Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 sie 2025, o 22:28

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 gru 2011, o 13:34 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Czołgiem Bracia i Siostry!

Chodzi mi po głowie pomysł wspólnej akcji mailowej polegającej na tym aby zwrócić się, w trybie udostępnienia informacji publicznej, do pani dyrektor Magdaleny Jabłonowskiej o wyjaśnienie kilku spraw.
1. Dlaczego wbrew zapewnieniom nie tylko żeglarzy ale i parlamentarzystów (projekt i uzasadnienie do ustawy o bezpieczeństwie morskim), w ustawie nie zwolniono jednostek rekreacyjnych do 15 m z przeglądów a zwolnienie znalazło się dopiero w rozporządzeniu;
2. Czy w ministerstwie lub jednostkach podległych opracowano zestawienie wymogów formalnych jakie poszczególne administracje morskie nakładają na żeglarzy rekreacyjnych i komercyjnych? Chcę wiedzieć czy Polska nie jest wyjątkiem no i jak nasza administracja chce kontrolować jachty innych bander (inspekcja państwa portu) jeśli nie wie jakie w innych krajach jest prawo;
3. Czy min ministerstwo prowadziło jakieś szacunki odnośnie liczby potencjalnie zainteresowanych zdobyciem uprawnień zawodowych. Na spotkaniu w Korsarzu pani Magdalena powiedział, że uprawnienia zawodowe to generalnie dla skipperów megajachtów. No to ilu ich będzie? Według danych ministerstwa w Polsce mamy ok 4000 jachtów rekreacyjnych i 250 komercyjnych. Dla ilu zainteresowanych pisze się w Polsce ustawy? Interes 250 stawia się wyżej niż 4 tysięcy?
4. Czy przy opracowaniu projektów ustaw i rozporządzeń są zatrudniani ekonomiści? Jeśli tak to jak wyliczyli, że wprowadzenie wymogu zdobycia dodatkowych uprawnień, obowiązkowych płatnych przeglądów, atestacji sprzętu, wykupienie obowiązkowych ubezpieczeń ma poprawić konkurencyjność pływających pod polską banderą jachtów komercyjnych?
5. Jakie jest stanowisko ministerstwa w sprawie kwalifikacji załóg jachtów morskich. Obecnie obowiązujące przepisy są czasowe i niedługo stracą moc prawną. Ustawa o bezpieczeństwie morskim w Art. 62. stanowi: 3. Dokumenty kwalifikacyjne określone w przepisach wydanych na podstawie art. 37a ust. 15 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej stanowią potwierdzenie kwalifikacji niezbędnych do prowadzenia jachtów rekreacyjnych oraz jachtów komercyjnych odpłatnie udostępnianych bez załogi na wodach morskich. Zawarta w ustawie o żegludze śródlądowej delegacja dla ministra sportu do wydania odpowiedniego rozporządzenia z uwagi na zakres działania tej ustawy może dotyczyć tylko i wyłącznie uprawnień obowiązujących na wodach śródlądowych. Mamy więc sytuację absurdalną z jednej strony w imię bezpieczeństwa narzuca się płatne przeglądy a z drugie strony stwierdza, że żeglarz to przepisów morskich znać nie musi.
6. Jak, według ministerstwa, należy odbierać wyrażoną w expose Premiera Donalda Tuska wolę i potrzebę znoszenia niepotrzebnych barier administracyjnych oraz ograniczenia zawodów regulowanych w odniesieniu do rygorów jakie narzuca na żeglarzy amatorów i „zawodowców” ustawa o bezpieczeństwie morskim?

Listy podobnej lub tej treści wysłalibyśmy w jednym czasie do ministerstwa. Czy są chętni do wzięcia udziału w akcji? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2011, o 14:55 

Podziękował : 1635
Otrzymał podziękowań: 2386
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Jacek Woźniak napisał(a):
Listy podobnej lub tej treści wysłalibyśmy w jednym czasie do ministerstwa.

Z tego co jest mi wiadomo , Andrzej zwany Kuracent wie gdzie jest Ministerstwo . ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2011, o 15:46 

Jednak wolałbym aby było poważniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2011, o 19:04 

Podziękował : 4533
Otrzymał podziękowań: 4288
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Listy podobnej lub tej treści wysłalibyśmy w jednym czasie do ministerstwa. Czy są chętni do wzięcia udziału w akcji? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
/.../Jednak wolałbym aby było poważniej.

Tak się robi w cywilizowanych krajach i nawet jest szansa, żeby gazem pieprzowym po oczach nie zarobić. Jestem za, ale poproszę o wzór takiego listu, bo ja przepisów nie znam i dostaję wysypki na widok paragrafów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2011, o 19:30 

Pisze się, znaczy się ja piszę. Gdyby ktoś chciał coś dodać lub znalazł błąd niech się nie wstydzi i pisze.

Jak będzie gotowe chętnie "oddam w dobre ręce".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 13:13 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Zawarta w ustawie o żegludze śródlądowej delegacja dla ministra sportu do wydania odpowiedniego rozporządzenia z uwagi na zakres działania tej ustawy może dotyczyć tylko i wyłącznie uprawnień obowiązujących na wodach śródlądowych.

Ależ to jest przepis odsyłający, który właśnie naprawił poprzedni błąd legislacyjny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 14:10 

No to się przyjrzyjmy temu odesłaniu: Ustawa o bezpieczeństwie morskim stanowi, że dożeglowania wystarczają
3 . Dokumenty kwalifikacyjne określone w przepisach wydanych na podstawie art. 37a ust. 15 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej stanowią potwierdzenie kwalifikacji niezbędnych do prowadzenia jachtów rekreacyjnych oraz jachtów komercyjnych odpłatnie udostępnianych bez załogi na wodach morskich.

Ustawa o żegludze śródlądowej stanowi:
15. Minister właściwy do spraw kultury fizycznej określi, w drodze rozporządzenia:
1) wymagania niezbędne do uzyskania dokumentów potwierdzających posiadanie uprawnień, w szczególności dotyczące wiedzy i umiejętnościz zakresu żeglarstwa, oraz odpowiadający im zakres uprawnień do prowadzenia jachtów żaglowych albo motorowych,
2) sposób i tryb przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w ust. 8,
3) wzór zaświadczenia ze zdania egzaminu,
4) wzory dokumentów potwierdzających posiadanie uprawnień,
5) wysokość opłat za przeprowadzenie egzaminu, o którym mowa w ust. 8, oraz za czynności związane z wydaniem dokumentu, o którym mowa w ust. 3,
– biorąc pod uwagę bezpieczeństwo żeglugi, konieczność zapewnienia jednolitego sposobu prowadzenia egzaminu, zakres uprawnień uzyskiwanych po zdaniu egzaminu, koszty poniesione przez właściwy polski związek sportowy lub podmiot upoważniony oraz warunki wskazane w ust. 11.

Jaka będzie preambuła do rozporządzenia ministra sportu?
W mojej ocenie brak jest odpowiedniej delegacji dla ministra sportu odnośnie wydania przepisów dotyczących morza. W ustaw. o bzep. mors. jest tylko stwierdzenie, że za wystarczające uważa się uprawnienia dotyczące wód śródlądowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 14:33 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
W mojej ocenie brak jest odpowiedniej delegacji dla ministra sportu odnośnie wydania przepisów dotyczących morza.

no to po kolei, mam mało czasu więc skrótowo

Ustawa o żegludze śródlądowej stanowi:
15. Minister właściwy do spraw kultury fizycznej określi, w drodze rozporządzenia:
1) wymagania niezbędne do uzyskania dokumentów potwierdzających posiadanie uprawnień, w szczególności dotyczące wiedzy i umiejętnościz zakresu żeglarstwa, oraz odpowiadający im zakres uprawnień do prowadzenia jachtów żaglowych albo motorowych,

Wprowadzone ustawą.....?

Ustawa ta ........ zastąpiła ustawę ...... i ta zastępowana regulowała żeglarstwo w zakresie ........

Obecne odesłanie z ustawy ...... do ustawy o żegludze śródlądowej nie precyzuje zakresu,...... można więc tylko wnioskować po treści bądź to ustawy....... wprowadzającej zmiany do ustawy o żegludze śródlądowej,...bądź na podstawie zakresu ustawy o żegludze śródlądowej,.....zakres ustawy o żegludze śródlądowej ( w swoich zapisach) generalnie nie dotyczy morza,.... ale ustawa o bezpieczeństwie morskim ten zakres poszerza.

i teraz przypomnienie z 1 roku:

co jest aktem wyższego rzędu rozporządzenie czy ustawa?
jeżeli dwie ustawy są w kolizji - która ma pierwszeństwo?

I tak sobie możemy akademicko podyskutować i wybijać pianę, a prawda jest taka, że nic z tego nie będzie, natomiast kilka osób poczuje satysfakcje że we własnym oczywiście mniemaniu dokopało ministrowi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 17:20 

Też skrótowo

Dokumenty kwalifikacyjne określone w przepisach wydanych na podstawie art. 37a ust. 15 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej

Uprawnienia na wodach śródlądowych

stanowią potwierdzenie kwalifikacji niezbędnych do prowadzenia jachtów rekreacyjnych oraz jachtów komercyjnych odpłatnie udostępnianych bez załogi na wodach morskich
To nie jest delegacja dla ministra do wydania rozporządzenia. To tylko uznanie innych uprawnień. Tak samo jak ustawa uznaje za adekwatne do uprawnień amatorskich zawodowe.

Carlo napisał(a):
co jest aktem wyższego rzędu rozporządzenie czy ustawa?
jeżeli dwie ustawy są w kolizji - która ma pierwszeństwo?

A która ustawę masz na myśli? Śródlądową, zmieniającą ustawę o sporcie i żegludze śródlądowej czy o bezpieczeństwie morskim?
No i które kolizje?

Dla mnie wszystko jest jasne. Ustawodawca stwierdził: umiesz żeglować po rzekach i jeziorach to umiesz żeglować po morzu. A może ustawodawca doszedł do wniosku, że podział na morze i śródlądzie jest zły i potrzeba "podzielić" uprawnienia według długości? np. do 12m żeglarz powyżej 12m szyper...

Carlo napisał(a):
I tak sobie możemy akademicko podyskutować i wybijać pianę, a prawda jest taka, że nic z tego nie będzie, natomiast kilka osób poczuje satysfakcje że we własnym oczywiście mniemaniu dokopało ministrowi.

Możesz myśleć co chcesz i mnie oceniać. Można przymykać oko i nie reagować na przekraczanie uprawnień. A następne już czekają. W rozporządzeniu, projekcie, w sprawie bezpiecznego uprawiania żeglugi przez jachty morskie, minister chce regulować żeglugę jachtów śródlądowych po wodach morskich. Nawet pani Magdalena stwierdziła, że w paragrafie 1 trzeba dopisać jachty śródlądowe ale nie zająknęła się, że ustawowa delegacja dotyczy tylko jachtów morskich. Ba! ustawa określenie tych uprawnień nakazała dyrektorom urzędów morskich. Jeśli wytknę te błędy to tylko po to aby połechtać swoje ego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 18:46 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Pisze się, znaczy się ja piszę. Gdyby ktoś chciał coś dodać lub znalazł błąd niech się nie wstydzi i pisze.

Witaj Jacku
Nie wiem, czy moje ręce są dobre ale mogę przejąć taki pismo i przepilotować je przez ministerstwo.
Z Magdą na temat Rozporządzenia rozmawialem ostatnio w Gnieździe Piratów na koncercie Kowala we wtorek po moich silnikach.
Także podeślim mi na priv: burykocur małpa onet.eu takie pismo.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2011, o 21:38 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 40
Uprawnienia żeglarskie: Starszy oficer
Ad 1
1. Dlaczego wbrew zapewnieniom nie tylko żeglarzy ale i parlamentarzystów (projekt i uzasadnienie do ustawy o bezpieczeństwie morskim), w ustawie nie zwolniono jednostek rekreacyjnych do 15 m z przeglądów a zwolnienie znalazło się dopiero w rozporządzeniu;
- Gdyz w Polsce mamy wladze ustawodawcza i prawodawcza a prawo stanowia rozporzadzenia a nie ustawy (czyli musimy przestrzegac tych drugich)
Ad 2 i 3
Co do uprawnien komercyjnych jest to kopia zalozen do STCW przyjetych we Francji, UK, Woszech itd... rownamy poziom do wymogow miedzynarodowych, administracja morska nie czepia sie tu zeglarstwa rekreacyjnego ( w kwestji uprawien, a co do wyposazenia i papierkologi to inna kwestja)
Ad 4 ni jak , juz dawno chodzil pomysl zalozenia drugiego rejestru ( taniej polskiej bandery) pomysl jednak upadl - niestety

Co do uprawnien zawodowych to jest grupa ludzi nimi zaintresowana, wiadomo iz lobbing ze strony osrodkow szkoleniowych laczy sie tylko i wylacznie z kozysciami wymiernymi w PLN , lecz pamietajmy tez ilu to ludzi prowadzacych jachty dzieki stopnim uzyskanym w szanownym PZZ nie ma zielonego pojecia o tym co robi , chyba nawet pewnemu kapitanowi prowadzacemu swego czasu Pogorie po malej stluczce nakazano odswiezenie wiedzy na temat ruchu wzglednego i rzeczywistego na radarze :) wiem iz wielu doswiadczonych zeglazy/ kapitanow/ skipperow bez problemu poradzi sobie z wyzwaniami wyposarzenia duzego jachtu ale zapewniam iz jeszcz wieksza liczba osob nie bedzie miala pojecia za co sie chwycic na mostku( moja skromna opinia jako starszego oficera).

Ps. ostatnio w urzedzie morskim stwierdzili iz dyplomy morskie moga wydawac na starych zasadach do 2017 a czesc ustawy dot . zeglarzy zawodowych i tak wchodzi w zycie po 18miesiecy od daty opublikowania wiec moze sie jeszcze cos pozmienia.

Pozdrawiam i pomyslnej walki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2011, o 22:22 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
adaswa napisał(a):
Gdyz w Polsce mamy wladze ustawodawcza i prawodawcza a prawo stanowia rozporzadzenia a nie ustawy (czyli musimy przestrzegac tych drugich)

Jacek, Carlo i inni: Proponuję umieścić to w sygnaturkach :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2011, o 09:44 

Ja tam nie lubię się znęcać :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2011, o 10:48 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Ja tam nie lubię się znęcać
Fakt! Zawsze miałeś dobre serduszko :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2011, o 10:51 

Podziękował : 4533
Otrzymał podziękowań: 4288
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Zbieraj napisał(a):
adaswa napisał(a):
Gdyz w Polsce mamy wladze ustawodawcza i prawodawcza a prawo stanowia rozporzadzenia a nie ustawy (czyli musimy przestrzegac tych drugich)

Jacek, Carlo i inni: Proponuję umieścić to w sygnaturkach :lol: :lol: :lol:

Czepiasz się. Od dawna wiemy, że ten rządzi, kto wcześniej wstaje, a prawo dyktuje silniejszy. :D

Odpowiedz z cytatem