Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 lip 2025, o 12:29

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Staż
PostNapisane: 24 sty 2011, o 07:27 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
ins napisał(a):
Pytanie był skierowane do tych , którzy mają za złe ilość godzin i czasu spędzonego na jachcie w szkoleniu w Polsce. Odwołałem się do czasu i ilości kursantów w czasie szkolenia na pierwsze stopnie w systemie UK.

I znów ominąłeś jedno słówko... _obowiązkowe_ mianowicie. :?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2011, o 11:54 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Panowie, nie wiem o co się kłócicie tak bardzo OT.
Przecież problem nie leży w tym jakie są wymogi szkoleniowe, tylko w tym czy PATENTY są obowiązkowe czy nie. Ale nie o to pytał założyciel wątka.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2011, o 18:50 

Podziękował : 4119
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
ins napisał(a):
Ależ ja na ten temat się już wypowiedziałem. Chyba nie ma sensu go dalej drążyć.
Ale jeszcze raz ... specjalnie dla Monii... czemu nie....
Jeśli brak mojej deklaracji na spędzać sen z Jej powiek...
Proszę bardzo.
Jeśli się okaże, że, faktycznie żaden z egzaminów nie wymaga wcześniejszego obowiązkowego szkolenia/edukacji/kursu to nie omieszkam zakomunikować wszem i wobec na tym forum, że moje podejrzenia / niecne !!! / w stosunku do systemu patentowego w Niemczech były bezpodstawne.
Piotr Siedlewski

szkolenie i przepisy to nie moje zainteresowania ale z tego co slyszalem od Niemcow
to sa obowiazkowe stopnie i egzaminy ale obowiazku szkolenia nie ma. Osobiscie
pare lat temu pomagalem przeprowadzic ladnego Nauticata i przy okazji pomagalem przygotowac sie do egzaminu wlascicielowi, ktory mial skrypt z wymaganiami i testami.
Jacht w Hiszpanii, zdawac mial u siebie w Bremie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 08:31 

Z kolei z tego co mi wiadomo, to nie ma w Niemczech obowiazkowego patentu na jachty żaglowe, natomiast jest jakiś podstawowy patent na wszystko co motor silniejszy niż, 3,5 KM. Co w praktyce oznacza, że trzeba miec jakiś ten podstawowy papier, bo trudno sobie wyobrazić dzisiaj jacht z silnikiem mniejszym niż 3,5KM.

Natomiast wic leży w tym, że w Polsce jest obowiązek patentowy w postaci drabinki patentów, a nie jednego podstawowego certyfikatu, oraz, że ma być (jest?) obowiazkowe szkolenie i egzaminy na każdy z kolejnych patentów. To jest faktycznie ewenement w skali Europy.
Co gorsza ewenement, który nie ma żadnego sensownego wytłumaczenia. Chociaż nie zgadzam się, to mogę zrozumieć argumentację za egzaminowaniem na kolejne "pozwolenia na żeglowanie", ale obowiązkowe szkolenia?! a dlaczego? Dlaczego nie można podchodzić eksternistycznie do egzaminu? W końcu jeśli ktoś egzamin zda to konieczną wiedzę posiada, a gdzie jej nabył ( u mnie na rejsie czy u Insa na kursie?) to co za różnica?

W szeroko rozumianym żeglarstwie niekomercyjnym patenty czy inne certyfikaty kompetencyjne powinny być nieobowiązkowe. A wtedy niech szkoły, PZŻ, PTTK czy ktokolwiek inny tworzą systemy certyfikacji z patentami, szkoleniami, egzaminami itp, a rynek zweryfikuje, o których z nich będzimy mówić "uznane certyfikaty" tak jak dziś mówimy o certyfikatach RYA.
Niestety na razie zainteresowani próbują zapewnić sobie "uznawalność" metodą nakazową.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 16:45 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
skipbulba napisał(a):
Z kolei z tego co mi wiadomo, to nie ma w Niemczech obowiazkowego patentu na jachty żaglowe, natomiast jest jakiś podstawowy patent na wszystko co motor silniejszy niż, 3,5 KM. Co w praktyce oznacza, że trzeba miec jakiś ten podstawowy papier, bo trudno sobie wyobrazić dzisiaj jacht z silnikiem mniejszym niż 3,5KM

Też mam taką wiedzę i o tym pisałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 17:02 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: s.j
wydaje sie ze wszyscy sa zgodni co do tego jak jest w Niemczech :)
wiekszosc jak sie zdaje zgadza sie z tym ze obowiazkowe szkolenie jest przezytkiem minionego jedynie slusznego systemu politycznego ktory to system ,jak sie okazuje , nie do konca wywietrzal ze swiadomosci czy podswiadomosci wielu ludzi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2011, o 14:47 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Cape napisał(a):
ins napisał(a):
Chyba Niemcy, na niektóre patenty.
Piotr Siedlewski

Pudło. W Niemczech jest obowiązkowy jeden patent, typu "karta rowerowa". Bardzo podstawowy i na egzaminie dotyczący w zasadzie dróg wodnych lądowych. Jednakże przystąpienie do egzaminu, nie wymaga obowiązkowego szkolenia. Co nie znaczy, że takich nie ma. Akurat mój brat od "zawsze" mieszka w Niemczech i ma ten patent, jak i nieobowiązkowy patent żeglarski.

Masz rację. W Niemczech nie ma obowiązku zaliczenia szkolenia przed przystąpieniem do egzaminu na stopnie żeglarskie.

Piotr Siedlewski

Za ten post autor ins otrzymał podziękowania - 2: Moniia, robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2011, o 15:46 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Dziękuję za post - bo miło widzieć jak ktoś potrafi, po sprawdzeniu, przyznać rację komuś innemu. Mimo, że często się nie zgadzam z ins-em ideologicznie że tak powiem, doceniam tą jego cechę.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2011, o 15:51 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Moniia napisał(a):
Mimo, że często się nie zgadzam z ins-em ideologicznie że tak powiem, doceniam tą jego cechę.

Przyłączam się w pełni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2011, o 16:02 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4281
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Ale się słodziutko zrobiło! Ale i tak mi się podoba. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2011, o 18:17 
*** Ban ***

robhosailor napisał(a):
Ale się słodziutko zrobiło! Ale i tak mi się podoba. :D

Przy okazji załącznik.
Piotr Siedlewski

Załączniki:
Komentarz: Wklejam plik z systemem szkolenia niemieckiego.
Sicherheit-auf-dem-Wasser-Leifaden-fuer-Wassersportler-1.pdf [4.52 MiB]
Pobrane 155 razy
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2011, o 20:59 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
ins napisał(a):
Komentarz: Wklejam plik z systemem szkolenia niemieckiego.

Proszę szanownej publiczności - plik o którym mowa zawiera skan wydanej przez niemieckie Federalne Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Rozwoju Miast książeczki. Nosi ona w najprostszym tłumaczeniu tytuł:
"Bezpieczeństwo na wodzie,
Ważne regulacje i porady dla miłośników sportów wodnych"

Przejrzałem.
Zgodnie z tytułem rzecz cała ma minimalne i marginalne związki z jakimkolwiek szkoleniem.
Z "systemem szkolenia" nie ma związków żadnych.

Ale niektórym jak widać wszystko się z jednym kojarzy...

Komentarz1: Wklejam link z automatycznym tłumaczeniem opisu zawartości rzeczonej książeczki:
http://tinyurl.com/6575x2n
Opis pochodzi stąd:
http://www.elwis.de/Freizeitschifffahrt ... index.html
Komentarz2: Co do tych, co im się wszystko kojarzy - to brak mi komentarza...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 03:05 
*** Ban ***

Ale na stronie 8 znajduje się wypiska stopni, uprawnień ich posiadaczy i wymaganiami jakie musi spełnić kandydat na tenże stopień. Rzeczywiście nie ma tam dokładnie zakresu wiedzy i umiejętności wymaganej na egzaminach.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 08:06 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
ins napisał(a):
Ale na stronie 8 znajduje się wypiska stopni, uprawnień ich posiadaczy i wymaganiami jakie musi spełnić kandydat na tenże stopień. Rzeczywiście nie ma tam dokładnie zakresu wiedzy i umiejętności wymaganej na egzaminach.

A wymaganie odbycia obowiązkowego kursu na dany stopień (którykolwiek) jest?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 14:45 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Ja jako młody stażem żeglarz niedługo po kursie uważam że zarówno kurs jak i patent powinien być obowiązkowy. Może miałem szczęście i na swoim kursie trafiłem na kompetentnych moim zdaniem instruktorów, którzy potrafili przekazać podstawy, zwrócić uwagę na to co ważne. Patent czyni nas odpowiedzialnymi zarówno za jacht jak i załogę. Nie pozostawiając niedomówień określa dokładny zakres uprawnień. Posiadanie go jest też informacją dla armatora, że powierza sprzęt osobie nie przypadkowej a mającej zakres wiedzy który w przy dużej dozie szczęścia pozwoli na bezpieczny powrót jednostki po rejsie. Co do szkolenia sądzę że musi być oparte na jakimś programie z życia wziętym w teorii jednakowym dla każdego uczestnika na wszystkich odbywających się kursach. Nie może być zastąpione na rejs z nawet najbardziej doświadczonym żeglarzem ponieważ ten ma już swoją rutynę pływania i nie zawsze pamięta o elementach potrzebnych do egzaminu (zwłaszcza teoretycznych). Pływając po tłocznych zbiornikach głównie Zegrza i Mazur jestem zwolennikiem wręcz obowiązku patentowego. Nawet najmniejsza żaglówka jest poddawana wielu siłom- obalającej, inercji pływa tylko w określonych kontach wiatru ma wiele niebezpiecznych przedmiotów których złe użycie może być bolesne. Tak więc osobiście nie powierzyłbym jachtu komuś wyłącznie na gębę nawet gdyby mówił że samotnie opłynął Horn galeonem. A i w trakcie rejsu miło wiedzieć że poruszający się wokół mnie mają jakieś pojęcie o prawie drogi, bezpiecznej odległości itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 14:57 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
skurwon napisał(a):
Ja jako młody stażem żeglarz niedługo po kursie uważam że zarówno kurs jak i patent powinien być obowiązkowy.

No właśnie jak będziesz troszkę starszy stażem i nabierzesz pewnej wiedzy i doświadczenia, których nie uczyli na tym "fantastycznym" kursie to dopiero będziesz mógł ocenić czy ten kurs tak naprawdę był niezbędny i wniósł w Twoje żeglarskie rzemiosło to co najważniejsze i niezbędne.

skurwon napisał(a):
Patent czyni nas odpowiedzialnymi zarówno za jacht jak i załogę.

Patent niczego nie czyni! Ludzka odpowiedzialność powoduje że człowiek jest odpowiedzialny, ludzka głupota czyni że człowiek jest durniem, etc., patent jedyne co czyni to wyobrażenie że skoro napisane jest na nim że coś możesz to to umiesz! BZDURA!

skurwon napisał(a):
Nie może być zastąpione na rejs z nawet najbardziej doświadczonym żeglarzem

Skąd wiesz? Sam napisałeś że jesteś młodym stażem żeglarzem!

skurwon napisał(a):
ponieważ ten ma już swoją rutynę pływania i nie zawsze pamięta o elementach potrzebnych do egzaminu (zwłaszcza teoretycznych)

Może nie pamięta tego co wymagają na egzaminie (zwłaszcza teoretycznym! :lol: ) ale na pewno pamięta i doskonale wie, co jest potrzebne i niezbędne aby bezpiecznie i przyjemnie popływać!

skurwon napisał(a):
Pływając po tłocznych zbiornikach głównie Zegrza i Mazur jestem zwolennikiem wręcz obowiązku patentowego.

A możesz wyjaśnić jakie to obiektywne przesłanki skłaniają Cię do takiego podejścia? Może jakieś statystyki, albo przykłady z innych krajów? najlepiej zachodnich!?

skurwon napisał(a):
Nawet najmniejsza żaglówka jest poddawana wielu siłom- obalającej, inercji pływa tylko w określonych kontach wiatru ma wiele niebezpiecznych przedmiotów których złe użycie może być bolesne.

A więc należałoby wprowadzić obowiązkowe kursy i egzaminy na obsługę narzędzi warsztatowych np. młotka, piły, szlifierki kątowej (w szczególności) oraz kuchenne bo to naprawdę niebezpieczne narzędzia których złe użycie może być bolesne!

skurwon napisał(a):
Tak więc osobiście nie powierzyłbym jachtu komuś wyłącznie na gębę nawet gdyby mówił że samotnie opłynął Horn galeonem.

Mało to zapewne kogokolwiek obchodzi, bo widzisz np ja od Ciebie nie chcę nawet rowerka wodnego pożyczyć i pewnie wielu ma podobne zdanie!

skurwon napisał(a):
A i w trakcie rejsu miło wiedzieć że poruszający się wokół mnie mają jakieś pojęcie o prawie drogi, bezpiecznej odległości itp.

A mi dużo milej jak w około mnie pływają ostrożni ludzie bez patentów niż zarozumiali świeżo upieczeni patentowani żeglarze, którym się wydaje że są mądrzy i wszystko wiedzą bo zdali egzamin, którego tylko wyjątkowo starający się o to nie zdają!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 14:58 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
skurwon napisał(a):
Ja jako młody stażem żeglarz niedługo po kursie uważam że zarówno kurs jak i patent powinien być obowiązkowy.
Prawodawcy w tym kraju mają jeszcze mniejszy staż niż Ty i dlatego są bardziej radykalni w określaniu "co dla kogo jest dobre".

I żeby nie było, że ja jakoś mało radykalny jestem to napiszę - śmiałość w wymyślaniu argumentów przemawiających za koniecznością obowiązkowych patentów jest odwrotnie proporcjonalna do znajomości tematu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 15:00 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
skurwon napisał(a):
pływa tylko w określonych kontach wiatru

W jakim banku to konto?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 15:03 

skurwon napisał(a):
Możesz sobie uważać nawet, że światem rządzą kosmici.

skurwon napisał(a):
Patent czyni nas odpowiedzialnymi zarówno za jacht jak i załogę.
Współczuję Ci z całego serca, że do bycia odpowiedzialnym potrzebujesz glejtu pt. patent żeglarski, a nie masz tego we krwi dzięki wychowaniu w domu i edukacji w szkole.

skurwon napisał(a):
Posiadanie go jest też informacją dla armatora, że powierza sprzęt osobie nie przypadkowej a mającej zakres wiedzy który w przy dużej dozie szczęścia pozwoli na bezpieczny powrót jednostki po rejsie.
Jestem armatorem swojego jachtu i mogę go powierzać, komu mi się podoba. Ciekawe jak duża doza szczęścia pozwoliła Ci wrócić ze swojego rejsu i po co wtedy był Ci potrzebny w ogóle jakiś patent?

skurwon napisał(a):
Pływając po tłocznych zbiornikach głównie Zegrza i Mazur jestem zwolennikiem wręcz obowiązku patentowego.
Ciekawe skąd to przekonanie?

skurwon napisał(a):
Nawet najmniejsza żaglówka jest poddawana wielu siłom- obalającej, inercji pływa tylko w określonych kontach wiatru ma wiele niebezpiecznych przedmiotów których złe użycie może być bolesne.
Obaliłeś mnie zupełnie siłą swojej argumentacji i jest to dla mnie bardzo bolesne. :lol: Ciekaw jestem ile wiatr ma kont i ile walorów na nich zdołał zgromadzić? :lol:

skurwon napisał(a):
Tak więc osobiście nie powierzyłbym jachtu komuś wyłącznie na gębę nawet gdyby mówił że samotnie opłynął Horn galeonem. A i w trakcie rejsu miło wiedzieć że poruszający się wokół mnie mają jakieś pojęcie o prawie drogi, bezpiecznej odległości itp.
Nie mam zamiaru pływać Twoim jachtem i nie musisz narzucać mi (ani nikomu innemu) obowiązku patentowego, kiedy pływam na innych niż Twój!

EDIT: żałuj, że się nie urodziłeś za komuny odpowiednio wcześnie, bo by Ci się podobało!!! :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 15:18 

hm.. biedni Ci Anglicy, tacy nieodpowiedzialni, bez patentów.. gdzie ja mieszkam... :lol:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 15:24 

To pewnie przez brak patentów w Szwecji jest więcej jachtów niz samochodów :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 15:30 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Bądź co bądź prawo jazdy na samochód w Szwecji trzeba mieć :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 15:40 

Jachtem łatwiej renifera ominąć :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 19:02 

skurwon napisał(a):
Patent czyni nas odpowiedzialnymi zarówno za jacht

wiesz ja jestem odpowiedzialny za mój jacht.... bo jest mój. Jak go utopię to nie będę miał jachtu. Patent mi do tego nie potrzebny:)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 19:22 

Moniia napisał(a):
hm.. biedni Ci Anglicy, tacy nieodpowiedzialni, bez patentów.. gdzie ja mieszkam... :lol:
Bez dowodów osobistych i meldunków!!! Sodoma gomora!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 19:27 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
robhosailor napisał(a):
Moniia napisał(a):
Bez dowodów osobistych i meldunków!!! Sodoma gomora!!!

Robercie, jest gorzej, niż myślisz! Oni nawet konstytucji nie mają i nigdy nie mieli :( Zupełnie nie pojmuję jak oni mogą żyć. :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 20:02 

Zbieraj napisał(a):
Robercie, jest gorzej, niż myślisz! Oni nawet konstytucji nie mają i nigdy nie mieli :( Zupełnie nie pojmuję jak oni mogą żyć. :?
Zapomniałem o tej konstytucji, bo to nawet mnie się w pale nie mieści!!! Ja im współczuję bardzo, że żyć muszą w takim dzikim kraju... :cry: i żeglować bez patentów! Nieodpowiedzialnie!!! Na pewno sie potopiom!!! :shock: :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 21:51 

robhosailor napisał(a):
Zbieraj napisał(a):
Zapomniałem o tej konstytucji, bo to nawet mnie się w pale nie mieści!!! Ja im współczuję bardzo, że żyć muszą w takim dzikim kraju... :cry: i żeglować bez patentów! Nieodpowiedzialnie!!! Na pewno sie potopiom!!! :shock: :cry:

No, ale za to całą rodzinę królewską mamy :D

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 22:30 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Moniia napisał(a):
robhosailor napisał(a):
Zbieraj napisał(a):

No, ale za to całą rodzinę królewską mamy :D

Nic Wam nie pomoże! Jesteście zgubieni!
© by Smerf Maruda :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2011, o 20:31 

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 18
Czy posiadanie prawa jazdy czyni nas lepszymi kierowcami ? NIE
Czy posiadanie uprawnień elektrycznych,inżynierskich i.t.p. czyni nas lepszymi fachowcami? chyba NIE
Czy posiadanie dyplomu ukończenia jednej z uczelni czyni iż mamy większą wiedzę? NIEKONIECZNIE.
Ale posiadamy te uprawnienia.............
A co mnie uderzyło, iż im więcej każdy z was krzyczy tym ma większe uprawnienia żeglarskie.
Pozwólmy każdemu wypowiedzieć swoje zdanie na temat....mimo braku doświadczenia,młodego wieku,co dopiero zdobytych :uprawnień:

Bez urazy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona