Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lip 2025, o 13:19

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 81  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 sty 2015, o 14:43 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
skipbulba napisał(a):
Owszem, moje wpisy są jedynie reakcją na Wasze medzenie.
skipbulba napisał(a):
Nie pouczaj mnie co mam rozumieć jako ja Ciebie nie pouczam.

et cetera, et cetera, et cetera.
Hallo, hallo, czy jest na sali jakiś lekarz.???? Kolega coś wypił i jest z nim coś nie tak...chyba.
Skipciu, WYLUZUJ. Zobacz, Nowy Rok, pogoda pod psem, twoje słodkie brum, brum stoi nienaruszone. WYLUZUJ.
IMMNKCS

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 14:45 

Podziękował : 91
Otrzymał podziękowań: 637
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Moniia napisał(a):
Jak bardzo bierze? Wiecie, jakie jest źródło przecieku? (Pęknięcie na spawach, poza spawem, drobne uszkodzenia czy może coś innego?)

Monia, pls nie zaczynaj tego co jest w tym drugim wątku. Stawianie takich pytań powoduje potem dziesiątki kolejnych. Umówiliśmy się wszyscy (przynajmniej takie mam wrażenie ) że ten wątek zostaje dla publikowania konkretnych informacji)

Wiem, że to jest konkretne rzeczowe, żeglarskie pytanie, ale na odpowiedź przyjdzie czas na pewno.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 14:54 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
waliant napisał(a):
Dokładnie tak samo, jak i Wiktor może komentować Twoje wpisy. Czyż nie?
Przecież mu nie bronie, nieprawdaż? On mi broni.... tzn. prosi, żebym zamknął ryj i się nie wypowiadał :)
junak73 napisał(a):
Eee tam to tylko takie Maćkowe słynne "pitu pitu".
No cóż, nie macie monopolu na pitu-pitu :)
junak73 napisał(a):
Maciek lubi żeby jego było na wierzchu, ciekawe czy na moto3miasto też tak....
Tam z rzadka się wypowiadam. Generalnie rzadko są tam tematy, które mnie interesują.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 15:02 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Wy tu sobie przygryzacie, a w głównym wątku trochę informacji podano.

Myślę, że wyrażę teraz prośbę WIELU osób: komentarze to tych wiadomości wpisujcie tutaj, tam czekajcie tylko na dalsze nowiny.

Zbieraj się tu dziś nie udziela - to wskazuje, że pomaga chłopakom jak tylko może!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 15:14 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Dlatego przygryzamy sobie tutaj. Wydaje się, że HP to odpowiednie miejsce :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 15:18 

Podziękował : 4531
Otrzymał podziękowań: 4285
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
A tutaj news z oficjalnej strony:

http://shackleton2014.pl/01-01-2015/

Cytuj:
Wczoraj, 31 grudnia 2014 roku ok. 0700 rano lokalnego czasu ARA Castillo zabrał załogę Polonusa z bazy PAN im. H. Arctowskiego i wyruszył w kierunku miejsca, gdzie znajdował się jacht Polonus. Cała ekipa była na miejscu ok. godz. 0900.

Przygotowania do ściągnięcia jachtu na wodę trwały do godz. 1300. W tym czasie wypompowano do beczek ropę znajdującą się w zbiornikach, wodę pitną. Wyjęto także rzeczy osobiste załogi i inne dla maksymalnego odciążenia kadłuba. Nurkowie z okrętu obejrzeli kadłub jachtu przed ściąganiem na wodę.

Ok. godziny 1600 rozpoczęło się ściąganie jachtu na wodę. Około godz. 0100 ARA Castillo przyprowadził na holu Polonusa do stacji PAN im. H. Arctowskiego.

Pomoc załogi okrętu była bardzo duża i profesjonalna. Szkody powstałe podczas 8 dni leżenia jachtu na kamieniach spowodowały jednak, iż jacht bierze wodę. Na jachcie pracuje cały czas motopompa. Jeszcze dziś będzie podejmowana próba wyciągnięcia Polonusa na brzeg.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 15:21 

To teraz Wujkowie Dobra Rada - do dzieła! Jak wyciągnąć jacht na brzeg, znaleźć dziurę i załatać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 15:28 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4265
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Netart napisał(a):
Monia, pls nie zaczynaj tego co jest w tym drugim wątku. Stawianie takich pytań powoduje potem dziesiątki kolejnych. Umówiliśmy się wszyscy (przynajmniej takie mam wrażenie ) że ten wątek zostaje dla publikowania konkretnych informacji)

Wiem, że to jest konkretne rzeczowe, żeglarskie pytanie, ale na odpowiedź przyjdzie czas na pewno.

Bosz, naprawdę ręce opadają. Pytanie Moniki też jest "szukające krwi i sensacji"?
Czy może w ogóle mamy się zamknąć całkowicie wszyscy?
To napiszcie to wprost albo zamknijcie wątek i będzie wszystko cacy.

Ostatnio edytowano 1 sty 2015, o 16:31 przez Janna, łącznie edytowano 1 raz
Janna: przeniosłam "nieoficjalne" posty do właściwego wątku

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 15:35 

Podziękował : 119
Otrzymał podziękowań: 217
Uprawnienia żeglarskie: mam :P
Teraz mozna gdybac, ze gdyby nie swieta, to jacht bylby caly, jednak 8 dni stukania o skale dalo swoj efekt.
Wcale mi sie to nie podoba, bo pietrzy i tak nie male juz problemy.
Czekam na kolejne info co z jachtem, czy juz na brzegu, gdzie i jak mocno cieknie

https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 16:14 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 548
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Paco napisał(a):
Teraz mozna gdybac, ze gdyby nie swieta, to jacht bylby caly, jednak 8 dni stukania o skale dalo swoj efekt.
Wcale mi sie to nie podoba, bo pietrzy i tak nie male juz problemy.
Czekam na kolejne info co z jachtem, czy juz na brzegu, gdzie i jak mocno cieknie

Może to nie tylko święta? W końcu Castillo (czy inne jednostki) są tam w innych celach - głównie ratowania życia (pierwsza akcja była jednak błyskawiczna) i ochrony przyrody. Z tego co czytaliśmy wcześniej, to "szczęście w nieszczęściu" że wysztrandowali koło tzw SSI czyli Site of Special Interest - czyli ściśle chronionego rezerwatu. Bo (tak wnoszę z wiadomości) to był główny powód w miarę szybkiej reakcji - usunąć potencjalne źródło zanieczyszczeń, a że najprościej było to przez zwodowanie, to pomogli.

Także chyba święta nie miały tu wiele do gadania, bardziej pogoda i pewnie (coś o czym totalnie nie mamy wiadomości) negocjacje pomiędzy ubezpieczycielem, marynarką, ambasadą, pingwinami.....

Biorąc pod uwagę gdzie się to wszystko dzieje to naprawdę idzie jak po maśle...
Troszkę przekornie - to na czyją cześć ta wyprawa? I jak długo wyprawa Shackletona czekała na pomoc? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 16:20 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Waliant widzę dwie możliwości: albo jesteś pełen złej woli albo niezdolny do zrozumienia prostego zdania po polsku.
Przeczytaj jeszcze raz ostatnie zacytowane przez samego siebiw zdanie Netarta. A potem powiedz głośne "Przepraszam" .
I to Ty... koooniec swiata pani Popiołkowa...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 16:22 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Bubr napisał(a):
I jak długo wyprawa Shackletona czekała na pomoc?

Sami sobie udzielili pomocy ;)
wiki napisał(a):
W sierpniu 1914 roku wyprawa w liczbie 28 ludzi wypłynęła z Wielkiej Brytanii na barkentynie Endurance dowodzonej przez Franka Worsleya. Po krótkim pobycie na Georgii Południowej 15 grudnia 1914 roku wyruszyli na Morze Weddella. Planowana była piesza trasa przez Antarktydę od Morza Weddella do Morza Rossa. Po 6 tygodniach żeglugi znaleźli się 160 km od lądu Antarktydy gdzie zatrzymało ich zwalisko kry lodowej. 14 lutego 1915 roku lód skuł wodę i uwięził statek i załogę, która rozpoczęła walkę o przetrwanie. Załoga musiała opuścić statek Endurance w październiku 1915 roku, kiedy coraz grubsza pokrywa lodowa poważnie uszkodziła statek. 27 października 1915 roku Endurance został zmiażdżony i zatonął pod lodem. Cała załoga podjęła desperacką próbę dotarcia na kraniec kry lodowej ciągnąc za sobą 3 szalupy ratunkowe.
Po dotarciu na otwarte wody 28 osób załogi szczęśliwie dopłynęło do Wyspy Słoniowej, wchodzącej w skład archipelagu Szetlandów Południowych, gdzie rozbito obozowisko. Większość członków wyprawy pozostała na wyspie pod dowództwem Franka Wilda, zaś Shackleton przedostał się z pięcioma wybranymi przez siebie ludźmi w małej łodzi ratunkowej przez najburzliwsze morze świata na odległą o 1200 km Georgię Południową, aby sprowadzić pomoc dla swojej załogi. Po dotarciu na Georgię Południową Shackleton był zmuszony pozostawić trzech niezdolnych do dalszej podróży członków załogi na południowym brzegu wyspy. Sam wraz z dwoma pozostałymi kompanami w desperackim marszu i resztkami sił pieszo pokonał masyw górski by dotrzeć do wielorybniczej przystani Stromness. 20 maja 1916 roku, po 36 godzinnym marszu wszyscy trzej dotarli do przystani. Wszyscy członkowie wyprawy zostali uratowani przez Shackletona do końca sierpnia 1916 roku. Wszyscy przeżyli ponad półtoraroczną tułaczkę po Antarktyce.

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 16:31 

Colonel napisał(a):
albo jesteś pełen złej woli albo niezdolny do zrozumienia prostego zdania po polsku

A może po prostu z tym zdaniem się nie zgadzam? Przyjmujecie łaskawie w swojej mądrości, że nie zawsze musicie mieć rację?

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowania - 2: M@rek, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 16:32 

@Bubr, nie wiem jak dlugo sledzisz watek, nie wiem czy sluchales co mowil "nasz telewizyjny profesor", nie wiem, czy rozmawiales bezposrednio z Markiem, czy Seba czy z Olkiem.
Fakt jest taki, ze zanim uruchomiono cala machine, troche czasu uplynelo, przez swieta wlasnie :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 16:33 

Waliant, pytanie Monii i odpowiedź Netarta zostały tu przeniesione z głównego wątku (żeby tamtego głównego wątku nie zaśmiecać). Skoro zostały przeniesione tu, to znaczy, że tego wątku nikt nie zamierza zamykać. ;)

A wiemy na razie tyle, co w było w komunikacie:
1) jacht przecieka, (ale przeciek nie jest większy niż wydajność pompy - skoro utrzymuje pływalność),
2) chłopaki kombinują, jak wyciągnąć Polonusa na brzeg (a to nie jest łatwe z braku odpowiedniej infrastruktury technicznej na Stacji).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 16:38 

_jp_ napisał(a):
Waliant, pytanie Monii i odpowiedź Netarta zostały tu przeniesione z głównego wątku (żeby tamtego głównego wątku nie zaśmiecać). Skoro zostały przeniesione tu, to znaczy, że tego wątku nikt nie zamierza zamykać. ;)

Super, jak rozumiem, w tamtym wątku już nikt niczego nie napisze (poza oficjalnymi komunikatami) aż do końca wyprawy, tak? Jakoś wcześniej nikt nie miał pretensji o "zaśmiecanie" wątku.
Dobra, morda w kubeł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 16:41 

Podziękował : 353
Otrzymał podziękowań: 374
Uprawnienia żeglarskie: są, ale bez znaczenia
Przy okazji hajdparkowej dyskusji o wolności wypowiedzi, wolności polemik, wolności używanego słownictwa albo wolności ignorowania interlokutora, nasuwa się pytanie czy uczestnicy wydarzeń na południu globu mają obowiązek odpowiadania na przekazywane rady (czasem ni mądre, ni głupie, czasem półgłupkowate - ocena moja własna) i na zadawane im pytania, skądinąd sensowne i logiczne, mające pewnie za cel ustalenie zgodności postępowania z dobrą praktyką morską, autorstwa niektórych bardzo doświadczonych i całkowicie bezkompromisowych żeglarzy "z górnej półki", a jednak w tych okolicznościach miejsca i czasu brzmiący jak publiczne popiardywanie, co akurat w naszym kręgu kulturowym (póki co) nie jest akceptowane, chociaż nie słyszałem, by za takie zachowanie wpakowano kogoś do ciupy.
Nie chce mi się szukać w długaśnym wątku stwierdzenia pochodzącego ze Stacji i dlatego cytuję je z pamięci że "co jest tam antarktycznego, pozostanie na Antarktydzie". Oznacza to zapewne tyle, że nie ma co liczyć na publiczne wypruwanie bebechów. Śmieję się w duchu kiedy jakiś forumowicz zapewnia, że flaki trza pruć, by "na przyszłość uniknąć takich zdarzeń". Różnych zdarzeń opisano i przeanalizowano multum, a one nic sobie z tego nie robią...i wciąż się pojawiają. Uważam, że nawoływania takie, to tylko przejaw gapiowskiej mentalności i żądza zaspokajania głodu sensacji. Warto zadać sobie pytanie, czy w tym wątku Forum nie skupiliśmy się jak gapie, żeby sobie pogaworzyć?

Za ten post autor zbigandrew otrzymał podziękowania - 8: Buber, Były user, Janna, Jurmak, Narjess, Wojciech, Wąski, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 16:44 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
_jp_ napisał(a):
pytanie Monii
_jp_ napisał(a):
ostały tu przeniesione z głównego wątku (żeby tamtego głównego wątku nie zaśmiecać).

Uważasz pytanie Monii za zaśmiecanie wątku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 16:48 

Podziękował : 3180
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
piotr6 napisał(a):
_jp_ napisał(a):
pytanie Monii
_jp_ napisał(a):
ostały tu przeniesione z głównego wątku (żeby tamtego głównego wątku nie zaśmiecać).

Uważasz pytanie Monii za zaśmiecanie wątku?

Uważam, podobnie jak Netart, że ponieważ pytań do załogi jest wiele i chyba wszystkie znajdują się w wątku "Zatoka Króla Jerzego", również i to pytanie powinno być tutaj.

Za ten post autor Janna otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 16:50 

Jana, tak poważnie, to proponuję zablokować wątek o wyprawie tak żeby były tylko oficjalne przekazy ekipy Polonusa, w innym razie zarobisz się

Za ten post autor piotr6 otrzymał podziękowanie od: Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 16:51 

Podziękował : 3180
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
piotr6 napisał(a):
Jana, tak poważnie, to proponuję zablokować wątek o wyprawie tak żeby były tylko oficjalne przekazy ekipy Polonusa, w innym razie zarobisz się

Wtedy Netart też nie mógłby tam pisać. :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 16:53 

Janna napisał(a):

Na pewno da się to załatwić :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 16:56 

zbigandrew napisał(a):
Warto zadać sobie pytanie, czy w tym wątku Forum nie skupiliśmy się jak gapie, żeby sobie pogaworzyć?

haha clue watku zostalo bezwstydnie zdemaskowane.

Juz wczesniej mowielm, ze nasza gadanina innego sensu nie ma niz pogadanie o tym co sie stalo.
W internetach krazy takie haslo "je...to je... na ch..drazyc"
Wypadki, nieoczekiwane zdarzenia maja miejsce ciagle.
Bicie piany w watku i rady rozne sa w moim odczuciu spowodowane tylko tym ze sa to nasi znajomi, mam jednak nadzieje, ze nie ma wsrod nas nikogo kto usmiecha sie pod nosem, ze komus sie zdarzylo, ze sie nie udalo, z czystej zawisci i zlosliwosci.

Mojej osobie jest przykro, ze znajomym, noga sie powinela, ze ktos popelnil blad byc moze. Pisze byc moze, bo nie bylo mnie na miejscu i nie wiem tego. Szkoda, bo kibicuje im od poczatku, zazdraszczajac poniekad, ze sam nie moge brac udzialu w takiej wyprawie.
Tak miedzy bogiem a prawda, nie wiem w czym nasze rady moga im pomoc, wszak NIKT z nas nie wiej jak to wszystko wyglada od srodka.
Tak wiec mozemy sobie dalej piane bic teskniac za nowym sezonem.
A w watku o Polonusie sladami trzymajmy sie raczej tematu. Na razie nic nam nie pozostalo, bo zaloga i tak zajeta jest sprawami wazniejszymi niz klepanie na forum.
Pozdrawiam noworocznie
//////////////////////////////
adit:
co do pytan.....mysle, ze nie trzeba ich zadawac, bo zaloga sama raczy nas poinformowac o usterkach, o tym jak to zostalo ogarniete itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 16:58 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Najlepiej zablokujmy wszystkie wątki. Po co niby mamy forum? Do propagacji informacji jednej strony czy do dyskusji?

A dyskusja ma to do siebie, że wymaga co najmniej dwóch stron.

Nie wiem, ja jestem inteligenta wystarczająco, aby rozróżnić pomiędzy dywagacjami i spekulacjami nie popartymi znajomością faktów (czemu sama jestem zdecydowanie przeciwna) a zwykłym pytaniem o te fakty. Pytaniem dość oczywistym w tej sytuacji.

Ale jak widzę administracja forum ma poważne wątpliwości czy użytkownicy forum dysponują taką inteligencją. Nie uważacie, że nieco przeginacie?

Ps. Nagle offtopy zaczęły być bezlitośnie tępione, na tyle że nawet pytanie bezpośrednio związane z postem jest przenoszone? Nie wiem, ja jakoś apel Wojciecha z tamtego wątku rozumiem nieco inaczej:
Wojciech1968 napisał(a):
[Wojciech1968] wydzieliłem do nowego tematu "Zatoka Króla Jerzego"

Proszę o kontynuację zagadnień nie związanych z rejsem w wydzielonym temacie.

Widać jakaś dziwna jestem.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Ostatnio edytowano 1 sty 2015, o 17:01 przez Moniia, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 6: kmr, M@rek, Mika, skipbulba, waliant, Zgrzyb
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 17:01 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
waliant - bezduszna kreaturo
Morda w kubeł, to za mało.
Pułkownik nie żartuje.
Wszyscy czekamy na głośne (nie tam jakieś rzucone pod nosem) "Przepraszam".
Ja osobiście chciałbym abyś zrozumiał, że okoliczności są całkowicie nadzwyczajne i dał na tace dodatkowe 5 zł. Możesz też poleżeć krzyżem i przemyśleć swoje życie.
I błagam, przestań myśleć, bo masz za niski stopień.
v

Za ten post autor vaginal otrzymał podziękowania - 2: M@rek, piotr6
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 17:06 

zbigandrew napisał(a):
Warto zadać sobie pytanie, czy w tym wątku Forum nie skupiliśmy się jak gapie, żeby sobie pogaworzyć?

To po co jest forum?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

vaginal napisał(a):
waliant - bezduszna kreaturo
Morda w kubeł, to za mało.

10/10 :)

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowania - 2: M@rek, Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 17:16 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Janna napisał(a):
piotr6 napisał(a):

Owszem ale któryś z modów mógłby go czasowo odblokowywać lub wrzucać samemu autoryzowane teksty :)

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 17:16 

Moniia, ja też chciałbym poznać odpowiedź na zadane przez Ciebie pytania, ale (być może) nie da się na nie odpowiedzieć bez wyciągnięcia jachtu z wody. I dopóki jachtu nie wyciągną, odpowiedzi nie będzie. Ja tak rozumiem akcję z przenoszeniem Waszych wpisów. Chyba, że się mylę - moderatorem nie jestem. Ale nie widzę żadnych powodów, aby się o to obrażać. Przecież w TYM wątku możemy sobie spekulować do woli Co ja zrobił(a)bym na ich miejscu, gdybym nazywał(a) się Makgajwer.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 17:19 

_jp_ napisał(a):
Przecież w TYM wątku możemy sobie spekulować do woli

jesteś tego pewny? przypomnę jedno ostrzeżenie i jeden ban

Za ten post autor piotr6 otrzymał podziękowania - 3: skipbulba, waliant, Zuzanna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2015, o 17:19 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Mamy najwyraźniej inne zdanie na ten temat. Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy spekulowaniem a moim pytaniem?
To ja przepraszam...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 81  Następna strona