Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 00:35

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lip 2013, o 06:08 

Podziękował : 881
Otrzymał podziękowań: 1941
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Może ktoś wie czym się różnią pola patentu "data nabycia uprawnień" od "[...] data wydania" mi wpisali w oba tę samą datę (26 VI 2013). Występowałem o wydanie patentu w miejsce utraconego (który otrzymałem w czerwcu 2005).
Na logikę (moją) powinni wpisać datę ze starego patentu. :-?
Ewentualnie datę wejścia w życie rozporządzenia... :rotfl:

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2013, o 06:34 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Nie uwazasz ze to spora roznica ? Same uprawnienia i sposob ich uzyskiwania zmiena sie dosc dynamicznie od ustawy "Lipcowej".
Ja w miejsce utraconej "tektury" z lat 70 -tych mam plastik ktorego uzyskanie bylo nieporownanie prostrze a z mojego dokumentu nie wynika kiedy uzyskalem uprawnienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2013, o 09:02 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Na logikę (moją) powinni wpisać datę ze starego patentu.

A stary patent dawał Ci te uprawnienia co ten nowy? :>

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2013, o 10:26 

To byl Jk żb. uzyskany na drodze egzaminow a nie na podstawie nieweryfikowalnych oswiadczen wlasnych itp. To ma dla mnie osobiscie duza wartosc :)Podobnie Koledzy ktorzy zdobyli stopien Jk żw moga miec z tego satysfakcje .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2013, o 10:31 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
zbowid?
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2013, o 11:30 

M@rek napisał(a):
To byl Jk żb. uzyskany na drodze egzaminow a nie na podstawie nieweryfikowalnych oswiadczen wlasnych itp. To ma dla mnie osobiscie duza wartosc :)Podobnie Koledzy ktorzy zdobyli stopien Jk żw moga miec z tego satysfakcje .

Ja tego nie kwestionuję, ale mowa jest o nabyciu określonych danym dokumentem uprawnień.
Stary patent dawał mniejsze uprawnienia, więc trudno uznać, że nabyłeś uprawnienia jakie daje obecny patent już w momencie uzyskiwania tego starego, czyż nie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2013, o 13:46 

Widzisz, w miedzyczasie zrownano Jkżb. z Jk żb. Daty nie znam ale od tego a nie od ustawy Lipca mam pelne kapitanskie uprawnienia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2013, o 14:52 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Carlo napisał(a):
M@rek napisał(a):

Ja tego nie kwestionuję, ale mowa jest o nabyciu określonych danym dokumentem uprawnień.
Stary patent dawał mniejsze uprawnienia, więc trudno uznać, że nabyłeś uprawnienia jakie daje obecny patent już w momencie uzyskiwania tego starego, czyż nie?

Carlo, pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Ustawa, zmieniająca przepisy w tej materii, uznała poprzednie uprawnienia za równoważne wskazanym obecnym. Ale to nie oznacza, że otrzymałeś uprawnienie z datą wydania nowego plastiku.
Ty je już miałeś X lat.
Bardzo ciekawa swoją drogą byłabym sprawy sądowej o mandat, gdy ktoś legitymuje sie starym patentem. Ot, dajmy na to prowadzi 13 metrowy jacht mając sternika jachtowego. Wiem, że jest napisane:
Cytuj:
§ 25. 1. Dotychczas wydane patenty zachowują ważność w zakresie potwierdzanych nimi uprawnień i mogą zostać wymienione, na wniosek posiadacza, na patenty wydawane na podstawie niniejszego rozporządzenia, z uwzględnieniem następujących kryteriów:

Ale zaraz potem jest lista co czemu jest rownoważne. I teraz pytanie: jak sędzia zinterpretuje powyższy zapis, a konkretnie "potwierdzanych nimi uprawnień"? Bo jeśli uzna, że uprawnienia te, to to co napisano na rewersie patentu, to mandat uzna za ważny.
Jeśli zaś uzna, że minister miał na myśli "uprawnienie zwane patentem sternika jachtowego" - na co wskazywać może zrównanie go z obecnie obowiązującym uprawnieniem o nazwie patent sternika morskiego - to już ciekawiej sie robi, prawda?

No i kiedy uzyskaliśmy uprawnienie? :)

(Osobiście uważam, że bym przegrała taka sprawę. Nie mam wystarczająco na prawników. Ale podejrzewam, że dysponując pomocą dobrej kancelarii prawnej byłoby możliwe - co nie oznacza pewne- przekonać Sąd, że skoro drogą zwykłej czynności urzędowej mogę zamienić dany papierek (lub plastik) na inny, który na rewersie ma wypisane, że mogę jacht taki prowadzić, a Minister jasno w rozporządzeniu je zrównuje - to nie powinnam dostać mandatu za nie posiadanie uprawnień).

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2013, o 15:26 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Aż spojrzałem na lipcowy plastik: nie ma daty nabycia uprawnień... i spokój :lol:
Toć kto chce może sobie trzymać stary papier.
Którym dowiedzie swej wyższości moralnej:
M@rek napisał(a):
uzyskany na drodze egzaminow a nie na podstawie nieweryfikowalnych oswiadczen wlasnych itp.
To ma dla mnie osobiscie duza wartosc :)
nad rzeszą przeogromną różnych byle jakich bezpatentowców (!) co to sami siem ucząc, w drodze częstokroć, światy opływali - bez kursów... :shock:
ni egzaminów... :-P

Aleć przecie każdy porządny a praworządny polski żeglarz ma "Książeczkę Żeglarską (Yachtsman's Book)" co to na całe życie służyć mu powinna - może coś siem zmieniło, atoli w mej (druga z kolei :oops: ) na stronie drugiej widnieją "Posiadane sportowe stopnie żeglarskie (Rank reached)" :D - rubryki: "Od dnia"; "Stopień"; "Nr patentu"; "Potwierdz." (pieczęć PZŻ okrągła).
By już nie wspomnieć o "rejsy żeglarskie"; "Roczne bilanse praktyki żeglarskiej"; "Przesłuchane kursy teoretyczne żeglarskie"; "Udział w ośrodkach żeglarskich"; "Starty w regatach"; "Klasyfikacja sportowa"... Syćko pise!
A i to z datą, podpisem i pieczęcią/i]!
Na koniec zaś "Zezwala się Ob. ..... na pływanie morskie od ... do ... [i]" Pieczęć okrągła
.
No co, nie wystarczy wam? :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2013, o 17:07 

Moniia napisał(a):
No i kiedy uzyskaliśmy uprawnienie?

Które? :>

M@rek napisał(a):
Widzisz, w miedzyczasie zrownano Jkżb. z Jk żb.

Hmmmm.... pytanie jest jaki patent na jaki wymieniałeś w chwili obecnej.

Moniia napisał(a):
Ustawa, zmieniająca przepisy w tej materii, uznała poprzednie uprawnienia za równoważne wskazanym obecnym.

Moniia napisał(a):
Ale zaraz potem jest lista co czemu jest rownoważne.

§ 25
1. Dotychczas wydane patenty zachowują ważność w zakresie potwierdzanych nimi uprawnień i mogą zostać wymienione, na wniosek posiadacza, na patenty wydawane na podstawie niniejszego rozporządzenia, z uwzględnieniem następujących kryteriów:

Ja sobie też pozwolę z Tobą nie zgodzić ;)

Nie bardzo widzę jak inaczej miałby zachować się wystawca dokumentu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2013, o 19:47 

Za utracony tekturowy patent Kj dostalem plastikowy taki jaki dostawalo sie bez egzaminow.
Ksiazeczek Zeglarskich mialem juz pare :) pamietnikopisazem nie jestem i po uzyskaniu ostatniego stopnia nie widze potrzeby zeby kolejne zapisywac jesli to do niczego potrzebne nie jest.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowania - 2: Gienek, Ryś
Odpowiedz z cytatem