Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 3 sie 2025, o 17:43

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 cze 2011, o 19:40 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Naszło mnie pooglądać strony UM w Gdyni. Wolno mi, nieprawdaż?
I znalazłem takie coś:
http://www.umgdy.gov.pl/UserFiles/File/ ... 281%29.pdf
Czyli : PILOTAŻOWY PROJEKT PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO ZACHODNIEJ CZĘŚCI ZATOKI GDAŃSKIEJ
Szczegół nr 1 - W tym planie proponuje się dla akwenów obejmujących niemal całą wewnętrzną część Zatoki Puckiej (czyli dla akwenów od numeru 01 do 05 - patrz str 15 -24) następujący zapis: "Prędkość poruszania się jednostek pływających na całym akwenie ogranicza się do 8 węzłów".
Zauważmy, że takie ograniczenie wyklucza zwyczajne żeglowanie na wielu jachtach (hmmm, 3 dni temu miałem tam 7.9w na... Pucku), nie wspominając nawet o lekkich katamaranach, windsurferach, kitach, etc... Jakież ważne dobro chroni takie ograniczenie?

Szczegół nr 2 - Dla tych samych akwenów (przypomnę - cała wewnętrzna Zatoka Pucka - prócz wąskiego na 200m toru podejściowego od "GŁ" do portu Puck) obowiązują dwojakie zapisy:
--albo "Zakazuje się używania łodzi motorowych z wyjątkiem łodzi rybackich oraz łodzi i jednostek wykonujących regularne rejsy żeglugi turystycznej."
--albo po prostu: "Zakazuje się używania łodzi motorowych i innego sprzętu motorowego."

Czyli - twórczo rozwijając pomysły dzielnych urzędników:
= Jachtem turystycznym można - byle nie za szybko...
= Windsurferem można, ale jak się tylko zacznie normalnie płynąć, to trzeba się przewrócić, żeby nie przekraczać 8w...
= Z "kite'm", katamaranem czy innym wynalazkiem - należy natychmiast wyjechać - tam, gdzie geniusze od planów zagospodarowania jeszcze nie dotarli... Bo wolniej niż 8w to kite'm niemal nigdy się nie da...
= Optymistami i innymi drobnoustrojami dzieciaki na trening owszem - mogą sobie płynąć - ale motorówką trenerską już nie wolno za dziećmi na tych łupinkach posuwać...
= O kontynuacji działalności którejkolwiek z istniejących wypożyczalni skuterów - zapomnij...
= Mototutki śliczne celarkowe z Chałup - nie wolno ich wypożyczać.
= Regaty w tym rejonie (co tydzień kilka) porządnie zabezpieczyć - cholera wie czy wolno.
= RA jakieś obstawić RIB-em nieoficjalne - na pewno niel'zja.
= Ciekawe czy w ogóle użycie silnika na jachcie poza torem podejściowym będzie uważane za legalne...?

Cóż, zapisów dla reszty "PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO ZACHODNIEJ CZĘŚCI ZATOKI GDAŃSKIEJ" brzydziłem się nawet odczytywać...

Gdzie ja k.... żyję, czy to już nic więcej nie ma poza jakąś paranoidalną dyktaturą gryzipiórów?!

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2011, o 22:12 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: Sternik jach.
Żyjesz, Drogi Jaromirze, w Związku Socjalistycznych Republik Europejskich . Efekt ? Niedługo nie będziesz sie mógł wysikać , bez atestu biurwy. Ale na hasło "europejskie zjednoczenie" wszyscy dostają pierdolca .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2011, o 22:18 

Podziękował : 1338
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Wolfwind napisał(a):
Żyjesz, Drogi Jaromirze, w Związku Socjalistycznych Republik Europejskich . Efekt ? Niedługo nie będziesz sie mógł wysikać , bez atestu biurwy. Ale na hasło "europejskie zjednoczenie" wszyscy dostają pierdolca .

Co maja plody krajowych UM do UE ?
Catz Sikajacy Bez Atestu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2011, o 22:24 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz swobodny z Wyspy Orzechowej
Catz napisał(a):

Nie tylko UE, na wodach norweskich,które do UE nie należą też są ograniczenia prędkości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2011, o 22:32 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Wolfwind napisał(a):

Żaden "Związek" nie wymaga układania planów zagospodarowania przestrzennego, zwłaszcza w tak idiotycznej i tak nieżyciowej formie jak przedstawiona propozycja.
Nie ma co zwalać na "Europę". Takie zestawy bzdur fundują nam nasi rodzimi urzędnicy, na własnej piersi (i na własnych podatkach) wyhodowani...

mors-k napisał(a):
Catz napisał(a):

Nie tylko UE, na wodach norweskich,które do UE nie należą też są ograniczenia prędkości.

Ogranicza się tam prędkość na tysiącach hektarów otwartej zatoki, z dala od wszelkich niebezpieczeństw, portów, szlaków i ruchu statków?
I nie pozwala się pływać tam powyżej 8w pod żaglami?
Te "nie więcej niż 8w" obowiązuje tam na całej powierzchni jednego z najbardziej popularnych akwenów kite'owych o windsurfingowych?
I pewnie uniemożliwia się tam używanie motorówek w akwenie, gdzie co roku organizuje się kilkadziesiąt regat i kilkaset treningów dla mieczówek i windsurferów?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem