Forum ıĽeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 1 lis 2014, o 13:54




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lis 2012, o 00:06 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 3535
Lokalizacja: Łomianki
Podziękował : 102
Otrzymał podziękowań: 284
Uprawnienia żeglarskie: Kpt jacht., kpt mot., mech. statkowy
Mam pytanie do uzytkowników agregatów prądotwórczych jaka jest ich opinia o ponizszym agregacie ?
http://allegro.pl/agregat-generator-3-5 ... 23432.html
Bo cena jest rozsądna i wygląda na to, że parametry techn. też ale chętnie wyslucham zdania innych.
Z góry dziekuję za pomoc.
Pzdr
Kocur


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 07:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 11:32
Posty: 4798
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 269
Otrzymał podziękowań: 232
Uprawnienia żeglarskie: Bezpatentowiec niepospolity w RYA SRC
Jedyna uwaga jest taka, że silnik zapewne nie będzie zalany olejem :lol:
Tak na poważnie, wszystkie tego typu agregaty są do siebie technicznie podobne. Ja używałem dwóch agregatów podobnych , o nieco mniejszej mocy (2,5 i 3 KW). Obydwa trzeba było zalać olejem i obydwa pracowały bezawaryjnie (jeden z nich używam dalej). Drugiego używają strażacy z OSP. Wiem, że go naprawiali - bo go "zajechali" :D

_________________
Piotr "Kurczak" Kubczak
Pumcioa(r)mator
Puma 23 s/y "SeaWay" POL 8496


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 08:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2011, o 01:22
Posty: 959
Podziękował : 64
Otrzymał podziękowań: 107
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
bury_kocur napisał(a):
Bo cena jest rozsądna i wygląda na to, że parametry techn. też
Faktycznie, na papierze wygląda bardzo korzystnie. Na łódkę chyba za duży, czyżbyś się na "planowane" wyłączenia prądu szykował? Hmmm... też bym takiego potrzebował mieć!

_________________
Pozdrawiam,
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 09:11 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 3535
Lokalizacja: Łomianki
Podziękował : 102
Otrzymał podziękowań: 284
Uprawnienia żeglarskie: Kpt jacht., kpt mot., mech. statkowy
Eemdzi napisał(a):
Na łódkę chyba za duży


Wątek faktycznie niekoniecznie łodkowy.
Na łódke troche faktycznie ten agregat duży ale szukam czegos rozsądnego do domu jako awaryjne zasilanie.
Głównie mam pytanie czy ktos ma doświadczenie w zasilaniu takim agregatem elektroniki sterującej piecem gazowym ?
Pzdr
Kocur


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 09:18 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 17:01
Posty: 2882
Lokalizacja: Frankfurt am Main
Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 61
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan inny też niż myślicie
bury_kocur może i to jest rozwiązanie ale już koniecznie musi w to zaingerować elektryk poprzez dokonanie pewnych zmian w zasilaniu poszczególnych odbiorników.
Gotowe rozwiązania są powszechnie stosowane ale już wykonane na etapie inwestycji. Piszę tu o UPS-ach które automatycznie przechodzą w awaryjny tryb zasilania. Na kilka godzin wystarczy.
Wiadomo, że teraz "inteligentne" domy bez upsu w chwili braku zasilania wykładają się na całej linii. Nic nie działa.

_________________
VR - Helix_zegluj
app - Pozdrawiam



Za ten post autor Helix otrzymał podziękowanie od: kliwerek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 09:34 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2011, o 01:22
Posty: 959
Podziękował : 64
Otrzymał podziękowań: 107
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
bury_kocur napisał(a):
Głównie mam pytanie czy ktos ma doświadczenie w zasilaniu takim agregatem elektroniki sterującej piecem gazowym ?
Bingo! Dokładnie tym też się interesuję. ;)

Helix napisał(a):
koniecznie musi w to zaingerować elektryk poprzez dokonanie pewnych zmian w zasilaniu poszczególnych odbiorników.
Zaraz tam elektryk. Gniazdko i wtyczka z obsługą manualną wystarczy... :lol:
Na sąsiednim forumie kolega Siga pisał o swoich doświadczeniach z awaryjnym agregatem domowym. Generalnie taki najmniejszy Mu się nie sprawdził, kupił większy, też "chiński", w podobnej jak ten Twój cenie i wszystko działa dobrze.

_________________
Pozdrawiam,
Marcin


Ostatnio edytowano 6 lis 2012, o 09:42 przez Margrabi, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 09:36 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 17:01
Posty: 2882
Lokalizacja: Frankfurt am Main
Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 61
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan inny też niż myślicie
Eemdzi napisał(a):
bury_kocur napisał(a):
Głównie mam pytanie czy ktos ma doświadczenie w zasilaniu takim agregatem elektroniki sterującej piecem gazowym ?
Bingo! Dokładnie tym też się interesuję. ;)

Helix napisał(a):
koniecznie musi w to zaingerować elektryk poprzez dokonanie pewnych zmian w zasilaniu poszczególnych odbiorników.
Zaraz tam elektryk. Gniazdko i wtyczka z obsługą manualną wystarczy... :lol:
Na sąsiednim forumie kolega Siga pisał o swoich doświadczeniach z awaryjnym agregatem domowym (http://www.sailforum.pl/viewtopic.php?p=313587#313587). Generalnie taki najmniejszy Mu się nie sprawdził, kupił większy, też "chiński", w podobnej jak ten Twój cenie i wszystko działa dobrze.

a licznik prądu się pewnie cofa :D

_________________
VR - Helix_zegluj
app - Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 09:41 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2011, o 01:22
Posty: 959
Podziękował : 64
Otrzymał podziękowań: 107
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
Helix napisał(a):
a licznik prądu się pewnie cofa
Hmmm, tego nie wiem, ale czy nie można zrobić "wpinki" za licznikiem?

_________________
Pozdrawiam,
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 09:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 17:01
Posty: 2882
Lokalizacja: Frankfurt am Main
Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 61
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan inny też niż myślicie
Dla czujących temat pewnie to proste rozwiązania będą. Wiem, że jest to do wykonania. wiem też, że automatyczne przełączanie na awaryjne z agregatu kosztuje dość sporo ale to już inne zagadnienie.

_________________
VR - Helix_zegluj
app - Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 09:53 

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 3705
Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 238
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Mam podobny, ale 7KW. Obecnie zasila Szkutnię ;). Faktycznie nie daje peeków, czyli spokojnie można zasilać elektronikę. Jednakowoż należy odpalić, poczekać parę minut i dopiero podłączać, bo czasami, zanim się ustabilizuje, napięcie siada do ok. 210V. Dlatego do pieca mam dodatkowo UPSa.
Helix - to właśnie awaryjny przełącznik z odpalaczem agregatu powoduje, że musisz mieć potężnego UPSa na cały dom. Mi wystarczy mały, czyli tani. :) Konkretnie mam 2 (do pieca i służbowego stacjonarnego kompa). TV i pompę głębinową zabezpieczam zwykłą listwą antyprzepięciową (przy hydroforze nawet tego nie trzeba). Przez ostatnie 10 lat nie miałem problemów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 10:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 17:01
Posty: 2882
Lokalizacja: Frankfurt am Main
Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 61
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan inny też niż myślicie
Artur wszystko sam włączysz jak jesteś w domu a jak nie ma nikogo to wszystko staje.

_________________
VR - Helix_zegluj
app - Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 11:49 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 gru 2009, o 14:35
Posty: 40
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: papierki i plastiki
bury_kocur napisał(a):
Głównie mam pytanie czy ktos ma doświadczenie w zasilaniu takim agregatem elektroniki sterującej piecem gazowym


Ja mam doświadczenia w awaryjńym zasilaniu kotła CO Junkers Euroline (teraz ma z 8 lat) przy użyciu UPS APC 450VA. Dawało rade. Poza tym w mieszkaniu agregatu raczej bym nie odpalił (na balkonie też nie :D )

Więc może lepiej UPS zamiast agregatu?

_________________
Pozdrawiam,
Wit Turkowski


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 11:51 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lis 2011, o 22:03
Posty: 2786
Lokalizacja: Kielce
Podziękował : 108
Otrzymał podziękowań: 195
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Tak z innej beczki to Włodku czy moc agregatu nie powinna być podana w kVA? Niby nic ale skoro nie wiedzą co piszą to czy można wierzyć? Lub ja nie wiem co piszę?
W przypadkach gdy konieczna jest bezprzerwowa praca urządzenia stosuję się trochę inny schemat zasilania. Urządzenie jest cały czas zasilane z np. falownika i bez znaczenia jest czy bateria akumulatorów z której czerpana jest energia jest doładowywany z sieci czy nie.

_________________
Pozdrawiam 73 de Jacek sp7vmz
http://www.klubhorn.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 11:52 

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 3705
Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 238
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Helix napisał(a):
Artur wszystko sam włączysz jak jesteś w domu a jak nie ma nikogo to wszystko staje.

U mnie zawsze jest ktoś w domu :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 12:31 

Dołączył(a): 3 lut 2011, o 13:25
Posty: 1224
Podziękował : 97
Otrzymał podziękowań: 185
Uprawnienia żeglarskie: mam
Jacek Woźniak napisał(a):
Tak z innej beczki to Włodku czy moc agregatu nie powinna być podana w kVA? Niby nic ale skoro nie wiedzą co piszą to czy można wierzyć?

1W = 1V * 1A

_________________
Rejs wieloetapowy Grecja - Kanary - Grecja
październik 2014 - kwiecień 2015
http://www.sy-happyhours.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 12:41 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2011, o 01:22
Posty: 959
Podziękował : 64
Otrzymał podziękowań: 107
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
noone napisał(a):
1W = 1V * 1A
Moc czynna, a moc pozorna... :)
Jeden taki banita już tu obok pisał: Wiki jest do doopy! I ja się z nim zgadzam.
Zresztą w tym wątku mogę robić za Wojciecha: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic5 ... ml#2598010

Wojciech1968, nie obrażaj się! ;)

_________________
Pozdrawiam,
Marcin


Ostatnio edytowano 6 lis 2012, o 13:03 przez Margrabi, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 13:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 3535
Lokalizacja: Łomianki
Podziękował : 102
Otrzymał podziękowań: 284
Uprawnienia żeglarskie: Kpt jacht., kpt mot., mech. statkowy
WIT napisał(a):
bury_kocur napisał(a):
Poza tym w mieszkaniu agregatu raczej bym nie odpalił (na balkonie też nie :D )


Ale agregat można postawić w ogrodzie, którego mam sporo.
Ale rzeczywiście - warto przed piecem postawić malego UPSa dla zabezpieczenia tętnienia z agregatu, gdyby sie okazało, że jednak takowe wystepuje.
Pzdr
Kocur


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 13:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 gru 2009, o 14:35
Posty: 40
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: papierki i plastiki
bury_kocur napisał(a):
Ale agregat można postawić w ogrodzie, którego mam sporo.
Ale rzeczywiście - warto przed piecem postawić malego UPSa dla zabezpieczenia tętnienia z agregatu, gdyby sie okazało, że jednak takowe wystepuje.


Poza tym zanim odpalisz agregat, to UPS podtrzyma napięcie, a jak prąd padnie w nocy, to przynajmniej nie zamarzniesz, zanim sie skapniesz, że elektronów w gniazdku niet :)

_________________
Pozdrawiam,
Wit Turkowski


Ostatnio edytowano 6 lis 2012, o 13:24 przez WIT, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 13:22 

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 3705
Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 238
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
noone napisał(a):
1W = 1V * 1A

*cosφ ;)

UPSy można teraz zmontować bez większych problemów samemu przy użyciu generatora 220 i akumulatora (jachtowego, żeby żeglarsko było ;) ) Tylko trzeba sprawdzić, czy generator ma wystarczającą moc, żeby piec odpalić. W moim przypadku piezzoelektryczne odpalenie dość dużego natężenia wymaga, oprócz tego muszę podtrzymywać pompy obiegowe 350W każda.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 13:24 

Dołączył(a): 28 maja 2007, o 11:44
Posty: 2008
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 108
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
bury_kocur napisał(a):
Ale rzeczywiście - warto przed piecem postawić malego UPSa dla zabezpieczenia tętnienia z agregatu, gdyby sie okazało, że jednak takowe wystepuje.
Nie tylko o tętnienia chodzi, ale przede wszystkim o to, co agregat daje na wyjściu. Piece CO często wymagają sinusoidy, a tańsze agregaty dają sinusoidę aproksymowaną schodkami i bywa, że wtedy elektronika pieca nie widzi zasilania.

_________________
www.samoster.org.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 13:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2011, o 01:22
Posty: 959
Podziękował : 64
Otrzymał podziękowań: 107
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
gf napisał(a):
agregaty dają sinusoidę aproksymowaną schodkami
Ej no! ;) , a nie chodziło Ci raczej o UPS-y? Prądnica ze swej natury powinna dawać sinus...

_________________
Pozdrawiam,
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 13:49 

Dołączył(a): 28 maja 2007, o 11:44
Posty: 2008
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 108
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Oczywiście :oops: Za dużo okienek na raz - UPS po to, żeby mieć stabilizację napięcia na wyjściu, natomiast kupując go (UPS-a) trzeba wziąć pod uwagę to co powyżej - żeby miał w miarę gładki sinus na wyjściu, bo piece wrażliwe i mogą głupieć :) Sorry :)

_________________
www.samoster.org.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2012, o 22:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2011, o 01:22
Posty: 959
Podziękował : 64
Otrzymał podziękowań: 107
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
Przyczepiłem się tego zapodanego przez Kocura agregatu, bo faktycznie jakiś jest mi potrzebny, a ten jest bardzo atrakcyjny. Jak się okazuje chyba nawet za bardzo. Pod tym adresem znalazłem dość niepokojące informacje o podobnym produkcie marki Kraftwelle Germany. :(
Chyba trzeba poszukać czegoś innego... :?:

_________________
Pozdrawiam,
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lis 2012, o 01:12 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 6056
Podziękował : 1171
Otrzymał podziękowań: 1307
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Włodek - przeczytaj:
http://unsafeproducts.eu/2009/08/28/por ... generator/
http://recalledproducts.org/recall/view ... -generator

Jak Chińczykom nie wyszło z KW6500 tak dalece, że jego używanie grozi porażeniem i/lub pożarem, to myślisz, że model KW3500 może budzić zaufanie?

_________________
Jaromir Rowiński


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lis 2012, o 08:27 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 3535
Lokalizacja: Łomianki
Podziękował : 102
Otrzymał podziękowań: 284
Uprawnienia żeglarskie: Kpt jacht., kpt mot., mech. statkowy
pierdupierdu napisał(a):
to myślisz, że model KW3500 może budzić zaufanie?


Nie Jarku i dlatego dyskutujemy.
Wszystkim bardzo dziekuję za pomoc.
Jakby ktoś miał jakieś inne pomysly agregatowe to prosilbym o podeslanie.
Z góry dzieki za pomoc.
Pzdr
Kocur


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lis 2012, o 10:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lis 2011, o 22:03
Posty: 2786
Lokalizacja: Kielce
Podziękował : 108
Otrzymał podziękowań: 195
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
bury_kocur napisał(a):
Jakby ktoś miał jakieś inne pomysly agregatowe to prosilbym o podeslanie.
Z góry dzieki za pomoc.

A policzyłeś ile zapasu potrzebujesz bo może obeszło by się bez agregatu spalinowego? Wiatraczek + akumulatory + inwerter?

_________________
Pozdrawiam 73 de Jacek sp7vmz
http://www.klubhorn.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lis 2012, o 14:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 6056
Podziękował : 1171
Otrzymał podziękowań: 1307
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jacek Woźniak napisał(a):
bury_kocur napisał(a):
Jakby ktoś miał jakieś inne pomysly agregatowe to prosilbym o podeslanie.
Z góry dzieki za pomoc.

A policzyłeś ile zapasu potrzebujesz bo może obeszło by się bez agregatu spalinowego? Wiatraczek + akumulatory + inwerter?


To chyba całkiem rozsądny pomysł, zwłaszcza jak ktoś ma miejsce na kilka aku i nie za bardzo kocha agregaty... :-? Tyle, że zakup aku (i wymiana co kilka lat) może by bardzo kosztowna...
Bo jeżeli chcieć pewnie zasilać cały dom na czas przerw w dostawie 230V - to nawet zakładając bardzo mocne i świadome oszczędzanie - tych akumulatorów musiałoby być całkiem sporo*...
A i konwerter musiałby być spory*.
No i "z tych droższych", czyli dających ładną sinusoidę na wyjściu a nie z tych tańszych, co robią "schody"...
Poza tym "wiatraczki" do ładowania aku mogą być co najwyżej uzupełnieniem porządnego prostownika chodzącego w automacie. A sam konwerter musiałby mieć troszkę automatyki i zabezpieczeń...

* Stosownie do konkretnego zapotrzebowanie na energię w konkretnym domu. Dom, nawet ustawiony na niskoenergetyczny "stand by" albo pod nieobecność ludzi potrafi pożądać całkiem sporo energii elektrycznej. Sam piec CO/CWU bierze podczas pracy 100-300W, pompy obiegoweCO i CWU ze 2x 30W, lodówa ze 100W - a każde z tych urządzeń włączając się pożąda przynajmniej dwa do 3 x wyższej mocy...
A jak domek poza zasięgiem wodociągów to o zasilaniu hydroforu czy pompy głębinowej przez inwerter trudno raczej myśleć, tam silniczki bywają trójfazowe i miewają po ładnych parę kW...

_________________
Jaromir Rowiński


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lis 2012, o 08:05 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lis 2011, o 22:03
Posty: 2786
Lokalizacja: Kielce
Podziękował : 108
Otrzymał podziękowań: 195
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
pierdupierdu napisał(a):
To chyba całkiem rozsądny pomysł, zwłaszcza jak ktoś ma miejsce na kilka aku i nie za bardzo kocha agregaty... :-? Tyle, że zakup aku (i wymiana co kilka lat) może by bardzo kosztowna...

No jak D marznie to nie liczymy się z kosztami ;)
Zestaw baterii "stacyjnych" ma żywotność ok 15 lat ale co by nie mówić tanie nie są.

pierdupierdu napisał(a):
Bo jeżeli chcieć pewnie zasilać cały dom na czas przerw w dostawie 230V - to nawet zakładając bardzo mocne i świadome oszczędzanie - tych akumulatorów musiałoby być całkiem sporo*...

To już jazda po bandzie. :D
Akumulatorów będzie tyle samo ale ich pojemność i cena... :-P

_________________
Pozdrawiam 73 de Jacek sp7vmz
http://www.klubhorn.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Shackleton 2014 | Stocznia jachtowa | nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Projektowanie graficzne
SAJ | pagaj.pl | Grenlandia 2012 | Ośrodek Żeglarski AM | Setką przez Atlantyk


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli niechcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL