Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 00:08

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lut 2015, o 17:05 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Dlaczego uwazasz że Elan jest banalny, M@rku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 17:08 

Podziękował : 4119
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Dlatego ze nie oferuje niczego nadzwyczajnego, podobnych konstrukcji na swiecie jest wiele a ta ma juz pare lat. do tego, moim zdaniem, dwie pletwy sterowe przy tej wielkosci lodki to nieporozumienie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 17:11 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Z drugiej strony to jedna z dwóch łódek, na które wlazłem /druga też Ci się zresztą nie podoba jak czytam ;) / - będzie w czarterze i mam zamiar sobie nią popływać. Chętni pewnie będą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 17:15 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
W Kroslinie stal Elan tej wielkosci ale nie wiem czy ten model czy model wcześniejszy i muszę powiedzieć, ze super plywal.Fajna szybka łódka, dość dobrze plywajaca na większej fali

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 17:22 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Colonel napisał(a):
Ani toto czarne, ani Zielone!
Może być farbowany lisek, może być farbowany tygrysek. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 17:25 

Yigael napisał(a):
Z drugiej strony to jedna z dwóch łódek, na które wlazłem /druga też Ci się zresztą nie podoba jak czytam ;) / - będzie w czarterze i mam zamiar sobie nią popływać. Chętni pewnie będą.

Ja na targach nie bylem ale Elana znam juz od paru lat z Targow w Hamburgu i Kroslina.
Tak przy okazji Kolewga wspomnial o Elanie 35, chyba sie pomylil i chodzi o 350.
Na Maxusie 26 nie bylem wiec o calosci sie nie wypowiadam.Po prostu nie podoba mi sie ten balast w kształcie odwroconego T bo to niepraktyczne rozwiazanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 17:27 

piotr6 napisał(a):
W Kroslinie stal Elan tej wielkosci ale nie wiem czy ten model czy model wcześniejszy i muszę powiedzieć, ze super plywal.Fajna szybka łódka, dość dobrze plywajaca na większej fali

To to samo, ale ze starsza numeracja, czyli 210.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 17:43 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Maar napisał(a):
Masz Mariuszu niedosyt dyskusji o języku polskim na forumie? To może w dziale sprzedażowym u Kevina się wykażesz?
A może jakiś wątek o czepianiu się literówek założysz?

Szkoda mi czasu na bzdety.
Natomiast musisz pamiętać, że kto mieczem wojuje, może od miecza zginąć. Jeśli tak kategorycznie wymagasz od innych poprawności w pisaniu, miej odwagę przyznać się do swoich błędów. Ale łatwiej było go zatuszować. I to mi się nie podoba.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 17:51 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Szaman3 napisał(a):
Jeśli tak kategorycznie wymagasz od innych poprawności w pisaniu
Dasz cytat o tej kategoryczności, czy tylko sobie tak plumkasz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 17:53 

M@rek napisał(a):
Ja na targach nie bylem ale Elana znam juz od paru lat z Targow w Hamburgu i Kroslina.
Tak przy okazji Kolewga wspomnial o Elanie 35, chyba sie pomylil i chodzi o 350.

Na targach nie byłem, ale się wypowiem :-P
Piszesz o Elanie 210, teraz coś o 350. A na targach był Elan 21. Jesteś pewien, że to ta sama łódka o której się tak zdecydowanie wypowiadasz?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Maar napisał(a):
Szaman3 napisał(a):
Jeśli tak kategorycznie wymagasz od innych poprawności w pisaniu
Dasz cytat o tej kategoryczności, czy tylko sobie tak plumkasz?

Znajdź sobie w swoich postach w wątku o Hornie 2015. Długo nie będziesz szukał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 18:08 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Panowie Mody, offtopujecie! Wąteka rozjeżdżowywujecie. Potem będziecie musieli innym uwagę zwracać i będzie hadko.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

M@rek napisał(a):
Na Maxusie 26 nie bylem wiec o calosci sie nie wypowiadam.Po prostu nie podoba mi sie ten balast w kształcie odwroconego T bo to niepraktyczne rozwiazanie.

A ja się ostatnio zagramanicę nie wybrałem, ale podobało mi się na całych targach gdzie wiatru cokolwiek mało /Szaman świadkiem, że marudziłem/ właśnie to, że się coś małego na morze pojawia na imprezie w polski rynek celowanej. Maxus jak Maxus główne różnice na pierwszy oka rzut pod dnem i w konstrukcji stolika /a i laminat bakist na oko grubszy/ a Elan mi się właśnie spodobał - jako opcja na weekend. Zamiast na Ocean Zegrzyński, Mazury czy Jeziorak - Zatoka Gdańska i okolice fajna, lekka, nowoczesna łódka - podnoszony kil umożliwia nawiedzanie płytkich portów i przystani… W polskich bałtyckich flotach czarterowych za dużo tego nie ma. Może się to zmieni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 18:17 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Maar napisał(a):
Na EXPO była alternatywa na błotnistych prywatnych parkingach - płaciło się nie za godziny, tylko za wjazd.
No.... I za ten wjazd 20PLN. Zauważasz jakąś znaczącą różnicę między tamtymi 20PLN a tymi 20PLN? :rotfl:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 18:21 

Przepraszam, sprawdziłem i okazało się, że tym razem ja zrobiłem literówkę. Na Wiatr i Woda był prezentowany Elan E1 a nie Elan 21. Spojrzałem w protokół. Wcześniej napisałem Elan 21 ponieważ jacht ma 6,30 długości i jak ulał pasuje do niego 21.
Poprawiam również błąd w poście tytułowym wątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 18:32 

Bo Elan E1 to to samo co Elan 210 znany od paru sezonow. Po prostu firma zmienila nazewnictwo.
Dalej nikt z Kolegow nie napisal jakie jachty zaglowe byly wystawiane.

Marcin ja za granice mam 15 km :) do Hamburga jade 4 godziny a do Warszawy 550 km i samochodem dobre 7-8. Liste wystawcow z Hamburga moge znalesc w internecie razem z wystawianymi jachtami.Nasi organizatorzy wiele sie jeszcze musza nauczyc.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 18:34 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
M@rek napisał(a):
Sie kolega nic nie pomylił. Nowa linia Elana Impression 35, 40, 45 i 50. Przy czym nie wiem czego dotyczą liczby, bo Elan 35 ma 9,99 m długości. :D

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 18:40 

A trzeba bylo napisac ze linie Impression :) Ja tam mam regatowe zboczenie i od razu do glowy mi przychodzi 350 lub po nowemu E4 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 18:41 

M@rek napisał(a):
Marcin ja za granice mam 15 km :) do Hamburga jade 4 godziny a do Warszawy 550 km i samochodem dobre 7-8. Liste wystawcow z Hamburga moge znalesc w internecie razem z wystawianymi jachtami.Nasi organizatorzy wiele sie jeszcze musza nauczyc.

Przecież nie ma obowiązku przyjeżdżać na WiW do tej okropnej Warszawy, skoro możesz i wolisz do Hamburga. A skoro masz tylko 15 km do granicy, to może też wolałbyś aby Ci mówić Markus a nie Marek?

Jeszcze jedno. Na trasie ze Szczecina do Warszawy jest tylko 12 km zwykłej drogi. Reszta to S3 i A2. 550 km w 8 godzin daje średnią 70 km na godzinę. Autostradą.
Za to 420 km ze Szczecina do Hamburga w cztery godziny daje 105 km na godzinę. Też autostradą.
Gdzieś jest błąd w wyliczeniach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 19:07 

Chyba masz dzisiaj zly dzien :) Przyp... sie nie wiadomo do czego a na proste pytanie o liste wystawionych jachtow odpowiedziec nie chcesz ? Ciekawe dlaczego ?

Co do wyliczen to jest to tak jak z teoria a praktyka mowi zupelnie cos innego. Ja trase do Hamburga i Warszawy robilem nie raz i wiem o czym pisze. Tam jade ogladac nowe konstrukcje, do Warszawy glownie po to zeby spotkac znajomych, bo na razie nie dowiedzialem sie czy jakis sredni jacht morski zostal wystawiony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 19:26 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Szaman3 napisał(a):
M@rek napisał(a):

Przecież nie ma obowiązku przyjeżdżać na WiW do tej okropnej Warszawy, skoro możesz i wolisz do Hamburga. A skoro masz tylko 15 km do granicy, to może też wolałbyś aby Ci mówić Markus a nie Marek?

Sugerowanie rozmówcy zmiany imienia, ponieważ ów rozmówca mieszka dość blisko granicy - to zaiste rzeczowy "argument"... W szczególności w dyskusji o takich organizatorach targów, dla których opublikowanie podstawowych wiadomości o zgłoszonych wystawcach i wystawianych jednostkach - to wysiłek ponad siły.

Napisz coś jeszcze Mariuszu, pośmiejemy się razem...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 20:35 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Marku, z tego co ja pamiętam z jachtów żaglowych (kolejność wg ustawienia na hali z tej strony, z której zacząłem włazić na łódki):
Antila 33, Maxus 33.1RS, Maxus 26 mieczowy, Maxus 26 kilowy, Diamand 650, Phobos 25, Mariner 20, Mariner 24, Solina 27 (? mogę się mylić), Saturn 24, Skippi 650 w nowym wykonaniu (jako Scandinavia 650), Kilka jakichś Delphii (nie oglądałem, bo nic nowego), Elan E1, Huzar 28, Hornet 29, Solina 22, Ava (choć jej nie widziałem, ale ponoc była), jakiś Iso Tropper albo coś w tym stylu. Więcej nie pamiętam.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 23:20 

Podziękował : 19
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Maar napisał(a):
Naprawdę uważasz, że cena była OK?

ps. Na EXPO była alternatywa na błotnistych prywatnych parkingach - płaciło się nie za godziny, tylko za wjazd.

tutaj też, tylko bez błota :( za całe 10PLN za wiazdo-wyjazd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lut 2015, o 12:15 

Podziękował : 1823
Otrzymał podziękowań: 2216
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Zdaje się, że wystawiono Albatrosa 4.30

A Elan E1 na wodzie prezentuje się tak:

Przypomina Maxusa 22?
Jest test Maxusa 26:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2