Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 18:34

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 cze 2011, o 10:32 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Kiedys @zosta postal ceny zywnosci i nie tylko w Norwegii i wtedy Marek zaapelowal;

Maar napisał(a):
A jeszcze jakbyś zerknął na produkty pierwszej kambuzowej potrzeby: chleb, kawa rozpuszczalna, puszka smarowidła do chleba (jaka waga?), dżem, cebula, makaron i srajtaśma.

Fajnie też byłoby, gdyby inni forumowi zagranicznicy podrzucili informacje ile u nich w supermarkiecie produkty, które samolotem słabo się wozi kosztują

Popieram ten apel i pare cen podalem.
Ale w Rydze bedac postanowilem wybrac z Waszych list rozne rzeczy, ktore podawaliscie i utworzyc 10 kategorii cen. Dodalem troche wlasnych i wyszla mi taka lista z prosba o uzupelnienie osob z innych krajow:

1. Niezbedne wg. Marka

chleb
maslo (podac wage)
kawa rozpuszczalna 200gr.
dzem
cebula
makaron 500gr.
papier toaletowy/szt.

2. Prawie niezbedne

maka
olej balsamiczny

3. Owoce/Warzywa

czosnek
banany
pomidory
pomarancze
cytryny
winogrona
ogorki do kanapek
papryka
arbuz
ziemniaki
pieczarki

4. Nabial
jaja 10szt.
ser zolty
mleko 2%
jogurt
margaryna
der topiony Hochland 8szt. 150gr.

5. Wedliny i Ryby

szynka w plasterkach foliowana
sensowna kielbasa
sensowne parowki
salami
bekon
tunczyk

6. Slodycze

czekolada 100gr.
Snickers/Mars/Llion (podac wage)
herbatniki 100gr.
platki kukurydziane

7. Napoje

coca-cola 2l.
woda mineralna w przeliczeniu na 1l.
sok pomaranczowy 100%

8. Uzywki

Lipton 100szt. a 1,5gr.
Papierosy
cukier
piwo lokalne
piwo eksportowane
wino/but. (podac jaka)
whisky
rum

9. Inne

ryz 400gr.
bagietka
colgate 100gr.

10. Interesujace lub luksusowe

lokalne napoje
cena mariny za jacht 40ft.
McBig
kolacja bez szalenstw w restauracji
mule w restauracji
kawa w restauracji
wino w restauracji
piwo w restauracji
galka lodow na miescie

Jesli nie powiedziano inaczej to chodzi o przeliczenie na 1kg. lub 1l.
Pamietajmy, ze zeglarze to pol-hurtownicy. Czyli wybieramy wg. listy najtanszy gatunek,
ktory odwazylibyscie sie dac zalogantom w ramach danej kategorii i przeliczamy na kg. lub l. (ew. mozna podac np. puszka 380gr. 2,56 euro - to przeliczymy).

No i oczywiscie najlepiej byloby wybrac odpowiednik Biedronki czy Tesco nie w bezposrednim centrum. Podajcie nazwe takich sklepow w Waszych krajach.

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 cze 2011, o 13:13 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Kuracent napisał(a):
Kiedys @zosta postal ceny zywnosci i nie tylko w Norwegii i wtedy Marek zaapelowal;
Maar napisał(a):
(...)
Fajnie też byłoby, gdyby inni forumowi zagranicznicy podrzucili informacje ile u nich w supermarkiecie produkty, które samolotem słabo się wozi kosztują

Kuracent listę napisał(a):
(a ja ją zamiast tu wstawiać oryginalną, uzupełnię):

chleb - 0,47 marka własna Tesco, markowe (Hovis itp) od 0,65 do 1,2 przeciętnie (800g)
maslo (podac wage) - haha od 1,2 do 3 za 500 g ale to nie uwzględnia promocji (margaryna, masło podobnie) w których można kupić 2x 500g za średnio 1,5-1,6
kawa rozpuszczalna 200gr. - kawa w marce tesco (nie najtańsza) - koszt ok. 0,72/100g, opakowania do 300g; Nescafe ok. 1,65/100g opakowania do 0,5 kg (obecnie w Tesco 300g kosztuje ok. 5) - mniejsze opakowania wyższa cena za 100g
dzem - marmolada pomarańczowa tesco 0,27, przeciętne od 0,8 do 1,5 (normalne, 454g słoiki)
cebula - nie pamiętam, coś ok. 0,5 za kg luz
makaron 500gr. - od 0,5 w górę (cena za Tesco Value spaghetti)
papier toaletowy/szt. - podrożał ostatnio :) Tesco Value (przyzwoity wystarczająco) 4 rolki 1,23

2. Prawie niezbedne

maka - ok. 1 za kg (opakowania 1,5 bardziej opłacalne); uważać co kupujecie, jest mąka "self rising" z dodatkiem proszku do pieczenia (niebieskie torebki) - ja i tak dodawałam proszek jak piekłam ciasto więc przestawiłam się na zwykłą (czerwone opakowania - kolorki dotyczą marki Tesco)
olej balsamiczny - ? nie mam pojęcia

3. Owoce/Warzywa

czosnek poniżej 1 za 3 duże główki
banany - "normalne" pomiędzy 0,6 a 0,8 za kg, fairtrade - 0,8-0,9 (luz)
pomidory
pomarancze
cytryny
winogrona
ogorki do kanapek
papryka
arbuz
ziemniaki - torby od 2,5 do 7,5 kg, da się znaleźć od 0,7 za 2,5 kg torbę, uwaga na "baking potatoes" - bardzo duże, bardzo "mączne" i gotowane rozlecą się na miazgę, więc jeśli nie chcecie piec ich (co polecam) to omijać
pieczarki

4. Nabial
jaja 10szt. - ok. 1 z tym że takiej ilości nie ma :) (zwykle) - są 6, 12, 15, 30, cena bardzo zależna od wielkości i chowu kur (cena - marka Tesco, medium - przyzwoicie duże - chów klatkowy - caged eggs, class A)
ser zolty - 500g tartego (grubo) chedara poniżej 2; w kawałku ok. 3 (ceny najtańszego chedara w Tesco) - może być dużo więcej w zależności od typu sera
mleko 2% nie wiem, piję Whole milk, czyli mniej niż 4% (ale nie dużo) mleko w butelkach 1, 2, 4, 6 pintowych (1 pinta to 568 ml) najbardziej opłacalne teoretycznie 6 pint, ale 4 pinty bywają często w promocji (praktycznie stałej, kiedyś były 2 za 2, teraz się schytrzyli i jest 3 za 3 - nie mam miejsca w lodówce na 3 butle) normalny koszt 4 pint to 1,49. Generalnie niezależna cena od rodzaju mleka 2% to semi-skimmed (skimmed nie ma praktycznie tłuszczu). Whole milk to niebieskie, zielone semi, czerwone skimmed.
jogurt
margaryna - pisałam przy maśle
der topiony Hochland 8szt. 150gr. nie mam pojęcia, nie widziałam :)

5. Wedliny i Ryby

szynka w plasterkach foliowana - od 1,2 200g konserwowa, plasterkowana Tesco, średnio inne ok. 2-3 za podobną ilość
sensowna kielbasa ?
sensowne parowki 10szt ok. 1,5
salami (a to w Sainsbury's, w Tesco nie wiem) plasterkowane, 250g ok. 1,5
bekon - od 0,7 za cooking bacon (różne kawałki, niekoniecznie plastry) 500g do dużo więcej za selekcjonowane grube plastry - dużo marek, trzeba się przyjrzeć. Tescowy całkiem fajny, zwykle kupuję "cooking bacon" bo i tak ląduje w jajecznicy, jako wkład do kanapki (podsmażony) lub z fasolką
tunczyk - ok. 0,5

6. Slodycze

czekolada 100gr. - nieopłacalna. Najtańsze (discount, żółta marka) są w tabliczkach 200g, ok. 1,2 (bardzo dobre moim zdaniem, jest też biała)
Snickers/Mars/Llion (podac wage)
herbatniki 100gr. nie wiem. Tesco value biscuits (rich tea) - niezłe herbatniki - są w rolkach 400g, koszt 0,33 generalnie - tanio i duży wybór
platki kukurydziane - tesco value duża torba (0.5kg) coś ok. 0,7 (nie pamiętam dokładnie, kupowałam ostatnio ze dwa miesiące temu) Chyba są większe także. średnia cena markowych ok. 1,5-2 za 500g pudełko

7. Napoje

coca-cola 2l.
woda mineralna w przeliczeniu na 1l. - 0.09 tesco value (ostatnio jak byłam w ASDA wciąż mieli 0.12 za 2 l czyli 0.06 za litr) butelki 2L (TESCO - 0,18)
sok pomaranczowy 100% - z koncentratu - 0,6 1L. Ze świeżych owoców może być ok. 1,5

8. Uzywki

Lipton 100szt. a 1,5gr. - ? a co to jest :lol: Twinnings (ok, nieco droższa niż średnia, ale niewiele) - 50 torebek 1,5, 80 - 2-3, 160 - 3,5. Najpopularniejsze opakowanie 80, Twinnings ostatnio przestawił się na 50 z najmniejszym ale można spotkać też 40. Żółty Twinnings 80 torebek jest najtańszy (1,6 nie jest rzadkością) poza tym występuje a/często w promocjach b/w paczkach 160 i 240 torebek. TESCO value i inne podobne cenowo moim zdaniem nie nadają się do picia inne wystarczająco dobre do użytku kosztują podobnie lub minimalnie mniej.
Papierosy - ok. 6-7 funtów za paczkę 20, 2,5 za 10;
cukier - ok. 1,5 za kg
piwo lokalne - od 0,99 tesco value lager (jeśli ktoś lubi w szwedzkim stylu, ma 2%) średnio 1,5 za 0,5l butelkę (ale, bitter czy cokolwiek innego)
piwo eksportowane - znaczy jakie? polecam francuskie (małe buteleczki, 0,25) 8 - 2,43 a 20 - 6,99
wino/but. (podac jaka) - buhaha - od 3 w górę, w tym zakresie bardzo dobre hiszpańskie (czerwone i białe) w kartonie.
whisky - od 5 w górę (tesco - przeciętna ok. 12-15 za butelkę)
rum - jak wyżej

9. Inne

ryz 400gr. - 0,6 za kg luz (tesco value) do 1,5 za 4 torebki a 100g
bagietka - 0,6 (tesco, pieczone na miejscu)
colgate 100gr. ok. 2

10. Interesujace lub luksusowe

lokalne napoje
cena mariny za jacht 40ft. - od 12,5 do 43 (Londyn, 4 mariny, zerknijcie do ostatniego PBO- letni- macie tam ceny marin w całym UK)
McBig
kolacja bez szalenstw w restauracji ? może być wszystko. Dam radę zjeść w okolicy (przedmieścia Londynu) za 10 funtów na osobę, ale pewnie też dam radę za 50
mule w restauracji ? nie wiem
kawa w restauracji - 2-4
wino w restauracji ? nie wiem
piwo w restauracji
galka lodow na miescie

Jesli nie powiedziano inaczej to chodzi o przeliczenie na 1kg. lub 1l.
Pamietajmy, ze zeglarze to pol-hurtownicy. Czyli wybieramy wg. listy najtanszy gatunek,
ktory odwazylibyscie sie dac zalogantom w ramach danej kategorii i przeliczamy na kg. lub l. (ew. mozna podac np. puszka 380gr. 2,56 euro - to przeliczymy).

PS- wszystkie ceny w funtach!
ps2: i przypominam, że wszystko można sobie przeliczyć i obejrzeć na http://www.sainsurys.co.uk - podajcie kod pocztowy RM3 7SB, tam na pewno dostarczają (zapyta zanim możecie "wejść" do sklepu)

Kuracent napisał(a):
No i oczywiscie najlepiej byloby wybrac odpowiednik Biedronki czy Tesco nie w bezposrednim centrum. Podajcie nazwe takich sklepow w Waszych krajach.

Tutaj sieci mają te same ceny wszędzie. Problem polega na tym, że w małych Tesco, czyli Tesco Express nie ma produktów w ich taniej marce] (Value) a tylko markowe. Warto zaoczyć duże Tesco bo tam jest cała oferta. Jak pisałam wcześniej, ceny we wszystkich sieciach są podobne, z wyjątkiem Waitrosse, gdzie ich własna marka (Essential) jest nieco droższa od własnych marek innych sieci. Produkty markowe są wszędzie podobnie, wszyscy porównują na bieżąco ceny w innych sieciach. Niemniej jednak ASDA po raz kolejny przez ostatnie kilkanaście lat została wybrana najtańszą siecią w UK (właśnie się tym chwali na billboardach, mam taki koło domu). Więc ASDA "siecią z wyboru", ale jak nie ma to dużo się nie przepłaci w dużym supermarkecie

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Ostatnio edytowano 1 lip 2011, o 01:19 przez Cypis, łącznie edytowano 2 razy
Lista bez cytatu czytelniejsza jest, jak sądzę. I łatwiejsza do ew, dalszej edycji.

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 cze 2011, o 09:34 

Acha - do kategorii INNE
dodalem:

sol 1kg.

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/index.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lip 2013, o 12:30 

Ostatnio jest nagonka na piszących bez polskich liter. Na swoje usprawiedliwienie mam, że pisałem posta w Rydze na komputerze, gdzie nie było skonfigurowanych polskich liter. Tym niemniej przedstawię wersję z polskimi literami:

1. Niezbędne wg Marka

chleb
masło (podać wagę)
kawa rozpuszczalna 200gr.
dżem
cebula
makaron 500gr.
papier toaletowy/szt.

2. Prawie niezbędne

mąka
olej balsamiczny

3. Owoce/Warzywa

czosnek
banany
pomidory
pomarańcze
cytryny
winogrona
ogórki do kanapek
papryka
arbuz
ziemniaki
pieczarki

4. Nabiał
jaja 10szt.
ser żółty
mleko 2%
jogurt
margaryna
der topiony Hochland 8szt. 150gr.

5. Wędliny i Ryby

szynka w plasterkach foliowana
sensowna kiełbasa
sensowne parowki
salami
bekon
tuńczyk

6. Słodycze

czekolada 100gr.
Snickers/Mars/Llion (podać wagę)
herbatniki 100gr.
płatki kukurydziane

7. Napoje

coca-cola 2l.
woda mineralna w przeliczeniu na 1l.
sok pomarańczowy 100%

8. Uzywki

Lipton 100szt. a 1,5gr.
Papierosy
cukier
piwo lokalne
piwo eksportowane
wino/but. (podać jaką)
whisky
rum

9. Inne

ryz 400gr.
bagietka
colgate 100gr.

10. Interesujące lub luksusowe

lokalne napoje
cena mariny za jacht 40ft.
Big Mac
kolacja bez szaleństw w restauracji
mule w restauracji
kawa w restauracji
wino w restauracji
piwo w restauracji
gałka lodów na mieście

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 21:10 

Podziękował : 107
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kuracent napisał(a):
olej balsamiczny

Olej ? Ocet ?
;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 06:28 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Oczywiscie, ze ocet.
Ale nie przejmuj się, konfuzja czy mieszanie jednego z drugim jest powszechne.
Google po wpisaniu frazy "olej balsamiczny" bez zmruzenia oka podaje linki zaczynające się od frazy "ocet balsamiczny" i nawet darowuje sobie swoją standardową frazę "a może chodziło Ci o..." lub nawet "wyniki podawane dla..." - nie, dla niego to to samo :)

Dla takiej Superpani.pl także. W jednym akapicie podaje bowiem:
Cytuj:
Ocet balsamiczny ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. (....). Zgodnie z tradycją olejem kropimy danie na sam koniec, tuż przed podaniem.

Tak więc jak widzisz, mało kto interesuje się źródłami tej nazwy. A aceto balsamico to zdecydowanie ocet balsamiczny.
Już pomijając, że robiony jest z moszczu WINOGRON, więc siłą rzeczy z olejem wiele wspólnego mieć nie może.
Angielska nazwa "balsamic vinegar" też tak trochę podpowiada.

I podobnie jak z winem, można kupować tani, można niesamowicie drogi. Z tym, że to (zwykle, choć nie zawsze) używa się w tak małych ilościach że na te droższe można sobie pozwolić...
http://www.thegiftofoil.co.uk/Product/Balsamic-Vinegar/Matured-Balsamic-Vinegar/Balsamic-Vinegar-White-Label/136
http://www.thegiftofoil.co.uk/Product/Balsamic-Vinegar/Matured-Balsamic-Vinegar/Balsamic-Vinegar-Gold-Label/66
No, może nie zawsze...
http://www.thegiftofoil.co.uk/Product/Balsamic-Vinegar/Matured-Balsamic-Vinegar/Grande-Vecchio/72

(Linki do specjalistycznego sklepu - w kolejności, w miarę tani, drogi i kosmicznie drogi. Buteleczki mają 100 ml).

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem