Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 13:45

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sty 2015, o 15:56 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
peter napisał(a):
Mógłbym to kupić wszystko ale wolałem zbudować bo mam swoją prywatną satysfakcję dzięki temu.

i dlatego budujesz :D

jęsli kogoś nie porywa proces tworzenia od zera niech sę nie porywa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 16:07 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
peter napisał(a):
M@rek napisał(a):
Podadamy jak sie pochwalisz zakonczona z sukcesem budowa

Potrzebowałem dom to sobie własnymi ręcami go zbudowałem,chciałem popływać po Wiśle to sobie zbudowałem łódeczkę, będę chciał popłynąć na ocean to sobie zbuduję Hagara Buehlera proste.Mógłbym to kupić wszystko ale wolałem zbudować bo mam swoją prywatną satysfakcję dzięki temu.

Widzisz ja tez wybudowalem dom wlasnymi recami( oczywiscie nie sam ) ale nie dlatego ze takie mialem marzenia a dlatego ze na kupno nie bylo mnie stac a bylo to w czasach galopujacej inflacji.Stac mnie bylo na kupno 2 pokojowego mieszkania i co wiecej odlozylem to inflacja zzerala. w marcu minie 27 lat jak sie Zona wprowadzila.Budowalem miedzy rejsami przez 4 lata. Tez mam z tego satysfakcje bo dom jest taki jak chcialem i wyprzedzil znacznie to co w tamtych latach budowano. Wdzisiejszych czasach, gdyby mnie bylo stac po prostu wybralbym projekt i nadzorowal wykonanie. budowa trwalaby od wiosny do jesieni.
Koledzy budowali jachty bo o kupnie uzywanego z Zachodu w tamtych relacjach walutowych nikt nawet nie marzyl. Jacht zbudowany w Polsce w stoczni lub przez szkutnikow profesjonalistow mozna bylo sprzedac za granica z dobrym przebiciem.
Czasy sie zmienily i budowanie amatorskie jest jedynie dla pasjonatow to wybor a nie koniecznosc jak kiedys.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 16:09 

Nie wiem czy to jeszcze aktualne, miesiac temu bylo. Co mozna wybudowac aktualnie za 32 tysiace zlotych ?

http://www.scanboat.com/uk/BoatSaleAdve ... r=14025671

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 16:11 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 99
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Ku rozwadze!
Mój kolega rozkręcił firmę czarterową, ładnych parę lat temu, na jachtach skupowanych od amatorów własnej budowy. Ktoś tam kupił "skorupy" jachtu, profile z Kęt, trochę tarcicy i sklejki. I budował, parę lat, z nadzieją, że rodzina będzie wakacjować na jachcie. W końcu żona zagroziła rozwodem, dzieci wyrosły i mają to w d..... A kolega skupował te jachty, w najętej stodole szybko wykańczał i w czarter.
Piszę o tym, bo tak często kończy się amatorska budowa i marzenia o własnym jachcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 16:29 

Podziękował : 10551
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
A wybór i u nas już jest duży:

Załączniki:
Schowek01.jpg
Schowek01.jpg [ 55.8 KiB | Przeglądane 4796 razy ]

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 16:31 

Podziękował : 173
Otrzymał podziękowań: 472
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski, m.s.morski.
Czas budowy amatorskiej to wiele lat spędzonych w klubie z kumplami. Był to sposób spędzania czasu, niestety często z pominięciem potrzeb rodziny. Mój wujek jacht budował 6 lat ale znam dłuższe budowy. Pytałem wujka czemu jachtu nie budował w ogródku przy domu, a on że i tak musiałby chodzić po informacje to łatwiej było budowę przenieść. Wystarczyło postawić namiot i można było zaczynać. Pieniądze nie były pilne bo budowa miała być rozłożona w czasie i „jakoś to będzie”
Niestety często teoretyczne obliczenia kosztów materiałowych sporo mijały się z faktycznie ponoszonymi. Brak kasy zatrzymywał postęp prac. Kurczak podał przykład budowy jachtu z betonu i w opisie padła kwota 12000,0 zł tylko że to tylko materiały bez robocizny. Dodatkowo ile by kosztował pokład, a gdzie koszty wykończenia powierzchni. Koszt kadłuba i pokładu to dopiero początek wydatków a na wycofanie się za późno. Chyba budowa przerwana.
Budowa w klubie dawała kilka korzyści: spotkania towarzyskie, dostęp do innych budowniczych i ich porad, dostęp do wiedzy o miejscach zakupu materiałów.
Budowy amatorskie zanikły niemal zupełnie, zostały remonty kapitalne które też można robić latami i pretekst do spotkań i satysfakcja zostanie.

Za ten post autor Michal otrzymał podziękowania - 2: M@rek, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 16:52 

Podziękował : 604
Otrzymał podziękowań: 559
Uprawnienia żeglarskie: takie tam
szkodnik napisał(a):
Czas budowy amatorskiej to wiele lat spędzonych w klubie z kumplami. Był to sposób spędzania czasu, niestety często z pominięciem potrzeb rodziny. Mój wujek jacht budował 6 lat ale znam dłuższe budowy. Pytałem wujka czemu jachtu nie budował w ogródku przy domu, a on że i tak musiałby chodzić po informacje to łatwiej było budowę przenieść. Wystarczyło postawić namiot i można było zaczynać. Pieniądze nie były pilne bo budowa miała być rozłożona w czasie i „jakoś to będzie”
Niestety często teoretyczne obliczenia kosztów materiałowych sporo mijały się z faktycznie ponoszonymi. Brak kasy zatrzymywał postęp prac. Kurczak podał przykład budowy jachtu z betonu i w opisie padła kwota 12000,0 zł tylko że to tylko materiały bez robocizny. Dodatkowo ile by kosztował pokład, a gdzie koszty wykończenia powierzchni. Koszt kadłuba i pokładu to dopiero początek wydatków a na wycofanie się za późno. Chyba budowa przerwana.
Budowa w klubie dawała kilka korzyści: spotkania towarzyskie, dostęp do innych budowniczych i ich porad, dostęp do wiedzy o miejscach zakupu materiałów.
Budowy amatorskie zanikły niemal zupełnie, zostały remonty kapitalne które też można robić latami i pretekst do spotkań i satysfakcja zostanie.

Dziś takie spotkania klubowe zastąpiły fora internetowe, które mają tę przewagę, że prócz kontaktu on-line i to bez względu na dzielącą rozmówców odległość, pełnią również funkcje bezcennych archiwów.

Za ten post autor taka_jedna otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 16:58 

Dopóty dopóki Cię nie zaczną wykpiwać: mądrzy i mądrzejsi.

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 18:04 

taka_jedna napisał(a):
Dziś takie spotkania klubowe zastąpiły fora internetowe, które mają tę przewagę, że prócz kontaktu on-line i to bez względu na dzielącą rozmówców odległość, pełnią również funkcje bezcennych archiwów.

Mylisz sie, spotkan na przystani przy jachtach nic nie zastapi. Przez internet nikt Ci klucza nie poda czy nakretki z drugiej strony pokladu nie przytrzyma :)

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowania - 2: Michal, waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 18:27 

M@rek napisał(a):
Przez internet nikt Ci klucza nie poda czy nakretki z drugiej strony pokladu nie przytrzyma :)

Ba!
Ale przyznasz, że w tej chwili byś sobie z całą rzeszą ludzi w tradycyjny sposób nie pogadał. Czyli takie Forum to fajna rzecz
:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 18:30 

Podziękował : 173
Otrzymał podziękowań: 472
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski, m.s.morski.
Spotkania klubowe faktycznie częściowo zastąpiły dziś fora. Kontakty osobiste mam nadzieję że jednak zostaną. Przychodziłem wiosną do Rejsów i piłem herbatę na pokładzie Totema słuchając opowieści żeglarzy. Pewnie wtedy zapragnąłem zostać szkutnikiem. Kupiłem plany jachtu Wigry i spędziłem wiele czasu z nosem w dokumentacji. Miałem na czym pływać to pośpiechu nie było. Po wielu latach plany spaliłem nie wykorzystane. Ciekawe ile tak planów skończyło.
Wybierając materiał na jacht warto pomyśleć też o kłopotach ewentualnej sprzedaży w przyszłości. Jacht laminatowy łatwiej sprzedać niż mały betonowiec czy stalowy. Drewniany wykonany amatorsko też trudno będzie sprzedać bo wymaga dużo pracy każdej wiosny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 18:31 

Podziękował : 3174
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Od siebie dodam, że zaczynając budowę łódeczki od zera, nie wiedząc nic na ten temat, spotkaliśmy się z samą życzliwością i pomocą i żadnego podśmichiwania nie było. Jeszcze raz: Peter, Robho - :kiss:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 18:40 

taka_jedna napisał(a):
M@rek napisał(a):
Przez internet nikt Ci klucza nie poda czy nakretki z drugiej strony pokladu nie przytrzyma :)

Ba!
Ale przyznasz, że w tej chwili byś sobie z całą rzeszą ludzi w tradycyjny sposób nie pogadał. Czyli takie Forum to fajna rzecz

Gdybym myslal inaczej nie byloby mnie tu :) Ale poza zaletami widze tez sporo niebezpieczenstw :) trafiaja sie rozni ludzie z roznymi opiniami ktore nowicjusze w temacie nie potrafia zweryfikowac. W realu wszystko jest prostsze, jak ktos twierdzi np, ze lepiej spawa to pokazuje co umie i tyle :) U mnie na przystani wiemy kto lepiej spawa, kto laminuje, kto potrafi zdiagnozowac usterke silnika itd.itp.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 18:42 

szkodnik napisał(a):
Kupiłem plany jachtu Wigry i spędziłem wiele czasu z nosem w dokumentacji. ... Po wielu latach plany spaliłem....

:shock:

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 18:52 

M@rek napisał(a):
taka_jedna napisał(a):
M@rek napisał(a):

Ba!

Gdybym myslal inaczej nie byloby mnie tu :) Ale poza zaletami widze tez sporo niebezpieczenstw :) trafiaja sie rozni ludzie z roznymi opiniami ktore nowicjusze w temacie nie potrafia zweryfikowac. W realu wszystko jest prostsze, jak ktos twierdzi np, ze lepiej spawa to pokazuje co umie i tyle :) U mnie na przystani wiemy kto lepiej spawa, kto laminuje, kto potrafi zdiagnozowac usterke silnika itd.itp.

Ano pewnie że tak. Powiesz, choć tutaj mądralo, masz spawarkę i co tam chcesz jeszcze i pokaż co potrafisz. Tymczasem w internecie można się mądralić w nieskończoność, albo może raczej - do momentu, dopóki ktoś nie powie "sprawdzam".
Tak czy owak, jeśli będziesz miał jakieś problemy związane ze spawalnictwem, pomogę na ile będę w stanie. (Bo zdarza się że i nas też niektóre naprawy przerastają.)
Praktycznie nie mam jakichś szczególnych tajemnic jeśli chodzi o technologię spawania, choć w praktyce podczas pracy klientów do zakładu nie wpuszczamy. Ale to już bardziej z racji na higienę zawodową.
;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 19:13 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4264
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
M@rek napisał(a):
W realu wszystko jest prostsze, jak ktos twierdzi np, ze lepiej spawa to pokazuje co umie i tyle :) U mnie na przystani wiemy kto lepiej spawa, kto laminuje, kto potrafi zdiagnozowac usterke silnika itd.itp.

Tak samo jest u nas w klubie. Znajomy z klubu pospawał mi konstrukcję do podtrzymania balastu, były nasz bosman klubowy, na emeryturze, różnym ludziom laminuje drobiazgi (albo i niekoniecznie drobiazgi), ja na innym jachcie naprawiłem elektrykę, inny znajomy z klubu pomógł mi wiosną uruchomić silnik (dupa byłem, a nie świadomy użytkownik).

Wczoraj jednen człek z klubu chciał na kabinę swojej motorówki nałożyć świeżo zrobiony, wylaminowany dach. Ciężkie to i duże jest. Przeleciał się po hangarze, zwołał chyba z 7 chłopa i poszło bez problemu. Tak samo wczoraj dwóch kolegów pomogło mi wciągnąć pod jacht tę konstrukcję do balastu. W kilka osób podnosi się maszty, ustawia je na galerii w hangarze i tak dalej i tak dalej.
Tak samo z wiedzą - rozchodzą się informacje, gdzie można anodować bom, gdzie ocynkować blachy, gdzie są najtańsze farby, gdzie można kupić żarówki ledowe i tak dalej i tak dalej...

No a poza tym - jak wczoraj się zbierałem do domu, to zebrało się kilka osób, żeby zostać i pogadać, pojeść czy popić.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 19:36 

I tego zadne forum nie zastapi :)

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: taka_jedna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 19:45 

M@rek napisał(a):
I tego zadne forum nie zastapi

Bo na forum to najłatwiej jest się pokłócić! :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 19:50 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
A podczas spotkań w realu to nie ? :lol:

Nie spotkałem się z sytuacją aby ktoś dostał wirtualnie po kubku albo nożem, a w tealu to się zdarza bardzo często :lol:

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 19:54 

Kurczak napisał(a):

Nie spotkałem się z sytuacją aby ktoś dostał wirtualnie po kubku albo nożem, a w tealu to się zdarza bardzo często :lol:

Nożem?!!!
Ło matko!!! Do jakich klubów Ty chodziłeś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 19:54 

Kurczak napisał(a):
A podczas spotkań w realu to nie

Trudniej, bo ludzie bardziej się pilnują.
W realu (czy w klubie, czy wśród regatowców) większość ludzi lubię, a na forum wręcz przeciwnie :mrgreen: :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 19:55 

Musisz zmienic towarzystwo i miejsca w ktorych bywasz :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 22:15 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: szuwarek bagienny
Marian Strzelecki napisał(a):
szkodnik napisał(a):
Kupiłem plany jachtu Wigry i spędziłem wiele czasu z nosem w dokumentacji. ... Po wielu latach plany spaliłem....

:shock:

To dopiero jest gość :-o :shock:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2015, o 08:12 

taka_jedna napisał(a):
Kurczak napisał(a):

Nożem?!!!
Ło matko!!! Do jakich klubów Ty chodziłeś?

Ja tylko serwisy informacyjne zwiedzam :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2015, o 10:20 

Podziękował : 183
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: st. jach.
Szkodnik jak będziesz chciał coś spalić lub wyrzucić. To lepiej wyślij to do minie pokryję koszty transportu.

Poza tym nie wipisuj dyrdymałów na temat dreniaków. O każdy jacht trzeba dbać. Slipować na zimę malować itp.

Jeżeli ktoś chce zbudować jach drewniany z zastosowaniem dostępnych technologi a nie w tradycyjny sposób to jest podobnie jak z laminatami. Tylko ładniejsze.

Dodatkowo uawżam że czas wykonania jachtu wydłuża się wraz z długościa szrokościa oraz wysokością wolnej burty.

Czytaj mała łidka idzie szybko. Większa kabinówka dłużej, jacht pełnomorski najdłużej. I to niezależne od technologi.

Ja kocham drewno no i stal. Więc te materiały preferuję.

Bobrowe Żeremia
https://www.facebook.com/BobroweZeremia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2015, o 13:54 

Podziękował : 1823
Otrzymał podziękowań: 2216
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Od wczoraj testuję połączenie sklejki metodą szycia:
Załącznik:
Szycie sklejki.jpg
Szycie sklejki.jpg [ 114.52 KiB | Przeglądane 4005 razy ]

Pierwsze "zszywki", jestem pod wrażeniem. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2015, o 14:27 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 548
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Ale to do produkcji kopyta, modelu, a nie kadłuba jako takiego? Wszak takie zszywki to najpodlejsze żelazo, wyrdzewieje w tydzień.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2015, o 14:46 

mjs napisał(a):
Od wczoraj testuję połączenie sklejki metodą szycia:
Załącznik:
Szycie sklejki.jpg

Pierwsze "zszywki", jestem pod wrażeniem. :D

pokaż jak wygląda szew od zewnątrz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2015, o 14:50 

Buber napisał(a):
Ale to do produkcji kopyta, modelu, a nie kadłuba jako takiego? Wszak takie zszywki to najpodlejsze żelazo, wyrdzewieje w tydzień.....

Jak najbardziej do produkcji kadłuba.
Po zlaminowaniu sklejek paskami tkaniny szklanej druty się wycina i usuwa. Ktoś do tego celu stosował nawet trrrrrrytki :)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

http://www.salmoboats.com/stich_and_glue.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2015, o 14:56 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Buber napisał(a):

Zwykle uzywa sie miedzianego. I i tak usuwa.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona