Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 20:37

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lip 2013, o 09:51 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Osobiste wycieczki poszły działu "Śmietnik".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lip 2013, o 10:10 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
W związku z olaniem przez PZMWiNW terminu wydania patentu postanowiłem napisać zażalenie. Tak też zrobiłem.

Też składałem wniosek w maju.
Zadzwoniłem wczorej do PZMiNW i powiedziano mi, że mojego wniosku nie rozpatrzono, ponieważ Komisja od tego czasu ... nie spotkała się. Pani nie potrafiła powiedzieć, kiedy jest najbliższe spotkanie Komisji.

Dodam, że w momencie składania wniosku (osobiście) zadeklarowałem chęć uczestniczenia w pracach Komisji, ponieważ Pani miała wątpliwości, czy można uznać kserokopie opinii i kart rejsu (które własnoręcznie sprawdziła z oryginałami) oraz czy muszę oddać do pocięcia mój stary patent? Już wtedy Pani nie potrafiła mi odpowiedzieć, kiedy spotka się Komisja i czy to kwestia tygodnia, miesiąca czy dłużej?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lip 2013, o 11:04 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Dzisiaj jak wrócę z pracy i w skrzynce pocztowej nie będzie przesyłki z patentem piszę skargę... Ja przynajmniej mam "stary" patent, ale ci którzy wysłali swoje patenty są ugotowani... Ani starego ani nowego patentu... Już choćby za to ministerstwo powinno rozliczyć tą motorowodną "wadze"...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lip 2013, o 14:14 

Podziękował : 881
Otrzymał podziękowań: 1941
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Kuracent napisał(a):
Też składałem wniosek w maju.

To na co czekasz? :idea: Jeszcze nic nie napisałeś? :-x

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lip 2013, o 15:54 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: plastikowe
Ja wysłałem zgłoszenie (razem z patentem) 7 czerwca, dzisiaj otrzymałem info, że od jutra mam patent do odebrania w siedzibie PZŻ lub mi go wyślą. Do stolicy się nie wybieram, więc poczekam na listonosza, może do piątku patent dotrze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lip 2013, o 21:32 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
sailornine napisał(a):
A tak się teraz zastanawiam, czy patent żeglarski to jednak nie jest pewien rodzaj zaświadczenia? On tylko potwierdza pewne uprawnienia. Trudno jakoś mi przyjąć, że jest on decyzją administracyjną rozstrzygającą o prawach i obowiązkach danej osoby.
Dokładnie tak właśnie jest! Słowo klucz: rozstrzygającą!

PZŻ na szczęście przestał się "migać" od KPA już lata temu, kiedy to został "napastowany" szeregiem zażaleń, w/g wzoru: http://www.samoster.org.pl/?doc=62

Zacytuję argumentację (podkr. moje -- porównaj ze swoją wątpliwością)
Cytuj:
Wydanie patentu następuje w drodze decyzji administracyjnej. Definicji decyzji nie zawiera k.p.a., ani żaden inny akt prawny, ale poszczególne przepisy charakteryzujące jej materialne i formalne cechy pozwalają na jej skonstruowanie. Dodatkowo rozległe orzecznictwo Naczelnego Sądu Administracyjnego nie pozostawia wątpliwości, że o charakterze prawnym czynności organu nie decyduje jego nazwa, lecz treść, stąd kryterium kwalifikującym akt organu administracji publicznej do kategorii decyzji administracyjnej jest władcze i jednostronne rozstrzygnięcie o prawach i obowiązkach indywidualnych podmiotów. NSA od początku swojej działalności stał na stanowisku, że do zakwalifikowania aktu do kategorii decyzji nie ma znaczenie jego nazwa - tytuł nagłówkowy (wyrok NSA SA 1163/81, OSPiKA 1982 nr 9-10, poz. 169 z glosą J. Borkowskiego). Posiadanie patentu żeglarskiego jest wymaganym ustawowo warunkiem prowadzenia jachtu. Jest to dokument państwowy, potwierdzający posiadanie kwalifikacji niezbędnych do uprawiania żeglarstwa. Niewątpliwie przez wydanie patentu żeglarskiego (bądź odmowę jego wydania) dochodzi do władczego rozstrzygnięcia o prawach osoby ubiegającej się o jego wydanie. Jest to więc akt rozstrzygający co do istoty sprawę administracyjną.

Za ten post autor Cypis otrzymał podziękowania - 2: Moniia, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lip 2013, o 21:49 

BTW, przykład z roboty. Jak wiadomo, kierowca zawodowy składa się z ciała, duszy i Strasznie Ważnych Dokumentów. Wśród całej sterty Strasznie Ważnych Dokumentów muszę mieć na wozie coś, co się nazywa Zezwoleniem na Linię. W skrócie: ZTM zamawia u mnie (w mojej firmie) przejazd i jednocześnie wydaje dokładnie na to, co sam zamówił, zezwolenie. Durna lex sed lex. Zezwolenie jest bardzo eleganckie, foliowane, ze wzorkami jak na banknotach i mnóstwem pieczęci okrągłych oraz podpisów odręcznych pod nimi. Na odwrocie zaś stoi: "Od niniejszej decyzji administracyjnej przysługuje odwołanie w trybie /tu pouczenie o trybie/" :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 08:23 

Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Leń patentowany
Nie wchodzę w tym momencie w dalszą dyskusję odnośnie, czy wydanie patentu PZŻ następuje w formie decyzji administracyjnej, ale - zakładając, że patent jest ta decyzją - w przywołanym przez Ciebie tekście ze strony Samosteru są pewne błędy i nieścisłości:
1. Nie istnieje prawny wymóg, aby zażalenie w oparciu o art. 37 k.p.a. wnosić za pośrednictwem organu skarżonego.
2. Ten fragment "Minister ma miesiąc na wydanie postanowienia, w którym powinien uznać zasadność zażalenia i wyznaczyć PZŻ dodatkowy termin do wydania patentu (lub uznać zażalenie za nieuzasadnione...). Jeśli po upływie tegoż miesiąca nadal nie wydadzą Ci patentu - możesz wnieść skargę (to nie to samo co zażalenie!) na bezczynność PZŻ - do WSA w Warszawie." jest nieścisły i nielogiczny.
Nieścisłość: skargę na bezczynność PZŻ rzeczywiście można wnieść do WSA tylko po złożeniu zażalenia z art. 37 k.p.a., ale można ją wnieść jeszcze przed rozpatrzeniem tego zażalenia przez właściwego ministra.
Nielogiczność: przy założeniu, że minister ma miesiąc na rozpatrzenie zażalenia z art. 37 k.p.a. oraz wyznacza PZŻ nowy termin do wydania patentu, to w rezultacie wydanie patentu może nastąpić po upływie 1 miesiąca od otrzymania przez ministra zażalenia.

A to może być dobry sposób na uzyskanie stanowiska sądu co do stosowania przez PZŻ przepisów k.p.a. dotyczących terminów załatwiania spraw - wnieść do WSA skargę na bezczynność/przewlekłość postępowania. Tylko że za taką przyjemność trzeba zapłacić 100 zł - sądy w przeciwieństwie do opluwanej administracji nie działają "za darmo".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 11:24 

Nie damy i co nam pan zrobisz...?
Ha... uczeni w piśmie :lol: pomóżcie napisać zażalenie...

Załączniki:
odpowiedz_01_mala.jpg
odpowiedz_01_mala.jpg [ 286.57 KiB | Przeglądane 16796 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 13:22 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Jurmak napisał(a):
Nie damy i co nam pan zrobisz...?
Ha... uczeni w piśmie :lol: pomóżcie napisać zażalenie...

Pisałem, lepiej zagubić ( i wysłać oświadczenie ), a nuż się kiedyś odnajdzie. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 13:46 

Wojciech1968 napisał(a):
Pisałem, lepiej zagubić ( i wysłać oświadczenie ), a nuż się kiedyś odnajdzie.

Wiem :rotfl: ale tu chodzi o zasady... :lol:

Za ten post autor Jurmak otrzymał podziękowanie od: Cypis
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 14:01 

Jurmak napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
Pisałem, lepiej zagubić ( i wysłać oświadczenie ), a nuż się kiedyś odnajdzie.

Wiem :rotfl: ale tu chodzi o zasady... :lol:

Zasady można zastosować wówczas, gdy i druga strona będzie je realizowała właściwie. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 16:35 

Jurmak napisał(a):
pomóżcie napisać zażalenie...

Ja bym napisał jakoś tak:
Załącznik:
Jurmak.doc [53.5 KiB]
Pobrane 344 razy

========================
Cytuj:
..................................................................Gdańsk, dnia 10 lipca 2013

Jerzy Makieła
ul. 123
80-626 Gdańsk

Ministerstwo Sportu i Turystyki
ul. Senatorska 14
00-082 Warszawa

...........................Odwołanie

Wnoszę odwołanie od decyzji PZMWiNW z 8 lipca 2013 L.dz. 2013/06/153 odmawiającej wydania mi patentu motorowodnego sternika morskiego.

W dniu ______________ 2013 wysłałem na adres Polskiego Związku Motorowodnego i Narciarstwa Wodnego wniosek o wydanie mi patentu patentu motorowodnego sternika morskiego. Do wniosku nie dołączyłem oryginału patentu (czego żąda PZMWiNW) ponieważ ani art. 37a. ustawy z 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej (Dz. U. z 2006 r. Nr 123, poz. 857), ani rozporządzenie Ministra Sportu i Turystyki z 9 kwietnia 2013 r. w sprawie uprawiania turystyki wodnej (Dz. U. z 2013r. poz. 460) nie wymaga załączenia oryginału patentu.

W dniu ___________ otrzymałem decyzję (kopia w załączeniu) z PZMWiNW z treści której wynika, że patent nie zostanie mi wydany do czasu dosłania oryginału patentu. Paragraf 4 rozporządzenia wymienia enumeratywnie dokumenty niezbędne do wydania patentu – wszystkie te dokumenty złożyłem.

Proszę o spowodowanie wydania mi patentu zgodnie z obowiązującym prawem

..............................................................................Jurmak

========================

Ale pewnie można też w kierunku nie decyzji, a niewszczęcia postępowania, ale ja bym się trzymał że to pisemko to jednak decyzja jest. Przy okazji wyjdzie czy decyzja czy nie. :cool:

PS: w doc nie "Wałbrzych", a "Gdańsk" oczywiście...

Ostatnio edytowano 10 lip 2013, o 16:43 przez Wojtek Bartoszyński, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowanie od: spiotr
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 16:41 

A może jeszcze dodać, że bezprawne żądanie wysłania orginału patentu i zwłoka w wydawaniu nowego może powodować wymierne straty... No bo praktycznie pozbawia nas dokumentu poświadczającego uprawnienia...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 17:09 

Jurmak napisał(a):
zwłoka w wydawaniu nowego może powodować wymierne straty...

IMHO:
To argument na postępowanie cywilne - art. 417 k.c. Dla postępowania administracyjnego ("moje" odwołanie) to bez znaczenia... :-( No i zgrabniej byłoby te straty mieć nie prawdopodobne a rzeczywiste (dowód).
Po wygranym cywilnym można jeszcze http://samorzad.infor.pl/sektor/organizacja/pracownicy/artykuly/594370,odpowiedzialnosc_materialna_urzednikow.html :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 17:30 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Wojtku, ale to pismo ze związku "motopompiarzy" do Jurmaka nie jest żadną decyzją administracyjną.
To jest raczej TFUrcze rozwinięcie art. 64. § 2 kpa (chociaż oni właśnie się tym pismem odcinają od kpa): "Jeżeli podanie nie czyni zadość innym wymaganiom ustalonym w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w terminie siedmiu dni z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania".
W tej sytuacji do MinSportu należy pisać nie odwołanie od decyzji, której nie było, ale skargę na podległy mu "polski związek sportowy" z powołaniem się na art. 230 kpa. Do rozpatrzenia skargi dotyczącej zadań i działalności organizacji społecznej właściwy jest organ bezpośrednio wyższego stopnia tej organizacji, a w stosunku do organu naczelnego organizacji – Prezes Rady Ministrów lub właściwi ministrowie sprawujący nadzór nad działalnością tej organizacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 17:40 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Albo jem dosłać, 'do 7 dni' :lol: notarialną kopię patentu - toć takowa spełnia wymogi oryginału, w świetle prawa :-P
I stracą argument, bidule... Durna lex, sed lex :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 18:09 

_jp_ napisał(a):
ale to pismo ze związku "motopompiarzy" do Jurmaka nie jest żadną decyzją administracyjną

Ja trzymam się twierdzenia, że wydanie patentu i odmowa wydania jest decyzją, więc - konsekwentnie - pisałbym odwołanie zakładając milcząco, że ich "decyzja odmowna" została wydana z naruszeniem kpa co do formy i treści (art. 107. § 1. - bark uzasadnienia, brak pouczenia itd).
IMO jeśli uznają że nie jest to decyzja - potraktować powinni pismo odpowiednio (a przynajmniej pouczyć Obywatela Makiełę)
Ewentualnie można zgadywać czym jest pisemko i wysłać odpowiednie dokumenty
1. decyzja odmowna - odwołanie
2. postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania - zażalenie
3. wezwanie do usunięcia braków w podaniu - skarga
4. ...
Może nawet Jurmak pakiet odpowiednio zatytułowanych pisemek wysłać w jednej kopercie... :rotfl:

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowania - 2: Cypis, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 18:15 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Plus pismo przewodnie - 'nie wiem, czym jest to co mi przysłali, wiec wybierzcie to co pasuje" ;)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 18:23 

RyśM napisał(a):
Albo jem dosłać, 'do 7 dni' notarialną kopię patentu

Ale Jurmakowi chodzi o wykazanie bezprawności żądania patentu... :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 18:27 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
A zaś jam ciekaw co by mu w on czas odpowiedzieli. To gdyby wysłać kilka wariantów pism - jeszcze jedna forma by być mogła :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 05:37 

RyśM napisał(a):
jeszcze jedna forma by być mogła

ale w tym wypadku zaprzeczyłbyś pozostałym. Tam twierdzisz, że nie trzeba wysyłać patentu (bo prawo nie wymaga), a wysyłasz - więc nie dowiesz się co zrobią gdy nie wyślesz. :-(
Owszem: To jest do przećwiczenia! Ale na innym delikwencie... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 13:11 

Moniia napisał(a):
Plus pismo przewodnie - 'nie wiem, czym jest to co mi przysłali, wiec wybierzcie to co pasuje" ;)
Dokładnie. Skargo-zażelenio-odwołanie może być więc zawarte w jednym piśmie, zakończonym np. tak:

"W zależności od zajętego przez Ministra stanowiska proszę nadać bieg temu środkowi prawnemu, który okaże się odpowiedni i skuteczny. Jeżeli zaś organ wyższego stopnia dojdzie do wniosku, że otrzymane przeze mnie pismo PZMiNW z dnia 8 lipca 2013 r. stanowi jeszcze inny rodzaj aktu lub czynności administracyjnej, proszę o pouczenie o sposobie i terminie zaskarżenia tego pisma."

Z tym, że na zażalenie jest tylko 7 dni, na odwołanie 14, bezczynność jest "bezterminowa". Więc jeśli JurMak chciałby takie wash&go, potrzeba się wyrobić w 7 dni.

Jurek, chcesz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 14:11 

Cypis napisał(a):
Z tym, że na zażalenie jest tylko 7 dni, na odwołanie 14, bezczynność jest "bezterminowa".

Wobec barku pouczenia o terminie można od razu wnosić o jego przywrócenie... :-)
Ale najprościej byłoby rzeczywiście wyrobić się poniżej 7 dni.
Cypis napisał(a):
Jurek, chcesz?

Pewnie, że chce! Po to pisał przeca... :-P Pisz!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 14:36 

Cypis napisał(a):
Jurek, chcesz?

Pewnie, że chce! Po to pisał przeca... Pisz!

Pewnie, że chce... Tylko jestem w cholernym niedoczasie:-( Jutro jade do Ustki na pogrzeb Edka... No ale wieczorem mogę napisać:-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 12:31 

Jurmak napisał(a):
Tylko jestem w cholernym niedoczasie:-(
Ja też...

Z ogromnym zdumieniem odebrałem w dniu ..... pismo PZMiNW z dnia ..... znak .....
informujące mnie, iż w sprawach o wydanie patentów nie stosuje się przepisów kodeksu postępowania administracyjnego oraz że "procedura wydania patentu nie zostanie uruchomiona do momentu otrzymania patentu starszego sternika motorowodnego".
Przepisy rozporządzenia z dnia ..... regulującego kwestie wydania i wymiany patentów żeglarskich nie przewidują konieczności przesłania do polskiego związku sportowego dokonującego wydania (wymiany) patentu oryginału posiadanego dotychczas dokumentu. Warunki dokonania takiej wymiany reguluje par. ..... Wszystkie te warunki spełniłem i nie widzę podstaw do żądania ode mnie oryginału patentu posiadanego do tej pory. Takich podstaw prawnych nie podał również PZMiNW w swoim piśmie.

Całkowicie nie zgadzam się z poglądem o niestosowaniu k.p.a. w sprawach dotyczących wydania (wymiany) patentu żeglarskiego lub motorowodnego. Dlatego też chciałbym, żeby Minister Sportu dokonał kontroli prawidłowości stanowiska PZMiNW. Omawiane pismo nie zostało w żaden sposób nazwane ("postanowienie", "decyzja", "informacja"), nie zawiera równiez pouczenia o przysługujących mi środkach prawnych. Z tego też względu nie jestem pewien w jakiej formie powinienem je zaskarżyć tak, aby Minister dokonał kontroli instancyjnej w określonym powyżej zakresie.

Istnieją podstawy by uznać, że mimo braku zewnętrznych cech pismo to jest w
istocie decyzją o odmowie wydania patentu. ..... (tutaj argumenty ze starego
zażalenia na bezczynność ze strony Samosteru). Jeżeli Minister oceni, że otrzymane przez mnie pismo stanowi decyzję administracyjną - niniejszym wnoszę odwołanie od tej decyzji.

Z drugiej strony pismo nosi cechy postanowienia o odmowie wszczęcia postępowania, o którym mowa w art. 61a k.p.a. Informuje się mnie bowiem, że "procedura wydania patentu nie zostanie uruchomiona do czasu...". Na wypadek przyjęcia tej argumentacji, wnoszę zażalenie od wydanego przez PZMiNW postanowienia.

Można również dopatrywać się w przedmiotowym piśmie cech informacji o pozostawieniu mojego podania bez rozpoznania, o którym mowa w art. 64 par. 2 k.p.a. Zgodnie z orzecznictwem Naczelnego Sądu Administracyjnego "Pozostawienie podania bez rozpoznania jest niezaskarżalną czynnością materialno-techniczną", zaś skutkiem bezpodstawnego pozostawienia podania bez rozpoznania jest stan bezczynności.
Z uwagi na możliwość przyjęcia tej interpretacji wnoszę zażalenie na bezczynność PZMiNW na podstawie art. 37 k.p.a.

W zależności od zajętego przez Ministra stanowiska proszę nadać bieg temu środkowi prawnemu, który okaże się odpowiedni i skuteczny. Jeżeli zaś organ wyższego stopnia dojdzie do wniosku, że otrzymane przeze mnie pismo PZMiNW z dnia 8 lipca 2013 r. stanowi jeszcze inny rodzaj aktu lub czynności administracyjnej, proszę o pouczenie o sposobie i terminie zaskarżenia tego pisma.

Za ten post autor Cypis otrzymał podziękowania - 7: Jurmak, Maar, Moniia, QbaM, Ryś, spiotr, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2013, o 07:36 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Jacek Woźniak napisał(a):
czy wydanie patentu jest czy nie jest decyzją administracyjną

Jacek, to nie takie proste... niestety, albowiem niezbadane są wyroki sądów administracyjnych... (o okręgowych nie wspominając) :-P
A już samorządowe kolegia odwoławcze to potrafią... hm... Zadziwić (przez naprawdę wielkie "Z")

Sam jestem ciekaw jaka będzie reakcja na moje zażalenie...
Ja też wiem, że oceny są różne i dlatego wkurza mnie takie wybiórcze cytowanie orzeczeń popierane jakąś rzymska maksymą tylko po ta aby pokazać, że to ja mam rację. To czy wydanie patentu jest czy nie jest decyzją najłatwiej się przekonać właśnie składając skargę. Jeśli dostaniesz odmowę pozostaje Ci droga odwoławcza. Na marginesie skoro to prawo takie łatwe i proste po kiego grzyba druga instancja albo taki NSA? Skoro jakiś mecenas się myli to dlaczego nieomylnych ma być kilu sędziów? Nowa arytmetyka? Dwóch półgłówków daje jednego inteligenta? ;) No i najważniejsze w całym tym bałaganie, przynajmniej z mojej strony, to nie chodzi o to aby sąd upieprzył panią Malinowską czy Kowalską ale o to aby PZŻ i PZMiNW działały zgodnie z prawem a do tego nie trzeba wyroku skazującego. Sama ilość skarg i wątpliwości powinna zmusić ministerstwo do pochylenie się nad problemem i zadecydowanie czy związki są wstanie wywiązać z obowiązków czy nie.

A i jeszcze jedno. Jeśli mnie pamięć nie myli to jednym z pierwszych kroków liberalizacji było stwierdzenie i przekonanie do tego urzędników, że wydanie patentu jest decyzją administracyjną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lip 2013, o 17:01 

Cypis napisał(a):
W zależności od zajętego przez Ministra stanowiska proszę nadać bieg temu środkowi prawnemu, który okaże się odpowiedni i skuteczny. Jeżeli zaś organ wyższego stopnia dojdzie do wniosku, że otrzymane przeze mnie pismo PZMiNW z dnia 8 lipca 2013 r. stanowi jeszcze inny rodzaj aktu lub czynności administracyjnej, proszę o pouczenie o sposobie i terminie zaskarżenia tego pisma.

Pooooooszło, poleconym priorytetem :rotfl: :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2013, o 18:06 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: plastikowe
Dziś dzięki "życzliwości" Poczty Polskiej, otrzymałem przesyłkę z PZŻ z dwoma patentami, starym i nowym.
Trochę to trwało, ale już jest "po bólu". ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2013, o 19:09 

adames napisał(a):
otrzymałem przesyłkę z PZŻ z dwoma patentami, starym i nowym.

Czy stary patent został w jakiś sposób skasowany przez PZŻ.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona