Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 sie 2025, o 13:36

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 lip 2010, o 21:31 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
ins napisał(a):
2. Jeśli komisja uznaje ze w warunkach na wodzie i na tym jachcie egzaminowany ma zaprezentować klasyczny podręcznikowy zwrot to egzaminowany ma to wykonać.
Nie zgodzę się. Komisja nie narzuca (nie powinna narzucać, bo widzę, że Twoja praktyka jest inna) którą linkę i kiedy należy wyluzować. Może ocenić manewr, ale system szkolenia zatwierdzony przez ministra zawiera w odniesieniu do zwrotu przez rufę takie warunki:
Cytuj:
d) za prawidłowe wykonanie manewrów pod żaglami uważa się:
- zwrot przez rufę
jacht zmienił hals podczas przechodzenia linii wiatru rufą w ciągłej, nie przerwanej cyrkulacji, z kursu pełny baksztag na kurs pełny baksztag przeciwnego halsu
Tak jak piszesz, komisja ocenia czy dany manewr był bezpieczny i skuteczny. Jeżeli był, to choćby egzaminowany manewr przeprowadził ciągnąc talię zębami, nie ma powodu, żeby nie przyznać mu uprawnień.
Cytuj:
Cała ta pisanina, Twoja gf i Tomasza Janiszewskiego wynika z przekonania o własnej doskonałości i być moze tak jest że jesteście doskonali w przerzucaniu żagla talią.
Chciałeś się po prostu personalnie wyzłośliwić?
Cytuj:
Ale na kursie trafiają się ludzie w wieku 65 lat i 12,5 lat i każdego z nich trzeba nauczyć wykonywania rufy na standardowym sprzęcie spotykanym powszechnie na śródlądziu,
Zgoda jeśli mówimy o kursie i etapie nauczania. Najlepiej chyba byłoby pokazać wszystkie metody (nie wiem czy jest więcej) tłumacząc ich wady i zalety. Wybór sposobu wykonania zwrotu na egzaminie, komendy, kolejność pracy na linach są już wyborem egzaminowanego.
Cytuj:
Jeśli na egzaminie trafi się kolo utrzymujący że jego rufa na orioniku bez wybierania grota jest bezpieczna To dla mnie osobiście w moim klubie nie ma problemu, mogę go na egzamin wsadzić na Conrada 28.
Jestem ciekaw wówczas co powie on na temat forumowych porad
A jakiej odpowiedzi się spodziewasz? Na C28 lepiej wybierać talię, bo żagiel jest zbyt duży by ręcznie go przełożyć, a na dodatek nie ma strachu przed wyłożeniem łódki. To jest właśnie to co sprawdzasz: umiejętność prowadzenia jachtu. Inaczej się pływa Laserem, inaczej Hobie Catem, a inaczej Conradem.

Ostatnio edytowano 30 lip 2010, o 23:12 przez gf, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2010, o 21:50 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
cape napisał(a):
Mają bardzo fajne książeczki żeglarskie, jeden rejs, jedna strona.

Musiała by być bardzo gruba. A ostatnio przez dwa tygodnie pływałem właśnie omega i rufy robiłem "po PZŻtowsku" i ciągle żyję. Dawno temu robiłem "kawaleryjskie" rufy na Finie i także przeżyłem. Ale jednak tej rufy z wybieraniem grota warto się nauczyć. cbdo

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2010, o 22:11 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: ż.j
Ja widze że tu bez ostrej polemiki żaden wątek się nie obejdzie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2010, o 22:37 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
No ba :!: Jak dyskutują tęgie głowy to iskry się sypią :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2010, o 23:13 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Forum dyskusyjne, więc dyskutujemy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 lip 2010, o 00:14 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Dyskusja zeszła strasznie z tematu.

Dla autorki wątku. Egzamin jest banalny, nie masz się czym martwić zwłaszcza że się martwisz. Martwić się powinni Ci którzy się nie martwią o wynik egzaminu. Zawsze uważałem że powinni się zacząć bać Ci którzy przestali JUŻ się bać (dotyczy prawie wszystkiego i ważne żeby nie zapomnieć jak przestaniesz się bać).

Szkoliłem się wg. zasad PZŻ, robiłem zwroty wg. ich zasad, aż sam doszedłem do tego na jakich jachtach i w jakich warunkach można robić zwroty przez rufę "z ręki". Nie widzę nic złego w tym co pisze isn, od czegoś trzeba zacząć, ja nie maiłem starszego brata, ojca czy wujka którzy by uczyli mnie dobrych nawyków na żaglach. Szkolenia na żeglarza, a później na sternika było moim pierwszym kontaktem z żaglami. Bez tej podstawowej wiedzy którą otrzymałem na kursach PZŻ i LM * nie umiał bym żeglować, a na 100% nie znał był podstaw teorii żeglowania. Znam paru samouków żeglarstwa mazurskiego i uważam że brakuje odrobinę teorii do bezpiecznego żeglowania.

* co wtedy mnie takiego niepokornego szczeniaka popchnęło na żagle sam nie wiem (harcerzem nie byłem nigdy)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 lip 2010, o 08:36 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Olek.K napisał(a):
Szkoliłem się wg. zasad PZŻ, robiłem zwroty wg. ich zasad, aż sam doszedłem do tego na jakich jachtach i w jakich warunkach można robić zwroty przez rufę "z ręki". Nie widzę nic złego w tym co pisze isn, od czegoś trzeba zacząć, ja nie maiłem starszego brata, ojca czy wujka którzy by uczyli mnie dobrych nawyków na żaglach. Szkolenia na żeglarza, a później na sternika było moim pierwszym kontaktem z żaglami. Bez tej podstawowej wiedzy którą otrzymałem na kursach PZŻ i LM * nie umiał bym żeglować, a na 100% nie znał był podstaw teorii żeglowania. Znam paru samouków żeglarstwa mazurskiego i uważam że brakuje odrobinę teorii do bezpiecznego żeglowania.

Generalnie własnie chodzi o to, aby ktoś te podstawy przekazał i zrobił to dobrze. I tu lezy pies pogrzebany, bo nierzadko z tym dobrze jest problem. Skoro szkolą MIŻe po dwóch sezonach pływania, w kazdym po tygodniu bądź dwa, to mam wątpliwości, czy nie lepiej pouczyć się samemu, korzystając przy tym z rad i wskazówek bardziej doświadczonych kolegów - praktyków. Przede wszystkim praktyków. Teroia żeglowania jest dostępna w ksiązkach i jej zgłębienie wyjaśnia wiele kwestii, ale moim zdanim najpierw trzeba zacząć od pływania.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3