Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 3 sie 2025, o 17:43

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lip 2011, o 21:09 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam, poszukuję polskiej strony z pomiarami klasowymi. Jeżeli ktoś takową zna proszę o jej adres.

Ostatnio edytowano 14 lip 2011, o 13:38 przez Cypis, łącznie edytowano 2 razy
Uściślono temat

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2011, o 22:57 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
ppjk.pl :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2011, o 07:15 

Podziękował : 4123
Otrzymał podziękowań: 1969
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
mech napisał(a):
Witam, poszukuję polskiej strony z pomiarami klasowymi. Jeżeli ktoś takową zna proszę o jej adres.

Gdybys jeszcze napisal o jakie klasy Ci chodzi ? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2011, o 19:50 

Chodzi mi o dixie 27. A co do strony to cos takiego http://www.udkik.dk/app/yylist.jsp?locale=pl_PL tylko ze po polsku. (tam można wybrac opcje polskiego języka ale strona ma byc .pl)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2011, o 20:26 

Dalej nie wiem o co Ci chodzi. Dane typu masz z w/w strony, natomiast jednostke mozesz pomierzyc w dowolnej formule. pomiar wyjdzie Ci rozny w zaleznosci od np. masy i powieszchni pomierzonych zagli. Np. w KWR w Szczecinie bylo pomierzonych kilka Dixie 27 i wspolczynniki mialy rozne. Np Echo 2 pomierzone jest bez zagla dodatkowego a Xante z. Mozesz pomierzyc sie w ORC Int. lub Club.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2011, o 22:12 

Chodziło mi o spis danych stosownych dla danej klasy honorowanych przez PZŻ w celu rejestracji łodzi (długość, szerokość, wysokość boczna itd...). Takie strony jak w/w nie są akceptowane. Dzięki za odpowiedzi, ale teraz już wiem że i tak muszę wezwać inspektora od pomiaru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2011, o 23:25 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
mech napisał(a):
Chodziło mi o spis danych stosownych dla danej klasy honorowanych przez PZŻ w celu rejestracji łodzi (długość, szerokość, wysokość boczna itd...).
Moment, pogubiłem się. Chodzi Ci o rejestrację jachtu? W takim razie być może niepotrzebnie przeniosłem wątek do regat. Gdy piszesz "wysokość boczna", widzę przed oczyma klasę np. PRS -- w sensie klasy towarzystwa klasyfikacyjnego. Klasa w sensie łódki klasowej w rozumieniu sportowym (to domena PZŻ) to całkiem inna je bajka.

Nie każdy ma szklaną kulę na podorędziu, może napisz nam, co konkretnie chcesz zarejestrować, gdzie i po co.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2011, o 08:52 

Właściwie prosiłem tylko o tą strone internetową. Po co dodatkowe spekulacje?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2011, o 10:03 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
mech napisał(a):

Może "spekulacje" są jednak przydatne - by wiadomo było o co Ci chodzi?
Czyli również po to, by można Ci było podpowiedzieć, że umiejętnie negocjując z przedstawicielką "organu rejestracyjnego" - można najczęściej pominąć bezsensowny wydatek na "wzywanie inspektora do pomiaru" i wystawienie formalnego, zunifikowanego i zawierającego mnóstwo całkiem zbędnych Ci danych "świadectwa pomiarowego".
Milcząco przyjmuję, że żeglarze rejestrujący swoje jachty w Polskim Rejestrze Jachtów, nie pragną swymi pieniędzmi opłacać specjalisty okrętownictwa oraz instytucji certyfikująco/klasyfikacyjnej....
Wystawienie "świadectwa pomiarowego" uszczupla bowiem armatorską kieszeń o kilkaset (jak pamiętam) złotych - a w zamian otrzymujemy dokument do niczego i nigdy w przyszłości nieprzydatny...
IMHO to lekka przesada - zwłaszcza gdy do rejestracji wymagane jest tylko o formalne potwierdzenie trzech najbardziej banalnych (czyli tych, które wymagane są prawem, by zarejestrować) parametrów jachtu - długości, szerokości oraz powierzchni ożaglowania...

Może "spekulacje" są też po to, by Tobie (albo innym żeglarzom stojącym przed rejestracją jachtu w Polskim Rejestrze Jachtów) wiadome było, że w akcie prawnym dotyczącym rejestracji nie napisano nigdzie, że trzeba dostarczyć rozbudowane świadectwo pomiarowe, sporządzone na podstawie pomiarów dokonanych przez wyspecjalizowanego mierniczego statków, pod auspicjami instytucji klasyfikacyjnej...
Przepis wymaga jedynie, by do rejestracji przedstawić "wystawiony przez rzeczoznawcę dokument potwierdzający wymiary jachtu, zawierający co najmniej długość i szerokość, a dla jachtów żaglowych - również powierzchnię ożaglowania, lub świadectwo pomiarowe - jeżeli jacht został pomierzony" .
Sam poczytaj: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0050060043
Nie dziwi zatem, że słyszałem o przypadku, gdzie do rejestracji wystarczyło oświadczenie o wymiarach jachtu, podpisane przez znajomego żeglarzowi... geodetę. Trudno bowiem podważyć, że geodeta nie jest prawem wymaganym rzeczoznawcą" - w zakresie posługiwania się taśmą mierniczą i tabliczką mnożenia.... ;)

Może też - teraz, czyli po wyjaśnieniu (przypomnę - dzięki "spekulacjom"...) do czego potrzebujesz namiaru na nieistniejącą, dotyczącą Dixie 27 "tą strone", przydatna okaże się dla Ciebie jeszcze inna informacja...
Otóż - dzięki... uprzejmemu brakowi ortodoksji w stosowaniu wyżej cytowanej regulacji, dokonywano już nie raz rejestracji, przyjmując dane pochodzące z innych dokumentów. Na przykład z poprzedniego świadectwa rejestracji jachtu, z pożółkłego, technicznego prospektu stoczniowego jednostki a nawet z zawierającej niezbędne dane techniczne ulotki reklamowej sprzed kilkudziesięciu lat... W takim przypadku trzeba czasem, w przypadku jachtów zza granicy (jak Twój), przetłumaczyć stronę czy dwie...

Mam nadzieję, że któraś z powyższych informacji okaże się dla Ciebie przydatna.
Jeśli nie - nie obrażaj się od razu proszę...
Chcesz - to idź i zapłać za pomiarowy wysiłek inspektora PRS oraz za bardzo formalne świadectwo pomiarowe. Potem możesz sobie taki jakże "cenny" dokument oprawić w ramki i wyeksponować w mesie - skoro taka Twoja wola. ;)

Ja pozostanę w nadziei, że podane wyżej informacje o możliwościach manewru w sprawie "wystawionego przez rzeczoznawcę dokumentu potwierdzającego wymiary jachtu" okażą się trochę przydatne komuś innemu.
Bo nie tylko Ty, drogi "mech" czytasz wiadomości na forum dyskusyjnym...
Tak to na publicznym forum dyskusyjnym bywa, nieprawdaż?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2011, o 12:29 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
A teraz należałoby ten temat przeniesć we właściwe miejsce, ząs przy pierwszym poscie dodac komentarz moderacji wyjasniajacy, ze chodzi o rejestracje jachtu w PZŻ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2011, o 13:39 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
Colonel napisał(a):
A teraz należałoby ten temat przeniesć we właściwe miejsce, ząs przy pierwszym poscie dodac komentarz moderacji wyjasniajacy, ze chodzi o rejestracje jachtu w PZŻ.
Done.

mech napisał(a):
Po to choćby, by wątek był we właściwym dziale. Mamy tu już prawie 5 tys. użytkowników, a nie tylko Ciebie jednego.

Za ten post autor Cypis otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2011, o 16:13 

Panie Jaromirze, bardzo dziękuję za te informacje, żeczywiście dają do myślenia - zwłaszcza komuś kto próbuje odnaleźć sens w gąszczu przepisów między urzędem skarbowym a PZŻ -em. Tak swoją drogą ręce opadają - jeszcze raz dziękuję. Moje pytanie o o stronę z wymiarami klasowymi padło gdyż taką dostałem radę, ażeby takie informacje znaleźć w internecie wpisać do wniosku i po krzyku, dlategoteż nie rozpisywałem się o szczegółach.

P.S
Asertywność pani przyjmującej wnioski w PZŻ jest godna podziwu. Na każdą próbę porozumienia o skrócenie procedury, ze stoickim spokojem odpowiadała, że nie może przyjąć takiego wniosku. ( tak na marginesie była bardzo miła)

Nie obrażam się, tylko do innych pomiarów to dla mnie jeszcze długa droga.
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie.
MICHAŁ

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2011, o 21:31 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
mech napisał(a):
Moje pytanie o o stronę z wymiarami klasowymi padło gdyż taką dostałem radę, ażeby takie informacje znaleźć w internecie wpisać do wniosku i po krzyku, dlategoteż nie rozpisywałem się o szczegółach.

Nie zakładam, ze niedokładnie googlałeś, ale może coś pominąłeś?
Niezbędne dane Dixie 27 są na przykład tutaj:
http://www.sailingjoy.com/sailboat_spec ... 6/dixie-27
http://www.sailguide.com/Dixie_27.htm
http://www.udkik.dk/app/yyshow.jsp?id=DIXIE27&pr=589
http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?class_id=5232
http://www.yachtbook.net/yacht/templates/dixie-27
http://www.sailingnetworks.com/design/d ... d-dixie-27
http://www.sailguide.com/batfakta/info.php?id=400

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2011, o 22:20 

Moge jeszcze dodac ze sa rozne wersje Dixie 27 rozniace sie takielunkiem, silnikiem
i rodzajem balastu( zeliwo/olow). Z praktyki ( pomiary parametrow do KWR) wynika ze roznice bywaja spore.
Gdybys podal wiecej szczegolow konkretnej jednostki to moznaby pokusic sie o podanie przyblizonych danych , takich jakie sa Ci potrzebne do wypelnienia wniosku.
Rozwazalem kupno Dixie 27, chyba pierwsza w Polsce kupil wiele lat temu moj Kolega
kilka sciga sie w okolicy wiec temat nie jest mi obcy :)

http://www.jkazs.szczecin.pl/Lista%20KW ... 6.2011.pdf

Tu znajdziesz dane pomierzaonych Dixie Echo 2 i Xante

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lip 2011, o 21:57 

Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: sternik po nierównym
zarejestruj "to" na śródlądzie w OZZ, tam wymiary idą na oświadczenie. Jak dostaniesz dowódz OZZ, to sobie go skseruj zaś łódke wyrejestruj z OZZ i zgłoś do POL podając wymiary przesyłając ksero dowodu z OZZ. Wystarcza.
Całość chwile trwa ale kosztuje dużo mniej niż mierniczy ;)

Za ten post autor north-bert otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem