Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 3 sie 2025, o 22:14

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 gru 2013, o 20:12 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
skipbulba napisał(a):
Tym bardziej, że owe organizacje prawo do takich bander od Rzeczypospolitej dostały, a potem im je bez żadnej podstawy i uzasadnienia odebrano

Z całą resztą Twojej wypowiedzi w zasadzie się zgadzam, trudno by było inaczej, sam podnosiłem "banderę PKM" przez wiele lat... ;)
Ale z tym co zacytowałem - nie mogę się zgodzić.
Po prostu nie masz Maćku racji, nie istniała nigdy żadna formalna podstawa (na poziomie prawa powszechnego) nadająca prawo do podnoszenia czy ustalająca wzór "bandery sportowej" - czyli tej ze znaczkiem PZŻ. Podobnie jak nie istniała formalna podstawa dla ustalenia wzorów bander ZHP, YKP-u czy PKM-u.
--------------------------

Alfred Znamierowski napisał(a):
Jedyną legalna banderą polską z dodatkowym znakiem jest bandera Polskiego Związku Żeglarskiego i nie ma szans, by prawo w tej dziedzinie się zmieniło.

Myślę, że działacze PZŻ - czyli osoby w rodzaju p. Alfreda Znamierowskiego - doskonale zdają sobie sprawę z braku formalnej, prawnej akceptacji dla tzw "bandery ze znakiem PZŻ". Tym bardziej razi kłamstwo, wygłoszonego przez p. Alfreda w odpowiedzi na indywidualne pytanie o banderę a następnie opublikowane tutaj...
Cóż, pan Alfred Znamierowski zdolny jest jak widać jedynie do myślenia o pół kroku naprzód - zupełnie jakby nie zdawał sobie sprawy, że adresat może ośmieszyć pompatyczną retorykę jego zapewnień o "legalności bandery PZŻ" - przy pomocy jednego, prościutkiego pytania - pytania o podstawę prawną głoszonych przez p. Alfreda rewelacji... Z drugiej strony - niczego innego niż krętactw po działaczu PZŻ się nie spodziewałem. Wszak przyzwyczajenie staje się drugą naturą...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 gru 2013, o 08:29 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Ależ Drogi Pierdupierdu jak to Ty Nie Wiesz, że zgodnie z prawem:
"§ 5 2. Banderę Związku stanowi flaga państwowa Rzeczypospolitej Polskiej z umieszczonymi, pośrodku białego pasa godłem państwowym, oraz w górnym rogu przy drzewcu, godłem Związku koloru szafirowego."

Bardzo łatwo jest to znaleźć. Wystarczy wejść na stronę związku gdzie w dziale prawo inne zamieszczono Statut Polskiego Związku Żeglarskiego. I proszę się stosować i Basi od dziecka wpajać, że władza ludowa... eee.... że władza żeglarska jest jedna i wie najlepiej!

http://www.pya.org.pl/prawo
ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z AKTAMI PRAWNYMI - USTAWAMI I ROZPORZĄDZENIAMI DOTYCZĄCYMI ŻEGLARSTWA W POLSCE

Lista zawiera również ustawę o godle, barwach narodowych itd.
http://www.pya.org.pl/files/1/prawo/ustawy/50b615a1bc38a.pdf

gdzie dokładnie określono jak ma wyglądać bandera statku:

Banderą statku śródlądowego jest:
Art. 7. 2. Flagę państwową Rzeczypospolitej Polskiej podnoszą również polskie statki żeglugi śródlądowej.

Banderą statku morskiego jest:
Art. 9.
1. Flagę państwową z godłem Rzeczypospolitej Polskiej podnoszą polskie statki morskie jako banderę, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami szczególnymi; ponadto do bandery stosuje się prawo i zwyczaje międzynarodowe.

Czym się różnią i jak wyglądają obie flagi mówi:
Art. 6.
1. Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest prostokątny płat tkaniny o barwach
Rzeczypospolitej Polskiej, umieszczony na maszcie.
2. Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest także flaga określona w ust. 1, z
umieszczonym pośrodku białego pasa godłem Rzeczypospolitej Polskiej.

Chyba wszystko jasne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 gru 2013, o 23:05 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
pierdupierdu napisał(a):
Podobnie jak nie istniała formalna podstawa dla ustalenia wzorów bander ZHP, YKP-u czy PKM-u.

Patrzaj Pan Panie Jarku - a mnie - członkowi (sorka) YKP - przez WIELE lat wmawiano, że to obywatel gen. Mariusz Zaruski - jako współzałożyciel YKP - "załatwił" nowo powstajacemu klubowi nową bandere z wycięciem (jak bandera wojenna) wraz z wpisanym - w górnym rogu przy drzewcu - znaczkiem YKP i ponoć bandera ta miała przedwojenne umowcowanie prawne.
I tak przez wiele lat osobiście podnosiłem te bandere - a
teraz jak się teraz okazuje - niezgodnie z przepisami ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2013, o 13:22 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
pierdupierdu napisał(a):
Po prostu nie masz Maćku racji, nie istniała nigdy żadna formalna podstawa (na poziomie prawa powszechnego) nadająca prawo do podnoszenia czy ustalająca wzór "bandery sportowej" - czyli tej ze znaczkiem PZŻ. Podobnie jak nie istniała formalna podstawa dla ustalenia wzorów bander ZHP, YKP-u czy PKM-u.

Przyznaję, moge nie mieć racji. Swoje zdanie w tym temacie opieram głównie na opowieściach :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 08:57 

bury_kocur napisał(a):
I tak przez wiele lat osobiście podnosiłem te bandere - a
teraz jak się teraz okazuje - niezgodnie z przepisami ?
No taki Stary Kocur a mysz łapać nie umie? :-P
ponadto do bandery stosuje się prawo i zwyczaje międzynarodowe.
A międzynarodowy zwyczaj jest taki, że YKP banderę swoją ma...

Dla ciekawskich
Dz.U. 1939 nr 2 poz. 8
Obwieszczenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 12 października 1938 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 13 grudnia 1927 r. o godłach i barwach państwowych oraz o oznakach, chorągwiach i pieczęciach.

Tytuł III art. 5 do 9

oraz:
Dz.U. 1955 nr 47 poz. 314
Dekret z dnia 7 grudnia 1955 r. o godle i barwach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej oraz o pieczęciach państwowych.

Tu tylko jeden artykuł art.6.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 20:10 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jacek Woźniak napisał(a):
Dla ciekawskich
Dz.U. 1939 nr 2 poz. 8
Obwieszczenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 12 października 1938 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 13 grudnia 1927 r. o godłach i barwach państwowych oraz o oznakach, chorągwiach i pieczęciach.

Tytuł III art. 5 do 9

oraz:
Dz.U. 1955 nr 47 poz. 314
Dekret z dnia 7 grudnia 1955 r. o godle i barwach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej oraz o pieczęciach państwowych.

Tu tylko jeden artykuł art.6.

Ale nigdzie tam nie znajdziesz ani jednego słowa o odmiennym niż bandera handlowa wzorze bandery dla YKP, PZŻ, PKM, ZHP, etc, etc...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 20:41 

pierdupierdu napisał(a):
Ale nigdzie tam nie znajdziesz ani jednego słowa o odmiennym niż bandera handlowa wzorze bandery dla YKP, PZŻ, PKM, ZHP, etc, etc...
Dyć właśnie o tym piszę :) ale trzeba jak Ty przeczytać.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3