Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 cze 2025, o 08:34

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 paź 2015, o 19:05 

Podziękował : 438
Otrzymał podziękowań: 721
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Pierwszy raz spotkałem się z rejestracją PL w zeszłym roku w Gorzowie Wielkopolskim kiedy w marinie gdzie szykowałem swój jacht do rejsu stał obok jacht z taką właśnie rejestracją. Ponieważ na jachcie pojawił się właściciel z załogą i zrobili sobie imprezę to zapytałem skąd się taka rejestracja wzięła. Wyjaśnił mi żarliwie jakby bronił jakiejś wiary, że motorowodniacy nie chcą już więcej zajmować żeglarzom kolejnych numerów POL i związek motorowodny właśnie wymyślił taką rejestrację. Gościu mówił, że swoją rejestrację załatwiał w Zielonej Górze. Jakoś wcześniej nie słyszałem żeby taka rejestracja była gdzieś wymieniona w obowiązujących przepisach. A teraz na forum motorowodnym znalazłem krótki film z motorówką z tego typu rejestracją i sobie o tym przypomniałem. Film jest zamieszczony w pierwszym poście w poniższym linku:
http://forum-motorowodne.pl/dolna-odra-i-zalew-szczecinski/odp-inwestycje-na-dolnej-odrze-i-zalewie-szczecinskim/135/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 paź 2015, o 20:36 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Marian J. napisał(a):
nie słyszałem żeby taka rejestracja była gdzieś wymieniona w obowiązujących przepisach
Marian, a zajrzyj do tzw. przepisów śródlądowych. Jest takie Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 28 kwietnia 2003 w sprawie przepisów na śródlądowych drogach wodnych. A to Załącznik nr 1:
Załącznik:
Mototutka z peelką.jpg
Mototutka z peelką.jpg [ 182.14 KiB | Przeglądane 5614 razy ]

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: Marian J.
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 paź 2015, o 20:48 

Podziękował : 438
Otrzymał podziękowań: 721
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Wcześniej się tym nie interesowałem, ale częściej widywałem jachty z rejestracją POL a na te z rejestracją PL to chyba nie zwróciłem uwagi. Ale od zeszłego roku takie z rejestracją PL też już widywałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 paź 2015, o 20:59 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
U nich jest jakoś tak (nie chce mi się dokładnie sprawdzać), że do iluś tam kilowatów nie trzeba przeglądów. Te łódki są rejestrowane u motopompiarzy i mają PL. Powyżej - trzeba przeglądać, ale to robią inspektorzy PZŻ, którzy z kolei nie mogą przeglądać cudzych łódek, więc się je rejestruje w PZŻ i mają POL.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 paź 2015, o 21:59 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Zbieraj napisał(a):
do iluś tam kilowatów nie trzeba przeglądów.

Do 75 kW...
Powyżej tej mocy rejestracja motokrówek w teorii powinna być przeprowadzana przez Inspektoraty Żegl. Śródl. i tam też winny być przeprowadzane inspekcje ale z jakiegoś - bliżej mi nieznanego powodu - Inspektorat tego nie robi.
Być może w tym momencie wchodzi w życie rejestracja PL u Motopompiarzy.
Pierdolnik związany z tym jest ogromny ... :rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 paź 2015, o 09:54 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Zbieraj napisał(a):
Marian J. napisał(a):
nie słyszałem żeby taka rejestracja była gdzieś wymieniona w obowiązujących przepisach
Marian, a zajrzyj do tzw. przepisów śródlądowych. Jest takie Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 28 kwietnia 2003 w sprawie przepisów na śródlądowych drogach wodnych. A to Załącznik nr 1:
Załącznik:
Mototutka z peelką.jpg

Tereferekuku,
Obowiązek umieszczania liter "PL" nie dość, że w żaden sposób nie jest związany z rejestracją, to ... nie dotyczy "małych statków".
Nie dotyczy zatem "małych statków" załącznik, którego obraz tu Januszu opublikowałeś.
Co łatwo można sprawdzić przywołanym rozporządzeniu (rozdział 2, &2.1 Znaki rozpoznawcze statków niebędących małymi statkami).

Drążąc - "mały statek" to zgodnie z definicją stworzoną dla przywołanych przepisów taki statek którego długość kadłuba jest mniejsza niż 20 metrów; do małych statków nie zalicza się, niezależnie od wymiarów, statków dopuszczonych do przewozu więcej niż 12 pasażerów, promów oraz statków przystosowanych do prowadzenia zestawów holowanych, pchanych lub sprzężonych, o ile takie zestawy nie składają się z małych statków.
---------------------------------------
O rejestrze, w którym powinny być (lub mogą być dobrowolnie) zarejestrowane statki używane wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji decyduje ustawa o żegludze śródlądowej. O sposobie rejestracji i numerach rejestracyjnych dla takich statków mówi wydane na podstawie tej ustawy rozporządzenie "rejestracyjne".
Czyli:
Ustawa:
Rozdział 4 Rejestr administracyjny i pomiar statków,
Art. 18. 1. Statek polski podlega obowiązkowi wpisu do rejestru administracyjnego polskich statków żeglugi śródlądowej, zwanego dalej „rejestrem”, z zastrzeżeniem ust. 2–5.
ust 2. Statek polski, używany wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji, z wyjątkiem jednostek napędzanych wyłącznie siłą ludzkich mięśni, o długości kadłuba powyżej 12 m lub o napędzie mechanicznym o mocy silników większej niż 15 kW podlega obowiązkowi wpisu do rejestru statków używanych wyłącznie do celów sportowych lub rekreacyjnych. Statki zwolnione z obowiązku wpisu do rejestru mogą być do niego wpisane na wniosek właściciela.

Art. 24a. Minister właściwy do spraw transportu w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw kultury fizycznej określi, w drodze rozporządzenia, tryb rejestracji statków używanych wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji, wzory ksiąg rejestrowych i dokumentów rejestracyjnych, mając na uwadze potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żeglugi

Rozporządzenie "rejestracyjne" zostało wydane z delegacji Art. 24a ust. o ż.ś. i można je zobaczyć tu:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0749&min=1

Jeżeli statek ze względu na moc maszyn podlega obowiązkowi uzyskania świadectwa zdolności żeglugowej (lub - w przypadku statków używanych wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji - uproszczonego świadectwa zdolności żeglugowej) konieczność uzyskania takiego dokumentu nie ma żadnego związku z rodzajem rejestru, w którym statek taki powinien być zarejestrowany. Przepisy dotyczące uzyskiwania świadectw zdolności żeglugowej umieszczono w odrębnym rozdziale ustawy:
Rozdział 5 Bezpieczeństwo żeglugi,
Art. 34j do 34o.

http://isap.sejm.gov.pl/Download;jsessi ... 043&type=3

A że działacze PZNiW stosują jakieś własne, kompletnie nieuzasadnione "interpretacje", korzystając z tego, że MI udaje, że nie ma sprawy - to typowe.
Taki mamy klimat...

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

bury_kocur napisał(a):
Być może w tym momencie wchodzi w życie rejestracja PL u Motopompiarzy.

Co "wchodzi w tym momencie"?
Tajnie wchodzi?
Tak pytam - a wykaz obowiązujących rozporządzeń do ust. o ż.ś. masz tu:
http://isap.sejm.gov.pl/RelatedServlet; ... isNew=true

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 paź 2015, o 10:28 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jaromir napisał(a):
Obowiązek umieszczania liter "PL" nie dość, że w żaden sposób nie jest związany z rejestracją, to ... nie dotyczy "małych statków".

Dokładniej - dotyczy tylko takich statków (niebędących małymi statkami"), które nie posiadają nazwy a ich armator nie ma znaku...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 paź 2015, o 15:11 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Jaromir napisał(a):
Co "wchodzi w tym momencie"?
Tajnie wchodzi?

Źle się wyraziłem - miało być ....obowiązuje rejestracja u motopompiarzy.
Sorka

Jaromir napisał(a):
wykaz obowiązujących rozporządzeń do ust. o ż.ś. masz tu:
http://isap.sejm.gov.pl/RelatedServlet; ... isNew=true

Nie otwiera mi sie ... :-(
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem