknięty a jutro po 0600 - otwarty (albo pojawia się nowa pława)? Pytanie czy nie należałoby zaimplementować "osi czasu" do wszystkich programów obsługujących te mapy - wiem - jest to w Twoich programach (tylko nie wiem czy działa to "wprzód" (bo wstecz to pamiętam że działa, ale wprzód też chyba bo przewidywane pływy można zobaczyć jeśli dobrze pamiętam). Czyli: czy można zobaczyć mapę "jutro"?).

Jak z powyższego widać moja wiedza o mapach... jest... no... niewielka. :-(

Możesz podobny przykład (bak poprawek) znaleźć na mapach z http://www.charts.noaa.gov/ENCs/ENCs.shtml

=====================
To jeszcze przy okazji:

Na mapach napotykam symbole mi nieznane. O część można odpytać mapę (prawy klik | szczegóły obiektu (w OCPN) Ale część symboli nie jest aktywna*).
1. Czy te symbole wymyśla producent mapy czy jest jakiś standard? Na 100+ mówiłeś OIDP o próbie wprowadzenia jakiegoś standardu symboli ECDIS.
2. Gdzieś jest dostępny odpowiednik BHMW 551 czy Chart 5011 admiralicji: (https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fseaspirit.ru%2Fpdf%2FCORRECTION%2520CHART%2FUKHO%2520-%25205011%2520Symbols%2520and%2520Abbreviations%2520used%2520on%2520Admiralty%2520paper%2520Charts%2520Ed4%2520-%25202008.pdf&ei=SepoUunhJYa50QXo3YCgBQ&usg=AFQjCNELfYNaHLBACcEagWi2tw2BZd878A&bvm=bv.55123115,d.d2k) dla map S-57 (o ile jest standard) czy to może norma S52 precyzuje?

-------
*)
Załącznik:
Komentarz: np. Co oznacza to "U w kartuszu"
U_w_kartuszu.JPG
U_w_kartuszu.JPG [ 25.54 KiB | Przeglądane 14197 razy ]

Z tą uwagą o mojej niewielkiej wiedzy to był eufemizm. Tak naprawdę gówno wiem. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2013, o 11:54 

Otrzymał podziękowań: 53
JacekBol napisał(a):
Czy możliwe jest żeby OpenCPN był niezgodny z normą S52 i wyświetlał mapy S57 błędnie, to znaczy bez poprawek?

W kwestii obsługi map S57 OpenCPN korzysta z zewnętrznej biblioteki GDAL, także Open Source. Na pierwszy rzut oka opis GDAL sugeruje, że pliki poprawek powinny być uwzględniane.

Problemu z tym sobie dotąd nie przypominam, chyba głównie dlatego, że mapy ENC nie są zbyt popularne. Te źródła ENC, z którymi miałem do czynienia, prowadzą dystrybucję map zawsze aktualnych i nie miałem nigdy w ręku zestawu poprawek. (Z innej beczki: usiłowałem kiedyś poprawiać elektroniczne locje NGA urzędowymi mechanizmami, ale poddałem się z kretesem, przechodząc po prostu na pobieranie najnowszych kompletnych wersji ... ).

Krótko mówiąc: jeśli jest praktyczny problem dotyczący sporego kręgu użytkowników, to można go drążyć. Sama zgodność z normą, choć nigdy się tego nie lekceważy, nie jest powodem wkładania dodatkowej pracy... dlatego OpenCPN może istnieć i być przydatny tysiącom żeglarzy ...

Tu rozumiem, że rzecz dotyczy zgrania 3 elementów: 1) GDAL, 2) reszta OpenCPN, 3) postać polskich ENC ew. dystrybuowanych w taki czy inny sposób.
Przy dostatecznym zainteresowaniu rozwiązanie się znajdzie.

Czy jest gdzieś powszechnie dostępne źródło map ENC z poprawkami?

P.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2013, o 12:32 

Podziękował : 3100
Otrzymał podziękowań: 2697
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Jak sugeruje Stara Zientara to one nie są uwzględnione w Twych przykładach
Skasowałęm swój post, bo źle spojrzałem na przykłady. :(

W drugim przypadku brak jest poprawek czasowych, ale w pierwszym przykładzie są.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2013, o 13:11 

PjotrC napisał(a):

nie wiem czy pomogę, czy namieszam, ale: ściągnąłem z NOAA mapy US1HA01M:
parę dni temu wydanie 17
Załącznik:
US1HA01M_17.zip [749.48 KiB]
Pobrane 277 razy

dziś wydanie 18
Załącznik:
US1HA01M_18.zip [459.18 KiB]
Pobrane 259 razy

obrazy tych map są takie:
Załącznik:
wyd_17.jpg
wyd_17.jpg [ 153.85 KiB | Przeglądane 14051 razy ]

Załącznik:
wyd_18.jpg
wyd_18.jpg [ 131.52 KiB | Przeglądane 14051 razy ]

Załącznik:
Komentarz: aktywowane obie
wyd_17_18.jpg
wyd_17_18.jpg [ 145.86 KiB | Przeglądane 14051 razy ]

Więc 18 ma "dziury" (i mniejszą wielkość pliku). Ale nazwa pliku i katalogu map jest taka sama (zmieniłem nazwy dodając "17"/"18" żeby było wiadomo o co chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2013, o 17:01 

PjotrC napisał(a):

nie wiem czy pomogę, czy namieszam, ale: ściągnąłem z NOAA mapy US1HA01M:
parę dni temu wydanie 17 dziś wydanie 18

To źródło akurat znam... ;)

Jeśli zajrzysz do plików w zipach, zobaczysz, że są tam jedynie mapy bazowe (rozszerzenia .000), czyli kolejne wydania, bez wyodrębnienia składowych plików z poprawkami. Gdyby takie były, powinny mieć rozszerzenia .001, .002 itd.

ENC, które oficjalnie pobrałem ze stron hydrografii holenderskiej i belgijskiej również zawierają jedynie mapy bazowe.

Pytanie dotyczyło jakiejś hydrografii publikującej dla ogółu użytkowników mapy ENC z wyodrębnionymi sekwencjami poprawek. Jak się znajdą, będzie można się ew. przyjrzeć.

Przy okazji:

Litera "U" w kartuszu oznacza DQUALU01, czyli obszar, dla którego nie dokonano oceny jakości mapy. Odpowiednikiem Mapy nr 1 dla ECDIS jest dodatek do S-52, czyli "Paper Based Description of Symbols for use on ECDIS".

Za ten post autor PjotrC otrzymał podziękowanie od: Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2013, o 17:27 

PjotrC napisał(a):
są tam jedynie mapy bazowe (rozszerzenia .000), czyli kolejne wydania, bez wyodrębnienia składowych plików z poprawkami. Gdyby takie były, powinny mieć rozszerzenia .001, .002 itd.

Dzięki Piotrze!
Mapa w wersji 18 nie ma wszystkich danych (wyraźnie widać że obejmuje niecały obszar). Dopiero "nałożenie" na bazową mapę w wersji 17 (000) wersji 18 też z rozszerzeniem *.000 daje aktualną. Próbowałem do katalogu z "siedemnastką" dołożyć "osiemnastkę" zmieniając jej rozszerzenie na (001) - ale to nie działa. Nie wiem czy dlatego, że jest tak jak pisze JacekBol czy ta spreparowana mapa z poprawką jest zła. Ktoś ma możliwość sprawdzenia czy tak spreparowana mapa działa w innym programie? (W OCPN wyświetla tak jakby sama 000 (17-tka) była).
Załącznik:
Komentarz: spreparowana poprawka
US1HA01M_17_18.zip [1.18 MiB]
Pobrane 269 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2013, o 18:51 
Piotrze i Wojtku. Przygotuję Wam na jutro rozkodowaną do S57 aktualną wersję jakiejś komórki zgodnie z normą i dystrybucją IMO. Będę wdzięczny za informację czy da się to zaimplementować,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 10:31 
OK. Na PW poszły informacje skąd mapę wziąć.

Mapa jest aktualna. Edycja 13. Basemap z 8 LIS 2012.
W kolejnych katalogach... jest do niej 15 poprawek. Ostatnia z 11 października 2013.

Struktura jest zgodna z http://www.iho.int/iho_pubs/standard/S-63/S-63_Guidance_Notes.pdf

Zatem teraz czekamy na Waszą (Piotra i Wojtka) opinie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 12:30 

Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: Wioślarz, (małpa) ekstraordynaryjny
JacekBol napisał(a):
OK. Na PW poszły informacje skąd mapę wziąć.

Mapa jest aktualna. Edycja 13. Basemap z 8 LIS 2012.
W kolejnych katalogach... jest do niej 15 poprawek. Ostatnia z 11 października 2013.

Struktura jest zgodna z http://www.iho.int/iho_pubs/standard/S-63/S-63_Guidance_Notes.pdf

Zatem teraz czekamy na Waszą (Piotra i Wojtka) opinie...

Jeśli możesz Jacku wyślij i do mnie, popatrzę na to
Pozdrawiam !
Bogdan
bodekl@poczta.onet.pl
p.s dla jasności nie jestem opencepeeniarzem ;))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 14:37 
Pan Bodzio napisał(a):
Jeśli możesz Jacku...

Ja tam chętnie bym dał adres wszystkim... ale niestety nie mogę... :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 16:08 

JacekBol napisał(a):
Struktura jest zgodna z ...

Zdecydowanie lepiej rozważać przypadki pochodzące z publicznie dostępnych źródeł...

Spróbowałem otworzyć tę mapę w kilku ENC_Viewerach:

- SeeMyENC (firmy 7Cs) - zawiesza się
- OpenCPN - jeśli bez poprawek, wyświetla tylko kontur komórki, z poprawkami - crash
- seaPro (firmy Euronav) - mówi, że nie zaimportuje tej mapy, bez dalszych informacji

Wszystkie trzy bez kłopotów pokazują ENC pobrane z różnych hydrografii.
Czyli chyba tym gorzej dla norm...

PS.
Nie jestem zresztą pewien, czy ten temat pasuje do tego wątku, a nawet i forum. Na stronie opencpn.org (zakładka Tracker) jest system raportowania błędów i zgłaszania wniosków o nowe funkcje i ulepszenia. Czytają to stale autorzy i testerzy.

Na forum (zakładka Forum) z kolei często piszą nie tylko autorzy OpenCPN, ale i twórcy rozmaitych innych programów (w tym komercyjnych) i w ogóle liczni eksperci. Zaawansowane kwestie na pewno zainteresują tam szerszy ogół.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 16:32 
PjotrC napisał(a):
Czyli chyba tym gorzej dla norm...

Hm... Nie wiem co powiedzieć... NavCruiser (wersja z Zawiszy)

Załącznik:
A1.JPG
A1.JPG [ 333.29 KiB | Przeglądane 13377 razy ]

Wcześniej Navi

Rodzi się ciekawy temat.. Co tak naprawdę pokazują nam programy nawigacyjne?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 16:35 

PjotrC napisał(a):
- OpenCPN - jeśli bez poprawek, wyświetla tylko kontur komórki, z poprawkami - crash

u mnie w OpenCPN 3.2.2 wyświetla "prawidłowo" po wskazaniu katalogu (czyli z poprawkami)
Załącznik:
S57_z_poprawkami.JPG
S57_z_poprawkami.JPG [ 121.06 KiB | Przeglądane 13370 razy ]

Jednak - o ile żółte pławy wokół budowy falochronu w Świnoujściu zostały zdjęte - poprawek nie ma. Potwierdza to sygnaturka mapy - bazowa
Załącznik:
S57_z_poprawkami_wersja.JPG
S57_z_poprawkami_wersja.JPG [ 80.04 KiB | Przeglądane 13370 razy ]

Próbowałem zmieniać rozszerzenia poprawek na 000. I wyświetlać osobno (nic nie widać, ale nie ma błędu (poza poprawką 11 OIDP, która zawiesza OCPN) oraz razem. Nic nie wskórałem. :-(

Znaczy: Jacek ma rację - nie wyświetla prawidłowo poprawek.
Drugą rację ma Piotr - dopóki nie istnieją powszechnie dostępne mapy z poprawkami zgodnymi z normą - nie ma po co rozwiązywać problemu (nieistniejącego dla użytkowników).

Jak BHMW udostępni mapy (na razie brak reakcji na mego maila) - będzie nad czym się pochylić. W tej chwili nawet nie ma jak zgłosić błędu (brak możliwości wysłania map).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 16:47 
To prawda. Jednak bez tego nie zadziała mechanizm S-63.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 16:47 

JacekBol napisał(a):
Hm... Nie wiem co powiedzieć... NavCruiser (wersja z Zawiszy)

To te zaznaczone pławy mają być czy nie?
U mnie:
Załącznik:
plawy.JPG
plawy.JPG [ 158.97 KiB | Przeglądane 13368 razy ]

BTW: A te "śnieżynki w trójkąciku" to co to jest?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 16:49 
Tak. Mają być. Sa to pławy tymczasowe. Tam aktualnie budowane jest nowe nabrzeże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 16:51 
BTW: A te "śnieżynki w trójkąciku" to co to jest?

Nie mam Wojtku najmniejszego pojęcia.. Też chciałem się Ciebie o to zapytać co to jest w OpenCPN'e

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 16:58 

Podziękował : 3100
Otrzymał podziękowań: 2697
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
mają być czy nie?
Zawsze możesz sprawdzić w UMP. Jest co tydzień poprawiana wg WŻ. :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 17:30 

Jak BHMW udostępni mapy (na razie brak reakcji na mego maila) - będzie nad czym się pochylić.

I tak i nie...

Ew. mapy mogą być rozmaite (jak widać na przykładach), więc lepiej, żeby z nimi było jak najmniej kłopotu.

Generalnie jest trend w kierunku udostępniania S-57 i/lub innych postaci map, ale S-57 specjalnie szczęścia nie dadzą, praca z nimi to chyba najniższy komfort. Jakiś czas temu już mi się wydawało, że w USA porzucono dystrybucję S-57, ale widzę, że nie.
W popularności wygrywają chyba jednak mapy rastrowe, które też sporo hydrografii dystrybuuje publiczności (USA, Brazylia, Argentyna - BSB, Nowa Zelandia - obrazy JPEG, które ludzie konwertują do BSB).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 17:44 

Podziękował : 411
Otrzymał podziękowań: 223
Stara Zientara napisał(a):
mają być czy nie?
Zawsze możesz sprawdzić w UMP. Jest co tydzień poprawiana wg WŻ. :lol:

Świeżo pobrana UMP. ;)

Załączniki:
swina.jpg
swina.jpg [ 22.59 KiB | Przeglądane 13286 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 17:47 
PjotrC napisał(a):
W popularności wygrywają chyba jednak mapy rastrowe,

Chyba jednak nie zgodzę się... Rastry będą odchodzić do lamusa. Śmiem twierdzić że od lipca 2017... no.. 2018 nie będzie po nich śladu na świecie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 18:43 

JacekBol napisał(a):
Rastry będą odchodzić do lamusa.

To prawda, na pewno przyszłość należy do map wektorowych... miejmy tylko nadzieje, że ceny SENC spadną...

Podtrzymuję spostrzeżenie, że wśród użytkowników OpenCPN (obserwując aktywność na forum, wkład pracy autorów narzędzi w obsługę map różnych typów itd.) ciągle więcej dzieje się w świecie rastrowym niż w S-57. Widać to wyraźnie wśród żeglarzy amerykańskich, którzy mają wybór darmowych jednych i drugich. Mam na myśli tych, którzy z rozmaitych względów nawigują na laptopach i sami kompletują rozwiązania nawigacyjne.

Po to, żeby w OpenCPN dobrze czuć się z S-57 trzeba by włożyć sporo pracy w poprawienie ich obsługi. Wyobrażam sobie, że byłoby to możliwe, gdyby rzeczywiście darmowe S-57 były dostępne co najmniej dla całej Europy, ale to jeszcze nie tak zaraz...

Stąd sugestia, by nie wyrzucać jeszcze map rastrowych przez jakiś czas ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 20:16 
PjotrC napisał(a):
W popularności wygrywają chyba jednak mapy rastrowe {...}Stąd sugestia, by nie wyrzucać jeszcze map rastrowych przez jakiś czas ...

Pełna zgoda Piotrze. Map rastrowych nie da się popsuć. Można je tylko źle osadzić. Tylko... skąd wziąć AKTUALNE mapy rastrowe? Kółko się zamknęło. Dzięki Piotrze i Wojtku za pomoc.
Mapy Świnoujścia są Wasze. Na ftp... macie jeszcze plik ZIP. To cały tor Szczecin -Świnoujście (4 mapy w S-63... do dalszych prac)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2013, o 08:24 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
JacekBol napisał(a):
PjotrC napisał(a):
W popularności wygrywają chyba jednak mapy rastrowe {...}Stąd sugestia, by nie wyrzucać jeszcze map rastrowych przez jakiś czas ...

Pełna zgoda Piotrze. Map rastrowych nie da się popsuć. Można je tylko źle osadzić. Tylko... skąd wziąć AKTUALNE mapy rastrowe? Kółko się zamknęło. Dzięki Piotrze i Wojtku za pomoc.
Mapy Świnoujścia są Wasze. Na ftp... macie jeszcze plik ZIP. To cały tor Szczecin -Świnoujście (4 mapy w S-63... do dalszych prac)

A ja tak dodam nieco złośliwie... Dla niektórych (całkiem sporej ilości) regionów "aktualna mapa" w jakiejkolwiek bądź formie - to często mapa świeżo wydana, a jakże, ale na podstawie pomiarów robionych dwa wieki temu :) (Oceania...)* czy blisko wiek temu (Arktyka). To moze mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć, na co mam tak "świeżej" mapy szukać?

Osobiście wolę jakąkolwiek bądź mapę papierową plus aktualny spis świateł.**Te są dostępne bezpłatnie.

*nie wierzycie? Weźcie mapę i porównujcie pozycje wysp ze zdjęciami satelitarnymi :)

** w takim wypadku nie obchodzi mnie, czy światła maja poprawne pozycje czy tez sprzed dwóch wieków. Ponieważ ustalam pozycję relatywnie do nich, nie obchodzi mnie jakimi cyferkami jest ona opisana...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona