Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 sie 2025, o 13:29

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lip 2010, o 13:55 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Wydzieliłem z innego wątku.

Maar napisał(a):
Oryginalne masz Krzysiu podejście do kwestii bezpieczeństwa
Żeby dać szansę zobaczenia na oceanie światła na siedmiometrowej łupince, to chyba byś musiał... nie wiem co zrobić?

Zaświecić silny halogen i nadać securite na VHF. A najlepiej odpowiednio wcześniej ustąpić.
A co do ARPY, pełna zgoda.

Ostatnio edytowano 25 lip 2010, o 18:00 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Dopisałem adotację o wydzieleniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 14:08 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
cape napisał(a):
Zaświecić silny halogen i nadać securite na VHF.
Żeby zaświecić cokolwiek, trzeba być w kokpicie :-) Z kolei gdy się jest w owym kokpicie (czyt. nie śpi się na ten przykład, nie gotuje czy nie robi się miliona innych rzeczy), to statek wielkiego zagrożenia nie stanowi, bo można - jak sam piszesz - zejść mu z drogi.

Problemem jest sytuacja gdy ani Ty ani ktoś na statku nie prowadzicie obserwacji bezkresnego (i przez znakomitą ilość czasu pustego) oceanu.

ps. Krzysiu, Ty z tym securite to tak na poważnie, czy palec Ci się omsknął? :-) :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 14:20 

Maar napisał(a):
ps. Krzysiu, Ty z tym securite to tak na poważnie, czy palec Ci się omsknął?

Całkowicie poważnie, skutecznie stosowalem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 14:23 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
cape napisał(a):
A co do elektrowni wiatrowej, to napiszę Ci tyle. To nie są urządzenia do produkcji prądu, to są urządzenia do kupowania. Płynąłem z takim wiatrakiem przez ocean pasatami. Więcej on dawał hałasu, niż prądu. W rezultacie mimo posiadania sporych akumulatorów na oceanie płyneliśmy bez świateł. A noc trwała 12 h.

Poprawka, Cape. To nie są urządzenia do pływania z wiatrem... Zrób prostą matematykę i policz, ile tego wiatru do napędu wiatraka Ci zostało - a potem sprawdź co przy TAKIM wietrze produkuje. Na ogół okaże się, że niewiele lub wręcz nic.

Generalnie jest parę wiatraków które dają sobie przyzwoicie radę przy bardzo słabych wiatrach (generalnie te które są prądnicami prądu stałego a nie alternatorami) - np. Fourwinds (mało popularne po tej stronie sadzawki, bardzo po przeciwnej, znaczy się tej zbuntowanej...) Ale każde źródło prądu wymaga dokładnego planowania, tym bardziej im bardziej nieprzewidywalne warunki działania ma (vide: baterie słoneczne...)

Polecam książeczkę (no, sporą taką...) pod tytułem "Marine Electrical and Electronics Bible". Dużo przydatnych i praktycznych informacji o wszystkim co ma cokolwiek wspólnego z prądem na jachcie.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 14:54 

cape napisał(a):
Całkowicie poważnie, skutecznie stosowalem.
Pomiędzy wywołaniem konkretnego statku (na pozycji lub po nazwie) a wywołaniem securite jest kolosalna różnica i do owej różnicy piję :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 15:10 

Maar napisał(a):
a wywołaniem securite jest kolosalna różnica i do owej różnicy piję

Można jaśniej ? Jeżeli wywołuję statek, celem ustalenia kursów, robię to z komunikatem securite.
Moniia napisał(a):
Poprawka, Cape. To nie są urządzenia do pływania z wiatrem...

Jak powszechnie wiadomo, jachty pływają pod wiatr :) Warunki mamy takie, jakie mamy. Elektrownie wiatrowe, solary. Fajnie. Ale nic nie zastąpi agregatu i stosownej ilości paliwa. W każdej innej sytuacji mamy w długiej żegludze problem z prądem. I to ostatnie dedykuję koledze chcącemu opłynąć świat non stop na 5 metrowyn jachcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 15:49 

cape napisał(a):
Można jaśniej ? Jeżeli wywołuję statek, celem ustalenia kursów, robię to z komunikatem securite.
Nie.
Komunikat securite poprzedza komunikaty MSI i łączność taka prowadzona jest w trybie safety a ustalanie intencji jest powszechnym zajęciem z komunikacją routine.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 16:07 

Maar napisał(a):
cape napisał(a):
Nie.
Komunikat securite poprzedza komunikaty MSI i łączność taka prowadzona jest w trybie safety a ustalanie intencji jest powszechnym zajęciem z komunikacją routine.

W systemie GMDSC obecnie obowiązującym. Ale jeżeli korzystasz z 16 anologowo (a statki nadal prowadzą nasłuch na 16) to stosujesz w takiej sytuacji securite celem określenia pilności korespondencji. Nie masz obowiązku na jachcie posiadania VHF DSC i nie masz obowiązku wywoływać w systemie DSC. Praktyka powszechna jest nadal taka, że stosuje się nadal nieobowiązujace już procedury z przed 1 lutego 1999.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 16:22 

cape napisał(a):
jeżeli korzystasz z 16 anologowo (a statki nadal prowadzą nasłuch na 16) to stosujesz w takiej sytuacji securite celem określenia pilności korespondencji
Nie Krzysztof. Nie korzystasz z securite. Ustalenie jak który z was pójdzie jest zwykłą rutynową korespondencją.

Nie myl tego, że pilnie się z facetem na mostku chcesz dogadać z pilnością korespondencji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 16:31 

A ja Ci Marek odpowiem krótko, jak mi się statek w burtę czy rufę pakuje, to ja chcę żyć. Być może dzisiaj (po wejsciu w życie GMDSC) są takie procedury. Ale do 1999 były takie jak opisałem. Użycie słowa securite być może narusza jakieś regulacje, ale jest skuteczne. I to jest najwazniejsze.
Chyba się nie złe OT zrobiło :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 16:45 

Podziękował : 4533
Otrzymał podziękowań: 4287
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
cape napisał(a):
Chyba się nie złe OT zrobiło :lol:

Przywołuje się niniejszym admina i moda do porządku i zwraca o samodzielne nadanie sobie przez nich stosownych kar :lol: :P ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 16:47 

cape napisał(a):
Użycie słowa securite być może narusza jakieś regulacje, ale jest skuteczne.
Skuteczne to jest przywalić białą rakietą w mostek :-)
A ja nie chciałbym, żeby ktoś przeczytał na forum i sobie zapamiętał, że wywołanie w celu ustalenia intencji powinno być poprzedzone komunikatem securite.

Masz rację - się offtop zrobił :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 16:55 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
a mi się wydaje że w tej kwestii to maar ma racje. Przynajmniej mnie tak uczono na kursie. A myślę że mnie dobrze uczono.:)o!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 17:06 

Katrine napisał(a):
a mi się wydaje że w tej kwestii to maar ma racje.

Nie podlizuj się :P

;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 17:17 

no naprawdę mówiono że do takich pogadanek to rutine jest i już:P

securite to jak sobie nogę złamiesz o a nie chcesz maydaya krzyczeć bo niby po co a jednak jakaś pomoc by się przydała bo boli:)
czy jakieś ostrzeżenia nawigacyjne chcesz podać no np. kardynałka sobie dryfuje bo się urwała:) takie jest moje skromne zdanie :D :o! i wcale się nie podlizuje :P

EJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ w poprzedniej wypowiedzi jest tekst którego ja nie napisałam!!!! kto to napisał? i jak to się stało co? kto się za mnie podaje ?:P

Ostatnio edytowano 25 lip 2010, o 17:23 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 17:22 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Katrine napisał(a):
securite to jak sobie nogę złamiesz o a nie chcesz maydaya krzyczeć

oj oj to raczej pan pan ;)
Katrine napisał(a):
zy jakieś ostrzeżenia nawigacyjne chcesz podać no np. kardynałka sobie dryfuje bo się urwała

to i owszem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 17:22 

Katrine napisał(a):
a mi się wydaje że w tej kwestii to maar ma racje. Przynajmniej mnie tak uczono na kursie. A myślę że mnie dobrze uczono.:)o!

W/g Andrzeja Pochodaja z ksiązki Łaczność na morzu. Cytuję "Łączność poprzedzona sygnałem ostrzegawczym securite oznacza, że stacja zamierza nadać komunikat dotyczący bezpieczeństwa żeglugi lub zawierający ważne ostrzeżenie meteo"
Otóż ja to interpretuję w taki sposób. Zagrożenie kolizją dotyczy bezpieczeństwa żeglugi (i nie o uzgodnienie intencji tu chodzi), więc użycie w takiej sytuacji securite jest uprawnione. Jednakże możecie to interpretować inaczej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 17:23 

Wy się cieszta, że nie jestem tu moderatorem :P ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 17:28 

ee mieszacie DSC z fonia....

carlo a coś takiego jak securite z dodatkiem medico? mówi Ci to coś:D bo mi się tak coś kojarzy:) książkę pożyczyłam koleżance wiec nie mam jak sprawdzić gdzie to było :)

cape na bank nie masz racji :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 17:31 

Katrine napisał(a):
coś takiego jak securite z dodatkiem medico?

Błąd, nie securite, a Pan Pan medico.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 17:33 

tak tak wałsnie sprawdziłam zgadza się :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 17:34 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
A to tak w ramach przypomnienia: ;)

http://www.sail-ho.pl/archiwum/kulinski/przedrady3.html

"1. SECURITE - wysyłamy go wtedy, gdy sytuacja nie zagraza życiu i nie wymaga natychmiastowej pomocy. Wyobraźmy sobie sytuację, gdy w wyniku gwałtownego szkwału pękły wanty, zwalił się maszt, ktoś przy tym złamał rękę, a w śrubę wkręcił się szot. Na dodatek jacht dryfuje w stronę trasy o dużym nasileniu ruchu (kanał podejściowy, TSS), a głębokość nie pozwala na zakotwiczenie. Jeżeli nie macie możności skorzystania z koleżeńskiej pomocy w rozsądnym czasie - wysyłacie na kanale 16 - URGENCY ALERT: - PAN, PAN, PAN - PAN, PAN, PAN - PAN, PAN,PAN - ALL STATIONS, ALL STATIONS, ALL STATIONS - THIS IS SALING BOAT DIABOLO ON POSITION......... cyfra, po cyfrze - jak wyzej - I AM DISMASTED, MY ENGINE IS OUT OF USE, ONE CREWMEMBER HAS BROKEN ARM, MY BOAT IS DRIFFTING RAPIOLY TOWARDS ...(nazwa) - I NEED A TOW AND MEDICAL ASSISTENCE, OVER Ponieważ , nim nadejdzie pomoc mozecie znaleźć się na ruchliwym torze wodnym, a tym samym stać się przeszkodą nawigacyjną - musicie wysłać odpowiednie ostrzeżenie na kanale 16 UKF. Na przykład takie: - SECURITE, SECURITE, SECURITE - ALL SHIPS ON GDAŃSK FAIRWAY (Traffic Separation Scheme) VESSELS APPROACHING BUOY .... itp. - THIS IS SAILING BOAT DIOABOLO - I AM DRIFFTONG UNABLE TO MANOVRE, MY POSITION IS........ (I REQUEST YOU CIVE ME WIDE BERTH FOR NEXT HALF AN HOUR. OUT Kiedy opanujecie sytuację nie zapomnijcie ODWOŁAĆ ! - ALL STATIONS, ALL STATIONS, ALL STATIONS THIS IS DIABOLO SAILING BOAT ON POSITION ........ CANCEL MU PAN/SECURITE ALERT"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 17:41 

no dobra ale ja się nadal będę upierać ze do ustalania kursu to bez securite, no wiadomo ze jak jacht dryfuje i to w niebezpiecznym miejscu to ok można- a nawet trzeba securite bo jest jakąś przeszkoda nawigacyjna ale w normalnych okolicznościach ja bym wołała statek po prostu po nazwie na 16 i ustaliła kanał roboczy i na nim gadała w którą stronę kto ma odbić czy ustalała kursu i już:P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 17:52 

Katrine napisał(a):
normalnych okolicznościach ja bym wołała statek po prostu po nazwie na 16 i ustaliła kanał roboczy i na nim gadała w którą stronę kto ma odbić czy ustalała kursu i już:P

Po co ? To reguluje MPDM. Mówimy o sytuacji, gdy z jakiś względów nie możemy ustąpić i nie wiemy, czy zagrażający statek nas widzi. Byłem w takich sytuacjach. A co do wołania po nazwie, hmmm życzę sukcesu w jej odczytaniu z większej odległości lub w nocy. A jak jest blisko, to już nie ma czasu na wywoływanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 18:26 

cape napisał(a):
Po co ? To reguluje MPDM.
W którym miejscu to reguluje MPDM?

Cytuj:
Mówimy o sytuacji, gdy z jakiś względów nie możemy ustąpić
To chyba Ty o tym mówisz - my mówimy o tym, że jedziemy przez ocean i widzimy zbliżający się statek i wydaje nam się, że statek ten chce nas rozjechać.

W sytuacji gdy nie możemy ustąpić, bo nie ma wiatru a silnik mamy niesprawny to jesteśmy statkiem nieodpowiadającym za swoje ruchy i jako taki:
a) mamy pierwszeństwo i ustępować wcale nie musimy
b) stanowimy przeszkodę nawigacyjną zagrażającą bezpieczeństwu żeglugi.

W przypadku punktu "b" należy nadać broadcastowy komunikat o swojej lichej sytuacji i komunikat ten powinien być poprzedzony securite, ale... nie ma on nic wspólnego z ustalaniem kursów, intencji widocznego/zagrażającego nam statku, etc - nadajemy go gdy jesteśmy przeszkodą informując inne statki o naszej pozycji.

Gdy statek się zbliży do nas, to możemy zawołać go po nazwie (AIS nie jest czymś niezwykle rzadkim) lub po pozycji (near position) i możemy sobie z nim rozmawiać o wszystkim, także o kruchości naszego życia ale tak jak napisałem wyżej, będzie to korespondencja prowadzona w trybie rutynowym!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 18:29 

cape napisał(a):
[
Po co ? To reguluje MPDM. Mówimy o sytuacji, gdy z jakiś względów nie możemy ustąpić i nie wiemy, czy zagrażający statek nas widzi. Byłem w takich sytuacjach. A co do wołania po nazwie, hmmm życzę sukcesu w jej odczytaniu z większej odległości lub w nocy. A jak jest blisko, to już nie ma czasu na wywoływanie.

no kurde jak nie możemy ustąpić pierwszeństwa to wypadałoby wiedzieć dlaczego i w sytuacji bezpośredniego zagorzenia nadawać sygnały odpowiednie do sytuacji na ufk czy dsc- nie wiem np. ze się palimy, ze coś się popsuło co uniemożliwia nam manewrowość czy coś tam....

myślałam że nie mówimy o skrajnych sytuacjach... wtedy to zresztą chyba się maydeya od razu nadaje i a nie bawi w securite... to wszytko zależny od sytuacji....czy mamy czas...

no ale chyba nie mówiliśmy o skrajnych sytuacjach tylko o takich zwyczajnych :) normalnie jak chcesz być spokojny czy cie jakiś statek nie rozjedzie to w moim mniemaniu najlepiej go wywołać na 16 i sobie pogadać i już....

no albo na dsc wybrać wybieranie poprzez pozycje geograficzna (zaznaczenie obszaru- toż chyba wiesz gdzie jesteś a jak on niedaleko to tym bardziej wiesz) ale też jako rutine....

jeśli chodzi ci o duze statki to one przecież maja zawsze radary i jeżeli gość nie zaśnie to jest duża szansa że się do nas odezwie:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 18:55 

Katrine napisał(a):
no albo na dsc wybrać wybieranie poprzez pozycje geograficzna
Może ktoś Ci wytłumaczy ile mil ma minuta - ja już w tym wątku wymiękam (o klawiszu shift, to nawet nie wspomnę) :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 18:56 

Katrine napisał(a):
no kurde jak nie możemy ustąpić pierwszeństwa to wypadałoby wiedzieć dlaczego

Nie, nie palimy się tylko np w nocy statek pakuje się nam w rufę. Zmieniamy kurs o 30 stopni i nadal namiar się nie zmienia. Mamy klasyczną niejasną sytuację. Przed wszystkim nie wiemy, czy nas na ARPIE widzi. Klasyczny sytuacja do nawiązania łączności. Nie znamy nazwy (bo skąd), ale wiemy, że pasażer (po oświetleniu). Cała trudność polega na tym, aby skojarzył, że to jego wołamy. Użycie słowa securite w takiej sytuacji jest moim zdaniem jak najbardziej zasadne, albowiem to słowo zawsze wywoła dużo większe zainteresowanie, a mamy sytuację zagrozenia bezpieczeństwa żeglugi. Przykład z Grecji z atopsji.
Sytuacja druga, o zmierzchu pakuje się nam w burtę kula białego światła. My mamy 2/3 kn na żaglach i żadnej realnej możliwości manewrowej. Przez rolnetkę widać, że to tuńczykowiec z oświetlonym reflektorami pokładem. Załoga pracuje przy rybie, a ponieważ jest to środek oceanu, to statek idzie na autopilocie. Czy na mostku ktoś jest ? Nie koniecznie. Na trzy kable przed naszą burtą zmienił kurs. Tu też odpowiednio wcześnie warto było próbować nawiązać łączność. Nie zrobiliśmy tego i to był błąd.
Katrine napisał(a):
myślałam że nie mówimy o skrajnych sytuacjach

Skrajna sytuacja jest wtedy, gdy jest zbyt blisko. Dlatego działać trzeba odpowiednio wcześniej.
Katrine napisał(a):
wtedy to zresztą chyba się maydeya

Z całą pewnością, nie
Katrine napisał(a):
no albo na dsc wybrać wybieranie poprzez pozycje geograficzna

Tak, tylko, że jak wchodzisz na wyczarterowany jacht z jakąś tam VHF DSC to rozgryzaj z instrukcją w ręku tą funkcję, a potem, jak potrzeba, to szybko to zrób. Teoria.
Katrine napisał(a):
jeśli chodzi ci o duze statki to one przecież maja zawsze radary i jeżeli gość nie zaśnie to jest duża szansa że się do nas odezwie:)

Mają, mają, tylko jeszcze na tych radar muszą nas widzieć, a z tym jest bardzo różnie
Reasumując. Ja postępuję tak, gdy są uzasadnione zagrożenie kolizją to odpowiednio wcześniej pytam statek, czy mnie widzi. Używam słowa securite, bo traktuję sytuację, jako zagrożenie. Dodatkowo to słowo wywołuje znaczne większe zainteresowanie na wywływanym staku, którego jednoznaczna idetyfikacja jest dla mnie niemożliwa. AIS nie mam.
Żeby nie było, to w całej mojej karierze zrobiłem to dwukrotnie, z pasażerem na Egejskim i we mgle w północnej Szkocji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 19:36 

dzięki cape za wyjaśnienie.

maar możesz jaśniej wytłumaczyć mi o co Ci chodzi, byłam na kursie na SRC na ICOMAch nam kpt pokazywał jak to się robi więc nie rozumiem o co ci chodzi- przecież jest taka funkcja i mozna przez dsc wysłac komunikat do okreslonego obszaru (zaznacza się takim kwadratem ten obszar) gdyby to było bez sensu to nie było by takiej funkcji chyba nie?

weź się nie irytuj tylko wyjaśnij o co ci chodzi, nie każdy jest taki mądry jak ty jaśnie wielmożny adminie.

nie-pozdr K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 20:30 

Podziękował : 1338
Otrzymał podziękowań: 2623
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
W celu uproszczenia waszej uczonej dyskusji, pozwole sobie na ciekawostke:
Otoz we Francji ( to taki kraj rozciagajacy sie, zreszta dosc bezczelnie, na poludnie od Kanalu La Manche ) w najblizszym czasie zniesiony bedzie egzamn ( moze raczej "egzamin" ale jednak jakies koszty i czasu strata....) na VHF przenosne.
Motyw?
Bezpieczenstwo....Chodzi glownie o prognozy meteo ( lokalne, trzy razy dziennie i "na okraglo" ) ale tez i o najszerzej pojeta komunikacje.
A moze za duzo strzelano rakietami w mostki?
Catz 16

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona