Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 3 sie 2025, o 17:43

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 kwi 2011, o 18:18 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Poniżej to co niedawno wysłałem do Szanownej Pani nadkomisarz-rzecznik i do nieznanego bliżej ze stopnia szefa Wydziału Prewencji KW policji w Olsztynie...
------------------------------------------------
Droga Pani Rzecznik,
Drogi Panie Naczelniku Wydziału Prewencji,

Dziś (21.04.2011), podczas lektury umieszczonego na stronach Warmińsko-Mazurskiej Komendy Policji “Policyjnego poradnika dla żeglarzy”, zauważyłem nieprawdziwe i nieścisłe informacje, dotyczące podstaw prawnych oraz zakresu dokonywanych przez policję czynności kontrolnych.
Sytuacja, w której instytucja powołana do egzekwowania prawa publikuje nieprawdziwe wiadomości o zakresie swoich uprawnień, jest dla warmińsko – mazurskiej policji co najmniej żenująca. Co gorsza – jeżeli wierzyć w datę publikacji “poradnika” - sytuacja taka trwa już kilka miesięcy...

I tak, dla przykładu:
- Podajecie Państwo w pkt 5 nieaktualną podstawę prawną opisywanych czynności. Powołujecie się Państwo na ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 14 marca 2003 r, które... zostało dawno uchylone ( http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0030880810 ). Język jakim przekazujecie Państwo nieprawdziwe informacje, posługując się zwrotami typu “żądamy do okazania” – pozostawię bez komentarza...
- W części zatytułowanej “wybrane podstawy” twierdzicie Państwo jakoby: “Rejestracji podlega statek używany do uprawiania sportu i rekreacji o długości powyżej 5 m i napędzie większym niż 5 KW ( 6.8 KM)” . Jest to nieprawda. Proszę odszukać aktualne brzmienie właściwego przepisu.
- Wyżej wymieniłem jedynie najbardziej rażące przykłady dezinformacji jakie znalazłem w publikowanym na Państwa oficjalnych stronach “poradniku”. Jest ich więcej. Proponuję pozostałe błędy zawarte w Państwa “poradniku” odszukać samodzielnie.

Powyższe piszę w nadziei, że wycofanie dezinformacji z publikowanego na policyjnej stronie “poradnika” nie przerasta Państwa możliwości. Zwłaszcza, kiedy te nieprawdziwe i nieścisłe informacje powielacie Państwo w wielu miejscach na stronach warmińsko – mazurskiej policji... Np.:
http://www.warminsko-mazurska.policja.g ... l_id=16950
http://olsztyn.policja.gov.pl/wpr/?id_c ... l_id=16950
http://www.goldap.policja.gov.pl/index. ... l_id=16894

Ponadto opublikowaliście Państwo te nieprawdziwe i nieścisłe informacje w wielu innych miejscach w Internecie, a za Wami powtarzają takie informacje inni... Przykłady:
http://mikolajki24.com/index.php/wiadom ... la-eglarzy
http://gazetaolsztynska.pl/Policyjny-po ... arzy,98013
http://www.mazurylive.pl/pl/kraj/52/nas ... la-eglarzy
etc, etc...

Nie wątpię, że w olsztyńskiej policji można znaleźć osobę, która posiada elementarne choćby wiadomości o podstawach prawnych działań podejmowanych wobec żeglarzy oraz potrafi posługiwać się Internetem... Oczywiste pozostaje dla mnie, że olsztyńska policja sprostuje nieprawdziwe informacje - zarówno na własnej stronie, jak i wszędzie tam, gdzie zostały opublikowane czy skopiowane.
Jeszcze tylko podpowiedź – należy dogłębnej korekty omawianego tekstu dokonać przed rozpoczynającym się właśnie sezonem żeglarskim - czyli natychmiast!

Proszę przyjąć do wiadomości, że zarówno treść tego listu jak i wiadomości o Państwa reakcji (lub braku reakcji...) będą przeze mnie dowolnie rozpowszechniane.

Z życzeniami - by moje nadzieje na natychmiastowe zakończenie uprawianej przez Państwa od wielu miesięcy dezinformacji nie okazały się płonne...
Pozdrawiam
Jaromir Rowiński

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 2: kamiljazz, Wąski
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2011, o 18:36 

Podziękował : 187
Otrzymał podziękowań: 261
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz polodowcowy
Jaromir, nie wybieraj się w najbliższym czasie w warmińsko-mazurskie. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2011, o 20:02 

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 18
Uprawnienia żeglarskie: 24m :)
Brawo Jaromir.
A Ty Zgrzybie nie strasz. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2011, o 21:15 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Zapomniałem niemal o tamtej korespondencji...
Dla wiadomości - już 26.04 otrzymałem od pani nadkomisarz Anny Fic (rzecznik prasowy KWP w Olsztynie) maila, który poza zdawkowymi grzecznościami zawierał też jedno istotne zdanie:
Nieaktualne informacje zawarte w Poradniku dla żeglarzy zostały przez nas usunięte, natomiast w tym tygodniu pojawi się komunikat dotyczący obecnego stanu prawnego.

Tydzień minął z okładem, może teraz kolej na kogoś innego, by sprawdzić jak policjanci odrobili lekcję komunikacji z obywatelami?
Choć jak się domyślam, nikomu się nie zechce...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2011, o 21:17 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Jaromir jesteś wielki :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2011, o 23:04 

Podziękował : 1634
Otrzymał podziękowań: 2386
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Jaromir napisał(a):

Masz rację... ;) Komu by się chciało ? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2011, o 13:51 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Z ciekawości sprawdziłem. Wygląda, że rzeczywiście poprawili, chociaż znalezienie tego poradnika nie jest łatwe.

http://warminsko-mazurska.policja.gov.p ... l_id=22903

W zasadzie poza fanatycznym przegięciem w kierunki "czeźwości" da się wytrzymać. Chociaż na końcu podana jest lista wykroczeń, pod które dowolnie da się podciągnąć cokolwiek. :-?

A ponieważ szukając tego poradnika trochę po tej stronie pogrzebałem, to jako ciekawostka, trzy ostatnie wiadomości w dziale aktualności:

- Braniewo: Pijani kapitan i pasażer jachtu dryfowali po zalewie [Aktualności] 2011-06-25

- Region: Kilkanaście interwencji, zatrzymanych 3. pijanych sterników - weekedowe statystyki zdarzeń na wodach regionu [Aktualności] 2011-06-26

- Giżycko: Działania "Trzeźwy sternik" [Aktualności] 2011-07-20

I jeszcze cytat z jednego z nich:
"Policyjni wodniacy zapowiadają, że kontrole uprawnień, stanu trzeźwości będą dla żeglujących po Warmii i Mazurach codziennością. Wszystko po to, aby wypoczynek w Krainie Tysiąca Jezior był bezpieczny."

I czy to nie jest przegięcie? Już mi się chce jechać na Mazury... :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lip 2011, o 05:09 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Jaromir napisał(a):

Jednak się komuś chciało ;)
pawels napisał(a):
I czy to nie jest przegięcie?

hymm, jak kontrole policyjne mogą być przegięciem :?: :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lip 2011, o 11:00 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kolos napisał(a):
hymm, jak kontrole policyjne mogą być przegięciem

Nic, gdyby się zabrali do tego w odpowiedniej kolejności.
Teraz wyglada na to, że codziennością będą kontrole policyjne dla rowerzystów w okolicach krakowskiego rynku (akcja bezpieczny Kraków) oraz żeglarzy na Mazurach (akcja bezpieczny sternik) a w przypadku kierowców musimy liczyć tylko na ich odpowiedzialność ...

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem