Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 16 wrz 2025, o 08:43

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 gru 2010, o 21:35 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Jak by był idealistą to opublikował by wszystko co ma a nie to co jak twierdzi moralność mu nakazuje :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2010, o 21:47 

Podziękował : 780
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Tak to już jest. Jeżeli pojawia się temat choć odrobinę kontrowersyjny, to pojawiają się różne zdania.
Marku napisz, co Twoim zdaniem kryje się za Wikileaks, jak powinna zareagować "władza" i społeczeństwa.
Żyjemy w świecie w którym nasza wyobraźnia często nie nadąża za postępem. Może się niedługo okazać, że pojęcie tajemnica nie będzie istniało. Wszystko będzie jawne a Wikileaks to pierwszy krok.
Jesteś na to gotowy?

Czy może wierzysz w to, że tajne dane zabezpieczy jeden człowiek tak, że drugi sobie z tym nie poradzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2010, o 22:11 

Podziękował : 2357
Otrzymał podziękowań: 3700
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Jeanneau napisał(a):
Jeżeli pojawia się temat choć odrobinę kontrowersyjny, to pojawiają się różne zdania.
Nie tylko w tematach kontrowersyjnych się tak dzieje.

Jeanneau napisał(a):
Marku napisz, co Twoim zdaniem kryje się za Wikileaks
Nie mam pojęcia i nie dążę w kierunku jego posiąścia (ale fajne słowo się wymyśliło! :-) )
Wcale bym się nie zdziwił, gdyby cała ta przeciekowa wiki, była jedynie efektem jakiejś aberracji psychicznej właściciela, serio.

Jeanneau napisał(a):
Czy może wierzysz w to, że tajne dane zabezpieczy jeden człowiek tak, że drugi sobie z tym nie poradzi.
A pieniądze i kosztowności? :-) Nie popadajmy w jakieś dziwne skrajności.
Dopóki człowiek nie wyzbędzie się charakterystycznych dla siebie cech typu: zdrada, zawiść, zazdrość, itd, dopóty będą istniały tajemnice :-)

ps. Dlaczego Julian nie zdradza swoich tajemnic? Chociażby źródła tych publikowanych depesz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2010, o 23:46 

Maar napisał(a):
A pieniądze i kosztowności? Nie popadajmy w jakieś dziwne skrajności.
Dopóki człowiek nie wyzbędzie się charakterystycznych dla siebie cech typu: zdrada, zawiść, zazdrość, itd, dopóty będą istniały tajemnice

Kompletnie się nie zrozumieliśmy. Obszary życia prywatnego mnie nie interesują. Chodzi o informacje typu tajne/poufne tworzone przez służby, rządy i organizacje.
Arogancja, pewność siebie, buta, uzurpatorstwo i wiele innych brzydkich cech, towarzyszy ludziom, którzy osiągają pozycje dające władzę.
Miałem okazję zaobserwować kilka dni temu walkę wyborczą na terenie mojej gminy w wyborach wójta. Jakież tu się potworzyły klany i spiski, a chodziło o gównianą posadę wójta. A co się dzieje na szczeblu krajowym, nie mówiąc już o światowym.
Mówienie o niegodziwościach to bardzo łagodne określenie.
Jestem za jawnością życia publicznego.
Naprawdę uważasz, że ściśle tajne tajemnice powstają głównie dlatego, że społeczeństwo jest za głupie żeby zrozumieć, albo dla zapewnienia bezpieczeństwa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2010, o 10:02 

Jeanneau napisał(a):
Obszary życia prywatnego mnie nie interesują. Chodzi o informacje typu tajne/poufne tworzone przez służby, rządy i organizacje.
Ale weź poprawkę, na to, że życie prywatne często miesza się z działalnością służb (casus Sawickiej i agenta Tomka, np.)

Cytuj:
Arogancja, pewność siebie, buta, uzurpatorstwo i wiele innych brzydkich cech, towarzyszy ludziom, którzy osiągają pozycje dające władzę.
Świat byłby zbyt piękny, gdyby cechy o których piszesz dotyczyły jedynie rządzących.
Te cechy są integralną częścią człowieczeństwa, towarzyszą nam od zarania dziejów (czytujesz Dawkinsa?) i... osoby, które cech tych nie posiadają określane są mianem nieprzystosowanych.

Poziom niejawności informacji zależy od poziomu na jakim znajduje się jej dysponent. Gdy coś jest tajemnicą prywatną, to mówisz "ciiiii" przykładając palec do ust. Jakiś urzędas gminny, tej samej wagi informację niejawną opatrzy klauzulą "do użytku służbowego" a sekretarz ambasadora bez namysłu klepnie na niej "tajne spec. znaczenia". I nie ważne jest, że wszyscy trzej mówią/piszą o tym samym, ważne, że sam fakt posiadania tajemnicy jest jednym z atrybutów władzy a wysoka władza musi mieć bardzo ważne tajemnice.

Cytuj:
Naprawdę uważasz, że ściśle tajne tajemnice powstają głównie dlatego, że społeczeństwo jest za głupie żeby zrozumieć, albo dla zapewnienia bezpieczeństwa?
Czego dowiadujemy się z WikiLeaks? Czy któraś z depesz publikowanych w sieci wywraca do góry nogami obraz świata? Czy jest w nich coś, czego rozsądny czytacz gazet porannych, by nie wiedział wcześniej?

Aczkolwiek - odpowiadając na Twoje pytanie - uważam, że istnieją informacje, które są niejawne dlatego, żeby zapewnić bezpieczeństwo obywatelom. Chyba nie chciałbyś, żeby było ogłoszone w Internecie miejsce przechowywania zapasów szczepionek, które w czasie wojny miałyby przeciwdziałać skutkom ataków biologicznych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2010, o 14:00 

Maar napisał(a):
Ale weź poprawkę, na to, że życie prywatne często miesza się z działalnością służb (casus Sawickiej i agenta Tomka, np.)

To nie jest casus. To jest żałosny przypadek, obmarzający katastrofalny stan naszych służb specjalnych.
Dzięki temu, że te informacje przedostały się do wiadomości publicznej wiemy dzisiaj, czym za nasze (moje i Twoje też) pieniądze, trudnią się służby. Wiemy też jak bardzo Tomek się napracował i jak szybko zasłużył na emeryturę. Będziemy go utrzymywać do końca jego życia. Chcesz to policzę ile społeczeństwo za to zapłaciło i ile jeszcze zapłaci. Służby oczywiście chciałyby zrobić z tego tajemnicę, głównie w celu uniknięcia kompromitacji. O aspekcie używania służb do walki politycznej nie wspomnę, bo myślę, że na tym gruncie nie będziemy się różnić.
Dobrze więc się stało, że opinia publiczna dowiedziała się o tym. I bardzo bym chciał, żeby więcej takich spraw ujrzało światło dzienne.
Mam też nadzieję, że tak będzie, gdyż wierzę, że te informacje są bardzo łatwo dostępne. Pewnie też się ze mną zgodzisz, że wszystko co zostało zapisane elektronicznie, jest do wydobycia.
Maar napisał(a):
Świat byłby zbyt piękny, gdyby cechy o których piszesz dotyczyły jedynie rządzących.
Te cechy są integralną częścią człowieczeństwa, towarzyszą nam od zarania dziejów (czytujesz Dawkinsa?) i... osoby, które cech tych nie posiadają określane są mianem nieprzystosowanych.

Chciałbym zrozumieć, co chcesz wykazać w kontekście tematu, którym się zajmujemy. Przypomnę: Dobrze jest - czy źle, że są przecieki tajnych informacji ze szczytów władzy?
Człowiek jest obarczony atawizmami, wiemy to. Ale obowiązują nas kanony zachowań w cywilizowanym świecie. Ksiądz, nauczyciel, pracodawca, sędzia, lekarz, polityk, premier, prezydent i wiele innych funkcji niosą za sobą obowiązek przestrzegania norm, bez nich moglibyśmy równie dobrze wrócić na drzewa.
Maar napisał(a):
Poziom niejawności informacji zależy od poziomu na jakim znajduje się jej dysponent. Gdy coś jest tajemnicą prywatną, to mówisz "ciiiii" przykładając palec do ust. Jakiś urzędas gminny, tej samej wagi informację niejawną opatrzy klauzulą "do użytku służbowego" a sekretarz ambasadora bez namysłu klepnie na niej "tajne spec. znaczenia". I nie ważne jest, że wszyscy trzej mówią/piszą o tym samym, ważne, że sam fakt posiadania tajemnicy jest jednym z atrybutów władzy a wysoka władza musi mieć bardzo ważne tajemnice.

W interesie władzy, bez względu na jakim poziomie, jest utrzymanie wszystkiego w tajemnicy.
W interesie społeczeństwa powinna leżeć jawność życia publicznego, dla dobra wszystkich.
Władza deprawuje a utrzymywanie owoców tej deprawacji w tajemnicy powoduje, że deprawacja dalej narasta i władza czuje się coraz bardziej bezkarna.
Maar napisał(a):
Czego dowiadujemy się z WikiLeaks? Czy któraś z depesz publikowanych w sieci wywraca do góry nogami obraz świata? Czy jest w nich coś, czego rozsądny czytacz gazet porannych, by nie wiedział wcześniej?

Dowiadujemy się dużo. Ale ważniejsze jest to czego się jeszcze dowiemy.

Myślę, że pobłądziliśmy trochę odbiegając od tematu, ale to nic nie szkodzi, bo wymiana poglądów z Tobą, jest niewątpliwą przyjemnością.

Tematem jest przypomnę:
Dobrze to, czy nie, że są przecieki ze szczytów władz.

Ja twierdzę, że dobrze, Ty jesteś odmiennego zdania.
Pozostaje nam poczekać na dalszy bieg wydarzeń i nie jest wykluczone, że okaże się, że każdy z nas miał trochę racji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2010, o 16:08 

Jeanneau napisał(a):
Tematem jest przypomnę:
Dobrze to, czy nie, że są przecieki ze szczytów władz.

Ja twierdzę, że dobrze, Ty jesteś odmiennego zdania.

Uważam, że bardzo źle, że są te przecieki.
Uważam też, że władza nie powinna ukrywać przed społeczeństwem wielu informacji (czyt. powinna być bardziej otwarta informacyjnie) a informacje ukryte powinny być przechowywane i zabezpieczone tak, żeby nie wyciekały.

Marek, jeśli o tajemnice ze szczytów władzy chodzi i wynikającą z owych tajemnic ochronę własnego społeczeństwa, to zobacz jak to wygląda w Radzie Polityki Pieniężnej. Belka i chłopacy z RPP korzystają z jak najbardziej jawnych informacji wskaźnikowych. Stopy procentowe są oczywiście też jawne. Jedynie posiedzenia Rady są ściśle tajne.
Zapewne wyobrażasz sobie jakie fortuny można byłoby zbić, gdyby zainstalować ukryty mikrofon w sali posiedzeń Rady i mieć info o stopach na godzinę przed ogłoszeniem.

A potrafisz sobie wyobrazić sytuację, że posiedzenia RPP są transmitowane w TV i rozpacz "graczy", którzy podejmowali decyzje na podstawie kwiecistych przemówień poszczególnych członków? :-) Ja się boje wyobrażać sobie taką sodomę i pogorię :-)
Są IMHO pewne informacje, które społeczeństwu szkodzą.

Gdzieś tam wyżej pisałeś o tajemnicach służb. Ciężko jest wyobrazić sobie działanie policji ogłaszającej plan przeprowadzanych akcji. "W środę nasi agenci pojawią się u p. Iksińskiego i go zaaresztują" - fajne :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2010, o 17:18 

Maar napisał(a):
Uważam też, że władza nie powinna ukrywać przed społeczeństwem wielu informacji (czyt. powinna być bardziej otwarta informacyjnie) a informacje ukryte powinny być przechowywane i zabezpieczone tak, żeby nie wyciekały.

Też tak uważam, ale tak nie jest.
Maar napisał(a):
Zapewne wyobrażasz sobie jakie fortuny można byłoby zbić, gdyby zainstalować ukryty mikrofon w sali posiedzeń Rady i mieć info o stopach na godzinę przed ogłoszeniem.
A potrafisz sobie wyobrazić sytuację, że posiedzenia RPP są transmitowane w TV
Gdzieś tam wyżej pisałeś o tajemnicach służb. Ciężko jest wyobrazić sobie działanie policji ogłaszającej plan przeprowadzanych akcji.

Gdzieś tam wyżej pisałem o niegodziwościach.
Sam podałeś dobry przykład agenta Tomka.
Gdyby władza potrafiła utrzymać standardy i nie byłoby wątpliwości co do tego, że robi to do czego została przez społeczeństwo powołana, to problemu by nie było.
Ale jest niestety inaczej.
U nas: sprawa Czechowicza, afera alkoholowa, zabójstwo Piaseckiego, afera starachowicka, afera sopocka, afera taśmowa, powinno wystarczyć.
Na świecie tez nie jest dobrze.
Watergate, Iran-Contras czy afera Dreyfusa, to tylko niektóre bardziej znane przykłady.
Maar napisał(a):
Uważam, że bardzo źle, że są te przecieki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2010, o 17:27 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Tak trochę dla wyloozowania.
Czyżby poszło o wizy? Zobaczcie jak się wkurzył, póki cenzura nie wytnie z netu... ;)
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=q3SFXQfE4kk&feature=player_embedded[/youtube]

Ostatnio edytowano 9 gru 2010, o 23:14 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem link

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2010, o 22:23 

Podziękował : 1341
Otrzymał podziękowań: 2626
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Tak sie jakos zlozylo, pewnie po dlugich naradach, ze piec czolowych, swiatowych gazet roznych krajow i kontynentow zgodzilo sie napisac i opublikowac wspolnego "glowniaka" w ktorym m. in. tlumacza powody do publikacji Wikileaks, wraz z komentarzami i "echami".
I publikuja tak sobie ktorys juz dzien.
Oczywiscie latwo podwazyc niezaleznosc kazdej gazety i jej brak zainteresowania zarobkami, ale ja jakos "le Monde" wierze.
Skoro wydawcy takich gazet uznali, ze przecieki warto poddac opinii publicznej, to, moim zdaniem, po bardzo starannym rozwazeniu za i przeciw, z uwzglednieniem potencjalnych niebezpieczenstw i, cholera wie, takze bezpieczenstw moze?
Sprawy natury prestizowej, wiec i finansowej, rozwazyli pewnie na samym poczatku :wink:
A rozwazali nie tylko finansisci: takze politolodzy, analitycy, ekonomisci, publicysci i dziennikarze prawdziwi ... raczej spece w sumie od tych spraw.
Moze sie myle, ale w "rewelacjach" wiecej jest danych z przeszlosci i malo ( nic? ) o przyszlosci.
Jak kiedys na ekranach pojawil sie "Giniol" w wydaniu politycznym, tez byla masa oburzonych: "ja na politykow pluje codziennie, ale zeby pluc publicznie? Zgroza i nieporzadek!"
Catz Co chyba objawienia Wikileaks jakos jednak przetrwa ( bo Swiat przetrwa z pewnoscia i moze nawet lepiej )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2010, o 08:13 

W szoku jestem, że tak inteligentny człowiek wierzy jakiejkolwiek gazecie czy innym mass-mediom :shock:

Jak ktoś coś publikuje to dlatego, że ma w tym interes a nie że uważa, że to ważne jest.

Ostatnio edytowano 10 gru 2010, o 20:16 przez Magister, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem emotka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2010, o 14:03 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Maar napisał(a):
Jeanneau napisał(a):
Julian
Po takiej formie wnoszę, że darzysz sympatią Assange'a. Skąd się ta sympatia bierze? Poważnie pytam, bo... skąd możesz wiedzieć, że Wikileaks nie działa na czyjeś zlecenie, albo, że nie jest manipulowana i wśród tych 250 tys dokumentów nie ma dwóch fałszywek dodanych specjalnie przez służby (kluczowe dla polityki/businessu/czegokolwiek)?
A może jeszcze coś innego?

Mamy jakąś taką tendencję do dawania wiary tym, którzy opierają swoją wiedzę na źródłach "zdobycznych" (plotki, zasłyszenia, przecieki, nielegalnie zdobyte kwity, etc) i może ktoś właśnie na tym bazuje?:-)

Nie tylko my, jak wynika z... dostępnych w sieci informacji:
http://tinyurl.com/2w7soth

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2010, o 16:47 

Carlo napisał(a):
W szoku jestem, że tak inteligentny człowiek wierzy jakiejkolwiek gazecie czy innym mass-mediom :szok:.

:D
Bo ja wyksztalcilem, z premedytacja zreszta, pewna forme inteligencji pozwalajaca na zycie i funcjonowanie bez przekonania, ze "wszystko to spiskowcy, szpicle, sprzedawczyki, kurwy i zlodzieje".
Carlo napisał(a):
Jak ktoś coś publikuje to dlatego, że ma w tym interes a nie że uważa, że to ważne jest.

Prawda objawiona i uniwersalna?
Dogmat, aksjomat?
Moze poczytaj jakies inne gazety niz zwykle ?
Catz Bynajmniej Niezszokowany wywolanym szokiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2010, o 17:06 

Catz napisał(a):
Moze poczytaj jakies inne gazety niz zwykle ?

To poszedłeś po badzie. Przecież im nie wierzę, to nielogiczne by było żebym zmienił zdanie jak bym zaczął czytywać np. fakt :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2010, o 21:12 

Carlo napisał(a):
Przecież im nie wierzę, to nielogiczne by było żebym zmienił zdanie jak bym zaczął czytywać np. fakt :D

Logiki i nielogiki bym sie w tym wszystkim nie doszukiwal za bardzo....
Pisalem o gazetach w liczbie mnogiej i piszac "inne" mialem na mysli inne inaczej, lub, jesli wolisz, inne jeszcze bardziej.
Sa takie Gazety przez duze G... przynajmniej w subiektywnej ocenie na jaka przyzwala mi moja forma inteligencji. Wyliczyc?
Mam tez, zludne byc moze, wrazenie, ze taka forma pozwala zyc bardziej beztrosko i weselej.
Co do wiary; byl juz podobno taki jeden, co to uwierzyl, jak zobaczyl*.
A ze zobaczyl akurat to co bylo do uwierzenia i ze przy okazji uwierzyl slepiom wlasnym, ze zobaczyly rzecz raczej trudna do uwierzenia etc... Czyli albo mial otwarty, kartezjanski umysl, albo naiwny i glupawy byl!
A moze gosc mial po prostu farta, albo intuicje... Bo do Historii wszedl na stale.
Do wyboru... :wink:
Catz Co Tomasz zreszta ma na imie :D
* i dotknac chyba musial, ale odpuscilem, zeby nie bylo za dlugie - w zmysl dotyku i jego sprawnosc i niezawodnosc tez trzeba (u)wierzyc czasem!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2010, o 21:53 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Ciekawe, że większość z tych ściśle tajnych dokumentów mogłaby być spokojnie ujawniona w legalny sposób bez żadnego uszczerbku dla bezpieczeństwa narodowego czy jakiegokolwiek innego. Podejrzewam, że większość tajnych informacji jest utajnianych tylko i wyłącznie w celu ukrycia brudnych interesów godzących w ogół zwykłych ludzi. I nie jest tak, że nie ma sensu tego ujawniać, bo ciemny lud tego nie skuma. Nawet prosty człowiek po podstawówce jest w stanie zorientować się czy ktoś go w biały dzień próbuje oszukać czy nie, mówiąc za jego plecami co innego niż wprost.
Generalna zasada jest taka, że z ujawniania prawdy płyną tylko same pożytki. Dodatkowo potwierdziło się spostrzeżenie szwedzkiego kanclerza Axela Oxenstierna, że małą mądrością rządzony jest ten świat.
Przeczytałem dziś w jednym z tygodników następujące zdanie (wydaje mi się, że mądre :cool: ):
"Bo trzeba sobie uświadomić raz na zawsze, że tajność działań urzędników chroni tylko i wyłącznie ich samych, a zwykłych ludzi wystawia na niebezpieczeństwo."
PS. Wydaje mi się, że im więcej ludzi umie czytać, tym więcej mamy tajnych dokumentów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2010, o 22:29 

oculus napisał(a):
PS. Wydaje mi się, że im więcej ludzi umie czytać, tym więcej mamy tajnych dokumentów.

Do "im więcej ludzi umie czytać" pozwole sobie dodac: ze zrozumieniem i stosownym dystansem, wynikajacym zreszta niejako z daru rozumienia lektur....
"Nawet prosty człowiek po podstawówce jest w stanie zorientować się " - z tym sie zdecydowanie nie zgadzam: w kazdym, najpaskudniejszym nawet rezimie, zawsze znajdziesz osoby wyksztalcone i nawet profesorow z powaznym dorobkiem naukowym, opowiadajacych bzdury na tematy dalekie od ich domeny... Niezorientowani?
Nie trzeba szukac daleko :wink:
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2010, o 22:35 

Catz napisał(a):
Czyli albo mial otwarty, kartezjanski umysl, albo naiwny i glupawy byl!
A moze gosc mial po prostu farta, albo intuicje... Bo do Historii wszedl na stale.

...albo coś brał :lol: ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2010, o 22:50 

Carlo napisał(a):
Catz napisał(a):
Czyli albo mial otwarty, kartezjanski umysl, albo naiwny i glupawy byl!

...albo coś brał :lol: ;)

Moze? :wink:
Chociaz watpie, by samo branie wystarczylo do takiego sukcesu...
Catz Powatpiewajacy w jednostkowosc Przyczyn

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2010, o 00:29 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Catz napisał(a):
w kazdym, najpaskudniejszym nawet rezimie, zawsze znajdziesz osoby wyksztalcone i nawet profesorow z powaznym dorobkiem naukowym, opowiadajacych bzdury na tematy dalekie od ich domeny... Niezorientowani?
Nie trzeba szukac daleko :wink:

Myślę, że jeszcze bliżej można znaleźć ludzi ślepo posługujących się szablonami myślowymi nie tylko w swojej domenie, ale generalnie i alergicznie reagujących na wszelkie informacje mogące zburzyć tak misternie budowany przez mass media błogostan umysłowy.
Taki stosunek do rzeczywistości niewątpliwe generuje mniej stresów, ale od tej rzeczywistości nas oddala.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2010, o 13:25 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Z ciekawostek. Istnieje zaszyfrowany (AES256) plik w wielkości 1,4GB opublikowany na podstronie WikiLeaks dotyczącej wojny w Afganistanie. Przypuszcza się że jest to swego rodzaju ubezpieczenie Juliana Assange na wypadek wypadku. Oczywiście w pliku może nic nie być ot taka czarna teczka Tymińskiego. Pomijając dociekania co może być w pliku jest to ciekawy sposób na zabezpieczenie się.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2010, o 14:02 

oculus napisał(a):
informacje mogące zburzyć tak misternie budowany przez mass media błogostan umysłowy.

To "mass media" buduja teraz błogostan umysłowy ??
Myslalem, ze w pogoni za pieniedzmi i wplywami sieja panike, zamet, zniszczenie i groze....
oculus napisał(a):
Taki stosunek do rzeczywistości niewątpliwe generuje mniej stresów, ale od tej rzeczywistości nas oddala.

Do/od jakiej rzeczywistosci? :wink:
Catz Błogostan umysłowy budujacy sobie sam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3