kris01 napisał(a):
.../cut...Tak wybrałem krótką drogę - pytanie na forum, myślałem, że fachowcy w tej dziedzinie szybko mi pomogą../cut/....
1. No i dowiedziałeś się, że w sprawach przepisów rządzących przyznawaniem państwowych kwitów instruktorskich i trenerskich fachowców tu raczej nie znajdziesz. Choćby dlatego, że trudno na tym forum spotkać czynnych trenerów żeglarstwa. Ja osobiście wiedzy na poruszony przez Ciebie temat spodziewałbym się przede wszystkim od absolwentów uczelni sportowych, czyli osób takich jak Ty. Myślę, że część z niechętnych reakcji na Twoje pytanie tutaj wynika z podobnych oczekiwań u innych forumowiczów.
2. Zauważ, że wbrew temu co piszesz, uzyskałeś jednak odpowiedź - od
"ins-a" - dwa dni temu, dokładnie 16 lut 2012, o 23:39. Nota bene jest to odpowiedź, którą można znaleźć bez większego wysiłku również przy pomocy Googla... Powtórzę za
ins-em kliknij tu:
http://www.awf.gda.pl/index.php?id=2053. Jeżeli klikniesz na link podany przez
"ins-a", to w akapicie opisu studium trenerskiego na gdańskiej AWF zatytułowanym "UCZESTNICY" - znajdziesz warunki, jakie powinien spełniać kandydat do takiego kształcenia. Wygląda na to, że niestety powinieneś najpierw zdobyć zawodowy tytuł i kwit instruktora sportu ze specjalnością żeglarstwo (nie mylić z tzw. instruktorami żeglarstwa PZŻ) - a potem... czekać dwa lata. Przyznam - w Twojej sytuacji to dość skutecznie zniechęcająca droga...
4. Na podanej Ci na tacy stronie jest również telefon do organizatorów szkoleń - zarówno "instruktorskich" , jak i "trenerskich". Może prościej niż szukać nie sprawdzonych porad tutaj, będzie w poniedziałek zadzwonić bezpośrednio do Gdańska, przedstawić dokładnie swoją sytuację i poprosić o radę?
5.
W dziedzinie "trenerstwa" panuje niezły burdelik prawny - oprócz zawodowych uprawnień trenerskich funkcjonują tzw. "licencje trenerskie PZŻ". Taki kwit możesz chyba zdobyć (czyli złożyć kwity i zapłacić za niego...10 złotych!) zaraz po zdobyciu (chyba najprędzej na AWF) zawodowego tytułu instruktora sportu z dziedzinie żeglarstwo (masz wtedy kwit "związkowy" a nie państwowy, ale pomijasz wtedy 2 lata czekania na "dopuszczenie" do państwowego kursu trenerskiego na AWF). Szczegóły tu:
http://www.pya.org.pl/pzz/obrazki/dokum ... ulamin.pdf6. Musisz się sam dowiedzieć - może dla zakładania "szkoły sportowej", co jak piszesz jest Twoim celem, taki "związkowy", kiepsko osadzony w prawie powszechnym kwit na początek wystarczy?
7. Last but not least... Działania lub braku działań piszących tutaj nie oceniaj - bo niewiele wiesz. Jakoś nikt się nie obnosi, ale zapewniam Cię, kilka osób to i owo robi - tylko do chwalenia się im niespieszno