Maar napisał(a):
BTW zdania egzaminu gratuluję. Mógłbyś podrzucić info o co pytali - może komuś się przyda.
RYA prowadzi różne kursy w tym na teorię potrzebną Yachtmaster'owi.
Kurs taki trwał 5 dni po ok. 4,5h. dziennie. Odbyłem go w Warszawie wg. standardów RYA.
Materiały były po angielsku. Ostatniego dnia był egzamin teoretyczny, którego rozwiązanie zajęło nam 2,5h. Po zdaniu egzaminu - dostaliśmy dyplomy. Upoważniają one m.in. do zniżki 5 funtów za pierwszy rok członkostwa w RYA.
Powiem Wam, że nie było łatwo. Uświadomiło mi, gdzie mam luki w wiedzy.
Nie pamiętam oczywiście wszystkich pytań.
1. Pływy + nawigacja + praca z mapą. Zadania były bardzo praktyczne. Czyli nie typu: podaj czas i wysokość HW w porcie w dołączonym X. Choć w niektórych zadaniach był to jeden z warunków, aby podać odpowiedź. Ale mogę podać zadania o podobnym stopniu trudności z materiałów.
Ogólny wstęp do zadań:
RYA CHART 3 and TRAINING ALMANAC.
Use variation 7oW, the deviation table and computation of rates table
where required.
All times as shown.
Zad.1
a) Using the log extract below, plot the estimated position of this motorboat at 1315 DST.
Date: Friday 24th May
Time: 1245 DST
Log: 86.4
Co: 170 (C)
Wind: SSE3
Leeway: Nil
Depth: 108m
Notes: GPS Position: 46.27'.11N 006.23'.19W
Time: 1315 DST
Log: 99.6
Co: 170 (C)
Wind: SSE4
Leeway: Nil
Depth: 138m
Notes: Estimate position using diamond B for tidal set and drift information
b) Why has the skipper of this fast motorboat chosen to make the passage against both wind and tide?
Zad. 2
At 0210 UT on Saturday 23rd November the skipper of a yacht bound for
Victoria plots the GPS position 46.21'.85N 006.20'46W.
a) What is the compass course to steer and ETA to a waypoint in Victoria
Bay 46.25'.40N 006.14'.19W?
b) While on route to the waypoint the skipper intends to monitor the GPS.
i) Should the skipper expect the bearing to waypoint to match the
course to steer? Give reasons.
ii) If the tidal stream weakens as the yacht enters the bay, how will
the XTE display react?
Use the tidal stream atlas for tidal set and drift information. Leeway 10o due
to a SE wind.Boat speed 6.0kn.
Zad. 3
At 1815 DST on Friday 19th April the skipper of a boat, draught 1.4m, is preparing to anchor in
Bramhope Creak.
a) What is the hight of tide at 1815 DST?
b) How far will the tide fall between 1815 DST and the next LW?
c) In what depth of water should the skipper anchor at 1815 DST to ensure a clearance of 1.0m below
the keel at the next LW?
I w tym stylu było łącznie 5 zadań. Bardzo podobało mi się zadanie, gdzie np. przy kursie kompasowym przejdziemy wyspę z zachodu, po uwzględnieniu deklinacji przecinamy w środku a uwzględniając poprawkę na wiatr i pływ o zadanej godzinie idealnie wpasowujemy się w przesmyk między wyspami. I dodatkowe pytanie, czy tym halsem żeglarz przejdzie? Okazało się, że 'na styk'. A gdybym pomylił się w rachunkach o 5 stopni, to wpadłby na jakąś przeszkodę w stylu skała czy wyspa.
2. Było 6 lub 8 zadań z rysunkami jachtów żaglowych i/lub motorowych. Był narysowany kierunek wiatru. Podobne zadanie było w materiałach:
In the following situations a risk of collision exists. Which vessel(s) should give way and what action should be taken?
Za każdy rysunek było do zdobycia 4 punkty.
Zadanie było ogólniejsze, bo po 1 punkcie za:
a) czy jest ryzyko kolizji?
b) która łódź ustępuje?
c) co powinna zrobić łódź A?
d) co powinna zrobić łódź B?
I były różne warianty: motorówka +motorówka, motorówka + jacht żaglowy, dwa jachty żaglowe. Taki hals lub inny? Ostrzej do wiatru lub mniej ostro itd.
3. Światełka. Aż 24 punkty na 100 można było za to zdobyć. Było 6 rysunków.
Punktacja po 1 punkcie za:
a) typ łodzi
b) spodziewana wielkość
c) z której strony/burty widoczna
d) czy jest w drodze
Dokładniej to pytanie brzmiało:
What type of vessel is indicated by the following groups of lights?
Give size, wheter underway / making way and aspect i.e. port, starboard, from ahead or astern.
Chcecie przykładowej trudności?
a) 3 czerwone i 2 białe
b) białe, żótte i czerwone
c) 4 białe i zielone
d) zielone i czerwone
e) 3 czerwone i białe
f) białe, zielone, czerwone
Oczywiście nie tak było to napisane lecz był rysunek i np. w jednym pionie było czerwone, w drugim czerwone/białe.czerwone a w trzecim białe.
Tak naprawdę światełka były o wiele łatwiejsze niż na chorwackim egzaminie VB.
RYA ma zagadki do 6 świateł. Na VB były jakieś z 9-10 światełkami. Maksymalnie podchwytliwe. Czułem się jakbym zdawał egzamin dla producentów świateł.
A właśnie do ilu znacie światła?
a) do 1 czyli potraficie określić wszystkie warianty:
* białe
* zielone
* czerwone
* żółte
b) do 2 czyli potraficie określic wszystkie warianty z dwoma?
WW, WG, WR, WY, GG, GR, GY, RR, RY, YY (o ile wystepują w przyrodzie)
c) do 3
itd.?
4. Sygnały dźwiękowe.
Było chyba 6 pytań po 1 punkcie.
Brytole mają fioła na punkcie mgły więc były pytania z tego tematu.
5. Walce, romby, stożki.
6. Bezpieczeństwo. Tu mają fioła totalnego. I dobrze! Przykłady z książki. Podobne pytania były też na egzaminie:
Under what circumstances would you instract your crew to wear:
a) Lifejackets?
b) Harness?
Describe the function of:
a) an EPIRB
b) a SART
7. Symbole na mapie. Około 8 pytań po 1 punkcie. Pytania niezbyt trudne: wrak, bojka ze światłem, miejsce podejmowania przez pilota itd.
8. Meteo. I znów tu mają fioła. Tu miałem najmniej punktów a potencjalnie można było zdobyć dużo.
Zad. 1
Rysunki 4-6 sytuacji na mapie typu L, H, LL, LH, HH. Różna gęstość izobat. I krzyżykiem zaznaczona pozycja łodzi.
Using the weather maps below, estimate the wind strength (ligth, moderate or strong) and direction you would expect at the marked positions. Northern Hemisphere.
Zad. 2
Which of the following changes in barometric pressure would you expect to indicate strong winds?
a) rise of 7mb in the past 3 hours
b) fall of 3mb in the past 3 hours
c) fall of 7mb in the past 3 hours
Zad. 3
Describe the condictions under which the following are likely to occur:
a) Land (radiation) fog.
b) Sea (advection) fog.
O mgle było więcej zadań - jak wspominałem mają tu fioła.
No i bryza dzienna/nocna.
Zad. 4
Match one of the following cloud types to each of the situations below:
i) Nimbostratus
ii) Small cumulus
iii) Cirrus
iv) Cumulonimbus
a) On the passage of a cold front.
b) On the leading edge of a distant frontal depression.
c) Just before a warm front.
d) During the afternoon on a warm summer's day.
Zad. 5
After a prolonged period of strong westerly wind, what sea conditions should be expected across the
bar at the entrance to Sweetwater Bay (on the Southern Peninsula) near LW?
Zad. 6
The skipper of a vessel sheltering in Jackson Bay hears the following new gale warning for the Southern
Peninsula. Wind: southwesterly (F6), veering northwesterly and increasing gale (F8) imminent.
a) How long will it be before the wind veers and increases to gale force?
b) Will Jackson Bay be a safe anchorage once the wind has veered?
Z łatwych zadań to było jeszcze co oznacza 'soon' w prognozie pogody?
A co to jest 'fog' (do 1000m.)? A jaka widoczność dla 'poor' i 'moderate'?
Była bryza dzienna i nocna.
A trudniejszych zadan to nawet Wam nie przytoczę.
Wiele zadań na myślenie. Trzeba było nie tylko 'zgadnąć' ale też uzasadnić.
Po 5-dniowym kursie z pewnością jest to egzamin do zdania, przy założeniu IQ>=100.
Ale tak 'z ulicy' nie miałbym szans.
Z resztą, co ja Ci tu Marek będę mówił? Na łączonym egzaminie praktyczno-teoretycznym były też podobne pytania. Tylko, że brane jeszcze bardziej z życia. Czyli płynie statek z choinką świateł. A egzaminator pyta: co to za statek? Czy jest na kursie kolizyjnym? Były też pytania z głowy typu: co oznacza pięć krótkich?
Jest to moje ulubione pytanie. I chyba egzaminatorów RYA też. Bo było zarówno w 2009 jak i w 2011.
I kilka uwag na koniec.
Byłem zwolennikiem 'liberalnych' partii. I poznając lepiej - byłem coraz bardziej rozczarowany.
A z RYA jest jak z dobrym winem. Im starsze tym lepsze.
Im bardziej poznaję tą organizację oraz PZŻ, metody, standardy - tym bardziej jestem zachwycony. Zgadnijcie którą z tych organizacji pomagającej żeglarzom?
Moim zdaniem Brytyjczycy chcą ułatwić życie żeglarzom. I starają się zrobić wszystko jak najprościej. Mamy powiedzmy rombik na mapie. I mamy np.
dla HW-1 at Victoria rombik Q na mapie RYA3:
176 3.0 1.6
Jak wyznaczyć prędkość prądu jeśli nie mamy idealnie ani syzygi ani kwadratury?
Dla Victori Mean Ranges to dla syzygi 4.9m a dla kwadratury 2.4m. A jeśli jest 4.1m?
Jak słusznie zauważyliśmy na kursie - to zwykła proporcja.
Ale Brytyjczycy dodatkowo upraszczają to rysunkiem, gdzie od razu jest zaznaczona kreska dla syzygi i kwadratury. Czy da się jeszcze bardziej prosto? Chyba nie!
Na kursie były rewelacyjne animacje. Można było przesunąć o godzinę w lewo lub prawo i widać było jak woda przemieszcza się na globie.
Prowadzący kurs miał folię, gdzie były zaznaczone wektory. I jak rozwiązywaliśmy zadanie - od razu widział błąd. Np. a skąd brałeś prędkość prądu? Bo widzi 'od razu', że jest to przyczyna błędu. A skąd kierunek? No przecież przy HW+4... zaraz a dlaczego nie HW+5? Jak to obliczyłeś?
Jak wiecie - ja mógłbym tak chwalić RYA bez końca.
Uznałem, że nikt i tak nie doczyta do tego miejsca i kończę.
pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/