Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 cze 2025, o 20:22

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sty 2011, o 16:18 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: brak
Witam,
chciałem się dowiedzieć jakie są możliwości popłynięcia 8 metrową jednostką balastową (zanurzenie 1,2m) z Gdańska na Jeziorak. Konkretniej interesuje mnie odcinek od Zalewu Wiślanego do Jezioraka. W tym roku dopłynąłem z masztem ( wysokość 10metrów) na Zalew bez większych przeszkód. Myślę, że moim największym problem jest brak możliwości ręcznego położenia masztu, który na pokładzie stoi tylko na małym bolcu. W Gdańsku maszt kładę ręcznym żurawiem. Czy na Zalewie jest możliwość położenia masztu, a następnie postawienie go na Jezioraku ? Czy w ogóle warto wybierać się łódką balastową w tamte rejony ? Z tego co się orientuję z masztem najdalej dopłynę do Elbląga. Nigdy nie wybrałem się w głąb lądu dalej niż do Krynicy, oraz nigdy nie byłem nad Jeziorakiem, nawet samochodem. Z góry dziękuję za cenne porady .
Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 16:49 

Podziękował : 172
Otrzymał podziękowań: 468
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski, m.s.morski.
Maszt to już w Elblągu trzeba położyć ale problemem większym są pochylnie. Jacht na kilu chyba będzie słabo stał ale może sie uda opierając burtą o pomost a jak stanie też na sterze to zamiast urlopu może być remont. Kolejny problem to dużo zielska w kanałach, szerokość maksymalna to chyba 3,2 m. Może Dopłyń do Elbląga a resztę trasy Przepłyń statkiem, Zobaczysz cały kanał Elbląski i spokojnie wróć na łódkę i Pływaj po Zalewie

Załączniki:
po.jpg
po.jpg [ 113.11 KiB | Przeglądane 5652 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 17:24 

Co do balastu to jest to typowo szwedzka, wiekowa lodka z balastem wzdłuż całej łodzi. Płetwa sterowa jest zintegrowana z balastem . Jeśli jacht opiera się burtą spokojnie stoi na balaście. Najbardziej martwi mnie maszt. Śruba jest składana, więc myślę, że zielsko łatwiej będzie w razie czego zgubić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 17:35 

Podziękował : 187
Otrzymał podziękowań: 261
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz polodowcowy
Obawiam się ,że na Elblągu zakończysz podróż. W zeszłym roku zrobiłem łódką 8,5 m Janmorem 28 mieczowym o zanurzeniu 60 cm trasę z Mazur przez Pisę ,Narew, Wisłę, Zatokę Gdańską, Łebę, Zalew Wiślany, Kanał Elbląski, Pochylnie na Jeziorak. Na kanałach wielokrotnie sterem i mieczem zawadzałem o dno. Miecz i ster mogłem podnieść ale Ty balastu nie podciągniesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2011, o 14:38 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 17
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
W styczniowych "Żaglach" jest relacja z rejsu jachtem motorowym kanałem z Żuław na Jeziorak i autorzy piszą, że "głębokość w kanale często spada do jednego metra"... Trochę chyba mało dla jachtu zanurzonego 1,2m choć pewnie duże znaczenie ma aktualny stan wody w kanale.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2011, o 19:49 

Podziękował : 187
Otrzymał podziękowań: 261
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz polodowcowy
Gdy my płynęliśmy Balią na początku września, to w niektórych miejscach na Kanale Elbląskim na pewno nawet metra nie było.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2011, o 21:07 

A to mnie posmuciliście ... Szkoda , będę musiał zakończyć podróż w Elblągu - z drugiej strony zawsze to coś :) . W takim razie prosiłbym jeszcze o udzielenie odpowiedzi czy bez problemów w/w jachtem dopłynę do Malborka drogą : Wisła - Nogat - Biała Góra ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2011, o 22:03 

Podziękował : 192
Otrzymał podziękowań: 214
Uprawnienia żeglarskie: zeglarz
macias888 napisał(a):
A to mnie posmuciliście ... Szkoda , będę musiał zakończyć podróż w Elblągu - z drugiej strony zawsze to coś :) . W takim razie prosiłbym jeszcze o udzielenie odpowiedzi czy bez problemów w/w jachtem dopłynę do Malborka drogą : Wisła - Nogat - Biała Góra ?

macias888 na Twoim miejscu zrobiłbym wywiad u zarządcy kanału, ja w 2009 płynąłem dwa razy do góry i raz na dół, moim zdaniem do Miłomłyna i Ostródy powinno Ci się udać dopłynąć. Odcinek Miłomłyn-Jeziorak jest rzeczywiście płytszy, i gdy płynąłem z długą płetwą sterową to parę razy mi ją wybiło, nie pamiętam takich zdarzeń na odcinku Elbląg-Miłomłyn. Do Ostródy pływają statki żeglugi a do Iławy już nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2011, o 19:10 

Witam,

Faktycznie, nie pomyślałem o sprawdzeniu informacji dostępnych u zarządcy kanału. Kanałem zarządza RZGW Gdańsk, wg. ich informacji kanał ma klasę Ia i II. Oznacza to głębokość tranzytową 1,2 m (w klasie Ia) i 1,8 m (klasa II).
Poczytaj na http://www.rzgw.gda.pl/ , w zakładce "Szlaki Żeglugowe" trzeba wybrać "Parametry Dróg Wodnych RZGW Gdańsk". Tam znajdziesz pdf-a z parametrami m. in. Kanału Elbląskiego.

Pozdrawiam

Za ten post autor WojtekM otrzymał podziękowanie od: macias888
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2011, o 22:04 

O dziękuję bardzo ! Rzeczywiście strona RZGW zawiera bardzo dużo szczegółowych informacji. Wg strony przy pochylniach są głębokości ok. 120cm . Spojrzałem teraz dokładnie w dokumentacje łodzi - moje zanurzenie 108 cm. Czy gra jest warta świeczki ? Co do masztu to myślę, że bym go od razu zostawił w Gdańsku i popłynął jako motorówka. Zostawienie masztu skróci drogę ponieważ będę mógł iść przez Przegalinę. Czy w razie braku możliwości wejścia na pochylnię poprzez moje zanurzenie istnieje opcja bezproblemowego zawrócenia ? Tak jak pisze mariaciuncia zawróciłbym w Iławie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2011, o 22:10 

Podziękował : 192
Otrzymał podziękowań: 214
Uprawnienia żeglarskie: zeglarz
macias888 napisał(a):
Tak jak pisze mariaciuncia zawróciłbym w Iławie.

Właśnie Iława i Jeziorak mogą być problematyczne, dopłynąć możesz do Miłomłyna i Ostródy.

Za ten post autor mariaciuncia otrzymał podziękowanie od: macias888
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2011, o 22:16 

Przepraszam, pomyliłem się ... myślałem oczywiście o Ostródzie, a co innego napisałem .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2011, o 23:06 

Co prawda nie płynąłem tą trasą, poczekaj więc na wypowiedzi kolegów, którzy już ją pokonali, ale... polecam link: http://www.zagle.ostroda.pl/index.htm
Jest tam trochę potrzebnych informacji, opis szlaku i kilka opisów rejsów z Ostródy na Zalew Wiślany.
Zdjęcia też są z tej strony (mam nadzieję, że autor się nie obrazi :)), na pochylni jedzie Carter 30. Oryginalnie one mają około 1,50-1,60 m zanurzenia, ten jest ewidentnie przerabiany i ma, jak sądzę około 1 metra zanurzenia...

Pozdrawiam

Załączniki:
rejs_carter_2008_105.jpg
rejs_carter_2008_105.jpg [ 128.08 KiB | Przeglądane 5313 razy ]
rejs_carter_2008_099.jpg
rejs_carter_2008_099.jpg [ 141.14 KiB | Przeglądane 5313 razy ]
rejs_carter_2008_093.jpg
rejs_carter_2008_093.jpg [ 158.2 KiB | Przeglądane 5313 razy ]
rejs_carter_2008_086.jpg
rejs_carter_2008_086.jpg [ 150.48 KiB | Przeglądane 5313 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sty 2011, o 08:17 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
macias888 napisał(a):
W takim razie prosiłbym jeszcze o udzielenie odpowiedzi czy bez problemów w/w jachtem dopłynę do Malborka drogą : Wisła - Nogat - Biała Góra ?

Polecam stronę http://www.zalewwislany.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sty 2011, o 14:40 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jurmak napisał(a):
macias888 napisał(a):
W takim razie prosiłbym jeszcze o udzielenie odpowiedzi czy bez problemów w/w jachtem dopłynę do Malborka drogą : Wisła - Nogat - Biała Góra ?

Polecam stronę http://www.zalewwislany.pl/

I strony rzgw w Gdańsku jako informację o parametrach dróg wodnych.
Np. Nogat o który pytasz na str 25 tu
http://www.rzgw.gda.pl/cms/site.files/f ... glRZGW.pdf

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lut 2011, o 22:21 

Podziękował : 41
Otrzymał podziękowań: 67
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Mam jacht balastowo-mieczowy, ale w zeszłym roku szedłem w połowie sierpnia z Elbląga do Iławy z mieczem wypuszczonym na ok metr i płetwą sterową 1,4 metra, to nie zauważyłem żebym zawadzał mieczem, natomiast płetwą sterową kilkakrotnie w kananałach między pochylniami tak - ster mi wypinało. W Buczyńcu zmieniłem płetwę na krótszą to dalej nie było problemu, ale wtedy miałem ok metra zanurzenia.
Maciej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lut 2011, o 22:47 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: czekaja na potwierdzenie oryginalu
pokonałem tą trasę w sierpniu i powiem tak ogólnie powinno się Tobie udać bywają miejsca gdzie pływają w wodzie różne cuda, mój silnik miał bliskie spotkanie z jakimiś dryfującymi kawałkami pomostu lub czymś podobnym :) na szczęście się nic nie stało.
Do Miłomłyna wydaje mi się że bez żadnego problemu dopłyniesz, od Miłomłyna do Jezioraka musisz uważać bo kanał (jak ja płynąłem w pierwszej połowie sierpnia) był strasznie zarośnięty ale przy odrobinie cierpliwości i ostrożności będziesz mógł się nacieszyć tymi wszystkimi widokami i spokojem jaki jest na Jezioraku. Na mojej stronce masz krótką fotorelacje z trasy jaką planujesz adres w moim podpisie :)
Jednym słowem o tej trasie WARTO :)

P.S. zrób zapasy jedzenia i picia w Elblągu :) bo my mieliśmy problem z zakupami po drodze np 2 dni nie mieliśmy gdzie kupić piwka z resztą wszystko masz opisane na mojej stronce oraz tu na forum pod adresem http://www.zegluj.net/forum_zeglarskie/viewtopic.php?f=39&t=5662

Odpowiedz z cytatem