Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 13:58

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 559 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 sie 2016, o 19:54 
*** Ban ***

Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
Ja tam nie wiem...ale co Wy macie z tym meldowaniem / zglaszaniem? Czy tak trudno to zrobić ? Bo opór materii wynika chyba z robienia wbrew a nie jest niczym innym podyktowany. Bez napinki :-)

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Za ten post autor Seba otrzymał podziękowanie od: Leszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sie 2016, o 21:50 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Seba napisał(a):
Ja tam nie wiem...ale co Wy macie z tym meldowaniem / zglaszaniem? Czy tak trudno to zrobić ? Bo opór materii wynika chyba z robienia wbrew a nie jest niczym innym podyktowany. Bez napinki :-)

Seba, dla niektórych jest to problem. Duży problem. Bo jakże tak "ja mam się meldować", ja wolny człowiek? Ot, taka przypadłość. Nie chcesz, nie musisz, tylko potem miej pretensje do siebie, że czegoś nie wiesz bo się nagle zmieniło. To, taka moja nic nie znacząca refleksja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sie 2016, o 22:13 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Leszek napisał(a):
dla niektórych jest to problem. Duży problem. Bo jakże tak "ja mam się meldować", ja wolny człowiek? Ot, taka przypadłość. Nie chcesz, nie musisz, tylko potem miej pretensje do siebie, że czegoś nie wiesz bo się nagle zmieniło
Ale wiesz, że zgodnie z polskim prawem musisz prosić o zgodę kapitanatu, jeśli chcesz:
- zmienić miejsce postoju,
- stanąć do kogoś longside
- umyć pokład

i - oczywiście - musisz mieć na cumach tarcze przeciwszczurowe.
byłoby :rotfl: , gdyby nie to, ze to jest prawda.

A zaczyna się od zwykłego... "a co ci przeszkadza meldowanie się w portach"

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sie 2016, o 22:17 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Ja to wszystko wiem. Ale dla niektórych jest to problem. Czy to ogranicza moją wolność? Czy raczej jest porządkiem? Może inaczej. Prośbą o przestrzeganie ustalonych reguł w danym porcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sie 2016, o 22:26 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Stara Zientara napisał(a):
Ale wiesz, że zgodnie z polskim prawem musisz prosić o zgodę kapitanatu, jeśli chcesz:
- zmienić miejsce postoju,
- stanąć do kogoś longside
- umyć pokład

1. Wejdź do jakiejkolwiek mariny w której jest staff regulujący ruchem i sam z własnej woli bez zgody zacumuj tam gdzie Tobie się żywnie podoba, i po ewentualnym zaakceptowaniu przez marinę Twego miejsca, bez poinformowania obsługi zmień je.

2. Wykorzystywanie wody słodkiej wraz z detergentami w wielu marinach jest zakazane, ewentualnie dozwolone po uzyskaniu zgody.

Bez problemu wskażę mariny gdzie nawet nie wolno suszyć gaci na decku, o pracy generatorów nie wspominając. W krajach o tz większej wolności żeglarskiej niż w Polsce.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sie 2016, o 23:13 
*** Ban ***

Wojtuś - dawno w.Polsce nie pływałeś :-)

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sie 2016, o 23:58 

Seba napisał(a):
Sebuś - nie znasz obowiązującego w Polsce prawa. :(

Ustawa o obszarach morskich RP

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 02:00 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Jaromir napisał(a):
ins napisał(a):
Tak się składa, że w materiałach do nauki by RYA np. w treningowym almanacu są przykłady portów w których należy się meldować, poczekać na zezwolenie etc. Idąc tokiem myślenia Jaromira będziemy analizować sens lub bezsens podporządkowania się procedurom.

Jest tam coś o powszechnym nakazie "meldowania" każdego wejścia lub wyjścia, każdej jednostki, do/z każdego brytyjskiego portu/przystani?

Chcę wpłynąć do portu bezpiecznie skutecznie i przyjemnie, bez stresowania siebie i załogi ewentualnymi konsekwencjami nie podporządkowania się procedurze - zwykłemu wywołaniu i powiedzenia nazwy jednostki, bandery, dni pobytu, długosci. Co mnie obchodzi czy procedury są wymysłem władz portowych/mariny czy państwowych.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

A zaczyna się od zwykłego... "a co ci przeszkadza meldowanie się w portach"

Jak będziesz prowadzić swoje rejsy, na wynajętym przez Ciebie lub własnym jachcie z zgromadzoną przez Ciebie załogą i opłacanymi przez Ciebie oficerem, to będziesz opowiadać na forum o olewaniu procedur. Z chęcią przeczytam.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 07:45 

ins napisał(a):
będziesz opowiadać na forum o olewaniu procedur.
Zacytuj, gdzie napisałem o olewaniu procedur. Z chęcią przeczytam.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 09:35 

Podziękował : 22
Otrzymał podziękowań: 49
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Znowu gadka, która nie skończy się wypracowaniem konsensusu.
W Polsce mamy bałagan prawny, co gorsza, wciąż tworzy się prawo po bałaganiarsku.
W odniesieniu do naszego ogródka, twórcami prawa spraw okołomorskich są ludzie zainteresowani sprawami gospodarki morskiej, przyjemniaczki są postrzegane jako nieistotny margines, do tego niepożądany. Uzgodnienia projektów aktów prawnych są co prawda poddawane szerokim uzgodnieniom, ale często terminy na udzielenie odpowiedzi, wykluczają odpowiednio merytoryczne ustosunkowanie się przez stowarzyszenia, jak np. SAJ, które nie zatrudniają pracowników, opierając się na wolontariacie. Trzeba przecież znaleźć, czyli ukraść czas rodzinie czy pracy zawodowej.

Ponadto w powodzi opinii trudno jest wyłowić te najbardziej trafne, a nie oszukujmy się, robi to jakiś człowiek w ministerstwie czy innym urzędzie, który często nie jest ekspertem tylko legislatorem i nie potrafi właściwie ocenić otrzymanych uwag. Skutki są takie, że od drobnoustrojów wymaga się tego samego, czego od panamaxów.

Koledzy wyżej piszą, że nikt nie będzie zgłaszał zamiaru wejścia do portu, czy przecięcia toru wodnego bo to głupie zawracanie sobie i komuś głowy, a poza tym nie robi tego od lat i nikt nie ma pretensji. Jest tylko jedno ale, gdy zdarzy się wypadek, zjawi się prokurator, który nie mając pojęcia o żeglarstwie weźmie do ręki PRZEPIS i będzie po kolei odhaczał, czy skipper spełnił wszystkie narzucone prawem obowiązki. Potem należy mieć tylko nadzieję, że trafi się na sędziego, który będzie potrafił ocenić, czy popełnione złamanie przepisu miało (i jaki) wpływ na zaistnienie zdarzenia. A gwarantuję, że chroniąc własną d... kapitan czy bosman portu, który nigdy wcześniej nie czepiał się żeglarzy, oświadczy, że jacht wszedł do portu samowolnie, on nic o tym nie wiedział i stąd np. kolizja ze statkiem.

Taka jest smutna prawda, a naszym i naszych organizacji zadaniem nie jest walka z ludźmi stosującymi prawo (pracownicy administracji morskiej), wpływanie na osoby je projektujące i stanowiące.

Za ten post autor radams otrzymał podziękowania - 2: Browning, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 09:38 

Podziękował : 18
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan Jachotowy
werybikfisz napisał(a):
Dzięki Cape. Podbijają temat to w jakiej wielkości jacht całować w przypadku podanego powyżej w poscie składu? Albo inaczej : czy w przypadku 4 dorosłych i trójki małych dzieci, muszę szukaćjachtu na 7 osób czy mogę wziąć mniejszy

Na temat przepisów koledzy wypowiedzieli się już wcześniej.
Ja mogę coś o pływaniu z dziećmi powiedzieć, bo jakieś doświadczenie w tej kwestii mam, od bardzo małych (3 mies.) po 13 letnich w liczbie od 1 do 5 :)

Często się o tym zapomina ale mniejszy jacht, np. wspomniana wcześniej B 32 oprócz ograniczeń w ilości kabin ma po prostu mniejsze koje (i kabiny).
W związku z powyższym przy takiej załodze celowałbym w jacht co najmniej 3 kabinowy.
Tak od 36 st. powinno być OK.

Bo o ile na jachtach 42+ bez problemu ułożą się dzieci + rodzic to na mniejszych może na to już nie być miejsca. Na większych (tak. 48+) to i nawet we 4 (jak przylezą nad ranem) da się chwilę zdrzemnąć.

Nie bez znaczenia jest też wielkosć kokpitu i mesy - bo na 32 trudno będzie się w 7 zmieścić, a jednak lepiej żeby dzieci miały na jachcie chociaż trochę miejsca.

Ja osobiście na Bavarii 33 pływałem w składzie 2+2 dzieci i uważam, że to maksymalna obsada tej wielkości jachtu*
No ale ja uważam, że z zasady nie powinno się pływać na jachtach które mają mniej stóp niż ma się lat :).

* No dobra, jakiś czas temu pływałem na 30 st. jachcie w 6 osób, ale pewnie nie bez znaczenia jest fakt, że cała załoga była poniżej 30ki :).

Pozdrawiam
Michał

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 10:25 
*** Ban ***

Seba napisał(a):
Sebuś - nie znasz obowiązującego w Polsce prawa. :(

Ustawa o obszarach morskich RP

Znam. Ale nie zgłaszam chęci umycia pokładu. Natomiast jeśli ktoś by mi zwrócił uwagę i wiedząc że jest taki przepos na drugi raz bym to zgłosił.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 12:21 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 1
Michalz, stosując przytoczoną zasadę to mam szukać czegoś do 37 stóp ☺ . W takim razie podbijać temat propos jakichś porządnych jachtów w tej wielkości na bałtyku w dobrej cenie- możecie coś polecić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 12:28 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 1
Nigdy nie nauczę się poprawnie pisać z

telefonu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 14:01 

Podziękował : 63
Otrzymał podziękowań: 14
Uprawnienia żeglarskie: sternik
werybikfisz napisał(a):
Michalz, stosując przytoczoną zasadę to mam szukać czegoś do 37 stóp ☺ . W takim razie podbijać temat propos jakichś porządnych jachtów w tej wielkości na bałtyku w dobrej cenie- możecie coś polecić?

Wydaje mi się, że godna polecenia jest oferta niemiecka z Rugii.
Pozdrawiam
Krzysiek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2016, o 14:38 

Ja mimo jakiegoś tam doświadczenia w pływaniu z dziećmi, a może właśnie dlatego jakoś na razie darowałem im pływanie po Bałtyku. Choć pewnie wkrótce to ich czeka.

Wracając do Twojego pytania.
Nie wiem czy to pod reklame nie podpada, ale ja korzystałem zarówno z oferty niemieckiej (Mola.de) jak i Polskiej (Baltica Yachts) i obie firmy mogę polecić.

W przypadku Mola polecałbym jednak jachty z baz w Niemczech, bo mam wrażenie, że 3-4 które trzymają w Świnoujściu są jednak nieco gorzej utrzymane i skromniej wyposażone.

W Trójmieście korzystałem z oferty Delphia Yachts i też było OK.

Musisz po prostu wybrać interesujący Cie akwen / port i poszukać odpowiedniej oferty,
główne bazy czarterowe na Polskim wybżerzu to:
Szczecin, Świnoujście, Kołobrzeg, Trójmiasto i pewnie coś jeszcze o czym nie wiem :).

Jakbyś miał jescze jakieś pytanie odnośnie konretów to możesz pytać na priv.

Pozdrawiam
Michał

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2016, o 19:31 

Podziękował : 353
Otrzymał podziękowań: 374
Uprawnienia żeglarskie: są, ale bez znaczenia
michalz napisał(a):
...
główne bazy czarterowe na Polskim wybżerzu to:
Szczecin, Świnoujście, Kołobrzeg, Trójmiasto i pewnie coś jeszcze o czym nie wiem :).

...

Nie wiem jak gdzie indziej, ale w Świnoujściu nie ma wybżerza... :D

Za ten post autor zbigandrew otrzymał podziękowanie od: Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2016, o 23:45 

No zaraz w sumie ktoś napisze ze w sensie formalnym / uznaniowym czy tez jego własnym to w Szczecinie nie ma nawet w ogole wybrzeża :-)

No ale mój błąd. Wstydze się, zglaszam czynny żal itd.

Za ten post autor michalz otrzymał podziękowanie od: Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 12:26 

Podziękował : 62
Otrzymał podziękowań: 87
michalz napisał(a):

No ale mój błąd. Wstydze się, zglaszam czynny żal itd.

Na przyszłość mów tak jak inni, że sorry ale piszę z telefonu i nie mam "tych" okularów :lol:

Za ten post autor Skier otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 559 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19