Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 11:56

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 gru 2010, o 22:23 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Tak się dzisiaj rozpędziłem, że dodam jeszcze wyspę Nissiros.
Z jęz. greckim jest taki problem, że niektóre wyspy, miejscowości mają dużo różnych pisowni nazw. Stąd Nissiros, Nisyros,itp., ale wiadomo, chodzi o wyspę pod Kosem, na której jest krater ( dużo większy niż na Santorini, a właściciwe na Neo Kameni).
Greek Waters Pilot, mapy na charploterze Garmin podają, że są tam 2 porty gdzie można zacumować. Zapomnijcie o tzw. stolicy, czyli Mandraki (przypływają tam promy i w zasadzie nie ma miejsca gdzie można zacumować). Doskonałym miejscem na zacumowanie jest port rybacki Paloi, Palou ( znów pisownia grecka). Ale uwaga, we wszystkich dostępnych materiałach ( znanych mi ) błednie podane jest wejście do portu. Nawet jak spojrzycie w Gogle Earth, wejście jest błednie oznaczone. Porównajcie wszelkie źródła z moim zdjęciem, które pokazuje prawidłowe wejście do portu.
Oczywiście w dzień nie ma problemu, ale w nocy można siebardzo zdziwić. Nie wiem dlaczego uparcie wszystkie źródła podają złe informacje, nawet Imray. Może nie chcą żeby odwiedzać Nissiros, a warto. Gdybyście pojechali do krateru wulkanu to warto podejść trochę wyżej, wzdłuż ogrodzenia z siatki ( w prawo od małej tawerny) nieoznakowanym szlakiem w górę. Najlepiej zwiedzać wyspę samochodem, wypożyczalnia ( nawet na 2-4 godziny ) jest w porcie Palou (właściciel wypożyczalni da Wam mapkę i powie co warto zobaczyć). Za całość z paliwem jakieś 50 Euro, chyba.
W porcie zaj....ie , rewelacyjnie dobra tawerna ( nie pamiętam nazwy - ale jedzą tam wszyscy ). Polecam Fish soup i grilowanego miecznika ( pływam w Grecji ponad 10 lat, ostatnio 6-7 rejsów rocznie) ale nigdy takiej zupy i miecznika z grila nie jadłem.

Piotr Marek

Załączniki:
Komentarz: krater wulkanu, ten wyżej
100_9501.JPG
100_9501.JPG [ 81.14 KiB | Przeglądane 2785 razy ]
Komentarz: prawidłowe wejście do Paloi
100_9544.JPG
100_9544.JPG [ 61.94 KiB | Przeglądane 2785 razy ]

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowania - 2: Rafał, Zbych
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2010, o 09:12 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Greg Zorba napisał(a):
Ale uwaga, we wszystkich dostępnych materiałach ( znanych mi ) błednie podane jest wejście do portu. Nawet jak spojrzycie w Gogle Earth, wejście jest błednie oznaczone.

W tym porcie byłem również szereg lat temu. Port został niedawno przebudowany. Dawniej wejście (wąskie i płytkie) było od strony morza. Sam basen był rownież bardzo płytki. Jak jest z głebokościami teraz ? Sądząc po statku na zdjeciu jest ok.
Greg Zorba napisał(a):
Zapomnijcie o tzw. stolicy, czyli Mandraki (przypływają tam promy

Dokładnie tak.
Greg Zorba napisał(a):
W porcie zaj....ie , rewelacyjnie dobra tawerna

Też zapamiętałem doskonałą tawernę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2010, o 20:04 

Głębokość teraz OK - 2,5 - 3,5 metra
Ogólnie port godny polecenia.
Tylko nawet w maju było tłoczno

Piotr Marek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 sie 2011, o 11:42 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Tu trochę ciekawych wiadomości o Nisiros:
http://www.sail-ho.pl/article.php?sid=3 ... ad&order=0

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2013, o 21:25 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m.
Witam.
Mam kilka świeżych informacji o Nisiros, stałem w Pali 23 września 2013. Basen portowy szeroki i wygodny do manewrowania. Dwie keje dla jachtów - od północe keja przy falochronie i druga od strony miasta. Przy każdej mieści się ok 20 jachtów. Na kejach dystrybutory z prądem i wodą ( ale były zamknięte ) , obsługa pojawia się "rano" i "po południu" jak się dowiedziałem, ale nigdzie nie mogliśmy dopytać się o telefon do nich. Podczas mojego pobytu wiał mocny północny wiatr i kilku jachtom stojącym od strony miasta puściły kotwice . Zrobiło się solidne zamieszanie które trwało do późnych godzin nocnych. Stąd wniosek że ( przy przeważających wiatrach na tym akwenie ) lepiej stać przy kei północnej - do miasta nieco dalej , ale "święty spokój" i na wiele godzin można zostawić jacht by wybrać się na wycieczkę po wyspie.
W porcie kilka wypożyczalni samochodów, skuterów i quadów. Ceny z września : Nissan Micra - 35 euro , skuter 10 euro , quad - 25 euro na dzień. Stacja benzynowa jest w połowie drogi pomiędzy Pali a Mandraki. W wypożyczalni z której braliśmy pojazdy ( na początku falochronu ) miłe małżeństwo młodych ludzi za 2 euro udostępnia prysznice o całkiem wysokim standardzie. Będąc na " obowiązkowej " wycieczce w kraterze wulkanicznym warto wybrać się do monastyru Stavrou drogą szutrową nad kraterem - nieco uciążliwą dla skutera, ale widoki zrekompensują trud wspinaczki.
Kilka km na zach. od Pali leży miasteczko Mandraki z klasztorem Panagia Spilianis. Z jednej z wąziutkich uliczek prowadzą do niego kręte schody.
To tyle .... i przyznaję rację Piotrowi że żeglując po Dodekanezie zdecydowanie warto odwiedzić Nisiros.

Pozdrawiam Jacek

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Jeszcze poglądowa mapka wyspy.
Załącznik:
Mapa nisiros.jpg
Mapa nisiros.jpg [ 168.38 KiB | Przeglądane 1940 razy ]

Pozdrawiam Jacek

Za ten post autor Jac48 otrzymał podziękowania - 2: Piotr Kasperaszek, tuptipl
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 paź 2013, o 15:40 

Jac48 napisał(a):
i przyznaję rację Piotrowi że żeglując po Dodekanezie zdecydowanie warto odwiedzić Nisiros.

:D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2013, o 12:59 

Podziękował : 461
Otrzymał podziękowań: 482
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Dorzucę jeszcze fotę tego charakterystycznego wulkanu od strony morza. Ostatni słaby wybuch zanotowano w 1888 roku, więc w miarę zbliżania się do portu należy bacznie obserwować niebo nad kraterem :lol:

Załączniki:
20131008_121142.jpg
20131008_121142.jpg [ 95.82 KiB | Przeglądane 1765 razy ]

Odpowiedz z cytatem