Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 19:19

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kreta
PostNapisane: 6 maja 2013, o 18:27 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Przygotowywałem dla Mariusza "markrzy" krótki opisik Krety i pomyśłałem, że wrzuce go też na forum. Jest to też tak jakby kontynuacja wątku :

viewtopic.php?f=39&t=13526

Rozumiem, że wypływasz z Chania i pamiętam, że Gramvousę (Balos Bay ), Elafonissi już widziałeś. Generalnie plany zweryfikuje wiatr. Jeśli będzie mocno wiało z zachodu, to będziesz miał kłopot, żeby dopłynąć na południe Krety, chyba że jesteś twardy :D . Piszę o tym południu, bo dla mnie południe Krety jest dużo ciekawsze. Północ jest taka dla turystów, a południe, inna bajka. Ale po kolei.
Ja, będąc na twoim miejscu popłynąłbym najpierw na Antikithirę, dalej wzdłuż zachodniego wybrzeża (tam raczej nie szukaj portów ) do Paleochory. Dalej – jeśli nie będzie dużego wiatru i będzie można zostawić łódkę na kotwicy przy Ag. Roumeli – to wszedłbym kawałek od końca do wąwozu Samaria, daje zatoka Loutro, następnie koniecznie Gavdos, potem Chora Sfakio. Koniecznie trzeba zawinąć do Aghia Gallini i do zatoki przy Matali. Port Pirgos – nic ciekawego. Z Kali Limenes mam niemiłe wspomnienia. Chciałem wejść tam kiedyś nocą, ale jakiś stateczek „omrygał mnie aldisem” a ja nie miałem czym mu „odmrugać” :D , więc popłynąłem dalej do Matali. Rano jak zobaczyłem łódkę - szok, cała była w mazucie. Przy Kali Limenes b. często stoją tankowce, uzupełniają zbiorniki ropy na wysepce Ag. Pavlos. Pomiędzy Matalą a Ierapetrą nie ma nic ciekawego, tzn. portu nie ma ciekawego. Koniecznie trzeba zawinąć na wysepke Chrissi, to wyspa - wielka plaża. W sezonie pływają tam tysiące turystów z Ierapetry. Jedna sezonowa tawerna, od strony S i paru rybaków mieszkających tam na stałe. No i jeszcze w lecie w krzakach masa namiotów na dziko. Wejście do Ierapetry niebezpieczne, ale warto wejść, miasteczko z greckim klimatem, poza tym dalej, aż do portu Sitia nie ma gdzie wejść. Fajny port w miejscowości, Makri Gialos, ale raz wszedłem tam w główkach portu w muł. W dzień możesz spróbować wchodzić. Ew, można stawać na kotwicy, przed portem. Wschodnie wybrzeże to, po kolei od południa, zatoka Zakros i dalej port Kouremenas, niestety nigdy nie było tam miejsca. Warto zajrzeć na plażę Vai (kręcono tam reklamę batonów Bounty), łódkę można śmiało zostawić na kotwicy. Na plaży cafe i mini tawerna. Teoretycznie mógłbyś płynąć stąd na Kassos i Karpathos, ale warto odwiedzić Sitię, a Aghios Nikolaos to obowiązkowo. Jest tam bardzo fajna marina a i samo miasteczko suuuper. Przy samej marinie, po przejściu obok biura, schodkami w górę i są tam 3 knajpki – wybierz gyrosownie braki Vargas ( dwóch ubranych na czarno braci) – najlepszy gyros w całym Aghios, poza tym mają doskonałe sery swojej produkcji. Nie daj się skusić na ich domowe wino, niestety paskudne. szyld gyrosowni masz nazdjęciu

W mieście masę marketów, paliwo na telefon – marina zamówi. W zatoce Mirabello, warto popłynąć do laguny Spinalonga. Warto stanąć na kotwicy w Eloundzie, w porcie ciasno i płytko. Polecam tawernę Paradosiako lub tę obok, której nazwy nie pamiętam.

Opływając Przylądek Sideros uwaga na liczne skałki, warto ominąć go sporym,( dużo ponad pół mili ) łukiem, lub płynąć bardzo, bardzo uważnie.
Jeśli będzie mocno długo wiało z zachodu, niestety pozostanie Ci płynąć północnym wybrzeżem Krety. Moim zdaniem nie warto płynąć do Soudy. Natomiast Rethymno na pewno będziesz chciał zobaczyć. Za Rethymno, następny port który na pewno warto zobaczyć to klimatyczne Bali. Przed Iraklio leży port Paleokastro, nie warto tam zaglądać, blisko elektrownia i brzydko. Iraklio trzeba odwiedzić, chociażby z racji Knossos. W głębi portu jest tzw. marina, ale rezydencka i nigdy nie znalazłem tam miejsca. Możesz zacumować do wewn. strony falochronu, jak najbliżej fortu, ale keja wysoka. Alternatywa do Iraklio jest marina w Gouves, ale dla mnie nieciekawa http://www.portogouves.gr/. Prysznice na zapleczu kawiarni i przy większej fali trudne wejście. Możesz zajrzeć do Hersonnisos, duża typowo turystyczna miejscowość, ale port zatłoczony i trudny. Nie wchodź do Malii, port niedokończony i totalny bałagan . Dalej płynąc na wschód masz dwa ładne porciki: Sissi i Milatos. Do Sissi nigdy nie odważyłem się wejść, do Milatos raz. Jeśli wieje i jest fala możesz stuknąć dnem łodzi o podłoże. Przy spokojnym morzu jest tam 2-2,5 m głębokości na wejściu. Dalej to już Mirabello itd.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Załączniki:
Komentarz: Warto stanąć na kotwicy w Eloundzie, w porcie ciasno i płytko. Polecam tawernę Paradosiako lub tę obok, której nazwy nie pamiętam.
elounta tawerny-crop.jpg
elounta tawerny-crop.jpg [ 343.02 KiB | Przeglądane 3432 razy ]
Komentarz: Najlepsza kolację w Aghios można zjeść w zatoce Kitroplaka, najlepsze tawerny to te zaznaczone na zdjęciu poniżej.
aghios.jpg
aghios.jpg [ 327.68 KiB | Przeglądane 3436 razy ]
Komentarz: szyld gyrosowni, to ta z parasolami ALFA
P1000022-crop.JPG
P1000022-crop.JPG [ 303.57 KiB | Przeglądane 3436 razy ]
gyrosownia marina.jpg
gyrosownia marina.jpg [ 275.05 KiB | Przeglądane 3436 razy ]

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowania - 3: Gregs, Hipopotam, markrzy
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kreta
PostNapisane: 13 maja 2013, o 11:18 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
A gdyby wyprawę na Kretę połączyć w ramach dwu-trzyetapowej wyprawy (po 7 do 10 dni) to skąd lepiej brać czarter biorąc pod uwagę ceny czarteru, łatwość przylotu z Polski no i oczywiście trasę jaką się przy wyprawie na Kretę zrobi. Na gorąco rozważałem Rodos, Santorini albo wręcz Ateny jako punkt startu i mety.

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2013, o 14:04 

Podziękował : 461
Otrzymał podziękowań: 482
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Dzięki.
:rotfl: Spaliłeś mi przyszłe zagadki z cyklu "Gdzie to jest" . Straszne niedopatrzenie!!!!!!!!

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Bastard napisał(a):
skąd lepiej brać czarter biorąc pod uwagę ceny czarteru, łatwość przylotu z Polski

Najtanszy charter Kalamaki, dolot Chania, Kos - loty ok 400 zł z bagażem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2013, o 14:19 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
nie będę mógł z tym żyć ..

Bastard napisał(a):
A gdyby wyprawę na Kretę połączyć w ramach dwu-trzyetapowej wyprawy (po 7 do 10 dni) to skąd lepiej brać czarter biorąc pod uwagę ceny czarteru, łatwość przylotu z Polski no i oczywiście trasę jaką się przy wyprawie na Kretę zrobi. Na gorąco rozważałem Rodos, Santorini albo wręcz Ateny jako punkt startu i mety.

jak pisał markrzy z Aten, lub ew. z Parosu, z tym, że dolot na Paros wychodzi drożej, lub dolot do Aten i szybkim promem na Paros.
Rodos też dobra opcja, też można znaleźć tani dolot.
trzeba pamiętać, że na trasie Rodos - Kreta i odwrotnie , może nieźle przywiać i kiwać
Kiedyś dużo szukałem łódek do wyczarterowania na Krecie i niestety nie znalazłem. Duże firmy Vernicos i Kiriakoulis miały opcję dostarczenia jachtu na Kretę, ale holernie drogo wychodziło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2013, o 14:29 

W Chani w porcie widziałem łajby/ prywatne/ z tablicami zapraszającymi do charteru. Mogę Tobie po 23.09 wysłać namiary. Będzie jak znalazł na następny sezon:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2013, o 15:03 

Gdybyś nie chciał czekać - tu masz telefony do Port Authority Chania. Pewnie powiedzą Tobie czy jest jakaś łajba do wyczarterowania.

The dialing code for Greece is +30 and the dialing code for Crete and Chania is 28210 so if your are calling from outside Greece or during your stay but from a mobile phone make sure that the number your are calling begins with +3028210. Otherwise it should start simply with 28210 followed by a 5 digit number.

Port Authority Chania 2821 0 28388-28888
Port Authority Souda 2821 0 89240
Port Authority Kastelli 2822 0 22024

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2013, o 21:24 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
markrzy napisał(a):
W Chani w porcie widziałem łajby/ prywatne/ z tablicami zapraszającymi do charteru. Mogę Tobie po 23.09 wysłać namiary. Będzie jak znalazł na następny sezon:)
Czy można się nieśmiało spytać, czy są w tej sprawie jakieś nowe informacje? :)

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 08:13 

Bastard napisał(a):
jakieś nowe informacje

ano są , niestety negatywne. Plan zwiedzenia portu i polatania po kei legł w gruzach z powodu tego , że Rayanair z Wrocławia do Chani spóźnił się raptem ponad 3 h. Byliśmy w porcie dopiero ok 2:30 w nocy, a rano ruszaliśmy w dalszą drogę. :-(

Odpowiedz z cytatem