Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 20:35

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lip 2013, o 09:00 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Gregor39 napisał(a):
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Zamiast polemizować, proponuję poczytać.

Np. to:
http://www.lex-pol.pl/2010/09/forma-roz ... tracyjnym/

Zarzucać nielogiczność możesz racjonalnemu ustawodawcy. A że polskie prawo czasem zaskakuje nieoczywistością? Cóż...

No poczytalam (w pracy jestem, nudze sie) - i bardzo fajnie.
Bo primo, prawnicy widać normalni ludzie są i logicznie, jak ja, sugerują domniemywanie że coś jest decyzja administracyjną. I secundo - jest fajny cytat z przepisów, usuwajacy całą dyskusje, bo czy jest to czy nie jest decyzja administracyjna
Cytuj:
Kontrola działalności administracji publicznej przez sądy administracyjne obejmuje orzekanie w sprawach skarg na:
4) inne niż określone w pkt 1-3 akty lub czynności z zakresu administracji publicznej dotyczące uprawnień lub obowiązków wynikających z przepisów prawa

To co, skarżyć moge na podstawie czego? KPA, prawda? Jesli tak, to i cały proces podlega KPA...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 11:06 

Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Leń patentowany
Moniia napisał(a):
To co, skarżyć moge na podstawie czego? KPA, prawda? Jesli tak, to i cały proces podlega KPA...

Nie. Co innego podstawowa procedura administracyjna, co innego skargi i wnioski z Działu VIII k.p.a., a jeszcze co innego kontrola sądowoadministracyjna innych aktów lub czynności z zakresu administracji publicznej dotyczących uprawnień lub obowiązków wynikających z przepisów prawa. Przepisy k.p.a. o terminach załatwiania spraw administracyjnych mają bezpośrednie zastosowanie tylko w przypadku typowej procedury administracyjnej.
A tak się teraz zastanawiam, czy patent żeglarski to jednak nie jest pewien rodzaj zaświadczenia? On tylko potwierdza pewne uprawnienia. Trudno jakoś mi przyjąć, że jest on decyzją administracyjną rozstrzygającą o prawach i obowiązkach danej osoby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 11:43 

sailor9 napisał(a):
(...)
A tak się teraz zastanawiam, czy patent żeglarski to jednak nie jest pewien rodzaj zaświadczenia? On tylko potwierdza pewne uprawnienia. Trudno jakoś mi przyjąć, że jest on decyzją administracyjną rozstrzygającą o prawach i obowiązkach danej osoby.

No i właśnie tu sie nie zgadzamy. Dokument jest.Ale PZŻ oprócz WYSTAWIENIA dokumentu decyduje, czy możesz go otrzymać. Decyduje więc o tym, czy posiadasz pewne (państwowe) uprawnienia, czy tez nie. Rozporządzenie jasno mówi o UZYSKANIU uprawnień. Nie posiadasz ich domyślnie - niestety jeszcze nie - tylko spełniając pewne ściśle określone warunki możesz je UZYSKAĆ. Dlatego też IM(V)HO* oczywistym jest, że wystawca tego dokumentu jest zmuszony do PODJĘCIA DECYZJI O SPEŁNIENIU PRZEZ CIEBIE DANYCH WYMOGÓW BĄDŹ NIE - może wg niektórych prawników nie spełnia to wszystkich wymogów stawianych pojeciu decyzji administracyjnej - ale, co nawet potwierdzają słowa w tym przytoczonym fragmencie - logicznym jest domniemywać, że skoro ustawodawca nie zastrzegł że nie jest to decyzja administracyjna, to jest.
Można zapewne doszukiwać sie dziesiątego dna - tylko po co? Jak na razie wszystko w tym wątku potwierdza, że PZŻ KPA podlega - choć można sie spierać, w jakim stopniu. Znów, moim zdaniem, wiele wskazuje na to że większość prawników przychyli sie do stwierdzenia, że jest to jednak decyzja administracyjna.

Co ważniejsze, oni uważają że w pełni podlegaja KPA i proponowałabym nie podważać tego przekonania. Skąd wiem? Bo wiem, że samo zagrożenie złożeniem skargi na przewlekłosc postępowania opartej na przepisach KPA dziala cuda :)

*IM(V)HO - in my (very) humble opinion.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 12:03 

Nie przekonałaś mnie, ale chyba nie ma sensu ciągnąć dalej tej już mocno teoretycznej dyskusji. Skoro twierdzisz, że PZŻ sam uznaje, że w pełni "podlega" k.p.a., to jego sprawa. Ale tak z już ciekawości spytam, czy ktoś otrzymał decyzję (lub jakikolwiek dokument) o odmowie wydania patentu i jeśli tak, to w jakiej formie i w oparciu o jakie przepisy prawa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 12:12 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
sailor9 napisał(a):
Co to zaświadczenie też określa KPA i "patent" trudno do tego zaliczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 12:31 

sailor9 napisał(a):
Nie przekonałaś mnie, ale chyba nie ma sensu ciągnąć dalej tej już mocno teoretycznej dyskusji. Skoro twierdzisz, że PZŻ sam uznaje, że w pełni "podlega" k.p.a., to jego sprawa. Ale tak z już ciekawości spytam, czy ktoś otrzymał decyzję (lub jakikolwiek dokument) o odmowie wydania patentu i jeśli tak, to w jakiej formie i w oparciu o jakie przepisy prawa.

Słyszałam o kilku przypadkach, gdy PZŻ odmawiał "ustnie" wydania patentu odmawiając uznania (z rożnych dziwnych przyczyn) niektórych z potwierdzen odbycia odpowiedniego stażu. Trudno wyczuć na czym sie opierał, bo w każdym przypadku prośba o sformułowanie odmowy na piśmie wraz z podaniem podstawy takiej decyzji - celem odwołania sie od niej -okazywała sie wystarczającą do zmiany zdania na temat ważności stażu ;)

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 12:38 

I na tej podstawie twierdzisz, że odmowa wydania patentu powinna nastąpić w formie decyzji, o której mowa w k.p.a., oraz że sam PZŻ uważa, że podlega k.p.a. w kwestii wydawania patentów? Dla mnie powyższe praktyki PZŻ oznaczają coś wręcz przeciwnego ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 13:11 

sailor9 napisał(a):
I na tej podstawie twierdzisz, że odmowa wydania patentu powinna nastąpić w formie decyzji, o której mowa w k.p.a., oraz że sam PZŻ uważa, że podlega k.p.a. w kwestii wydawania patentów? Dla mnie powyższe praktyki PZŻ oznaczają coś wręcz przeciwnego ;)

Nie, nie na podstawie tego. Przeczytaj mój poprzedni post raz jeszcze i zauwaz, że pisałam o innych sytuacjach. O sytuacji przewlekłosci. A teraz odpowiadałam na pytanie o odmowę. Widzisz jakieś wspólne elementy?

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 13:38 

Widzę, ale już nie rozkładajmy na atomy tego co kto i kiedy napisał, proszę :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 16:16 

Podziękował : 9
Otrzymał podziękowań: 80
Uprawnienia żeglarskie: p.u.
Myślę, że dobra będzie analogia wydawania patentów i praw jazdy.
W razie wątpliwości co do charakteru tego drugiego możemy sięgnąć do np. opublikowanego wyroku NSA, gdzie w bodaj 11. akapicie uzasadnienia jest mowa o prawnym charakterze tej czynności (http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/7644B89952).

Kwestia języka: efektem podjęcia przez organ decyzji (w znaczeniu potocznym) może być wydanie decyzji w znaczeniu prawnym, ale też postanowienia (znowu w znaczeniu formalnym), podjęcie czynności etc.

Wyżej wspominałem, że moim zdaniem PZŻ winien stosować się do KPA na podstawie art. 2 par. 2, a patenty winny być wydawane niezwłocznie. Nie można jednak przyjąć, że są związani ustawowym terminem.

A co skarżenia, to raczej możemy się skarżyć na nich, niż ich :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 17:23 

Podziękował : 881
Otrzymał podziękowań: 1941
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Gregor39 napisał(a):
PZŻ winien stosować się do KPA na podstawie art. 2 par. 2
Ale... artykuł 2 nie ma paragrafów... :-?

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 17:52 

Święte słowa; rozpędziłem się - :roll:

Art. 2.
Kodeks postępowania administracyjnego normuje ponadto postępowanie w sprawie skarg i wniosków (Dział VIII) przed organami państwowymi, organami jednostek samorządu terytorialnego oraz przed organami organizacji społecznych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 17:53 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Gregor39 napisał(a):
Myślę, że dobra będzie analogia wydawania patentów i praw jazdy.
W razie wątpliwości co do charakteru tego drugiego możemy sięgnąć do np. opublikowanego wyroku NSA, gdzie w bodaj 11. akapicie uzasadnienia jest mowa o prawnym charakterze tej czynności

A jesteś pewny że w tym orzeczeniu chodzi o wydanie prawa jazdy - w sensie wydania uprawnienia danej kategorii do prowadzenia pojazdów? Bo zdaje się że skarga jak i uzasadnienie orzeczenia dotyczą czego innego.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Pomogę Ci żebyś nie musiał jeszcze raz przechodzić tej męki i czytać tego orzeczenia WSA...

W rozpoznawanej sprawie G. D. zaskarżył czynność Starosty Strzeleckiego polegającą na odmowie uwzględnienia jego zarzutów kwestionujących prawidłowość wpisów w prawie jazdy, w zakresie ograniczającym jego bezterminowe uprawnienia.

I jeszcze to na co się powołujesz:

Zatem użyty przez ustawodawcę zwrot "w formie wymiany prawa jazdy" oznacza, że wydanie dokumentu prawa jazdy, w przypadku spełnienia przez osobę uprawnioną określonych wymogów w art. 97 ust. 2 ustawy, stanowi czynność o charakterze materialno-technicznym, a wymiana i wydanie prawa jazdy jest obligatoryjne, nie następuje przeto w drodze decyzji administracyjnej.

Powoływanie się na to orzeczenie w sprawie o której mowa w tym wątku jest chybione, no chyba że chcesz udowadniać dokładnie co innego niż do tej pory robiłeś stosując wnioskowania a contrario.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 18:39 

Podziękował : 0
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
Dzisiaj, wrocilismy po kilkunastu dniach do Naszej Ojczyzny. Radosc nasza nie maila granic, gdy w poczcie, razem z innymi przesylkami, znalezlismy przesyle z PZMWINW. BYly w niej, o tak upragnione, nasze nowe ( wymienione ) patenty. PO 60 dniach od wyslania poleconego. " Nasze zwiazki" dzialaja, tak jak armie alianckie od 6.06. 1944 do 2.05.1945, na froncie zachodnim.Zdecydowanie i szybko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 18:45 

Carlo napisał(a):

Powoływanie się na to orzeczenie w sprawie o której mowa w tym wątku jest chybione, no chyba że chcesz udowadniać dokładnie co innego niż do tej pory robiłeś stosując wnioskowania a contrario.

Udowadniać? Bynajmniej!

Jedynie chciałem podeprzeć się autorytetem sądu zwracając uwagę na wytłuszczony przez Ciebie fragment:

[...] a wymiana i wydanie prawa jazdy jest obligatoryjne, nie następuje przeto w drodze decyzji administracyjnej [...]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 18:46 

Gregor39 napisał(a):
Jedynie chciałem podeprzeć się autorytetem sądu zwracając uwagę na wytłuszczony przez Ciebie fragment:

[...] a wymiana i wydanie prawa jazdy jest obligatoryjne, nie następuje przeto w drodze decyzji administracyjnej [...]

No właśnie, pytanie czy aby na pewno rozumiesz co napisał sąd?

Jak to odniesiesz do fakultatywnej wymiany i wydawania patentów żeglarskich.

Jeszcze lepiej.... jak się ma obligatoryjna wymiana prawa jazdy (wymóg ustawowy) i zmiana pewnych zapisów w prawie jazdy przy tej wymianie - dot. terminu ważności dokumentu (wymóg ustawowy) do kwestii czy wydanie prawa jazdy, patentu żeglarskiego następuje na podstawie decyzji administracyjnej czy też nie. O tym pierwszym wypowiedział się WSA a nie o wydaniu uprawnienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 18:51 

Wyjaśnij więc Koleżankom i Kolegom z Forum, jak to właściwie jest :)

Ostatnio edytowano 4 lip 2013, o 18:55 przez Gregor39, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 18:54 

Gregor39 napisał(a):
Objaśnij zatem Koleżanki i Kolegów z Forum :)

Ty jesteś fachowcem, więc poczekam aż rozwiejesz moje wątpliwości co do tego, jaką czynnością jest wydanie patentu żeglarskiego (może być prawa jazdy) :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 19:23 

Carlo napisał(a):
Gregor39 napisał(a):
Objaśnij zatem Koleżanki i Kolegów z Forum :)

Ty jesteś fachowcem, więc poczekam aż rozwiejesz moje wątpliwości co do tego, jaką czynnością jest wydanie patentu żeglarskiego (może być prawa jazdy) :)

Poddaję się.

W moim Urzędzie Gminy twierdzą, że wydanie prawa jazdy to czynność materialno-techniczna, i dlatego w wydanym dokumencie nie powołują podstawy prawnej, pomijają rozstrzygnięcie oraz uzasadnienie faktyczne i prawne, także pouczenie, czy i w jakim trybie służy od otrzymania prawa jazdy odwołanie, a nawet lekceważą złożenie podpisu z podaniem imienia i nazwiska oraz stanowiska służbowego osoby upoważnionej do jego wydania. Gorzej: jedyny podpis w moim prawie jazdy jest mój!

Ale może oni też się nie znają.

Zasieję wśród nich wątpliwości, to może przemyślą sprawę. Wtedy wrócę z nową wiedzą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 19:37 

Gregor39 napisał(a):
Ale może oni też się nie znają.

Ale może zanim zmienisz temat, dokończ rozmowę o przywołanym przez Ciebie orzeczeniu? Jak się ono ma do tematu dyskusji?? Szerzej zadane pytanie jest powyżej.

Wprowadźmy odrobinę logiki do naszej dyskusji i zanim zaczniemy kolejny przykład skończmy poprzedni, bo nie wiem czy zauważyłeś zabrałem głos w przedmiocie tego orzeczenia a nie w kwestii czy wydanie uprawnienia jest czy nie jest decyzją administracyjną.

Co do ostatniego to mogę podać sporo argumentów za i przeciw. Problem polega na tym że wrzucasz jakiś niby to uzasadniający Twoje zdanie przykład i później próbujesz uniknąć odpowiedzi opisując swój urząd gminy :lol:

A tak dla rozluźnienia atmosfery Urząd Miejski w Płoczynie - Zdroju twierdzi inaczej niż Twój urząd gminy - http://umig.polczynzdroj.ibip.pl/public/?id=28682

Cytuj:
Prawo jazdy wydawane jest w drodze decyzji administracyjnej

Wiem, wiem Twoja racja jest Twojsza, tylko że powoływanie się na to co mówi jakiś urząd jest mało istotne w dyskursie o kwestiach prawnych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 19:50 

Dokonałem kolejnego odkrycia....

Urząd Miasta Poznań również się nie zna i nie stosuje się do jedynie słusznych "mondrości" Twojego urzędu gminy - http://bip.poznan.pl/bip/sprawy/wydzial ... ry,189349/

TADAM
Cytuj:
Prawo jazdy wydawane jest w drodze decyzji administracyjnej.

W Kołobrzegu też "głupcy" -
Cytuj:
Niezwłocznie po złożeniu kompletnego wniosku wydawana jest decyzja administracyjna o wydaniu bądź odmowie wydania prawa jazdy.

http://pzkolobrzeg.peup.pl/katalog.seam ... &cid=19288

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 21:30 

Było takie powiedzenie:

Jak Partia mówi, że nie da, to nie da. A jak mówi, że da, to mówi.

Czy urzędy w Połczynie, Poznaniu, lub Kołobrzegu te decyzje wydają, czy tylko mówią/piszą, że wydają?

Masz prawo jazdy? A decyzję administracyjną o jego wydaniu dostałeś? Nie? Może ten Twój urząd też był taki "mondry", że wydał Ci prawo jazdy, ale nie w trybie decyzji administracyjnej. Jest zatem wadliwe?

A pamiętajmy, że dyskusja dotyczy wymiany patentu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lip 2013, o 06:51 

Gregor39 napisał(a):
Czy urzędy w Połczynie, Poznaniu, lub Kołobrzegu te decyzje wydają, czy tylko mówią/piszą, że wydają?

Poziom absurdu sięgnął zenitu.

Gregor39 napisał(a):
A pamiętajmy, że dyskusja dotyczy wymiany patentu...

I przypominam, że to Ty powołujesz się na nie dające się przełożyć na nasz temat orzeczenie WSA oraz jakieś tam opowieści jakiegoś tam urzędnika z Twojego urzędu gminy.

Więc wybacz, ale jak chcesz porozmawiać o prawie to wreszcie zacznij.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lip 2013, o 07:48 

Dziękuję, rezygnuję.
W pamięci mam stopkę Colonela.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lip 2013, o 08:01 

Carlo napisał(a):
W Kołobrzegu też "głupcy" -

W ministerstwie sportu też bo stoją na stanowisku, że dopiero odmowa wydania - zarejestrowania jachtu następuje w drodze decyzji administracyjnej.

To czy wydanie patentu następuje w drodze decyzji czy nie nie ma znaczenia dla 30 dniowego terminu. Po tym a nawet po 3 dniach można się skarżyć bo mają to zrobić bez zbędnej zwłoki ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lip 2013, o 09:08 

Gregor39 napisał(a):
W pamięci mam stopkę Colonela.

Słusznie. :lol:

Jacek Woźniak napisał(a):
odmowa wydania - zarejestrowania jachtu następuje w drodze decyzji administracyjnej.

Rejestracja jachtu to jest wydanie czego? Dokumentu? Uprawnienia?

Znowu przykłady z czapy.

Już wcześniej pisałem, że mogę podać sporo argumentów za i przeciw uznaniu że wydanie patentu następuje w drodze decyzji administracyjnej. Wcale sprawy nie przesądzam. Protestuje jedynie przeciwko niepasującym przykładom. Rozmowa o prawie może być albo merytoryczna i prowadzona przy użyciu argumentów prawnych, albo polegać na przerzucaniu się mało (czasem trochę bardziej) pasującymi przykładami.
Podałem przykład innych miast żeby udowodnić, że takie przykłady są do niczego w rozmowie o stosowaniu prawa.

Ty Jacku brniesz w tą niemerytoryczną dyskusję.

No cóż, jak nie da się pogadać o prawie tylko o wynalezionych mało pasujących przykładach, to ja się nie wpisuję już w ten krajobraz :)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lip 2013, o 10:02 

Carlo dyskusja jest o żeglarstwie nie o niuansach prawa. Sprawa jest prosta skarżyć czy nie skarżyć po 30 dniach. Ty jak zwykle pitolisz wyszukując nikomu niepotrzebne argumenty brnąc w nic nie przynoszącą jałową dyskusję. No może oprócz tego, że Carlo prawnikiem wielkim jest. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lip 2013, o 13:35 

Carlo dyskusja jest o żeglarstwie nie o niuansach prawa.

Niezupełnie. Dyskusja jest w dziale (przypominam PRAWO) o tym czy wydanie lub odmowa wydania patentu jest decyzją administracyjną czy też nie.

Więc Jacku podaruj sobie niestosowne wycieczki osobiste. Nawet takie z emotikonem.

Ty jak zwykle pitolisz wyszukując nikomu niepotrzebne argumenty

Taaaa to ten Twój argument jest jaki? Chyba Ci się coś pomyliło. O to właśnie chodzi żeby takiej argumentacji nie stosować w rozmowie o prawie.

Dlatego też po raz ostatni EOT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lip 2013, o 08:18 

Carlo je wiem, że tylko Ty wiesz najlepiej i podawanie przykładów, tak jak ja to zrobiłem, traktowania czynności zarejestrowania łodzi - wydania dokumentu rejestracyjnego przez urzędników ministerstwa jako czynności technicznej nazwałeś przykładem z czapy. Jeśli według Ciebie to wynaleziony mało pasujący przykład, trudno. Łatwiej powiedzieć, że Ci się nie chce albo inni sobie poszukali. Tak trudno zdecydować ci się na wyrażenie jednoznacznej opinii? No powiedz czy wydanie patentu jest czy nie jest decyzją administracyjną. No Panie prawniku wóz albo przewóz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lip 2013, o 08:53 

Podziękował : 881
Otrzymał podziękowań: 1941
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
czy wydanie patentu jest czy nie jest decyzją administracyjną

Jacek, to nie takie proste... niestety, albowiem niezbadane są wyroki sądów administracyjnych... (o okręgowych nie wspominając) :-P
A już samorządowe kolegia odwoławcze to potrafią... hm... Zadziwić (przez naprawdę wielkie "Z")

Sam jestem ciekaw jaka będzie reakcja na moje zażalenie...

PS.
pamiętasz Twaina?: "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament." :rotfl:

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowanie od: Carlo
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona