Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 16:41

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 14:18 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Przyda sie nowy wątek :)

panwac napisał(a):
panwac napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Na sąsiednim forum pojawił się tekst jakiegoś burwokratycznego gniocika, który ponoć w przyszłym tygodniu ma się ukazać w BIP-ach jako projekt rozp. "egzaminacyjnego":
http://www.roza.pl/blog/podmioty-upowaznione-do-przeprowadzania-egzaminow-na-stopnie-zeglarskie/

Jak dla mnie jest to zwykła próba podgrzewania atmosfery. Na celne pytanie Colonela, czy to aby na pewno jest tekst projektu przyszłego rozporządzenia, osoba publikująca o nazwie rozawiatrow odpisała:

"Że to jest projekt na 100%
Że w takim kształcie niebawem się ukaże 90%.
Tzn na 90% zgadzało się będzie 90% zapisów"

Po rozmowie z miłym Panem z MSport:
1. Prace trwają.
2. Kwestie warunków przeprowadzenia egzaminu są po stronie MTransport... - i tu widać jakieś dziwne przywiązanie do rozwiązań przyjętych przy egzaminach dla prawa jazdy. MSport koncentruje się na kwestiach procedury.
3. Informacja o "projekcie" zamieszczonym w sieci jest zaskoczeniem - pan Paweł uznaje to za manipulację i sugeruje już teraz pisanie swoich uwag i wniosków do obu ministerstw - pisanie, bo słowa mówione są ulotne, a do napisanych oni muszą się odnieść.

Z innej beczki: jest przewidywana w nieodległej przyszłości jakaś nowelizacja ustawy (zrozumiałem, że o żegludze śródlądowej), związana z błędami, jakie w niej wykryto. Przy okazji są przemyślenia, czy nie zaproponować, przez analogię do houseboat'ów, uwolnienia jednostek żaglowych do 12 lub 13 metrów. Bo prędkości obu typów jednostek wydają się być podobne i ich energia też, więc skoro pierwsze można prowadzić bez patentu, to czemu nie uwolnić drugich. Tyle, że tu nie wiadomo, jak do takiego wniosku odniosą się przełożeni w ministerstwie oraz parlamentarzyści.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 15:28 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Robisz bałagan tym wątkiem. Tytuł nie wiadomo czego dotyczy. Ponadto żadna nowelizacja nie jest obecnie przez nikogo oficjalnie proponowana.
Proponuję, by modowie zamknęli wątek.
A cytat dotyczy projektu rozporządzenia "o egzaminach", który jak wiemy z innego wątku ma się ukazać wkrótce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 15:47 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Ma być nowelizowana Ustawa wg Piotra panwaca.
Ma być nowelizowane Rozporządzenie o patentach w kwestii staży
Ma być nowelizowane rozporządzenie ws. egzaminów

Ostatni wątek o rozporzadzeniu ma już ponad 111 stron i rozporządzenie już zostało opublikowane, więc w sumie czas by rozpocząć wątek na temat nowych wersji.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 09:03 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Pytanie, czy urzednicy o tym wiedza, ze maja coś nowelizować.
O rozporządzeniu w sprawie patentów na perwno jeszczenie wiedzą.
A rozporządzenie o egzaminach ma zostac wydam=ne a nie nowelizowane.
POdtrzymuje wniosek do administracji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 09:51 

Podziękował : 160
Otrzymał podziękowań: 76
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
Colonelu,
Przy okazji mojej rozmowy o projekcie rozporządzenia przewinęła się uwaga, że ustawa ma być nowelizowana, bo... coś jest do zmiany. W ramach wymiany luźnych uwag zgodziliśmy się z moim rozmówcą, że przez analogię do istniejących zapisów można by próbować uwolnić pewną grupę jachtów - tyle.
Jedyna godna zauważenia rzecz, to to, że moim rozmówca był urzędnik państwowy - ale póki co nie wiem, kiedy planowana jest nowelizacja, które części ustawy mają być nowelizowane itd. Podzieliłem się tylko wiedzą.

Odpowiedz z cytatem