Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 15:09

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 sie 2013, o 10:45 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Jeśli złożyłeś nowy wniosek - oczekiwałbym dwóch patentów. Obu w terminie. Dura lex...

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2013, o 10:54 

Podziękował : 353
Otrzymał podziękowań: 374
Uprawnienia żeglarskie: są, ale bez znaczenia
pierdupierdu napisał(a):
...
Odpowiedź w cytacie poniżej:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPORTU I TURYSTYKI
z dnia 9 kwietnia 2013 r. w sprawie uprawiania turystyki wodnej napisał(a):
§ 25. 1. Dotychczas wydane patenty zachowują ważność w zakresie potwierdzanych nimi uprawnień i mogą zostać wymienione, na wniosek posiadacza, na patenty wydawane na podstawie niniejszego rozporządzenia, z uwzględnieniem następujących kryteriów:.../cut/...

I tu jest kicha polegająca na wewnętrznym braku spójności, bo: Jak może być ważny patent na stopień który zgodnie z tym rozporządzeniem zniknął? Mamy tu wyraźnie ścieżkę do urzędniczych zachowań które definiujemy jako biurewstwo :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2013, o 11:46 

Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Leń patentowany
Tak może być ważny, że potwierdza uprawnienia, które miał i ma nadal jego posiadacz a nie nazwę stopnia żeglarskiego.
Jedna strona medalu to "biurewstwo", ale druga to pieniactwo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2013, o 11:52 

zbigandrew napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
...
Odpowiedź w cytacie poniżej:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPORTU I TURYSTYKI
z dnia 9 kwietnia 2013 r. w sprawie uprawiania turystyki wodnej napisał(a):
§ 25. 1. Dotychczas wydane patenty zachowują ważność w zakresie potwierdzanych nimi uprawnień i mogą zostać wymienione, na wniosek posiadacza, na patenty wydawane na podstawie niniejszego rozporządzenia, z uwzględnieniem następujących kryteriów:.../cut/...

I tu jest kicha polegająca na wewnętrznym braku spójności, bo: Jak może być ważny patent na stopień który zgodnie z tym rozporządzeniem zniknął? Mamy tu wyraźnie ścieżkę do urzędniczych zachowań które definiujemy jako biurewstwo :rotfl:

Co do biurewstwa - zgoda.
IMHO należy je pacyfikować, ograniczając obowiązek posiadania patentów.

Co do "starych" patentów - brak zgody. Bo patent nie jest "na stopień który zniknął"...
Patent jest pozwoleniem na żeglowanie, w którym państwo nadaje osobie, uprawnienia do żeglowania - w określonych granicach (akwen, pow. żagli, wielkość jachtu, moc silnika, pora dnia, etc...).
"Stopień" to tylko umowna nazwa dokumentu nadającego uprawnienia.
Zatem - nie ma znaczenia nazwa "stopnia" na patencie. Znaczenie ma zachowanie uprawnień opisanych w samym patencie.

BTW - jest oczywiste, że patenty przy niezmiennej nazwie "stopnia" mają zupełnie różne zakresy uprawnień, zależnie od przepisów na podstawie których zostały wydane... A sporo ich było:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dawne_pols ... awa_prawna

Wiązanie zatem nazwy "stopnia" na patencie z zakresem uprawnień sens ma niewielki. Istotne są nadane uprawnienia. Np. na patencie sternika jachtowego z 2006 roku widnieją daleko większe uprawnienia niż na patencie jachtowego sternika morskiego z 1996 roku. A w przypadku patentów motorowodnych - bywało odwrotnie. ;) Itd., itp...

PS. Przykład skrajny - posiadacz aktualnego patentu żeglarza jachtowego może za dnia prowadzić po morskich wodach wewnętrznych jachty o większej powierzchni żagli, niż posiadacz stopnia jachtowego sternika morskiego wydanego przed 2006 rokiem... :roll:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2013, o 17:14 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
A ja mam taki jeden patent, który został był kiedyś biurwokratycznie i zapewne bezprawnie (pewności nie mam) pozbawiony narożnika... Czy te uprawnienia jaki ów dokument poświadcza są ważne?! :roll: ;)
Pytam teoretycznie, bo w praktyce mam to gdzieś... :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 14:16 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Doczekałem się odpowiedzi z Ministerstwa Sportu i Turystyki :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Hymmmm chyba założę stronę na FB i już nawet wiem jak ją nazwać :rotfl: :rotfl: "Moje potyczki z PZMWiNW" Właśnie skanuje wszystkie pisma żeby je tam "powiesić" :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Załączniki:
Odpowiedź MSiT_01_01.jpg
Odpowiedź MSiT_01_01.jpg [ 323.52 KiB | Przeglądane 9745 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 17:12 

Podziękował : 918
Otrzymał podziękowań: 237
Uprawnienia żeglarskie: jkżb
dawaj wszystko tu.. co się będziemy po jakiś FB plątać :D :D ...

Za ten post autor reed otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2013, o 11:45 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
Jurmak napisał(a):
Doczekałem się odpowiedzi z Ministerstwa Sportu i Turystyki :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać.

Jeden departament przesyła zgniłe jajo drugiemu. Kroków wobec PZMiNW póki co Ministerstwo nie podjęło; dalej czekasz na swój patent.

"zażalenie na działalność" -- WTF??? No i -- jakie wymogi miało by spełniać coś, co nie istnieje?

Jeśli Ministerstwo dalej będzie twierdziło, że wydanie patentu nie jest decyzją administracyjną, polecam http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/DA652FF1FC i http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/6EB5CE5569, np. ze skargi C. K. na decyzję Ministra Infrastruktury z dnia [...] kwietnia 2009 r. nr [...] w przedmiocie wymiany patentu żeglarskiego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 08:29 

Cypis napisał(a):
Jeśli Ministerstwo dalej będzie twierdziło, że wydanie patentu nie jest decyzją administracyjną, polecam http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/DA652FF1FC i http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/6EB5CE5569, np. ze skargi C. K. na decyzję Ministra Infrastruktury z dnia [...] kwietnia 2009 r. nr [...] w przedmiocie wymiany patentu żeglarskiego.

Proszę Cię :-? , przytaczanie treści sentencji wyroków, które nie posiadają uzasadnienia, absolutnie niczego nie przesądza i niczego nie dowodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 10:21 

sailornine napisał(a):
...przytaczanie treści sentencji wyroków, które nie posiadają uzasadnienia, absolutnie niczego nie przesądza i niczego nie dowodzi.

Przeczytaj jeszcze kilka razy przytoczone teksty, przeanalizuj je i pewnie skumasz w czym rzecz..., bo nie o wyroki tu chodzi... :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 10:48 

Czytam orzeczenia WSA/NSA na co dzień i powtarzam - to, że użyto w sentencji przytoczonych wyroków słów "skarga na decyzję" kompletnie o niczym nie świadczy. Jesteś pewien, że wiesz lepiej?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 11:25 

sailornine napisał(a):
Czytam orzeczenia WSA/NSA na co dzień i powtarzam - to, że użyto w sentencji przytoczonych wyroków słów "skarga na decyzję" kompletnie o niczym nie świadczy. Jesteś pewien, że wiesz lepiej?

Nigdzie nie napisałem, że wiem lepiej. Mogę podejrzewać, że jesteś prawnikiem z zawodu skoro orzeczenia czytasz na codzień. Wiadomo mi, że normy prawne w Polsce, a pewnie gdzie indziej również są formułowane w taki sposób, by niekoniecznie wyrażały to co wyrażają, ale raczej to, co wynika z interpretacji prawniczej.
W krańcowych przypadkach z takiej interpretacji wynika coś zupełnie przeciwnego do tego co ktoś nie będący prawnikiem z lektury prawa domniemywa. Prawa zwykłej logiki zawodzą w takich przypadkach.
Wracając do konkretnego przypadku, to jeśli NSA określa skargę jako skargę na decyzję MI, to z tego nie wynika że decyzja jest decyzją z punktu widzenia prawa administracyjnego. Ergo bez prawników jesteśmy burakami i nie wolno nam łapać pań i panów sędziów NSA za słowa...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 15:56 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
sailornine napisał(a):
Proszę Cię :-? , przytaczanie treści sentencji wyroków, które nie posiadają uzasadnienia, absolutnie niczego nie przesądza i niczego nie dowodzi.

Ze zdaniem ogólnie się zgadzam. Nasuwa się tylko jedna kwestia. Gdyby Sąd uznał że kwestia wymiany patentu nie jest decyzją to czy nie powinien skargi odrzucić?

Ale masz rację, bez uzasadnienia ciężko zgadywać jaka była treść skargi i decyzji zaskarżonej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 22:09 

Carlo napisał(a):
Gdyby Sąd uznał że kwestia wymiany patentu nie jest decyzją to czy nie powinien skargi odrzucić?

Ale wszyscy są pewni w sprawie jakiego rodzaju dokumentów toczyły się sprawy zakończone wyrokami o podanych sygnaturach?
I wszyscy zauważyli którego ministerstwa decyzje były skarżone w oddalonych wyrokami skargach?
I nikogo nie zastanawia na jakiej podstawie w sprawie "patentu" uprawniającego do prowadzenia jachtów miałby cokolwiek (w 2009 roku lub wcześniej) postanawiać...Minister Infrastruktury?

Bo ja widzę, że na 90% chodzi o sentencje w sprawach dotyczących zawodowego patentu żeglarskiego określającego uprawnienia w żegludze śródlądowej.
Posiadania tych patentów żeglarskich wymaga Art. 35 ust 2 Ust o żegl. śródlądowej. Są one dokumentami zawodowymi w żegludze śródlądowej i w ich przypadku decyzje administracyjne podejmują Dyrektorzy UŻŚ w pierwszej a Minister Infrastruktury w drugiej instancji...

Innymi słowy - wedle wszelkiego prawdopodobieństwa bez zastanowienia karmicie dyskusję przesłanką dotyczącą zupełnie innej kategorii dokumentów, niż dokumenty kwalifikacyjne dotyczące uprawiania żeglugi na jachtach żaglowych i motorowych, zwane "patentami" - te których posiadania wymaga Art. 37a ust.3 ust o żegl śródlądowej, określone rozporządzeniem Ministra Sportu (starym z 2006 i obecnym z kwietnia 2013).
Eeechh....

Ale skoro tak gorąco - to może bicie piany całkiem nie na temat - jest na miejscu... Piana chłodzi wszak. ;)

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 2: Colonel, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 22:30 

Podziękował : 883
Otrzymał podziękowań: 1942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
pierdupierdu napisał(a):
Ale wszyscy są pewni w sprawie jakiego rodzaju dokumentów toczyły się sprawy zakończone wyrokami o podanych sygnaturach?

No właśnie tak patrzyłem, czytam i... czegoś nie rozumiałem. Myślałem, ze to upału wina. Dzięki, że potwierdziłeś me przypuszczenia... że to "nie teges" jest... :oops:

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2013, o 06:52 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
pierdupierdu napisał(a):
Carlo napisał(a):
Gdyby Sąd uznał że kwestia wymiany patentu nie jest decyzją to czy nie powinien skargi odrzucić?

Chyba nie ma wątpliwości że zacytowany przez Ciebie autor, nie mieści się w kategorii "wszyscy", a nawet że pytanie do niego jest zbędne ..... wystarczy przeczytać zdanie przed i po cytowanym :D ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sie 2013, o 13:51 

Ring wolny, drugie starcie :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Załączniki:
Odpowiedź DK_03_01.jpg
Odpowiedź DK_03_01.jpg [ 120.57 KiB | Przeglądane 8655 razy ]
Odpowiedż DK_02_01.jpg
Odpowiedż DK_02_01.jpg [ 349.69 KiB | Przeglądane 8655 razy ]
Odpowiedź DK_01_01_01.jpg
Odpowiedź DK_01_01_01.jpg [ 311.19 KiB | Przeglądane 8655 razy ]

Za ten post autor Jurmak otrzymał podziękowanie od: Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 sie 2013, o 22:04 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
O, to teraz sobie poczekasz! Aż dep.kontroli wystosuje "odrębne pismo" a związek "motopompiarski" wymyśli podstawę prawną, o którą zapytany zostanie w tym piśmie z ministerstwa ;-)

Aby ów dep.kontroli zbytnio się nie nudził w oczekiwaniu na tę odpowiedź, zapytałbym ich pisemnie, co mieli na myśli pisząc te słowa "Minister Sportu i Turystyki nie jest organem wyższego stopnia w rozumieniu przepisów Kpa w stosunku do władz PZMiNW".
I jak się one mają do niżej przytoczonych przepisów kpa:
Art. 15. Postępowanie administracyjne jest dwuinstancyjne.

Art. 17. Organami wyższego stopnia w rozumieniu kodeksu są:
(...)
4) w stosunku do organów organizacji społecznych – odpowiednie organy wyższego stopnia tych organizacji, a w razie ich braku – organ państwowy sprawujący nadzór nad ich działalnością.

Art. 127. § 1. Od decyzji wydanej w pierwszej instancji służy stronie odwołanie tylko do jednej instancji.
§ 2. Właściwy do rozpatrzenia odwołania jest organ administracji publicznej wyższego stopnia, chyba że ustawa przewiduje inny organ odwoławczy.
§ 3. Od decyzji wydanej w pierwszej instancji przez ministra lub samorządowe kolegium odwoławcze nie służy odwołanie, jednakże strona niezadowolona z decyzji może zwrócić się do tego organu z wnioskiem o ponowne rozpatrzenie sprawy; do wniosku tego stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące odwołań od decyzji.
§ 4. (uchylony).

Niech nam łaskawie ujawnią: Skoro nie "ministra sportu", to kto jest organem wyższego stopnia nad władzami "polskich związków sportowych" na potrzeby spraw odwoławczych?

Za ten post autor _jp_ otrzymał podziękowanie od: Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sie 2013, o 06:10 

_jp_ napisał(a):
O, to teraz sobie poczekasz!

Mnie tam rybka :D mam starszego sternika motorowodnego i nie zawaham się go uzyć w razie potrzeby :rotfl:

_jp_ napisał(a):
Niech nam łaskawie ujawnią: Skoro nie "ministra sportu", to kto jest organem wyższego stopnia nad władzami "polskich związków sportowych" na potrzeby spraw odwoławczych?

To co? Pytamy? :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sie 2013, o 17:50 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Fajna sytuacja, można bezkarnie nie dostać patentu, bo wydanie nie jest decyzją a jest nią odmowa ale odmowy można przecież nie dostać... Nie wiedziałem, że mistrz Mrożek pracuje w ministerstwie :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sie 2013, o 13:13 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Jacek Woźniak napisał(a):
Nie wiedziałem, że mistrz Mrożek pracuje w ministerstwie

A dziś taka smutna wiadomość...
http://tvp.info/informacje/kultura/zmar ... k/12115419
Był wybitnym człowiekiem i wielkim autorytetem... :cry:
[*]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2013, o 18:08 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: jsm msm
Dzien dobry wszystkim, moze pisze obok tematu ale niezbyt daleko. Na nowy plastikowy patent zeglarski jsm PZZ czekalem 7 tygodni, na motorowodny msm PZMiNW wydany w oparciu o uprawnienia zeglarskie - jeden (slownie: jeden) dzien.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2013, o 07:16 

Wczoraj otrzymałem przesyłkę z MSiT...
Tia... aż ciśnie się na usta pytanie dlaczego organ nadrzędny nad Stowarzyszeniem dopuścił do takiej sytuacji i może by tak ruszyli swoje cztery litery i dokładniej sprawdzili działalność PZMiNW, bo tam jest ładne bagno :evil:

Załączniki:
Informacja MSiT2013_09_10_mały.jpg
Informacja MSiT2013_09_10_mały.jpg [ 314.43 KiB | Przeglądane 7696 razy ]

Za ten post autor Jurmak otrzymał podziękowania - 3: Były_User 934585, Jaromir, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 wrz 2013, o 07:30 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
I dziwić się, że nie chcą uznać wydania patentu za decyzję administracyjną... :rotfl:
Podziękowania Jureczku!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 wrz 2013, o 22:16 

Jurmak napisał(a):
Wczoraj otrzymałem przesyłkę z MSiT...

Ja dziś:
Załącznik:
DK_093_33_2013_7.jpg
DK_093_33_2013_7.jpg [ 92.66 KiB | Przeglądane 7357 razy ]

treść jakby rozumiem, ale nie pojmuję... :-x :evil:

Jakim cudem prezydium zarządu PZMiNW może podejmować uchwałę w sprawie procedury wydawania patentów skoro procedurę tę określa rozporządzenie...
Czyli, że co? Prawo powielaczowe nadal, ale "już" ukazy powinny być zgodne z prawem?
Po co te ukazy (decyzja prezydium) w ogóle?

Monia ma rację (trawersując Katona ws. Kartaginy)
Zawiedziony jestem MinSportem... Podczas konferencji uzgodnieniowej wydawali się logiczni... :-(

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 wrz 2013, o 01:26 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
treść jakby rozumiem, ale nie pojmuję... :-x :evil:
Takoż.

Kto sprawuje nadzór nad ministrem? Pierwszy minister? No to trzeba tędy...

Druga, a właściwie pierwsza, podstawowa droga -- sądy. Wojtek pionierem zresztą (http://www.samoster.org.pl/?doc=49). Pytanie za 100 pkt -- czy ktoś się teraz pokusi? Profesjonalna pomoc prawna jest dostępna wciąż, tak, jak i wtedy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 wrz 2013, o 04:28 

To co? Powalczymy? Spodobało mi się "stawianie do pionu" tych którzy mają aspirację być wadzą :rotfl: :rotfl:
Robimy w Kunicach konferencję uzgodnieniową? :rotfl: :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 wrz 2013, o 10:16 

Ktoś wie co uchwaliło prezydium zarządu PZMiNW 17 września?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 wrz 2013, o 10:41 

Ktoś wie co uchwaliło prezydium zarządu PZMiNW 17 września?

Ono uchwaliło, że łaskawie wyrazi zgodę na przestrzeganie przez siebie zapisów prawa.
Nie - nie żeby zaraz wszystkich zapisów prawa, skądże - na to ze strony PZMiNW nie liczcie!
Ono uchwaliło, że łaskawie będzie przestrzegać jednego z zapisów prawa.
A dokładnie - że będzie przestrzegać tego jednego zapisu... w połowie (bo teraz ono żąda sobie kopii zamiast oryginałów!)..:
http://www.sailforum.pl/viewtopic.php?t ... c&start=12

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 wrz 2013, o 10:47 

pierdupierdu napisał(a):
Uchwaliło, że łaskawie wyraża zgodę na przestrzeganie przez siebie zapisów prawa.

A-ha. Rozumiem.
Doopa-tam: nic nie rozumiem...

W kwestii formalnej: żądanie kopii patentu ma tą samą podstawę co oryginału? :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona