Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lip 2025, o 00:08

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lut 2012, o 23:17 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Dzięki jeszcze raz wszystkim. Roman K - tak szczerze pisałem. Faktycznie może trochę się zagotowałem na początku, młody jestem mam dużo spraw na głowie, chciałem na szybko wszystkiego się dowiedzieć więc wybrałem najprostszą metodę - pytanie na forum :) Kończę studia, wiem jak uzyskać trenerkę np ze sportów zespołowych, pytałem o żeglarstwo gdyż myślałem, że w tym wypadku sprawa wygląda inaczej.
White Phoenix przepraszam jeszcze raz.
Kriss - nie chciałem, aby wyglądało to tak jakbym się chwalił osiągnięciami, szacunek dla Pana jak i dla wszystkich, którzy bezinteresownie robią cokolwiek dla innych.
Tak szybko i chaotycznie pisałem tego pierwszego posta, gdyż nagle i niespodziewanie wyszła sprawa, iż gmina mojego miasta zgodzi się na utworzenie szkółki sportowej, jeśli szkoła pozyska trenera żeglarstwa. Sprawa wyszła nagle, jest duża szansa, a więc szybko zacząłęm działać, pytać itd

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lut 2012, o 23:25 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
kris01 napisał(a):
.../cut...Tak wybrałem krótką drogę - pytanie na forum, myślałem, że fachowcy w tej dziedzinie szybko mi pomogą../cut/....

1. No i dowiedziałeś się, że w sprawach przepisów rządzących przyznawaniem państwowych kwitów instruktorskich i trenerskich fachowców tu raczej nie znajdziesz. Choćby dlatego, że trudno na tym forum spotkać czynnych trenerów żeglarstwa. Ja osobiście wiedzy na poruszony przez Ciebie temat spodziewałbym się przede wszystkim od absolwentów uczelni sportowych, czyli osób takich jak Ty. Myślę, że część z niechętnych reakcji na Twoje pytanie tutaj wynika z podobnych oczekiwań u innych forumowiczów.
2. Zauważ, że wbrew temu co piszesz, uzyskałeś jednak odpowiedź - od "ins-a" - dwa dni temu, dokładnie 16 lut 2012, o 23:39. Nota bene jest to odpowiedź, którą można znaleźć bez większego wysiłku również przy pomocy Googla... Powtórzę za ins-em kliknij tu:
http://www.awf.gda.pl/index.php?id=205
3. Jeżeli klikniesz na link podany przez "ins-a", to w akapicie opisu studium trenerskiego na gdańskiej AWF zatytułowanym "UCZESTNICY" - znajdziesz warunki, jakie powinien spełniać kandydat do takiego kształcenia. Wygląda na to, że niestety powinieneś najpierw zdobyć zawodowy tytuł i kwit instruktora sportu ze specjalnością żeglarstwo (nie mylić z tzw. instruktorami żeglarstwa PZŻ) - a potem... czekać dwa lata. Przyznam - w Twojej sytuacji to dość skutecznie zniechęcająca droga...
4. Na podanej Ci na tacy stronie jest również telefon do organizatorów szkoleń - zarówno "instruktorskich" , jak i "trenerskich". Może prościej niż szukać nie sprawdzonych porad tutaj, będzie w poniedziałek zadzwonić bezpośrednio do Gdańska, przedstawić dokładnie swoją sytuację i poprosić o radę?
5. W dziedzinie "trenerstwa" panuje niezły burdelik prawny - oprócz zawodowych uprawnień trenerskich funkcjonują tzw. "licencje trenerskie PZŻ". Taki kwit możesz chyba zdobyć (czyli złożyć kwity i zapłacić za niego...10 złotych!) zaraz po zdobyciu (chyba najprędzej na AWF) zawodowego tytułu instruktora sportu z dziedzinie żeglarstwo (masz wtedy kwit "związkowy" a nie państwowy, ale pomijasz wtedy 2 lata czekania na "dopuszczenie" do państwowego kursu trenerskiego na AWF). Szczegóły tu: http://www.pya.org.pl/pzz/obrazki/dokum ... ulamin.pdf
6. Musisz się sam dowiedzieć - może dla zakładania "szkoły sportowej", co jak piszesz jest Twoim celem, taki "związkowy", kiepsko osadzony w prawie powszechnym kwit na początek wystarczy? ;)
7. Last but not least... Działania lub braku działań piszących tutaj nie oceniaj - bo niewiele wiesz. Jakoś nikt się nie obnosi, ale zapewniam Cię, kilka osób to i owo robi - tylko do chwalenia się im niespieszno ;) :lol:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 18 lut 2012, o 23:41 przez Jaromir, łącznie edytowano 4 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lut 2012, o 23:31 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
kris01 napisał(a):
Tak szybko i chaotycznie pisałem tego pierwszego posta, gdyż nagle i niespodziewanie wyszła sprawa, iż gmina mojego miasta zgodzi się na utworzenie szkółki sportowej, jeśli szkoła pozyska trenera żeglarstwa. Sprawa wyszła nagle, jest duża szansa, a więc szybko zacząłem działać, pytać itd

Mam nadzieję że jako przyszły trener zachowasz więcej spokoju ducha.
Czego Ci serdecznie życzę.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2