Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 sie 2025, o 22:29

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Mors
PostNapisane: 6 sty 2012, o 13:50 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Olek napisał(a):
czy prawo wymaga żeby lekarz zebrał wywiad w bezpośredniej rozmowie z pacjentem? (ktoś wie?) jeżeli nie to wystarczy wywiad telefoniczny, mailowy i wystawienie kwitka będzie legalne (skoro Ci tak na tym zależy)

Lekarz bierze odpowiedzialność za wystawiony kwit, więc to jego sprawa w jaki sposób sprawdził czy możesz uprawiać czy nie, szczególnie że zdaje się nie ma dla lekarzy żadnych formalnych wytycznych dotyczących wystawiania zaświadczenia o braku przeciwwskazań do uprawiania żeglarstwa. A skoro nie ma to lekarz może stwierdzić że skoro żyje to może :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 13:52 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Carlo napisał(a):
Lekarz bierze odpowiedzialność za wystawiony kwit, więc to jego sprawa w jaki sposób sprawdził czy możesz uprawiać czy nie, szczególnie że zdaje się nie ma dla lekarzy żadnych formalnych wytycznych dotyczących wystawiania zaświadczenia o braku przeciwwskazań do uprawiania żeglarstwa. A skoro nie ma to lekarz może stwierdzić że skoro żyje to może :D

Czyli każde zaświadczenie będzie wystawione legalnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 14:26 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
mbober1 napisał(a):
sentyment do Jotek,
czyli Segeln Panzer Kreutzer. Pływałem na kilku i jednak zdecydowanie wolę Opala. :)
A do zaświadczenia trzeba po prostu mieć zaprzyjaźnionego lekarza, najlepiej także żeglującego.

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 14:35 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 736
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Narjess napisał(a):
Jak ja idę do lekarza przed rejsem na żaglowcu

A Ty to tak dla siebie idziesz, czy to też jest obowiązkowe (na rejs Zawiszą)? :roll:

A co do lekarza rodzinnego, to ja tylko słyszałem, że on nie ma obowiązku wydawania i to będzie kosztować 20 złotych. O choroby się nie pytał! :lol:

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 14:38 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Moniia napisał(a):
który mi "na odległość"* wystawi zaświadczenie

A nie masz gdzieś tam na wyspach, polskiego lekarza pod ręką :?: ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 14:40 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Kolos napisał(a):
A nie masz gdzieś tam na wyspach, polskiego lekarza pod ręką :?: ;)

odnoszę wrażenie że przysłowie "dla chcącego ..." jest tutaj jak najbardziej na miejscu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 14:46 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Monia, po pierwsze wydziwiasz. Nie wierzę, żeby nie było w Uk polskich lekarzy, nie wierzę, żebyś nie znała w Polsce żadnego lekarza, a na koniec to nie wiem, ale w Polsce juz nie bywasz w ogóle? To nie ładnie :)
Po drugie, jak chcesz prawo jazdy to musisz miec zaświadczenie lekarskie. Zdaje się, że wszędzie na świecie. A znajdując się za granicą jest to zawsze upierdliwe. Ale nikt Ci nie każe mieszkać u kretyńskich, zdradzieckich, sprzedających swoich sojuszników dżemojadów co nie znają cywilizowanego języka ;)
Po trzecie nie słyszałem, żeby ktos w Polsce robił problem z uznaniem RYA-owskich patentów na prowadzenie Opala lub czegokolwiek innego.

Spełnienie wymogów uzyskania patentu morskiego sternika jachtowego nie wymaga ani użerania się, ani wielkich wysiłków.
Natomiast inną rzecza jest kwestia po jaki ch... w ogóle ten patent :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 14:51 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 736
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
skipbulba napisał(a):
po jaki ch... w ogóle ten patent :)

Na ch.. !
Bo po ch... to się w wodzie stoi.... :lol:

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 14:54 

skipbulba napisał(a):
po jaki ch... w ogóle ten patent

bo jakiś ch... wymaga go do prowadzenia jachtu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 15:10 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
skipbulba napisał(a):
Monia, po pierwsze wydziwiasz. Nie wierzę, żeby nie było w Uk polskich lekarzy, nie wierzę, żebyś nie znała w Polsce żadnego lekarza, a na koniec to nie wiem, ale w Polsce juz nie bywasz w ogóle? To nie ładnie :)

No nie bywam - i co mi zrobisz? ;)
A znajomego lekarza mam. W Danii...
skipbulba napisał(a):
Po drugie, jak chcesz prawo jazdy to musisz miec zaświadczenie lekarskie. Zdaje się, że wszędzie na świecie. A znajdując się za granicą jest to zawsze upierdliwe.

Maćku, przy wymianie mojego prawa jazdy na lokalne nikt mnie o głupie zaświadczenia nie pytał, bo nie jeżdżę zawodowo. Moje oświadczenie wystarczy.
A przy jeździe zawodowo podreptałabym do swojego tutejszego lekarza i nie byłoby problemu. Nie zauważasz jednak różnicy pomiędzy zawodowym jeżdżeniem a niezawodowym pływaniem? :roll:
skipbulba napisał(a):
Po trzecie nie słyszałem, żeby ktos w Polsce robił problem z uznaniem RYA-owskich patentów na prowadzenie Opala lub czegokolwiek innego.

problem w tym, że w ubezpieczeniach jest fajny zapis o zgodności uprawnień z obowiązującym prawem. Ergo - muszą być uznawane przez prawo w Polsce, a jakie są dokładnie przepisy to sam dobrze wiesz. Nie stać mnie na tak dobrych prawników, coby z firmą ubezpieczeniową wygrali przy tym knocie prawnym jaki jest obecnie obowiązujący...

skipbulba napisał(a):
Spełnienie wymogów uzyskania patentu morskiego sternika jachtowego nie wymaga ani użerania się, ani wielkich wysiłków.
Natomiast inną rzecza jest kwestia po jaki ch... w ogóle ten patent :)

Jak widać, czasami wymaga. A że doszłam do identycznego jak Ty (w ostatnim zdaniu) wniosku - to sobie darowałam :D

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 19:16 

Podziękował : 183
Uprawnienia żeglarskie: st. jach.
No nie Panowie w Moim wątku proszę o trochę kultury słowa na ch i inne używamy dopiero pod silnym wpływem wody ognistej lub w przypadku nagłego zagrożenia :D

Wiec proszę mi tu nie rzucać mięsem. :D

Tak po prawdzie to rozumie Moniie i jej podejście. Pewne rzeczy są poniżej godności i ich się nie robi. Ale tak to można w normalnym kraju a nie w pół normalnym :D.

Czy szanowny Kolega Stara Zientara może jeszcze pogrzebać i zacytować parę jednostek chorobowych z już cytowanej listy. Nie chciałbym wprowadzić w błąd mojego lekarza, skoro Carlo powiedział, że on bierze za to odpowiedzialność.

Bobrowe Żeremia
https://www.facebook.com/BobroweZeremia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 21:53 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
mbober1 napisał(a):
jeszcze pogrzebać i zacytować parę jednostek chorobowych z już cytowanej listy.
Ja tam na wszelki wypadek nie sprawdzałem, czy całkowity brak wzroku przypadkiem nie eliminuje delikwenta. Co więcej - nie mam zamiaru sprawdzać :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 22:06 

Oj tam oj tam

Kolega Zabieraj wraz ze swoją ekipą startuje ze znacznie wyższej półki. Ja tan nawet nie wiem czy tam dotrę :D

Tak poza tym to Moje Wielkie Uznanie dla tego co robi wiece szanowny Kolega Zabieraj.

Bobrowe Żeremia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2012, o 02:20 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Stara Zientara napisał(a):
11. Choroby weneryczne przewlekłe, czynne.

To cenna wiadomość. Będę zapraszał na rejsy tylko patentowane załogantki ;-)

BTW Czy w jakimkolwiek kraju do przyjemnościowego żeglarstwa potrzebne są jakiekolwiek zaświadczenia lekarskie?

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2012, o 18:28 

Moniia napisał(a):

No to wybacz, ale nic dziwnego w tym, że trudno Ci załatwić polskie uprawnienia, podobnie jak trudno w Polsce załatwić brytyjskie czy mongolskie.

Moniia napisał(a):

Maćku, przy wymianie mojego prawa jazdy na lokalne nikt mnie o głupie zaświadczenia nie pytał, bo nie jeżdżę zawodowo. Moje oświadczenie wystarczy.

W Polsce przy WYMIANIE prawa jazdy nie wymaga sie nawet oświadczenia, natomiast przed przystapieniem do egzaminu lub kursu wymaga się badań lekarskich na całym świecie (przynajmniej tym cywilizowanym) :)

Moniia napisał(a):
problem w tym, że w ubezpieczeniach jest fajny zapis o zgodności uprawnień z obowiązującym prawem. Ergo - muszą być uznawane przez prawo w Polsce, a jakie są dokładnie przepisy to sam dobrze wiesz. Nie stać mnie na tak dobrych prawników, coby z firmą ubezpieczeniową wygrali przy tym knocie prawnym jaki jest obecnie obowiązujący...

ale wiesz czy tylko tak gadasz? bo ja nadal nie słyszałem, by ktoś odmówił czarteru posiadaczowi certyfikatu RYA, a kwestia ubezpieczenia to już nie Twój problem tylko armatora, prawda?

Kwestia potrzebności patentów w ogóle to osobna sprawa. natomiast stwierdzenie, że do uzyskania w Polsce morsa na podstawie patentu stejota i stażów potrzebne jest UZERANIE się jest bardzo dużą przesadą. Zadnego użerania się, generalnie jest to bardzo, bardzo proste.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2012, o 18:40 

Wybacz, jeśli ktoś każe mi iść po coś do lekarza co nie jest mi do niczego potrzebne to jest to dla mnie użeranie się.

A co do ubezpieczenia - to mój problem. Bo jak ubezpieczyciel odmówi wypłaty ubezpieczenia - to właściciel zażąda ode mnie pokrycia kosztów... I mimo, że takich rzeczy się nie planuje (znaczy uszkadzania jachtu :) ) to warto o tym pomyśleć. Mnie nie stać na remontowanie Opala...

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

ps. a co do prawa jazdy to może się źle wyraziłam, bo dla mnie to oczywistość :) DVLA przy wymianie prawa jazdy wymaga dokładnie tego samego, co przy jego wydawaniu (z wyjątkiem potwierdzania fotografii, bo to już ma w papierach...). Znaczy, oświadczenia o stanie zdrowia. Zapomniałam wspomnieć jeszcze, że cały proces wymaga przejścia się jedynie na najbliższą pocztę...

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

ps2. Ze zrobieniem papierów brytyjskich w Polsce nie ma najmniejszego problemu, Maćku. Moje SRC wędrowało sobie grzecznie do Polski (robiłam je dzień przed wyjazdem) bez najmniejszych pytań...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2012, o 20:00 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Olek napisał(a):
czy prawo wymaga żeby lekarz zebrał wywiad w bezpośredniej rozmowie z pacjentem? (ktoś wie?)
Prawo może lekarzowi zrobić kuku jeśli wyda zaświadczenie potwierdzające nieprawdę (zresztą nie tylko lekarzowi może).

Moniia napisał(a):
No i właśnie dlatego między innymi dałam sobie spokój z morsowaniem* Nie chcę spędzić u mojego lekarza tygodnia tłumacząc mu, o co chodzi**, a potem jeszcze za tłumacza przysięgłego płacić. Na co mi to?
Nie bronię absolutnie pezetżeta, ale... jakby nie patrzeć na nową ustawę, to plasticzany (nb. gówno warty) kwit morsowy jest/będzie wkrótce kwitem zawodowym.
Przechodziłem zawodową lekarską gehennę polsko-angielską i mam Monia prośbę - nie pieprz bez sensu. Brytyjski ML5, standardowo konieczny do uzyskania kwitu zawodowego to jest min. 300 funtów i tydzień czasu. Nie znam żadnego YM, który endorsementował by się u angolskich doktorów, natomiast znam wielu (i ja też), którzy załatwiali sobie kwity z dobrodziejstwem UE w Polsce. Robili to, bo u nas (i w Unii ogólnie) jest to kwitek na jednej stronie A4 a u Angoli to 10 czy 11 stron (ML5) lub więcej (ENG1), z czego dział psychiatria zajmuje znaczącą część.

mbober1 napisał(a):
E coś tu nie tak tylko oświadczenie, żadnej karty pływackiej, stopnia ratownika nic. A co jak kłamie, przecież wyżej musiałem mieć kwit od lekarza ???

Wiele systemów opiera się o taki model - oświadczenie w pewnym zakresie, badanie lekarskie w innym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2012, o 22:12 

Marek napisał(a):
Przechodziłem zawodową lekarską gehennę polsko-angielską i mam Monia prośbę - nie pieprz bez sensu.

Marku, a czy ja gdziekolwiek mówię o badaniach na ZAWODOWY papier?? Póki co, mors takim nie jest, jak będzie to może zmienię zdanie. Więc nie wkładaj mi w usta czegoś, o czym nie mówię. Na YM niezawodowego nikogo moje zdrowie nie interesuje, jeśli jestem w stanie zdać egzamin znaczy mogę mieć YM. NIEZAWODOWEGO, podkreślam raz jeszcze.

A co do badań, tam gdzie są wymagane - zgadzam się z Tobą. Wiem, ile liczy broszura pod tytułem badania lekarskie do zawodowego prowadzenia samochodu...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2012, o 23:07 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Moniia napisał(a):
Marku, a czy ja gdziekolwiek mówię o badaniach na ZAWODOWY papier??
Przepraszam, niepotrzebnie się uniosłem, ale na swoje usprawiedliwienie napiszę, że szlag mnie trafił po kilkudniowym niebycie na forum.
Wracam, sięgam do kolejnego wątku i... wszystko na "nie". Czy my forumem narzekaczy jesteśmy, jakąś Agorą nienawiści do pezetżetu?

A wracając do tematu wątku. Szaleństwa wymaganiowe w różnych krajach/systemach są różne. Fakt na RYA YM nie trzeba zaświadczenia od doktorów, ale SRC i pierwsza pomoc (de facto dla nas to oznacza STCW) jest konieczne.

mbober1 napisał(a):
Proszę cię bardzo wytłumacz mi czy koledzy z PYA, chcą mieć na mnie haka czy co ? Bam mam się podpisać, że się zgadzam.
Pisałeś/wysyłałeś kiedyś CV - jeśli nie dołączysz takowej formułki na końcu to w większości przypadków Twoja aplikacja nawet nie będzie rozpatrywana, bo się nie da dodać Twojego nazwiska do bazy. Firmy się boją.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sty 2012, o 07:22 

Moniia napisał(a):
Ze zrobieniem papierów brytyjskich w Polsce nie ma najmniejszego problemu, Maćku. Moje SRC wędrowało sobie grzecznie do Polski (robiłam je dzień przed wyjazdem) bez najmniejszych pytań...

spróbuj tak z jachtmasterem

PS. w Polsce póki co mors JEST również zawodowym papierem :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sty 2012, o 10:35 

No rzesz wasza k.... m....

Toż się można pociąć, jak się czyta te wasze teksty. Ten temat jest typowo satyryczny i chyba tylko nie liczni co się tu wypowiedzieli to zauważyli.

Dlatego prośba do admina o dołożenie do nazwy wątku Mors - satyrycznie.

Poza tym idę po zaświadczenie i nie wiem jaki będzie mój stan po jego otrzymaniu ;D

Bobrowe Żeremia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sty 2012, o 11:09 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
skipbulba napisał(a):
Moniia napisał(a):

No to wybacz, ale nic dziwnego w tym, że trudno Ci załatwić polskie uprawnienia, podobnie jak trudno w Polsce załatwić brytyjskie

http://www.bluelog.pl/?kursy-zeglarskie ... tmaster,58
http://www.gmdss.pl/terminarz_kursow_-r ... a_src.html

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sty 2012, o 11:43 

mbober1 napisał(a):
Dlatego prośba do admina o dołożenie do nazwy wątku Mors - satyrycznie.

Nie ma sprawy, wykonane ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sty 2012, o 11:46 

Podziękował :D

Bobrowe Żeremia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2012, o 13:26 

A już się witałem z gąska :D:D a tu trza się zgodnie z instrukcją PYA

Cytuj:

Dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań stażowych, o których mowa w §3 rozporządzenia Ministra Sportu z dnia 9 czerwca 2006 r. w sprawie uprawiania żeglarstwa (Dz. U. z 2006 r. nr 105 poz. 712)

a) OPINIE z odbytych rejsów (KSEROKOPIE poświadczone przez notariusza lub OZŻ )

Bóg zapłać Śląskiemu OZŻ, że jest otwarty w normalnych godzinach :D

A tak przy okazji, według zaświadczenia jestem zdrowy jak ryba :D Od razu mi ulżyło :D

Bobrowe Żeremia

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2