Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 16 cze 2025, o 10:50

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 gru 2013, o 17:53 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
robhosailor napisał(a):
Jeśli chodzi o autorstwo i prawa osobiste, to chyba Przemek łatwo udowodni, że to jego dzieło

Dokładnie tak - nikt tego nie podważał.

robhosailor napisał(a):
W takim wypadku, zarówno Przemek, jak i Dalpol, powinni wystąpić z roszczeniem do Fiber Studio.

Dokładnie tak. O tym też pisałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 18:45 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
robhosailor napisał(a):
a prawa majątkowe Przemka - jak pisałem wyżej, wszystko zależy od zakresu obowiązków określonych w umowie o pracę z Fiber Studio,

przemek napisał(a):
Wszelkie projekty, powstawały na moich domowych komputerach.

Jeżeli robił to na domowym komputerze, to nawet gdyby miał w zakresie obowiązków projektowanie jachtów, to do pracodawcy należały by prawa majątkowe jedynie do jachtów zaprojektowanych w pracy, a nie tych zaprojektowanych w domu.

Ostatnio edytowano 9 gru 2013, o 18:49 przez Wojciech, łącznie edytowano 1 raz
Zmieniłem na "przemek"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 19:46 

Podziękował : 4513
Otrzymał podziękowań: 4269
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
sajmon napisał(a):
widocznie projektowanie łodzi jest trywialnie proste, a praca projektanta mniej warta niż gościa który miesza zaprawę na budowie 15 zł/h. Ile lat trzeba tak pracować, za "najniższą krajową" żeby zarobić na komputerowe oprogramowanie wspomagajace projektowanie???? Jeśli Przemek sam nie szanował swojej pracy - czemu mamy oczekiwać że kto inny ją uszanuje?

Niestety, sytuacja pracodawca-pracownik jest w Polsce bardzo niesymetryczna i ten wątek jest jednym z dowodów właśnie.
Tak wygląda u nas rynek pracy, a rynek prac projektowych (grafika, architektura wnętrz, wzornictwo) szczególnie - ceny projektów są zaniżane, a inwestorzy wymuszają swoje własne warunki. Projektują i ceny zaniżają np. studenci, którzy nie muszą płacić składki ZUS, ani liczyć amortyzacji za hardware i software, innych kosztów firmowych itp.
Przemek znalazł się w takiej, konkretnej sytuacji, czyli miał do wyboru etat za minimalną krajową, albo dalej bezrobocie. Co byś na jego miejscu wybrał mając np. rodzinę do wykarmienia?

Jeśli chodzi o oprogramowanie, coś sugerujesz??? Z tego, co wiem, Przemek pracuje na FreeShip i Kerkythea, czyli w pełni funkcjonalnych, ale też w pełni darmowych programach, więc???

sajmon napisał(a):
A może to doświadczenie pokazuje że tacy projektanci są niepotrzebni - za to poszukiwani są żeglarze chcący powygrzewać kości na Karaibach.

Masz kłopoty z logiką? Projektanci są niepotrzebni, ale ich projekty ukradzione już tak??? Żeglarze wygrzewający się n Karaibach sami sobie zaprojektowali swoje drogie jachty, czy w związku z brakiem zapotrzebowania na projektantów są zwykłą bandą złodziei i paserów czerpiących korzyści z kradzieży???

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

LukasJ napisał(a):
Jeżeli robił to na domowym komputerze, to nawet gdyby miał w zakresie obowiązków projektowanie jachtów, to do pracodawcy należały by prawa majątkowe jedynie do jachtów zaprojektowanych w pracy, a nie tych zaprojektowanych w domu.

Tak jest!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 20:24 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Z ta kradzieza to sie nie zapedzaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 20:34 

plitkin napisał(a):
Z ta kradzieza to sie nie zapedzaj.
To była odpowiedź na post sajmona, na zasadzie "jeśli cośtam, to cośtamcośtam", a nie było żadnym oskarżeniem kogokolwiek.

EDIT:
Bezprawnie wykorzystane - brzmi lepiej?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 21:55 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
robhosailor napisał(a):

Wniosek: Nie warto dawać się robić w bambuko, bo tutejszy biznes na dżentelmeńskich zasadach się nie zna - wszystko na piśmie, wszystko zgodnie z ustawami itd.

Daj spokój, rhobosailor, o czym mówisz? Przemek nie miał szans, aby stawiać jakieś warunki! Gdyby jakieś postawił, to pewnie firma nie zgodziłaby się aby cokolwiek robił, a kto wie, może nawet zostałby zwolniony. Kibicowałem Przemkowi i śledziłem jego relacje. Wydaje się, że firmie, przynajmniej na początku, nie zależało na projekcie, do którego Przemek przekonywał. Dali mu po prostu możliwość zrobienia łódki, ale chyba nawet nie był zwolniony od normalnych obowiązków i masę pracy wykonywał po godzinach. O stawianiu warunków w tej sytuacji, zapomnij...

P.s. - Przemek, najlepszego... I wypowiadaj się "z głową" :cool:

Ostatnio edytowano 9 gru 2013, o 21:59 przez Alterus, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 21:59 

alterus napisał(a):
Przemek nie miał szans
Właśnie o tym pisałem wyżej:
Cytuj:
Niestety, sytuacja pracodawca-pracownik jest w Polsce bardzo niesymetryczna i ten wątek jest jednym z dowodów właśnie.
Tak wygląda u nas rynek pracy, a rynek prac projektowych (grafika, architektura wnętrz, wzornictwo) szczególnie - ceny projektów są zaniżane, a inwestorzy wymuszają swoje własne warunki. Projektują i ceny zaniżają np. studenci, którzy nie muszą płacić składki ZUS, ani liczyć amortyzacji za hardware i software, innych kosztów firmowych itp.
Przemek znalazł się w takiej, konkretnej sytuacji, czyli miał do wyboru etat za minimalną krajową, albo dalej bezrobocie. Co byś na jego miejscu wybrał mając np. rodzinę do wykarmienia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 22:05 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 544
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
LukasJ napisał(a):

Oczywiście zakładamy, że projekt powstał na legalnym oprogramowaniu do wykorzystania komercyjnego. W innym przypadku udowadnianie swojego autorstwa i żądanie z tego tytułu tantiem może być mało opłacalne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 22:10 

Waldi_L_N napisał(a):
zakładamy, że projekt powstał na legalnym oprogramowaniu do wykorzystania komercyjnego.
Zakładamy, że Przemek pracuje na FreeShip/DelftShip i Kerkythea (o tych sam pisał) - programy te są darmowe i wolne do zastosowań komercyjnych.

http://www.kerkythea.net/cms/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 22:13 

Podziękował : 10537
Otrzymał podziękowań: 2484
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Nie jestem pewien czy Przemek nie wolałby tu tyrać nad własnym nowym projektem, zamiast tam zasuwać w na chleb (mimo, że w drewnie i że ciepło.) ;)

MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 22:16 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 544
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
robhosailor napisał(a):
Zakładamy, że Przemek pracuje na FreeShip/DelftShip i Kerkythea (o tych sam pisał) - programy te są darmowe i wolne do zastosowań komercyjnych.

To bardzo dobrze. Po prostu jak dochodzi do jakichkolwiek roszczeń to trzeba się liczyć z najbrzydszymi chwytami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 22:19 

Waldi_L_N napisał(a):
jak dochodzi do jakichkolwiek roszczeń to trzeba się liczyć z najbrzydszymi chwytami.
To oczywiste! Przeżyłem proces o zapłatę za projekt i nadzory nad realizacją, musiałem powoływać świadków, żeby potwierdzili, że ja to ja i że nie jestem wielbłądem. Wolałbym takiej akcji nie powtarzać, pomimo tego, iż wygrałem i odzyskałem należność wraz z odsetkami... Droga przez mękę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 01:29 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
robhosailor napisał(a):

Gdybym miał rodzinę do wykarmienia - na jego miejscu poszedłbym do pracy na budowie, albo otworzył firmę produkującą kadłuby jachtów, albo wszedł w spółkę z kimś kto uwierzy że produkcja jachtów może być dochodowa i wyłoży kasę, albo pojechał pracować na Karaiby. On jak rozumiem poszedł na łatwiznę i wybrał Karaiby :cool: .
A poza tym co to za jakieś historie wymyślasz? Jakie bezrobocie? w naszym kraju płynącym miodem i mlekiem. Nie chce mi się wracać do politycznych wątków- gdzie to nie ja twierdziłem że w gospodarce jest fantastycznie, Zbieraj pisał że jesteśmy największym producentem (bo jak się u nas dokręca plastikowa obudowę i pakuje w karton - to znaczy że jesteśmy producentem :mrgreen: ) telewizorów. Niechajże każdy kto śmie twierdzi że nie ma pracy idzie skręcać TV. Albo do Jurmaka węgiel łopatą przerzucać - no bo jak przerzucamy amerykańskie węgiel do Czech - to potęgą nie tylko stoczniową, ale i gospodarczą jesteśmy :D A tu - patrz Pan - nagle zdolny projektant "musi" pracować za "najniższą krajową". A wogóle to spytajcie Skipbulbę co sądzi o kolesiach ktorzy sobie nie radzą ze znalezieniem pracy na naszej zielonej wyspie...

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowania - 2: Marian Strzelecki, Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 01:40 

robhosailor napisał(a):
Masz kłopoty z logiką? Projektanci są niepotrzebni, ale ich projekty ukradzione już tak??? Żeglarze wygrzewający się n Karaibach sami sobie zaprojektowali swoje drogie jachty, czy w związku z brakiem zapotrzebowania na projektantów są zwykłą bandą złodziei i paserów czerpiących korzyści z kradzieży???

Gdyby projektanci byli potrzebni, poszukiwani, to Przemek mógłby powiedzieć - "Chybaście oszaleli, że mam pracować na kierowiczym stanowisku i jeszcze jako projektant za stawkę roznosiciela ulotek reklamowych" - skoro nie powiedział to widocznie tyle jest warta dla firmy "x", czy "y" jego praca. I widocznie on też tak wycenił ją - skoro się zgodził na takie warunki. A co do projektów - nie wiem czy są potrzebne czy nie, nie wiem czy zostały skradzione czy nie. Jeśli zostało naruszone prawo - to przecież żyjemy w państwie prawa (czy nie ?? :mrgreen: ) i nasze sprawne sądy i prokuratury migusiem rozstrzygnąć mogą taką kwestię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 01:45 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Sajmon, że Przemek jest zdolnym projektantem, to okazało się dopiero jak zrobił i pokazał co zrobił. I popatrz za okno - sam bym teraz chętnie pofrunął na Karaiby.. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 01:47 

robhosailor napisał(a):

Muszą być superprofesjonalne, skoro są za darmo.

A co do Przemka - uważam że wybrał fantastycznie, skoro nie dał rady zrobić kariery projektanta - ja też wolę popływać w ciepełku niż moknąć i marznąć - choćby nawet na krakowskim Rynku...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 02:13 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 186
Uprawnienia żeglarskie: łódkarz jeziorny
sajmon napisał(a):

A muszą być superprofesjonalne?? Do renderowania mi w zupełności wystarczają, nieskromnie stwierdzę, że niewiele jest stoczni w Polsce dysponującej takimi renderami. Uważasz że sam projekt rysowany na karce nie może być profesjonalny??
sajmon napisał(a):
uważam że wybrał fantastycznie, skoro nie dał rady zrobić kariery projektanta

Tak mi się wydaje, że robienie czegoś co się lubi, za uczciwe pieniądze, w przepięknym miejscu, jest lepsze od tyrania za grosze w Polsce.
I nie jestem na Karaibach tylko na kanarach i nie pływam tylko remontuje mahoniowego drewniaczka.
A co do projektowania, to są duże szanse że koło wiosny, lub lata, wyłonią się może nawet ze dwie sztuki, pod którymi będę bez problemów mógł się podpisać. Tak więc całkiem źle nie jest :mrgreen:
Pozdrawiam
Przemek

Za ten post autor przemek otrzymał podziękowania - 2: Marian Strzelecki, Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 02:18 

przemek napisał(a):
A co do projektowania, to są duże szanse że koło wiosny, lub lata, wyłonią się może nawet ze dwie sztuki, pod którymi będę bez problemów mógł się podpisać. Tak więc całkiem źle nie jest

Czyli nawet złe doświadczenia można przekuć na sukces! Alleluja!
Może po prostu musiałeś "zapłacić frycowe" i przekonać się że lajf is brutal end ful of zasadzkas.
Ale skoro bywasz na wątku - napisz proszę czy czujesz się oszukany przez którąś z tych firm? Czy one zaniedbały, czy odmówiły tego bys figurował jako projektant ich wyrobów?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 02:19 

sajmon napisał(a):
na jego miejscu poszedłbym do pracy na budowie, albo otworzył firmę produkującą kadłuby jachtów, albo wszedł w spółkę z kimś kto uwierzy że produkcja jachtów może być dochodowa i wyłoży kasę, albo pojechał pracować na Karaiby.

A jak by to wszystko w kupie połączyć (z wyjątkiem budowy)?? Muszę nad tym pomyśleć, a może już myślę?? :lol:
Pozdrawiam
Przemek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 02:21 

przemek napisał(a):
Uważasz że sam projekt rysowany na karce nie może być profesjonalny??

Ja zawsze zaczynam projekt od ołówka i kartki papieru... Potem dopiero używam "artylerii"

przemek napisał(a):
Muszę nad tym pomyśleć, a może już myślę??

Jeżeli potrafisz byc przekonywujący - mam paru znajomków lubiących wodę i mających więcej kasy niz są w stanie przepić :)) Nawet była "w towarzystwie" rozpatrywana kwestia wejścia w układ z podupadłym finansowo producentem kadłubów łodzi motorowych. Okazało sie jednak że (hmmm cóż za przypadek) "najcenniejsze kopyto wykonae było do łódki do której kto inny miał prawa autorskie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 02:31 

sajmon napisał(a):
Ale skoro bywasz na wątku - napisz proszę czy czujesz się oszukany przez którąś z tych firm? Czy one zaniedbały, czy odmówiły tego bys figurował jako projektant ich wyrobów?

Niewątpliwie FS pojechało po moim grzbiecie. Z Dalpolem się jeszcze nie kontaktowałem, na razie zbyt dużo mam zamieszania. Zresztą znając Pana Prezesa Artura L. nie mogę wykluczyć, że faktycznie Dalpol jest bogu ducha winny.
Co do prawników, na razie mnie na nich nie stać.

Pozdrawiam
Przemek

sajmon napisał(a):
Jeżeli potrafisz byc przekonywujący

Z marketingiem, to ja raczej na drugim biegunie jestem. :cry:
Co nie znaczy że nie mogę spróbować.
Pozdrawiam
Przemek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 02:59 

przemek napisał(a):
Co do prawników, na razie mnie na nich nie stać.

Ale jak to ktoś skomentował, "Bozia nierychliwy ale sprawiedliwy".

http://haczow24.pl/na-sygnale/289-poar- ... w-haczowie

Czy jest sens kopać leżącego?? :cry:
Na zdjęciach widać model i formy nieszczęsnego Pheniksa.
Oczywiście mam alibi :mrgreen:
Pozdrawiam
Przemek

Za ten post autor przemek otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 03:22 

przemek napisał(a):
http://haczow24.pl/na-sygnale/289-poar- ... w-haczowie

Jakby co - to ja z Toba nie zadzierałem :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 05:18 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
sajmon napisał(a):
Zbieraj pisał że jesteśmy największym producentem (bo jak się u nas dokręca plastikowa obudowę i pakuje w karton - to znaczy że jesteśmy producentem :mrgreen: ) telewizorów.
Będę wdzięczny za nie wkładanie w moją klawiaturę tego, co z niej nigdy nie wyszło. Czy to nie o Tobie mówił Zagłoba: Okrutnej ci to fantazji kawaler? :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 09:35 

sajmon napisał(a):
Gdyby projektanci byli potrzebni, poszukiwani, to Przemek mógłby powiedzieć - "Chybaście oszaleli, że mam pracować na kierowiczym stanowisku i jeszcze jako projektant za stawkę roznosiciela ulotek reklamowych" - skoro nie powiedział to widocznie tyle jest warta dla firmy "x", czy "y" jego praca. I widocznie on też tak wycenił ją - skoro się zgodził na takie warunki. A co do projektów - nie wiem czy są potrzebne czy nie, nie wiem czy zostały skradzione czy nie. Jeśli zostało naruszone prawo - to przecież żyjemy w państwie prawa (czy nie ?? :mrgreen: ) i nasze sprawne sądy i prokuratury migusiem rozstrzygnąć mogą taką kwestię.
Cóż można sądzić o jakiejś prowincjonalnej, krzakopodobnej firemce z Podkarpacia, kiedy inteligent z Krakowa ( :DD ) ma takie podejście do ludzi i sprawy???
Toż wąsaty polski "byznes", jak o nim napisał Yigael, bardzo potrzebował tej pracy, skoro jej efekty sprzedał innej firmie, a ta sprzedaje je dalej. Według inteligenta z Krakowa, projektanci nie są potrzebni, ani ich praca także, bo widocznie projekty spadają z nieba. To właśnie takie myślenie powszechne powoduje, że nie ma szacunku dla pracy projektantów, a Ci są w o wiele gorszej sytuacji, niż wąsaty "byznes" i inteligent z Krakowa i dlatego niektórzy z nich* (nie każdy ma charakter i siłę tygrysa, by przeciwstawić się hienom) dają się wykorzystywać.

____
*) Jestem projektantem, znam takie sytuacje ze swojego własnego życia i właśnie kilkakrotnie postawiłem się w stylu: Chybaście oszaleli, że mam pracować na kierowiczym stanowisku i jeszcze jako projektant za stawkę roznosiciela ulotek reklamowych. Na moim miejscu znaleźli się inni, którzy przyjęli takie niegodne warunki. Po prostu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 09:51 

sajmon napisał(a):
sajmon napisał(a):
przemek napisał(a):
Uważasz że sam projekt rysowany na karce nie może być profesjonalny??

Ja zawsze zaczynam projekt od ołówka i kartki papieru... Potem dopiero używam "artylerii"

Akurat wątek nie o tym, ale skoro już to padło: oprogramowanie, to tylko narzędzie, a najważniejszym narzędziem projektanta, jest jego głowa. Prawdziwy projektant potrzebuje jedynie ołówka i kartki papieru. Do obliczeń przydaje się suwak logarytmiczny.

W Polsce panuje mit, że każda firemka musi mieć najnowsze i najdroższe (od kilku tysięcy $$$ wzwyż) oprogramowanie, co jest nieadekwatne do zadań, rachunku ekonomicznego itd. a nabija tylko kabzę wielkim korporacjom, lub powoduje piractwo. W o wiele bogatszych Stanach Zjednoczonych używa się w profesjonalnych zastosowaniach z powodzeniem oprogramowania za 100$, jak i oprogramowania freeware o podobnej funkcjonalności. Cóż, mały polski wąsaty "byznes" ma o sobie mniemanie większe niż ten z USA.

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 10:15 

Podziękował : 67
Otrzymał podziękowań: 727
Uprawnienia żeglarskie: zapoznany wynalazca
przemek napisał(a):
Zresztą znając Pana Prezesa Artura L. nie mogę wykluczyć, że faktycznie Dalpol jest bogu ducha winny.

Myślisz że szczerze uwierzyli, że FS znalazło projekty w kapuście? :D

Cytuj:
Ale jak to ktoś skomentował, "Bozia nierychliwy ale sprawiedliwy".
[...]
Oczywiście mam alibi :mrgreen:

Oops. Na pewno urok rzuciłeś :D
Albo poprosiłeś Wędrowycza - w końcu niedaleko, trochę na północ...

pozdrowienia

krzys

ps. napisz coś o nowych projektach... a ja Ci przyślę to co mam w sprawie Mini.

Za ten post autor myszek otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 12:19 

Zbieraj napisał(a):
Będę wdzięczny za nie wkładanie w moją klawiaturę tego, co z niej nigdy nie wyszło. Czy to nie o Tobie mówił Zagłoba: Okrutnej ci to fantazji kawaler?

Jak planujesz okazac tą wdzięczność - czy w rycie sobieskim? :D
Rzeczywiście - moja skleroza jest legendarna - o tym największym producencie to zaczął Cape, Ty byłeś łaskaw poprzeć to takim przemysleniem:
Zbieraj napisał(a):
A co to znaczy produkcja komputerów? Wszyscy wielcy producenci robią to samo: płyta główna jednego producenta, procesor innego (Intel lub AMD) kości pamięci jeszcze innego, kable jeszcze innego. Producent - to ten, kto montuje

(wyboldowanie moje) Znaczy ze jesli wydrukowałem kalendarze trójdzielne i dałem je do posklejania w całośc pani Hani, pani Czesi i pani Madzi - to to one sa producentami kalendarzy i z pewnością one czerpią z ich produkcji największe profity :mrgreen:

Zbieraj napisał(a):
A nasze oszołomstwo wpada w czarną rozpacz, że Mława to "tylko montaż" 6 milionów telewizorów rocznie, a Gliwice "tylko zmontowały" ponad milion "Opli", należących zresztą do General Motors

Przy okazji byłeś uprzejmy zapisać mnie do klubu oszołomów, bo to ja uważam ze to śmieszne jest być dumnym że jesteśmy "panią Czesią" Europy i reszty świata, tyle, że "czarną rozpacz" zastepuje u mnie smutek i politowanie dla naszej "produkcji" telewizorów...

myszek napisał(a):
Oops. Na pewno urok rzuciłeś
Albo poprosiłeś Wędrowycza - w końcu niedaleko, trochę na północ...

Pilipuk napisałby pewnie: ... Wedrowycz spacerował ulicami Haczowa - nie daleko trwała akcja gaśnicza jakiś tam zakładów produkcyjnych... Już nie pamiętał o co poszło :-?

Ostatnio edytowano 10 gru 2013, o 12:43 przez Sajmon, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 12:33 

robhosailor napisał(a):
Według inteligenta z Krakowa

nie wiem jak Ci pomóc :D Jesli masz jakies kompleksy - na rozwój i naukę nigdy nie jest za późno. I co Cie bardziej gniecie?? Że inteligent, czy że z Krakowa? :mrgreen:

robhosailor napisał(a):
*) Jestem projektantem, znam takie sytuacje ze swojego własnego życia i właśnie kilkakrotnie postawiłem się w stylu: Chybaście oszaleli, że mam pracować na kierowiczym stanowisku i jeszcze jako projektant za stawkę roznosiciela ulotek reklamowych. Na moim miejscu znaleźli się inni, którzy przyjęli takie niegodne warunki. Po prostu

Widocznie Ci inni którzy przyjeli warunki (mam nadzieje ze nie z pistoletem przy skroni, pod przymusem) tak wycenili swoją pracę. A pracowdawca nie chciał i jak widać nie musiał cenić tej pracy wyżej. Gdyby cenili ją wyżej - tak jak Ty - nie przyjęli by warunków. Po prostu. I poszliby na przykład montować jeden z sześciu milionów produkowanych w Polsce telewizorów :mrgreen:

Ostatnio edytowano 10 gru 2013, o 12:44 przez Sajmon, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 12:44 

sajmon napisał(a):
Że inteligent, czy ze z Krakowa?

Mądrala - lepiej brzmi???

sajmon napisał(a):
nie wiem jak Ci pomóc

Możesz skoczyć.

sajmon napisał(a):
Widocznie Ci inni którzy przyjeli warunki (mam nadzieje ze nie z pistoletem przy skroni, pod przymusem) tak wycenili swoja pracę.

Nie, tak zmusiła ich sytuacja ekonomiczna, jak Przemka i innych, jak Chińczyków do pracy za miskę ryżu.

sajmon napisał(a):
byłes uprzejmy zapisać mnie do klubu oszołomów

Mam dla Ciebie lepszy klub.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona