Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 lip 2025, o 18:37

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lip 2013, o 19:50 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Kuracent napisał(a):
Też składałem wniosek w maju.

To na co czekasz? :idea: Jeszcze nic nie napisałeś? :-x

Staram się dać Im szansę. Dziś dzwoniłem do PZMiNW. Dowiedziałem się, że Komisja zbiera się w czwartek. Zatem wybiorę się tam w piątek i poproszę o uzasadnienie na piśmie.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2013, o 20:40 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: plastikowe
Wojciech1968 napisał(a):
Czy stary patent został w jakiś sposób skasowany przez PZŻ.

Stary patent ma nacięty narożnik. W pierwszej chwili myślałem że jest cały, ale ten narożnik trzyma się tylko na zewnętrznej warstwie folii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2013, o 20:57 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
adames napisał(a):
Stary patent ma nacięty narożnik. W pierwszej chwili myślałem że jest cały, ale ten narożnik trzyma się tylko na zewnętrznej warstwie folii.
Nasuwa się pytanie czy zachowanie to nie wyczerpuje znamion przestępstwa z art. 276 KK?
Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 07:00 

Jakby komuś było potrzebne to powstało sześć lat temu
Dla oczekujących na wydanie patentu - wzór zażalenia na bezczynność PZŻ
http://www.samoster.org.pl/?doc=62

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 08:48 

Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Leń patentowany
Były_User 934585 napisał(a):
adames napisał(a):
Nasuwa się pytanie czy zachowanie to nie wyczerpuje znamion przestępstwa z art. 276 KK?
Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
W takim razie może zastosujmy również Art. 271 § 1 KK ? Cytuję: funkcjonariusz publiczny lub inna osoba uprawniona do wystawienia dokumentu, która poświadcza w nim nieprawdę co do okoliczności mającej znaczenie prawne, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. Powyższe w kontekście oburzenia co do żądania przez związki jakichś wydumanych dowodów na spełnianie warunków do uzyskania określonego patentu.
Ja nie mówię, że praktyka (w tym żądanie starego patentu i kasowanie go) stosowana przez PZŻ jest słuszna i żeby ktoś nie pomyślał, że jestem "adwokatem" PZŻ, czy coś w tym stylu, ale niektórymi "pomysłami prawnymi" wypisywanymi tutaj publicznie po prostu ośmieszacie się.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 10:57 

sailornine napisał(a):
Ja nie mówię, że praktyka (w tym żądanie starego patentu i kasowanie go) stosowana przez PZŻ jest słuszna i żeby ktoś nie pomyślał, że jestem "adwokatem" PZŻ, czy coś w tym stylu, ale niektórymi "pomysłami prawnymi" wypisywanymi tutaj publicznie po prostu ośmieszacie się.

A mógłbyś to ośmieszanie dokładniej uzasadnić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 11:44 

Złóż do prokuratury zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przez danego członka PZŻ przestępstwa z przywołanego przez siebie przepisu, poprzez przecięcie przez tę osobę rogu "wymienianego" na wniosek zainteresowanego patentu. Na pewno Tobie podziękują.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 11:49 

Nie jestem pokrzywdzonym to pierwsza przeszkoda a druga to nie spotkałem się z urzędnikiem czekającym na nową sprawę. No i według ciebie ile patentu można "uciąć" aby go nie uszkodzić? Ale jeśli twierdzisz, że patent można pociąć to po Ch go odsyłać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 12:09 

No i weź tu rozmawiaj :evil: Sam mnie zacytowałeś:
Były_User 934585 napisał(a):
sailornine napisał(a):
Ja nie mówię, że praktyka (w tym żądanie starego patentu i kasowanie go) stosowana przez PZŻ jest słuszna(...)

To już tak przysłowiowej krowie na rowie: uważam, że nie powinno się "kasować" starego patentu (o ile w świetle aktualnych przepisów zaświadcza on o uprawnieniach z tych przepisów wynikających), bo skoro mogę coś, co wynika z "wyższego patentu", to logicznym jest, że tym bardziej mogę coś o czym zaświadczał "patent niższy", więc równie dobrze mogę się nim dalej posługiwać. Ale to nie oznacza, żeby od razu strzelać z armaty do komara, bo i tak się go nie trafi ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 12:26 

Podziękował : 884
Otrzymał podziękowań: 1942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
sailornine napisał(a):
o podejrzeniu popełnienia przez danego członka PZŻ przestępstwa

W kwestii formalnej: Członkiem zwyczajnym PZŻ może być OZŻ lub klub. Nie sądzę też aby pani z nożyczkami była członkiem honorowym czy wspierającym... :rotfl:
A propos ośmieszania (znaczy nie to powyżej, tylko to poniżej):
sailornine napisał(a):
"pomysłami prawnymi" wypisywanymi tutaj publicznie po prostu ośmieszacie się

Bardzo denerwujące jest dla mnie pisanie przez "wy". Tu nie ma ZTCW żadnych "ich". Każdy pisze we własnym imieniu i na własną odpowiedzialność, Jeżeli uważasz, że Bartoszyński czy Były_User 934585 piszą bzdury to tak napisz...

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 12:36 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
sailornine napisał(a):
Złóż do prokuratury zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przez danego członka PZŻ przestępstwa

Ale tak w ogóle to orientujesz się kto może być członkiem PZŻ?
Czy może chciałeś "im" pokazać, jak Ty się ośmieszasz?
:rotfl:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 13:26 

Gdy nie ma innych argumentów, to pozostaje czepianie się słówek. Tylko intencje pozostają niejednoznaczne (czyżby?). Tak chodziło mi o tę biedną panią z nożyczkami (ale ona nie podpisuje się pod swoją nożyczkową działalnością, więc jak ustalisz jej personalia, żeby posadzić ją do pierdla za niszczenie dokumentów ;) ?). Czy to zmienia sens mojej wypowiedzi?
Akurat powyższa moja wypowiedź odnosiła się do pomysłu Jacka , co chyba jasno wynikało z kontekstu, dlatego w tym konkretnie przypadku użycie "wy" może rzeczywiście było nieodpowiednie. Przepraszam urażonych :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 13:52 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2384
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
adames napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
Czy stary patent został w jakiś sposób skasowany przez PZŻ.

Pozwoliłem sobie na wysłanie zapytania...
Cytuj:
Witam.

Szanowny Dyrektorze Panie Piotrze Kudelski , w związku z żądaniem przez Polski Związek Żeglarski oryginału patentu żeglarskiego w celu uzyskania/ wymiany na nowy patent żeglarski ( na podstawie aktualnego rozporządzenia z 2013 roku), zwracam się z prośbą o informację na jakiej podstawie prawnej PZŻ niszczy stary patent żeglarski przecinając go i odsyłając właścicielowi zniszczony, gdy ten jest dokumentem, którego ważność jest bezterminowa?

Czy Ministerstwo Sportu i Turystyki upoważniło PZŻ do czynności związanych z niszczeniem dokumentów-patentów, które są własnością posiadacza uprawnień?

Proszę o wskazanie odpowiedniego przepisu prawa upoważniającego Polski Związek Żeglarski do niszczenia starych patentów żeglarskich, na podstawie których wydano nowe patenty?

Jeżeli czynności PZŻ są bezprawne i bezzasadne, to proszę o podjęcie natychmiastowych czynności w celu wywarcia na PZŻ ewentualnego żądania kopii starego patentu żeglarskiego w celu uzyskania patentu na nowych zasadach zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem.

Proszę o zwrotną informację o podjętych czynnościach przez MSiT w powyższej sprawie.

Wojciech Sałata

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowania - 3: Cypis, Jaromir, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 15:07 

Wojciech1968 napisał(a):
Proszę o zwrotną informację o podjętych czynnościach przez MSiT....

Trza było jeszcze spytać czy, a jeżeli tak to na podstawie jakiego przepisu, urzędnicy związku mogą uzależniać wydanie nowych dokumentów od przesłania im oryginału patentu...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 16:17 

pierdupierdu napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
Proszę o zwrotną informację o podjętych czynnościach przez MSiT....

Trza było jeszcze spytać czy, a jeżeli tak to na podstawie jakiego przepisu, urzędnicy związku mogą uzależniać wydanie nowych dokumentów od przesłania im oryginału patentu...

Doprecyzuję zapytanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 21:06 

Jestem więcej jak zaskoczony.
Już o 15.55 otrzymałem odpowiedź na moje zapytanie...

Cytuj:
Szanowny Panie,

Uprzejmie informuję, że poruszony przez Pana problem był już poruszany w korespondencji pomiędzy Ministerstwem Sportu i Turystyki, a Polskim Związkiem Żeglarskim. W załączeniu przesyłam zeskanowaną kopię pisma stanowiącego odpowiedź na zapytanie PZŻ w tej sprawie.

Niezależnie od powyższego informuję, że Pana zapytanie zostało przekazane do departamentu właściwego pod względem merytorycznym do prowadzenia spraw dotyczących uzyskiwania uprawnień żeglarskich i motorowodnych.

Paweł Matej

Departament Prawny

Ministerstwo Sportu i Turystyki

tel. (22) 2443 265, fax (22) 2443 257

ul. Senatorska 14, 00-082 Warszawa

http://www.msport.gov.pl

Miłej lektury życzę ...
Załącznik:
SKMBT_C45113062815560.pdf [1.67 MiB]
Pobrane 597 razy

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowania - 8: cantos, Cypis, Jaromir, Maar, Moniia, Ryś, sailornine, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 21:23 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Wojciech1968 napisał(a):
Ja też! Szybko, merytorycznie i poprawną (choć urzędowo-prawniczą) polszczyzną.
Brawa dla p. Pawła Mateja za błyskawiczną reakcję, brawa dla P. Dyr. Piotra Kudelskiego za merytoryczną odpowiedź.
Warto zwrócić uwagę, że pismo dyr. Kudelskiego do PZŻ-tu nosi datę 28 czerwca!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 22:01 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 736
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Cytuj:
Tym samym PZŻ nie ma podstawy prawnej do anulowania "starych" patentów.
No to teraz ktoś, komu zniszczono dokument, ma prostą drogę do poinformowania odpowiednich organów. Fajnie...

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lip 2013, o 01:54 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
sailornine napisał(a):
Gdy nie ma innych argumentów, to pozostaje czepianie się słówek. Tylko intencje pozostają niejednoznaczne (czyżby?). Tak chodziło mi o tę biedną panią z nożyczkami (ale ona nie podpisuje się pod swoją nożyczkową działalnością, więc jak ustalisz jej personalia, żeby posadzić ją do pierdla za niszczenie dokumentów ;) ?).
"Durna lex sed lex" padło w tym wątku kilka razy, a we wcześniejszych kilkaset, więc się nie dziw. Intencje są wciąż jednoznaczne, że zacytuję nieśmiertelne skipbulbowe "Chcemy, żeby Związek nic od nas nie chciał" (http://www.samoster.org.pl/smok/nr_1/babcianarowerze.html) W tym zawiera się również, że nie chcemy, aby żądano starego patentu, że nie chcemy, aby go niszczono, że nie chcemy, aby Związki tworzyły prawo powielaczowe, że nie chcemy, aby łamały prawo obowiązujące. I tyle. Zaś "biedna pani z nożyczkami" powinna się podpisać pod decyzją -- durna lex, sed lex, wciąż, nieustająco i... skutecznie.

Aha, powyższe jest oczywiście tylko moim zdaniem, ale ponieważ są jacyś "wy" to mi w liczbie mnogiej się napisało :)

Za ten post autor Cypis otrzymał podziękowania - 2: Jurmak, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lip 2013, o 06:54 

sailornine napisał(a):
Ale to nie oznacza, żeby od razu strzelać z armaty do komara, bo i tak się go nie trafi ;)

Widzisz gdyby nie to Strzelanie do dziś płaciłbyś różne haracze i czapkował związkowym pomazańcom. Te śmiechu warte 'zarzuty" mają na celu zmuszenie związków do działania ściśle według litery prawa. Jeśli tego nie robią licząc na przyzwolenie, tak zachowuje się liczna część żeglarzy, muszą liczyć się z konsekwencjami prawnymi w tym odpowiedzialności z kodeksu karnego. Czy idąc do urzędu liczysz, że urzędnik coś Ci załatwi pod stołem? Związki z zaciekłością walczyły o przywileje zarabiania na żeglarzach więc niech stosują zasady.

No i jeszcze, po przeczytaniu następnej strony i pisma ministerstwa, to akurat pani z nożyczkami może spać spokojnie. Martwić się powinien ten co jej ciąć kazał.

Za ten post autor Były_User 934585 otrzymał podziękowanie od: Jurmak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lip 2013, o 07:35 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Zbieraj napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
Ja też! Szybko, merytorycznie i poprawną (choć urzędowo-prawniczą) polszczyzną.
Brawa dla p. Pawła Mateja za błyskawiczną reakcję, brawa dla P. Dyr. Piotra Kudelskiego za merytoryczną odpowiedź.
Warto zwrócić uwagę, że pismo dyr. Kudelskiego do PZŻ-tu nosi datę 28 czerwca!

Bo jest to zapewne odpowiedz na zapytanie Związku które było przywołane przy mojej poprzedniej korespondencji z MSiT - prawnicy z Ministerstwa uprzedzili, że związek czeka na ich opinię odnośnie miedzy innymi wniosku elektronicznego jako jedynej drogi i wymogu odsyłania im patentu.
Oryginał zapytania u Jurka:
http://www.kulinski.navsim.pl/art.php?id=2229&page=30

Zaś odpowiedzi, informującej o rozpatrywaniu zapytania PZŻ należy szukać w przedostatnim komentarzu.

Wojtku, dziękuje.
Aha, dziękuje tez Ministerstwu za klarowne informowanie i szybkie reagowanie na kolejne pomysły Związku im raportowane.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Ostatnio edytowano 18 lip 2013, o 07:38 przez Moniia, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lip 2013, o 07:36 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Jurku, zdaje się że masz czym nakarmić KOLEJNE pismo do związku motorowodnego. Coś tam przecież jest o wymaganiu oryginału patentu... :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lip 2013, o 07:44 

Mam zaszczyt przedstawić poranną prasę ...
http://kulinski.navsim.pl/art.php?id=2267&page=0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lip 2013, o 07:46 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Moniia napisał(a):
Jurku, zdaje się że masz czym nakarmić KOLEJNE pismo do związku motorowodnego.

Liczę na to, że kolejnego pisma nie bedzie :D mam nadzieje, że ministerstwo "postawi do pionu" tych którym sie wydaje, ze są "wadzą" :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 07:53 

Podziękował : 411
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Tak Pomorski OZŻ "wspiera" żeglarzy... No comments ;)

-----Original Message-----
From: Biuro POZŻ [mailto:biuro@pozz.org.pl]
Sent: Friday, July 19, 2013 8:40 AM
To: "Tomek Niedbała"
Subject: Re: Potwierdzanie dokumentów stażowych
Witam
Można u nas potwierdzić kopie dokumentów żeglarskich.
Koszt jednego potwierdzenia 10 PLN.
Z żeglarskim pozdrowieniem
Leszek Batko - kierownik biura POZŻ

Dnia 2013-07-18 15:55 Tomek Niedbała napisał(a):
>Uprzejmie proszę o informację, czy można u Was potwierdzić za zgodność z
>oryginałami kopie opinii oraz kart rejsów?
>Mam do potwierdzenia łącznie 22 dokumenty.
>Czy tak potwierdzone kopie na 100% zostaną uznane przez PZŻ?

Za ten post autor Senator otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 09:36 

TomekN napisał(a):
No comments

Tomek, to chyba najlepszy komentarz... :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 09:40 

TomekN napisał(a):
Tak Pomorski OZŻ "wspiera" żeglarzy... No comments ;)

-----Original Message-----
From: Biuro POZŻ [mailto:biuro@pozz.org.pl]
Sent: Friday, July 19, 2013 8:40 AM
To: "Tomek Niedbała"
Subject: Re: Potwierdzanie dokumentów stażowych
Witam
Można u nas potwierdzić kopie dokumentów żeglarskich.
Koszt jednego potwierdzenia 10 PLN.
Z żeglarskim pozdrowieniem
Leszek Batko - kierownik biura POZŻ

Dnia 2013-07-18 15:55 Tomek Niedbała napisał(a):
>Uprzejmie proszę o informację, czy można u Was potwierdzić za zgodność z
>oryginałami kopie opinii oraz kart rejsów?
>Mam do potwierdzenia łącznie 22 dokumenty.
>Czy tak potwierdzone kopie na 100% zostaną uznane przez PZŻ?

Dziękuję - tak właśnie trzeba, z nazwiskiem, zawsze z nazwiskiem...
Ciekawe co p. Batko odpowiedziałby na pytanie o odprowadzanie przez biuro POZŻ podatku VAT od opłat za potwierdzenie dokumentów? Bo notariusze podatek ten odprowadzają... I za potwierdzenia biorą przy tym mniej!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 10:17 

pierdupierdu napisał(a):
Ciekawe co p. Batko odpowiedziałby na pytanie o odprowadzanie przez biuro POZŻ podatku VAT od opłat za potwierdzenie dokumentów?

Zapewne - gdybyś domagał się potwierdzenia opłaty - dostałbyś KP z tekstem "dobrowolna wpłata na działalność statutową - 220 zł" lub coś w tym stylu... :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 10:44 

Podziękował : 411
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Dodam jeszcze, że:

Taksa notarialna - stawki 2013
(..) Poświadczenie zgodności odpisu (kopii) z oryginalnym dokumentem => do 6 zł za każdą stronę.(..)
Podstawa prawna:
Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 czerwca 2004 r. w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej (Dz. U. 2004 r., Nr 148, poz. 1564 z późn. zm.)

Chyba już lepiej dać zarobić Notariuszowi... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 18:55 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Czy tamto 10zł też jest za jedną stronę?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Zbieraj napisał(a):
Ja też!
I ja! :cool:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona