Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 2 sie 2025, o 14:17

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 maja 2010, o 20:58 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
[Maar] Na prośbę Piotra Saleckiego (@salsa) któremu leży na sercu dobre imię firmy Wandrus, wydzieliłem z wątku viewtopic.php?f=17&t=4958 dyskusję o cumowaniu w trzcinach i zachęcam do przeczytania wyjaśniającego całe zamieszanie postu viewtopic.php?f=17&t=11906&start=25#p43138.

wojcieszek napisał(a):
szkoliłem na ich kursach na mazurach. Poczytaj mój post ..tanie kursy żeglarskie na mazurch ..to będziesz wiedział co o nich myśle.
Sprzęt lepiej nie mówić a do jedzenia słoiki z Łowicza. Do wyboru pulpety lub klopsy.

No ale przecież żadna inna szkółka patentowa nie potrafi tak się znakomicie bawić :evil:

Załączniki:
Komentarz: Okolice Rybicalu (Ryńskie) 29 lipca 2008 roku. Panowie instruktorzy postanowili urozmaicić czas swoim kursantom urządzając kretyńską zabawę w przybrzeżnych trzcinach...
P1020617.jpg
P1020617.jpg [ 65.92 KiB | Przeglądane 7324 razy ]
Komentarz: ... i to całą flotyllą: trzcin zniszczonych przez jedno koromysło byłoby daleko za mało!
P1020615.jpg
P1020615.jpg [ 62.3 KiB | Przeglądane 7324 razy ]
Komentarz: Natomiast według tego podtatusiałego, łysiejącego typa nie byla to bynajmniej zabawa lecz integralny element kursu: nauka wychodzenia z trzcin.
P1020616.jpg
P1020616.jpg [ 76.48 KiB | Przeglądane 7324 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2010, o 12:39 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 10
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski
Tomek Janiszewski napisał(a):
No ale przecież żadna inna szkółka patentowa nie potrafi tak się znakomicie bawić :evil:

Zapewniam, że Róża bawi się równie dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2010, o 14:32 

bercia16 napisał(a):

Ha! Róży na tym Forum chyba nie ma, choć jest na bratnim Forum. Ale na tym Forum jest Packa, która w ub. roku z nimi pływała. Czy może potwierdzić że takie bardzo szkodliwe dla mazurskiej przyrody zabawy jak te pokazane na zdjęciach odbywają się również tam?

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2010, o 15:37 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: st.j
bercia16 napisał(a):

Ha! Róży na tym Forum chyba nie ma, choć jest na bratnim Forum. Ale na tym Forum jest Packa, która w ub. roku z nimi pływała. Czy może potwierdzić że takie bardzo szkodliwe dla mazurskiej przyrody zabawy jak te pokazane na zdjęciach odbywają się również tam?

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Tomek, cokolwiek nie sądzę o firmach to czy Ty nie sądzisz, że pokazane barbarzyństwo jest w wykonaniu ludzi siedzących na jachcie. Trudno za wandali oskarżać firmę, nieprawdaż?
ktoś tu gdzieś napisał, że ignorancja i zwykłe chamstwo rozwinęło się od czasów uchwalenia bezpatencia :) :oops:
Zachowajmy zdrowy rozsądek 8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2010, o 15:44 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 10
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski
Batiar napisał(a):
Czy może potwierdzić że takie bardzo szkodliwe dla mazurskiej przyrody zabawy jak te pokazane na zdjęciach odbywają się również tam?

Zdarzenie, którego byłam świadkiem, nie było celowe. Myslę, że jeżeli ktoś jest drugi dzień na jachcie wpłynięcie w trzciny może być zupełnie przypadkowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2010, o 19:21 

Batiar napisał(a):
Tomek, cokolwiek nie sądzę o firmach to czy Ty nie sądzisz, że pokazane barbarzyństwo jest w wykonaniu ludzi siedzących na jachcie. Trudno za wandali oskarżać firmę, nieprawdaż?

Owszem gdyby na żaglach było logo np. piwa Żywiec, to trudno byłoby obwiniać za postępki wandali... browar. To był jednak kurs na patent a nie jakiś tam czarterowy rejs w wykonaniu ludzi siedzących na jachcie, które to jachty tylko przez przypadek miały na żaglach logo tej a nie innej firmy. Na pokladach tych jachtów byli instruktorzy - za ich występki także firma nie odpowiada? :evil:
Cytuj:
Zachowajmy zdrowy rozsądek 8)

Którego niestety zabrakło "bohaterom" przedstawionych zdjęć... :(

bercia16 napisał(a):
Zdarzenie, którego byłam świadkiem, nie było celowe. Myslę, że jeżeli ktoś jest drugi dzień na jachcie wpłynięcie w trzciny może być zupełnie przypadkowe.

Jak było na rejsie "Róży" - nie widziałem, zatem wierzę Ci że stało się to przez przypadek. Na przedstawionych zdjęciach o przypadku nie mogło być jednak mowy. W trzciny weszły aż 3 jachty, z tego jeden szczególnie głęboko - przy wietrze odpychającym! Każdemu może się zdarzyć przypadkowe wejście w trzciny, jednak powodu do chwały to nie stanowi. Zamiast wyrazić zażenowanie z powodu tego incydentu - instruktor widoczny na jednym ze zdjęć łgał bezczelnie że mają to w programie kursu :twisted: Przy całym braku szacunku z mojej strony dla PZŻ - aż o taką durnotę autorów programu szkolenia na patent żeglarza nie śmiałbym nawet podejrzewać. Toteż głośno wyraziłem powątpiewanie czy aby na pewno program PZŻ przewiduje naukę wychodzenia z trzcin - na co usłyszałem co następuje: "Płyń już stąd filozofie!". Takiego chamstwa w wykonaniu osoby odpowiedzialnej m.in ża naukę poszanowania przyrody przez powierzonych mu kursantów tolerować nie będę.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2010, o 01:29 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Niniejszym informuję, iż oprócz organizacji własnych imprez szkoleniowych firma Wandrus czarteruje swoje jachty, w tym także innym szkołom żeglarskim.

Na załączonych przez Tomka Janiszewskiego zdjęciach, na achtersztagach naszych jachtów wyraźnie widać żółte banderki firmowe - innej firmy. Nie wymieniam jej nazwy - bo w przeciwieństwie do Tomka Janiszewskiego, bez wcześniejszego sprawdzenia i zapytania nikogo z góry nie oskarżam i nie posądzam.

Tomasz Janiszewski lubuje się w pomówieniach. Jak gdzieś przeczytałem, oskarżał nas także o dobicie dużym rejsem studenckim do wyspy Czarci Ostrów i tym samym zabrudzenie jej brzegów (ze względu na brak toalet). Informuję, że również w tym przypadku nie był to rejs naszej firmy a był to czarter dla innej organizacji.

Jakis czas temu dane nam było się spotkać na jednym z warszawskich SIZ-ów, gdzie starałem się wytłumaczyć Tomkowi Janiszewskiemu, że nie ma racji, że był to czarter. Tomek jednak nadal wypisywał swoje.

Po przeczytaniu na pl.rec.zeglarstwo kolejnego postu Janiszewskiego ws trzcin (w 2008 roku!) uruchomiłem małe „śledztwo”. Na rejsach w tamtym roku był stale jeden kierownik, Zbyszek. Stanowczo zaprzeczył, aby były sytuacje z niszczeniem trzcin i wchodzeniem w nie. Zbyszek odpisał grzecznie na forum Tomkowi Janiszewskiemu, że jeśli podejrzewa, że to było na naszym rejsie a on był jego kierownikiem, to zwróci na takie sytuacje uwagę.

Myślałem, że na tym nastąpi koniec sprawy. Ale Tomkowi Janiszewskiemu wciąż było mało, bo w kolejnych latach - w 2009 i 2010 roku ciągle ponawiał i ponawia swoje wypowiedzi na ten sam temat, na wielu różnych forach, nadal oczerniając naszą firmę!

Po obejrzeniu załączonych zdjęć mogę być teraz tylko pewien, że nie dotyczyło to naszego rejsu

Zachowanie Tomka Janiszewskiego można określić co najmniej jako „uporczywe, złośliwe nękanie”, bo jak inaczej określić powtarzanie jednej informacji na kilkunastu forach cyklicznie przez kilka lat z rzędu w prawie każdej kolejnej dyskusji dotyczącej szkolenia czy pokrewnych tematów? Jak ocenić szkody wyrządzone firmie przez Tomka Janiszewskiego? Bo zwykłe "przepraszam" nie wystarczy, a poza tym na nie nie liczę, bo sądząc po pobieżnej tylko lustracji różnych dyskusji, w których bierze udział Tomasz Janiszewski, ma on zawsze rację, nigdy nie uznaje argumentów innych, zakrzykuje swoich rozmówców i do znudzenia całymi latami powtarza te same tematy (vide pretensje do AZS w Zegrzu o oriony). Ciekawe, czy jest na to jakieś internetowe określenie?

Nikt nie jest idealny i każdemu zdarzają się błędy. Jestem zawsze otwarty na krytykę, bo uważam że dzięki temu można tylko coś zmienić na lepsze. Ale Tomek Janiszewski w swoich uporczywych i napastliwych wypowiedziach - nie mając do tego żadnych podstaw - przekroczył wszelkie granice przyzwoitości. Zastanowię się nad dalszymi krokami w tej sprawie, a na pewno skontaktuję się także z administratorem forum.

Z żeglarskim pozdrowieniem, Piotr Salecki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2010, o 07:06 

salsa napisał(a):
Na załączonych przez Tomka Janiszewskiego zdjęciach, na achtersztagach naszych jachtów wyraźnie widać żółte banderki firmowe - innej firmy.

Dla obserwatora z zewnątrz banderka o niczym przesądząć nie musi: równie dobrze mogłaby być np. reklamą sponsora rejsu lub armatora jachtów, względnie organizacji która wykupiła w firmie cały rejs/kurs, ale nadal prowadzony przez kadrę firmy będącej właścicielem jachtów.
Cytuj:
Tomasz Janiszewski lubuje się w pomówieniach. Jak gdzieś przeczytałem, oskarżał nas także o dobicie dużym rejsem studenckim do wyspy Czarci Ostrów i tym samym zabrudzenie jej brzegów (ze względu na brak toalet). Informuję, że również w tym przypadku nie był to rejs naszej firmy a był to czarter dla innej organizacji.

O to pomawiał "Wandrusa" kto inny. I o żadnej innej firmie mającej orrganizować tamten rejs nie wspominał. Stosowny link przytoczyłem.
A oto cytaz z sailforum:
ryszard_pp napisał(a):
Na Śniardwach nie polecam wyspy Pajęczej, jest totalnie obsrana, tak, że w ciepłe dni ostro wokół niej śmierdzi. W sierpniu stałem tam w wąskiej przecince w trzcinach, gdy do niewielkiej ale podstawowej bindugi na tej wyspie podpływały jeden za drugim jachty obozu Wandrusa, w końcu stało ich tam 18 sztuk, na każdym 6 osób w wieku studenckim i/lub szkolnym, czyli na maleńką bindugę zwaliło się ponad 100 młodych , prężnych i dynamicznych osób na raz. Oczywiście wykazywali sie kulturą i nie robili rano pod siebie, chodzili prężnie i dynamicznie nieco dalej, pod nasze jachty. Rano wyspa tak śmierdziała, że trzeba było czym pędzej uciekać na wodę. Cumowałem tam kilka dni potem, niestety, ten stan sie utrzymywał.

Źródło
Cytuj:
Jakis czas temu dane nam było się spotkać na jednym z warszawskich SIZ-ów, gdzie starałem się wytłumaczyć Tomkowi Janiszewskiemu, że nie ma racji, że był to czarter.

To byl nie był SIZ, lecz same Targi Wiatr i Woda, gdzie miałem okazję Pana spotkać. Nie przypominam sobie aby w naszej krótkiej rozmowie tlumaczyl się Pan że był to czarter za który "Wandrus" nie może ponosić żadnej odpowiedzialności, natomiast ja miałem już wtedy potwierdzenie że byl to jednak rejs Pańskiej firmy - z innego źródła. I to tego samego na które dalej Pan się powołuje!
Cytuj:
Tomek jednak nadal wypisywał swoje.

A teraz to Pan najwyraźniej stara się oczernić moją osobę.
Cytuj:
Po przeczytaniu na pl.rec.zeglarstwo kolejnego postu Janiszewskiego ws trzcin (w 2008 roku!) uruchomiłem małe „śledztwo”.

Post na pl.rec.zeglarstwo nie był kolejnym postem na ten temat, lecz pierwszym. Napisany został z Giżycka, równo tydzień po przedstawionych na zdjęciach wydarzeniach:
http://groups.google.pl/group/pl.rec.ze ... :durnowate
Cytuj:
Na rejsach w tamtym roku był stale jeden kierownik, Zbyszek. Stanowczo zaprzeczył, aby były sytuacje z niszczeniem trzcin i wchodzeniem w nie. Zbyszek odpisał grzecznie na forum Tomkowi Janiszewskiemu, że jeśli podejrzewa, że to było na naszym rejsie a on był jego kierownikiem, to zwróci na takie sytuacje uwagę.

I napisał też (pod wskazanym linkiem jak najbardziej) coś co ma kluczowe znaczenie odnośnie Pańskich tłumaczeń na wstępie, a obecnie jasno świadczy o tym że to Pan mija się z prawdą:
Cytuj:
Witam. Mam przyjemność prowadzić rejsy w B.T. Wandrus w tym roku i również byłem kierownikiem rejsu, w czasie którego miała miejsce opisana sytuacja.

Nie inaczej było na forum dyskusyjnym portalu .gazeta.pl, gdzie swój post zamieściłem równocześnie, pamiętając o dyskusji jaka toczyła się tam od dłuższego już czasu:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,10024,46 ... czyc_.html
Cytuj:
Witam nazywam się Zbyszek Łasica. Byłem kierownikiem rejsu o którym wspomina
kolega Tomek Janiszewski.

Cytuj:
Myślałem, że na tym nastąpi koniec sprawy. Ale Tomkowi Janiszewskiemu wciąż było mało, bo w kolejnych latach - w 2009 i 2010 roku ciągle ponawiał i ponawia swoje wypowiedzi na ten sam temat, na wielu różnych forach, nadal oczerniając naszą firmę!

Do tej sprawy miałem już nie powracać, jednak przeczytany na saliforum opis zbombienia wyspy Pajęczej wstrząsnął mną do głębi. Ucierpią na tym indywidualni żeglarze którzy tak jak ja lubią korzystać z dzikich biwaków, ale w odróznieniu od takich i podobnych masowych rejsów nie pozostawiają po sobie jakiegokolwiek śladu. Bowiem nietrudną do przewidzenia konsekwencją nieodpowiedzialnego zachowania orgaznizatorów oraz uczeswtników masowych rejsów będzie totalny zakaz nocowania poza przystaniami.
Cytuj:
Po obejrzeniu załączonych zdjęć mogę być teraz tylko pewien, że nie dotyczyło to naszego rejsu

A kierownik rejsu na którego się Pan powoływał - również jest pewnien tego samego? Czas i miejsce zdarzenia podałem wszak wystarczająco precyzyjnie!
Cytuj:
do znudzenia całymi latami powtarza te same tematy (vide pretensje do AZS w Zegrzu o oriony).

Cóż, jeśli ktokolwiek skusi się na skorzystanie z oferty tamtej czarterowni, i porówna to co zostało zniszczone na Orionie oznaczonym jako "AZS 4" z tym co obecnie jest na "Leśnym Dziadku" - nie będzie miał wątpliwości że oba jachty wyszły spod jednej ręki. A przestrzegać innych przed nieuczciwymi lub partackimi firmami chyba się godzi? Po co ktoś miałby w najlepszym razie zmarnowac sobie wakacje lub urlop na użeraniu się z niekończącymi się awariami, lub np, złamać sobie nogę w pozbawionej luku(!) komorze kotwicznej oferowanego tam Nasha, prezentowanego na jednym ze zdjęć na firmowej(!) stronie?
http://www.azs.waw.pl/content/view/88/127/
W dalsze rozważania natury filozoficzno - moralnej wdawać się nie zamierzam

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2010, o 20:29 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Dla obserwatora z zewnątrz banderka o niczym przesądząć nie musi: równie dobrze mogłaby być np. reklamą sponsora rejsu lub armatora jachtów, względnie organizacji która wykupiła w firmie cały rejs/kurs, ale nadal prowadzony przez kadrę firmy będącej właścicielem jachtów.

Hymmmm ostatnio Wandrus udostępnia swoje łódki dla Program Edukacji Morskiej w Gdańsku http://myzeglarze.pl/news/ruszyl-progra ... ansku.html ... Tomek, lubisz chodzić po cienkim lodzie, kiedyś wpadniesz po szyję...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2010, o 20:39 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
salsa napisał(a):

A może tak po prostu pismo przedprocesowe z kancelarii prawnej ? Na ogół działa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2010, o 21:37 

Jurmak napisał(a):
Hymmmm ostatnio Wandrus udostępnia swoje łódki dla Program Edukacji Morskiej w Gdańsku

Ależ nie przeczę temu. Ale co to ma do rzeczy w niniejszym temacie? Ani to ostatnio, ani w Gdańsku, no i trzcin na morzu z których nalezy nauczać wychodzenia jest jak na lekarstwo (np w Pucku). Tu zaś mamy jakieś żółte banderki bliżej nieznanej firmy(?) na których zdołałem odcyfrować tylko fragment słowa SPORT... - i jednoznacznie identyfikowalne logo innej, dobrze znanej firmy, przynajmniej kiedyś dużo lepiej znanej z działalności szkoleniowej i rejsowej, a nie czarterowej. Taka sytuacja jest wygodna dla obu stron: kto zobaczy logo na żaglu, nie będzie wnikał co oznaczają powiewające na achtersztagu żólte banderki, a w razie jakichkolwiek ekscesów podobnych do tych zilustrowanych na zdjęciach firma kojarzona z jachtami umyje ręce że nie może brać jakiejkolwiek odpowiedzialności za to co czynią osoby na jachtach pływające.
Cytuj:
Tomek, lubisz chodzić po cienkim lodzie, kiedyś wpadniesz po szyję...

I jak być może jeszcze pamiętasz, często staję się podmiotem problemów zastępczych. Nagle wszyscy przeszli do porządku dziennego nad bezdyskusyjnym wybrykiem organizatorów rejsu szkoleniowego(!), a problemem stala się niepowetowana krzywda jaką wyrządziłem powszechnie szanowanej firmie. Nawet niedawne święte oburzenie Cape'a ze jak tak można pływać po Mazurach i nie płacić za korzystanie ze środowiska naturalnego gdzieś zniknęło...

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2010, o 22:16 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Tomek, wiem, że trudno jest Ci napisać posta w taki sposób, żeby kogoś nie obrazić. Wiem też, że Twoje "zwracanie uwagi" w realu niczym nie różni się od Twojego zagmatwanego stylu internetowego i domyślam się, że odpowiedź "płyń stąd filozofie" była wynikiem wzniesienia się mówiącego na wyżyny dyplomacji.

Ale bez względu co sądzę o Twoim stylu (i zdrowiu) to chciałbym Cie poinformować o dwóch rzeczach:

1. Piotr Salecki jest bardzo bliski podjęcia kroków prawnych w związku z Twoim tekstem
2. Nie zamknąłem tego wątku tylko dlatego, że właściciel firmy, która organizowała ten rejs został poproszony o wypowiedzenie się tu. Gdy to zrobi wątek zamknę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2010, o 22:18 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Ależ nie przeczę temu. Ale co to ma do rzeczy w niniejszym temacie?

A to, że bardzo łatwo i bardzo szybko rzucasz oskarżeniami...

że nie może brać jakiejkolwiek odpowiedzialności za to co czynią osoby na jachtach pływające.

A czy Ty bierzesz odpowiedzialność za swoje słowa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2010, o 22:25 

Maar napisał(a):
domyślam się, że odpowiedź "płyń stąd filozofie" była wynikiem wzniesienia się mówiącego na wyżyny dyplomacji.

Więc lepiej zachowaj swoje domysły dla siebie, zamiast je upubliczniać. Bo na razie to obrażasz mnie. Jak wyglądala wymiana słów - napisałem na preclu, pod adresem jaki podałem.
Cytuj:
2. Nie zamknąłem tego wątku tylko dlatego, że właściciel firmy, która organizowała ten rejs został poproszony o wypowiedzenie się tu. Gdy to zrobi wątek zamknę.

Byłoby dobrze aby przed zamknięciem wątku wypowiedział się także ów instruktor który wcześniej zabrał głos tak na preclu jak i na forum gazeta.pl (oba linki przytoczyłem). Ciekawa sytuacja: jachty z jednej firmy, kierownik rejsu też z tej samej firmy, natomiast sama firma organizująca rejs podobno zupełnie inna...

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2010, o 22:32 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Zostawię bez komentarza Twoją umiejętność logicznego myślenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 12:22 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Witam ponownie. Skoro trzeba tłumaczyć łopatologicznie, proszę bardzo.

1. Wandrus organizuje swoje rejsy szkoleniowe.

2. Wandrus czarteruje swoje jachty innym firmom, w tym szkoleniowym, które organizują swoje rejsy w tym samym czasie.

3. Kadra na rejsach Wandrusa jest kadrą przez nas zatrudnioną, w przypadku czarterów inne firmy zatrudniają same swoją kadrę i swoich kierowników.

4. Przywoływany kierownik rejsu - Zbyszek, był kierownikiem rejsu Wandrusa a nie firmy która robiła swój rejs na wyczarterowanych od nas (i nie tylko) jachtach. Czy tak trudno to zrozumieć?
Jachty Wandrusa-rejs Wandrusa-kadra Wandrusa-kierownik Zbyszek (niebieskie, zielone, czerwone banderki)
Jachty Wandrusa-i jachty Ahoj Czarter-rejs firmy X-kadra firmy X-kierownik firmy X (żółte bardzo długie banderki)
Skąd nagle jakieś kolejne wymysły Tomka Janiszewskiego, że kierownik Zbyszek pracował na rzecz obu firm?

5. Tomasz Janiszewski ZANIM UDOSTĘPNIŁ ZDJĘCIA twierdził, iż w trzciny wszedł rejs Wandrusa. Na tej podstawie wypowiadał się Zbyszek, skoro zarzucono mu że jachty jego rejsu niszczą trzciny - odpisał. Nie potwierdził, że taka sytuacja miała na pewno miejsce! Napisał: „na moim rejsie nikt celowo nie wpływa w trzciny”. Dopuścił wejście w trzciny na jego rejsie wyłącznie w sytuacji awaryjnej - cytat Zbyszka: „zapewne jacht znalazł się nieco w trzcinach [skoro Janiszewski twierdzi, że się znalazł] na skutek jakiejś sytuacji na wodzie, których mogło zdarzyć się mnóstwo” - w domyśle awarii.

Ja odczytuję wypowiedź Zbyszka bardzo prosto: na moim rejsie nikt nie wchodzi celowo w trzciny, a jeśli już coś takiego nastąpiło (bo przecież mogło), to wyłącznie z przyczyn awaryjnych.
Tomek Janiszewski natomiast robi z tego potwierdzenie dla sytuacji, którą widział, ale która była niby podobna ale jednak inna (spokojna pogoda, celowe wpływanie) i miała miejsce na rejsie innej firmy, choć na jachtach od nas wyczarterowanych (ale także czarterowanych od innych firm co widać na zdjęciach a co Tomka Janiszewskiego już choćby cokolwiek nie zastanowiło)...

6. Tomek Janiszewski nie przyjmował jednak i tak ww tłumaczenia, twierdził, że na jachtach stojących w trzcinach nie było żadnej awarii, dobra zabawa, spokojna pogoda, celowe wbijanie wgłąb. Więc Tym bardziej logiczna odpowiedź była prosta z naszej strony - w takim razie na pewno to nie mógł być rejs Wandrusa!!! Przyznam, że do głowy mi wtedy po prostu nie przyszło, że mógł być to inny rejs na jachtach Wandrusa. Dzięki za zdjęcia, one są najlepszym dowodem.

7. Twierdzenia Tomka Janiszewskiego że banderki nie są dostatecznym dowodem to bzdura. Każda firma na swoim rejsie wywiesza swoje własne banderki i my tak czynimy również. Odpowiem od razu, że nasze mają kolor niebieski, zielony, czerwony. Nie słyszałem o sytuacji, w której by organizator na swoim własnym rejsie wywieszał banderki innej firmy! Natomiast często widzę - i pewnie wielu czytelników forum - rejsy na wyczarterowanych jachtach, gdzie jachty z logo firmy czarterowej i z logo na żaglu, pod salingiem lub na achtersztagu mają banderkę organizatora rejsu.

8. Tomek Janiszewski dalej mnie szokuje. Jak trzeba być zajadłym człowiekiem, żeby dalej drążyć temat i starać się „odcyfrowywać” napisy na żółtych banderkach? Ale skoro Ci się udało odczytać pierwszy człon nazwy, baw się dalej w detektywa, odcyfrowuj drugi. Tylko kiepski z Ciebie detektyw, bo na przykład dotąd nie zauważyłeś, że na zdjęciach widać także jachty innej firmy czarterowej - Ahoj Czarter, także z żółtą banderką.

9. Odnośnie cumowania do Pajęczej - faktycznie post zamieścił ktoś inny ale Ty z lubością go cytujesz, linkujesz i powielasz - a można było najpierw po prostu informację sprawdzić u źródła, w bezpośredniej rozmowie.

10. Odnośnie sezonu 2010 - informacja dla detektywa Tomasza Janiszewskiego. Czarterujemy jachty na dwa duże rejsy studenckie, a równolegle organizujemy swoje rejsy - młodzieżowe... A na Zalewie Zegrzyńskim oprócz kursów weekendowych czarterujemy jachty na pojedyncze dni...

11. A wszystko byłoby prostsze Tomku Janiszewski, gdybyś czasem uwierzył innym i ich zwyczajnie posłuchał...

Z żeglarskim pozdrowieniem, Piotr Salecki

Ostatnio edytowano 19 cze 2010, o 12:46 przez salsa, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 12:46 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Tomek słucha tylko takiego jednego radia. I nikogo więcej! ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 15:19 

carlo napisał(a):
Tomek słucha tylko takiego jednego radia. I nikogo więcej! ;)

Wobec takich i podobnych przejawów skandalicznego zachowania tuzów tego forum dalszego ciągu polemiki tu nie będzie; zainteresowany otrzymał odpowiedź gdzie indziej.

Żegnam
Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 15:59 

Tomek wyluzuj bo Ci żyłka pęknie. :)

ps. Pamiętaj żeby jutro zagłosować.

pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 19:54 

Podziękował : 1338
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Swoja droga ciekawy jestem, jakiez to awarie i inne dopusty boze mogly wprowadzic trzy lodki w trzciny, przy slabym i odpychajacym wietrze?
Catz Co tez ma swoje sympatie i antypatie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 20:15 

Podziękował : 4532
Otrzymał podziękowań: 4287
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Catz napisał(a):
Swoja droga ciekawy jestem, jakiez to awarie i inne dopusty boze mogly wprowadzic trzy lodki w trzciny, przy slabym i odpychajacym wietrze?

Czepiasz się (prawie jak drugi Tomek) - przecież widać, że straszny, huraganowy sztorm ich tam zagnał!!! :twisted:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 20:27 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Żegnam
Tomek Janiszewski

ziew... mam nadzieję, że dotrzyma słowa.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 20:28 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Catz napisał(a):
Catz Co tez ma swoje sympatie i antypatie...

Catz przeczytaj uważnie wyjaśnienie Piotrka Saleckiego a zrozumiesz, to naprawdę bardzo proste.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 20:32 

robhosailor napisał(a):
Czepiasz się (prawie jak drugi Tomek) - przecież widać, że straszny, huraganowy sztorm ich tam zagnał!!! :twisted:

Eee tam, kolega Piotrek Salecki chyba wyraźnie napisał, że to nie jego obóz wpłynął w te trzciny, tylko obóz, który czarterował od niego jachty. Nie wydaje mi się że słusznym jest obciążanie go za to odpowiedzialnością, a zachowanie Tomka wydaje się niestety pomówieniami i działaniem na niekorzyść firmy Piotrka. Ja jak bym był właścicielem firmy bez mrugnięcia okiem wniósł bym sprawę o zaniechanie takiego działania i dodatkowo dla nauczki o zadośćuczynienie.

pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 20:35 

carlo napisał(a):
robhosailor napisał(a):

Eee tam, kolega Piotrek Salecki chyba wyraźnie napisał, że to nie jego obóz wpłynął w te trzciny, tylko obóz, który czarterował od niego jachty.

Ale ja (ani Catz chyba) nie komentuję kto, tylko dlaczego :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 20:39 

hmm odniosłeś się do cytatu Piotrka, a właściwie Catz to zrobił a Ty pociągnąłeś temat. Problem polega na tym że Piotrek pisał o sytuacji awaryjnej w innych okolicznościach (nie tych ze zdjęć powyżej) . Więc ten komentarz jest jakby nie adekwatny. Szkoda że nie zadaliście sobie trudu przeczytania uważnie wątku. Piszę tylko do Ciebie Robercie, ponieważ z kolegą Catz nie wdaje się już na tym forum w żadne dyskusje, bo kłótnie ani mi nie sprawiają przyjemności, ani czytelnicy raczej sobie nie życzą. :)

Pozdrowienia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 20:47 

skipbulba napisał(a):
Catz przeczytaj uważnie wyjaśnienie Piotrka Saleckiego a zrozumiesz, to naprawdę bardzo proste.

Przeczytalem w miare uwaznie i - oczywiscie w miare moich skromnych mozliwosci - ze zrozumieniem, jednak bez, przyznaje, detektywistycznego zaciecia i zdolnosci. Obejrzalem tez zdjecia i wypowiedz niejakiego Zbyszka.
Wyszlo mi ze, ze Wandrus Wandrusem, ale z Tomjani przeginacie wiecej, niz sam o to prosi.
Nieproporcjonalnie znaczy...
Catz Co go odpychajacy wiatr nigdy w koperczaki nie zagnal

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 20:53 

carlo napisał(a):
ponieważ z kolegą Catz nie wdaje się już na tym forum w żadne dyskusje, bo kłótnie ani mi nie sprawiają przyjemności, ani czytelnicy raczej sobie nie życzą. :)

Jestes glosem "czytelnikow" ? :D
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 20:58 

Widzisz, sam prowokujesz! Zupełnie nie potrzebnie. A może po prostu lubisz się kłócić? Ja sobie podaruje.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 21:00 

carlo napisał(a):
Problem polega na tym że Piotrek pisał o sytuacji awaryjnej w innych okolicznościach (nie tych ze zdjęć powyżej) . Więc ten komentarz jest jakby nie adekwatny.

Zdjęcia i opinie Tomka J. dotyczą pewnej konkretnej sytuacji "awaryjnej", a burza zaczęła się toczyć o to, czy to Wandrus, czy inna firma na jachtach Wandrusa (powiewająca na żółto, a przecież Wandrus powiewa w innych kolorach), czy może Marsjanie na latających talerzach (ci, jako żywo, powiewają na żółto! ;) ). W te ostatnie kwestie nie wnikam - komentuję to, co widzę na zdjęciach, czyli jachty w trzcinach. Niewątpliwie zagnane tam przez jakowąś straszliwą nawałnicę, bo niby przez co??? ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona