Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 13:57




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 mar 2011, o 14:53 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Kupiłem ostatnio reklamowany także na tym forum przewodnik dla żeglarzy o Grecji i jedno zdanie wprawiło mnie w osłupienie. Jak można nie przepadać za kuchnią grecką??
Naprawdę to dla mnie szok!
Zjeździłem trochę świata i kuchnię grecką uważam za najlepszą na świecie. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę fakt, że mam tzw. fioła na punkcie Grecji i może to wszystko tłumaczy. Niemniej zdanie to mnie zszokowało. Ale do rzeczy, chciałbym w tym wątku opisać wszystkie znane mi dania kuchni greckiej a jeśli ktoś przyłączy się i też cos napisze będzie super. Myślę, że to na pewno przyda się przy pierwszych wizytach w tawernach. Jedna z rzeczy, która mi się bardzo podoba w greckich tawernach, to fakt, że najczęściej można zamówić różne rzeczy, które stawiane są na środku stołu ( a nie każdemu przed nosem) , do tego dostajemy czyste talerze i możemy sami sobie swobodnie nakładać co chcemy i tym sposobem każdy ma możliwość spróbowania wszystkich dań. Należy tylko pamiętać, że przekąski (gr. Meze ) dostajemy najpierw. Tu jeszcze jest zasada, że najpierw zimne meze, potem ciepłe. Główne dania później. Bywa, że kelner czeka z podaniem głównego dania do czasu zjedzenia meze ( ale ostatnio coraz rzadziej). Najczęściej pierwsze pytanie kelnera to co podać do picia, woda jest często podawana bez proszenia. Ja zamawiam zawsze wino na kilo, jest to wtedy domowe, najtańsze wino. Tylko raz na Karphatos spotkałem się ze „oburzeniem” kelnera, który stwierdził, że u nich zamawia się na litry, a na kilo zamawia się na prowincji. Zamawiając na kilo dostaniemy wino w dzbanku ( szklanym, ceramicznym itp.) lub w specjalnym metalowym naczyniu, Ew. w butelce. Levko lub aspro to wino białe, kokino to czerwone, wino to krasi
Ena kilo krasi aspro parakalo – kilo białego wina proszę
Miso kilo krasi kokino parakalo– pół kilo czerwonego wina proszę
Meze jest cała masa, na początek polecam standardowe, czyli
Tzatzyki ( jogurt grecki z utartym ogórkiem, czosnkiem i nieraz, zależnie od regionu innymi dodatkami: koperek itp.)
Horiatiki – grecka sałatka z pomidorów, cebuli, ogórków, oliwek i fety z octem winnym i oliwkami ( wariacje regionalne to papryka, kapusta biała itp.)
Kefalotiri saganaki – żółty ser pieczony w panierce
Myślę, że na razie na tym poprzestanę, jeśli podejmiecie wątek to mogę pisać dalej.


Załączniki:
Komentarz: tzatziki
tzatzyki.jpg
tzatzyki.jpg [ 9.42 KiB | Przeglądane 19395 razy ]
Komentarz: kefalotiri
kefalotiri.jpg
kefalotiri.jpg [ 7.76 KiB | Przeglądane 19395 razy ]
Komentarz: horiatiki
horiatiki.jpg
horiatiki.jpg [ 10.33 KiB | Przeglądane 19395 razy ]
Komentarz: wino
krasi.jpg
krasi.jpg [ 8.26 KiB | Przeglądane 19395 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowanie od: Moniia
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2011, o 15:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2009, o 16:22
Posty: 8654
Lokalizacja: Edinburgh, Scotland
Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
podjęliśmy! Pisz dalej :D

ps. przezornie przeczytam resztę po robocie... szybko sprawdziłam lodówkę czy mam przyzwoitą kolację bo głodna się zrobię po tym jadłospisie :)

_________________
Pozdrawiam, Monika Matis
http://www.facebook.com/theseanation

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2011, o 15:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 paź 2008, o 20:15
Posty: 7584
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Ja w Grecji wierny jestem baraninie, robią ją doskonale. Geckiej nazwy nie znam, korzystam zawsze z menu po angielsku. Żona wierna jest ośmiornicy (na zimno) i prosi o podanie jej jako drugie danie. Wino zawsze na kilogramy :D
Startersy, to tzatzyki, oliwki, ser.

W porze lunchu chętnie kalmary


Załączniki:
Komentarz: Kalmary
P9110118.jpg
P9110118.jpg [ 67.88 KiB | Przeglądane 19378 razy ]
Komentarz: W tych dzbankach jest wino na kilogramy
P5040088.jpg
P5040088.jpg [ 88.49 KiB | Przeglądane 19378 razy ]

_________________
Żeglarstwo polega na tym, że pływając całe życie i będąc starym i schorowanym człowiekiem, nigdzie nie dopłynąć.
Krzysztof Chałupczak
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2011, o 15:24 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Moniia napisał(a):
podjęliśmy! Pisz dalej :D

ps. przezornie przeczytam resztę po robocie... szybko sprawdziłam lodówkę czy mam przyzwoitą kolację bo głodna się zrobię po tym jadłospisie :)


dzięki za odzew, szczególnie Tobie :D
bo jakoś po tym wątku dot. rejestracji łodzi w UK, myślałem, że się "znielubiliśmy" :D
dzieki jeszcze raz
i zabieram się za ciąg dalszy, ale trochę później

*****

Cape napisał(a):
Ja w Grecji wierny jestem baraninie, robią ją doskonale. Geckiej nazwy nie znam, korzystam zawsze z menu po angielsku. Żona wierna jest ośmiornicy (na zimno) i prosi o podanie jej jako drugie danie. Wino zawsze na kilogramy :D
Startersy, to tzatzyki, oliwki, ser.

W porze lunchu chętnie kalmary


rozumiem, że piszesz o tych pustych :D dzbankach :D

*****

Cape napisał(a):
Geckiej nazwy nie znam, korzystam zawsze z menu po angielsku.


to gdybyś trafił jak ja na Ikarii lub na Psarze, to bez podstaw greckiego kulinarnego języka dużo byś nie zwojował, tzn. nie zjadł

*****

Następne meze to:
Taramosalata – pasta z ikry rybiej z chlebem oliwką, cebulą i sokiem cytrynowym
Melitzanosalata – pasta z pieczonych bakłażanów z czosnkiem
Dolmadakia– małe gołąbki zrobione z liści winogron, w środku ryż lub ryż z mięsem, podawane najczęściej na zimno.
Z pisownią grecką jest kłopot, bo często nazwy są trochę inne.


Załączniki:
dolmadakia.jpg
dolmadakia.jpg [ 22.62 KiB | Przeglądane 19340 razy ]
melitzanosalata.jpg
melitzanosalata.jpg [ 17.82 KiB | Przeglądane 19340 razy ]
taramosalata.jpg
taramosalata.jpg [ 29.31 KiB | Przeglądane 19340 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2011, o 16:41 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 mar 2006, o 17:51
Posty: 1188
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 187
Otrzymał podziękowań: 261
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz polodowcowy
Greg Zorba napisał(a):
to gdybyś trafił jak ja na Ikarii

Faktycznie na Ikarii nie szło się dogadać, ale kawa mrożona w Grecji smakuje najlepiej.

_________________
Pozdrawiam !
Zbyszek "Zgrzyb" Przybyszewski
http://www.samoster.org.pl/index.php?dzial=7


Ostatnio edytowano 13 mar 2011, o 13:30 przez Zgrzyb, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2011, o 16:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 paź 2008, o 20:15
Posty: 7584
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Greg Zorba napisał(a):
Dolmadakia– małe gołąbki zrobione z liści winogron, w środku ryż lub ryż z mięsem, podawane najczęściej na zimno

To lubię, występują też w puszkach w sklepach.

_________________
Żeglarstwo polega na tym, że pływając całe życie i będąc starym i schorowanym człowiekiem, nigdzie nie dopłynąć.
Krzysztof Chałupczak


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2011, o 17:48 

Dołączył(a): 12 kwi 2010, o 22:02
Posty: 911
Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
W Grecji na maxa korzystam z owoców morza - preferuję sałatkę z ośmiornicy a na ciepło kalmary panierowane. Bardzo smakuje mi też zapiekana w glinianym naczyniu feta z pomidorami i oliwą, podawana bardzo gorąca.

Bardzo smakowały mi również faszerowane odpowiednio doprawiną fetą kwiaty cukinii. Nie pamiętam nazwy greckiej.

_________________
Pozdrawiam - Maryla
http://www.emerytnafali.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2011, o 22:25 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 10509
Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Grecką kuchnię lubię, choć nie nazwałbym jej najlepszą na świecie. Znam lepsze kuchnie.

W Grecji jadam baraninę w różnej postaci. Brakuje mi dobrej baraniny w Polsce.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2011, o 01:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
koma5 napisał(a):
W Grecji na maxa korzystam z owoców morza - preferuję sałatkę z ośmiornicy a na ciepło kalmary panierowane. Bardzo smakuje mi też zapiekana w glinianym naczyniu feta z pomidorami i oliwą, podawana bardzo gorąca.

Bardzo smakowały mi również faszerowane odpowiednio doprawiną fetą kwiaty cukinii. Nie pamiętam nazwy greckiej.
Te, Koma numerowany! Czy Ty mnie musisz wqurwiać?

No, poznęcaj się jeszcze. Napisz, że przed tym greek salad, a po tym wszystkim greek coffee i jeszcze kieliszek Metaxy (koniecznie pięciogwiazdkowej)

Sadystaaaaa!!!! :evil:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2011, o 09:11 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
a wiecie, że ludzie dzielą się na Greków i na tych, którzy chcieliby być Grekami?

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl



Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowanie od: alexander
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2011, o 11:15 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 10509
Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
"Nie udawaj Greka" - to o tych, co chcą być? :)

Modne stwierdznie, że wszyscy ludzie na ziemi są równi i nie należy ich dzielić - można interpretować, że wszyscy są Grekami? :)

Grekiem być nie chcę - Greczynki mi się średnio podobają.

Smakowała mi zapiekanka z wołowiną i makaronem w kształcie ryżu (nazwy nie pamiętam).

Haloumi z winogronem bez pestek na pokładzie jachtu jest poprostu niezastąpione! :)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2011, o 12:49 

Dołączył(a): 12 kwi 2010, o 22:02
Posty: 911
Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Zbieraj napisał(a):
No, poznęcaj się jeszcze. Napisz, że przed tym greek salad, a po tym wszystkim greek coffee i jeszcze kieliszek Metaxy (koniecznie pięciogwiazdkowej)

No...sałatkę przed mogę sobie odmówić, bo zasadnicze danie mi sie nie zmieści, ale kawa i Metaxa obowiązkowo.
Dziwnym trafem lubią też tam na miejscu Ouzo, które w domu już w ogóle nie wchodzi.

Cytuj:
Sadystaaaaa!!!! :evil:


-tka, -tka :lol:


Gapie się w to okno, gapię i nie widzę opcji wysyłania załączników...Zdjęć znaczy.

_________________
Pozdrawiam - Maryla
http://www.emerytnafali.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2011, o 13:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
plitkin napisał(a):
"
Haloumi z winogronem bez pestek na pokładzie jachtu jest poprostu niezastąpione! :)


akurat haloumi to specjał cypryjski :D

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2011, o 13:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2009, o 16:22
Posty: 8654
Lokalizacja: Edinburgh, Scotland
Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Greg Zorba napisał(a):

akurat haloumi to specjał cypryjski :D


Ale z części greckiej czy tureckiej, czy internacjonalistyczne cypryjskie? Poważnie pytam.

*****

ps. Koma, zamiast gapić się w okno, wciśnij podgląd i wszystko* stanie się jasne :D

*ze zdjęciami wszystko, znaczy się

_________________
Pozdrawiam, Monika Matis
http://www.facebook.com/theseanation

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2011, o 13:41 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 mar 2010, o 21:57
Posty: 1308
Lokalizacja: Wrocław-no prawie
Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Najlepiej się czuję w Grecji i we Włoszech ze względu na ludzi, ale jedzenie bardziej mi pasuje w Grecji, wspomniane cacyki i niewymienione suflaki to dania które mi właśnie z recką kuchnią się kojarzą, a na szybko zamiast śniadania lub kolacji pita gyros, dla niewtajemniczonych gyros w grubym placku z surówka i frytkami, do tego jak uwzględnimy cenę to już nic dodać nic ująć.

_________________
Pozdrawiam
Darek


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2011, o 14:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Moniia napisał(a):
Ale z części greckiej czy tureckiej, czy internacjonalistyczne cypryjskie? Poważnie pytam.



znany był już w 15 wieku, więć bez podziałów, po prostu cypryjski

*****

doktor napisał(a):
Najlepiej się czuję w Grecji i we Włoszech ze względu na ludzi, ale jedzenie bardziej mi pasuje w Grecji, wspomniane cacyki i niewymienione suflaki to dania które mi właśnie z recką kuchnią się kojarzą, a na szybko zamiast śniadania lub kolacji pita gyros, dla niewtajemniczonych gyros w grubym placku z surówka i frytkami, do tego jak uwzględnimy cenę to już nic dodać nic ująć.


pita gyros 3 razy dziennie :D

*****



Załączniki:
giro.jpg
giro.jpg [ 77.2 KiB | Przeglądane 19098 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2011, o 18:00 

Dołączył(a): 12 kwi 2010, o 22:02
Posty: 911
Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Dzięki, Monia:)
Wklejam więc:
Załącznik:
Dodekanez 043 [640x480].jpg
Dodekanez 043 [640x480].jpg [ 75.55 KiB | Przeglądane 19053 razy ]
[640x480].jpg[/attachment]


Załączniki:
Dodekanez 334 [640x480].jpg
Dodekanez 334 [640x480].jpg [ 76.58 KiB | Przeglądane 19053 razy ]

_________________
Pozdrawiam - Maryla
http://www.emerytnafali.blogspot.com
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2011, o 18:14 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 maja 2008, o 17:28
Posty: 2056
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Kuchnia grecka, jak kuchnia grecka - dobra.
Nikt nie wspomniał o kleftiko i stifado. Jeżeli jest dobrze zrobione - paluchy lizać.

_________________
Marek (dawniej Jeanneau - wszystko się kiedyś kończy)
Czas ruszać. www.newkate.com


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2011, o 18:44 

Dołączył(a): 12 kwi 2010, o 22:02
Posty: 911
Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Miąsko jem rzadko, chyba że w Turcji z rożna.
Gyrosa z baraniny zjedzonego w Bodrum długo nie zapomnę, pychota.

_________________
Pozdrawiam - Maryla
http://www.emerytnafali.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2011, o 19:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 9992
Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jeanneau napisał(a):
Kuchnia grecka, jak kuchnia grecka - dobra.
Nikt nie wspomniał o kleftiko i stifado. Jeżeli jest dobrze zrobione - paluchy lizać.


To ja dorzucę nie wymienioną jak dotąd ku memu zdziwieniu ulubioną grecką potrawę mojej żony.
To Musaka (moussaka) - zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów, warzyw, mięsa i sera (ale niekoniecznie) - pod beszamelowatym sosem.
Najlepszą jadłem na Rodos z glinianych wściekle gorących misek.
Mniam!

Jak kto ma czas pobawić się -może spróbować w domu:
http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domow ... 06477.html

_________________
Jaromir Rowiński aka pierdupierdu
Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2011, o 15:07 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Dzięki za podjęcie wątku.
Z głównych dań troche wymieniliście, szkoda, że przeważnie bez fotek.
No to jemy dalej:D
Suvlakia, to rodzaj szaszłyków, robionych z różnych mięs. Najlepsze na świecie serwuje kapitan Manolis na Krecie, w miejscowośći Annalipsi. Jadąc od Aghios Nikolaos nie wjeżdżamy za Malią na New Road, tylko przejżdżamy przez centrum Hersonissos i dalej na Iraklio. Mijamy za Hersonissoa, po prawej stronie Lidla, ale jedziemy dalej. Po ok. 4 km jest znów zjazd na New Road w lewo, ale my jedziemy Old Road i po ok. 1 km po prawej stronie jest biała tablica reklamowa Manolisa. Grill – souvlaki itp. Dużego wyboru dań nie ma ale po Souvlaki zjeżdżają wszyscy. Do tego polecam Horiatiki ( tzatzyków u niego nie ma), frytki i retsinę, Ew. lokalne piwo Mythos. Z doświadczenie nie bierzcie więcej niż 4 souvlaki na głowę, zresztą zawsze można domówić. Taki zestaw na 4 osoby max. 30 Euro. Jako rekomendację niech służy fakt, że wiozłem kiedyś souvlaki Manolisa dla żony no i przy prześwietlaniu bagażu okazało się, że mam coś zapakowane w folii aluminiowej. Jak pokazałem c oto i powiedziałem, że to od kpt. Manolisa przeszły bez problemu. Poprzednio Manolis serwował swoje najlepsze su flaki w tzw. kantinie ( fotka poniżej a na niej sam mistrz w akcji ). Zobaczcie na ilość ludzi, patrząc na warunki sanitarne.
Souvlaki występują też w wersji w picie, tzw. souvlaki pita i wtedy dostajemy to do ręki, na wynos, za jakieś 2 Euro z groszami.

*****

Jaromir napisał(a):
To ja dorzucę nie wymienioną jak dotąd ku memu zdziwieniu ulubioną grecką potrawę mojej żony.
To Musaka (moussaka) - zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów, warzyw, mięsa i sera (ale niekoniecznie) - pod beszamelowatym sosem.
Najlepszą jadłem na Rodos z glinianych wściekle gorących misek.
Mniam!



a mousaka wygląda tak.
Dodam, że jest też podawana w kawałkach. Piecze się ją tak placek i kroi na odpowiedznie kawałki.
Odmianą mousaki jest paputsakia, coś jak mousaka, ale podana w wydrążonym bakłażanie.


Załączniki:
Komentarz: paputsakia
paputsaki.jpg
paputsaki.jpg [ 7.03 KiB | Przeglądane 18855 razy ]
Komentarz: mousaka w kawałku
mousaka w kawałku.jpg
mousaka w kawałku.jpg [ 7.08 KiB | Przeglądane 18855 razy ]
Komentarz: mousaka w misce
mousaka w misce.jpg
mousaka w misce.jpg [ 9.34 KiB | Przeglądane 18855 razy ]
Komentarz: Manolis przy starym grilu
manolis w akcji.JPG
manolis w akcji.JPG [ 71.6 KiB | Przeglądane 18870 razy ]
Komentarz: Manolis Gril
Manolis Grill.JPG
Manolis Grill.JPG [ 59.76 KiB | Przeglądane 18870 razy ]
Komentarz: souvlaki
suvlaki.jpg
suvlaki.jpg [ 9.02 KiB | Przeglądane 18870 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2011, o 17:13 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 mar 2006, o 17:51
Posty: 1188
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 187
Otrzymał podziękowań: 261
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz polodowcowy
Mousaka to wielka niewiadoma, czasem przepyszna, a czasem ... porażka. :oops: Na tę drugą trafiłem na Milos w jednej z knajpek przy samym nabrzeżu. Po tamtej mousace zniechęciłem się do kuchni greckiej. Dopiero w knajpce na Kos ponownie nalubiłem się tej potrawy. :D

_________________
Pozdrawiam !
Zbyszek "Zgrzyb" Przybyszewski
http://www.samoster.org.pl/index.php?dzial=7


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2011, o 17:24 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 paź 2008, o 20:15
Posty: 7584
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Zgrzyb napisał(a):
Mousaka to wielka niewiadoma

Generalnie potraw mięsopodobnych, do których zaliczam mousakę staram się unikać. Tak jak pisałem w Grecji jagnięcina, zawsze wspaniała.

_________________
Żeglarstwo polega na tym, że pływając całe życie i będąc starym i schorowanym człowiekiem, nigdzie nie dopłynąć.
Krzysztof Chałupczak


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2011, o 17:27 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Zgrzyb napisał(a):
Mousaka to wielka niewiadoma, czasem przepyszna, a czasem ... porażka. :oops: Na tę drugą trafiłem na Milos w jednej z knajpek przy samym nabrzeżu. Po tamtej mousace zniechęciłem się do kuchni greckiej. Dopiero w knajpce na Kos ponownie nalubiłem się tej potrawy. :D


a to ciekawe, dokładnie tak jak Ty na Milosie ( nie pamietam nazwy tawerny - ale przy nabrzeżu) też trafiłem ma paskudną musakę ( zreszta tylko tam i tylko wtedy).
UWAGA !
nie jemy mousaki na Milosie - bojkot miloskiej mousaki

*****

Cape napisał(a):
Generalnie potraw mięsopodobnych, do których zaliczam mousakę staram się unikać. Tak jak pisałem w Grecji jagnięcina, zawsze wspaniała.


gdybyś był kiedyś na południu Krety, w Aghia Gallini polecam tamtejszy specjał:
królik stifado ( duszony z warzywami) - gwarantuję, że dołączysz królika do swoich ulubionych dań

*****

Następne specjały głównego dania to:
grillowana ośmiornica Ochtapodi
grillowana sardynka Sardela
opiekany w głębokim tłuszczu kalmar, ale w całości calamari saganaki
cape załączył zdjęcie kalmarków, ale w krążkach a ja dla odmiany w całości, żeby był przegląd


Załączniki:
Komentarz: calamari
kalmarek.JPG
kalmarek.JPG [ 56.86 KiB | Przeglądane 18790 razy ]
Komentarz: sardele
sardynki grilowane.JPG
sardynki grilowane.JPG [ 59.04 KiB | Przeglądane 18790 razy ]
Komentarz: ochtopadi
osmiorniczka.JPG
osmiorniczka.JPG [ 49.68 KiB | Przeglądane 18790 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2011, o 21:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2009, o 16:22
Posty: 8654
Lokalizacja: Edinburgh, Scotland
Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
mniam mniam mniam... mamuśka chciała coś na ciepłym w tym roku, może Grecja? Kulinarnie jadłospis mam już na jakieś dwa tygodnie i to bez powtórzeń... :D

_________________
Pozdrawiam, Monika Matis
http://www.facebook.com/theseanation

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2011, o 21:38 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 paź 2008, o 20:15
Posty: 7584
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Greg Zorba napisał(a):
królik stifado ( duszony z warzywami) -

:D Super
Greg Zorba napisał(a):
Następne specjały głównego dania to:
grillowana ośmiornica Ochtapodi
grillowana sardynka Sardela
opiekany w głębokim tłuszczu kalmar, ale w całości calamari saganaki

Też super :D
Mogę z Tobą pływać, będzie co jeść.

_________________
Żeglarstwo polega na tym, że pływając całe życie i będąc starym i schorowanym człowiekiem, nigdzie nie dopłynąć.
Krzysztof Chałupczak


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 mar 2011, o 10:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Moniia napisał(a):
mniam mniam mniam... mamuśka chciała coś na ciepłym w tym roku, może Grecja? Kulinarnie jadłospis mam już na jakieś dwa tygodnie i to bez powtórzeń... :D


Monia, ale mnie rozśmieszyłaś. To prezentowane dotychczas menu to starczy na jedną, dobrą kolację i to bez deseru :D

*****

Cape napisał(a):
Greg Zorba napisał(a):
królik stifado ( duszony z warzywami) -

:D Super
Greg Zorba napisał(a):
Następne specjały głównego dania to:
grillowana ośmiornica Ochtapodi
grillowana sardynka Sardela
opiekany w głębokim tłuszczu kalmar, ale w całości calamari saganaki

Też super :D
Mogę z Tobą pływać, będzie co jeść.


nie ma sprawy łódka czeka :D

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2011, o 13:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwi 2006, o 15:07
Posty: 4811
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Nie lubię, frutti di mare, nie lubie baraniny, nie lubie ryb, nie lubię bakłażanów.... nie lubię greckiej kuchni, nie chciałbym być Grekiem :D

jestem zaprzysięgłym zwolennikiem polskiej kuchni, uwielbiam d..ę od świni,bigos, barszcz z uszkami, grochówę, kopytka, łazanki, pierogi, pyzy, kapustę w każdej postaci itp. jestem zadowolony z bycia Polakiem :)

_________________
Maciek"S"Kotas

---
O!...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2011, o 13:50 

Dołączył(a): 28 maja 2007, o 11:44
Posty: 1999
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
skipbulba napisał(a):
jestem zaprzysięgłym zwolennikiem polskiej kuchni
Tuś mi brat :) Nie ma schabowego = nie ma obiadu :)

_________________
www.samoster.org.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2011, o 14:04 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
no i całkowicie zniechęciliście mnie to tego wątku.
a miałem takie plany :D

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL