Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 lip 2025, o 04:36

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 mar 2011, o 16:26 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Piotrek Lewandowski chwalił się ostatnio na pl.rec.zeglarstwo, że sprzedaje polskie karty do nauki światełek. Tzn. na jednej stronie widać rozkład świateł statku a na drugiej jest odpowiedź.

W wątku tym Radek dał odnośnik do sklepu RYA. I zawsze jest ze mną to samo - zachwyt.
Obojętnie, czy rzecz dzieje się w angielskim sklepie żeglarskim czy w polskiej firmie sprzedającej produkty RYA czy też oglądając je na stronie www. Ciągły zachwyt.

Prawie wszystko, czego nie mam - chciałbym mieć. Dobrze, że jestem tuż przed wypłatą, bo wykupiłbym wszystko. Po prostu zajrzyjcie na:

http://tiny.pl/hd5r8

Tyle fajnych gadżetów żeglarskich! Kiedyś powiedziałbym - zobaczcie jacy głupi są Anglicy i jakich potrzebują pomocy do żeglowania. A my tu panie dzieju żeglujemy bohatersko bez tego wszystkiego. Czy są to niezbędne rzeczy? Nie! Ale ułatwiają wiele rzeczy. Czy światełek można nauczyć się bez kart? Pewnie. Ale tak jest prościej.

Bardzo fajna jest foliowa kartka (pewnie A4) z kolorową instrukcją dla załoganta jak wezwać MAYDAY. Jest tam informacja: powiesić przy radiu. I dalej, że wzywać tylko w razie bezpośredniego zagrożenia itd. Jest miejsce na wpisanie MMSI, nazwy łodzi itd.
Po co nazwa własnej łodzi? Przecież wiem jak się nazywa? Żeby przeliterować w MKSie lepiej ją widzieć. Taki szczegół - a Anglicy też pomyśleli. Jest tam, że sprawdzić, czy ... radio jest włączone? Przecież to oczywiste - powiecie. Ale w stresie można zapomnieć. A załogant może w ogóle nie obsługiwał nigdy radia!

Co tam jeszcze? Pełno różnych wywieszek do kokpitu. Np. z rysunkami flag itd. itp.
Jest nawet ściąga jak obliczyć pływy dla portu dołączonego! Z rysunkiem, przykładową tabelką, strzałkami. Co chcecie!

W dziale książki jest 158 pozycji. nie wszystkie RYA. Ja już mam kilkanaście książek RYA - tych najważniejszych dla mnie. Ale zawsze się łapię na tym, że coś jeszcze bym kupił.
Bo są tu nie tylko podręczniki do nawigacji, podręczniki na poszczególne certyfikaty kompetencji. Ale jest i o dieslu w kontekście jachtu i o VHF, kilka o pogodzie. jest o astronawigacji. Widziałem tydzień temu. Może z 40 stron. Tylko dlatego grubsza od poradnika kpt. Zbierajewskiego, bo ma dodatkowo kolorowe rysunki, strzałeczki, tabeleczki. Wszystko prostym językiem. Wszystko czytelnie. Jak zawsze trochę o teorii musi być. Ale absolutne minimum. I tak jest z praktycznie każdą ich książką. 98% tych, które czytałem czy oglądałem była rewelacyjna. Co tu jeszcze. Osobna książeczka o pływaniu katamaranem. Na regatach to się nie znam ale jest tego multum. Oczywiście radar, elektronika jachtowa. Długo by tak jeszcze wymieniać.

Może jeszcze powiem o foliowanej kartce do odbioru pogody. Można nanosić dane ołówkiem B2. Jest tam mapka mapy, zaznaczone strefy. Można zaznaczać gdzie niż, gdzie wyż. Są wolne miejsca na inne dane. jest ściąga co to znaczy że wyż czy niż przemieszcza się szybko? A co widoczność dobra? Itd. itp. Mały gadżet a cieszyłby.

Mamy dział DVD/CD/pomoce edukacyjne mamy np. DVD na stopień kompetentnego załoganta. Aż korci mnie, żeby to kupić. Widziałem kilka animacji, prezentacji na kursie i wiem, że są z pewnością i tu zrobione profesjonalnie. Są tam jakieś quizy, gry. Kupiłbym z myślą o pokazywaniu załogantom. Choć trochę drogo: 40 funtów. Ale ile tu jeszcze rzeczy do kupienia, jak kiedyś wygram w totka: symulator VHF, symulator radaru.
Pomoce edukacyjne z meteo itd.

Mógłbym tak długo ale zaraz mam spotkanie z posłem. Muszę kończyć: to na koniec o gadżetach totalnych. Tu już przesadzili: 8 typów krawatów. Inny dla członka, inny dla YachtMastera a jeszcze inny dla YM Ocean. :-)

Na koniec wrócę do Piotrka. Bravo za pomysł i wprowadzenie do Polski kart ze światełkami. Ale drogi PZŻecie! Organizacje, stowarzyszenia, firmy żeglarskie, wydawcy, firmy multimedialne, informatycy, biznesmeni i inni: ileż jeszcze fajnych rzeczy można wprowadzić do Polski. Nie każdy bowiem zna angielski. No i te rzeczy z RYA są jak to mówią: 'warte swej ceny'. Ale dla Polaka to jednak drogo. A karty Piotra są tańsze od brytyjskich. I po polsku. jeszcze raz BRAVO!

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2011, o 17:52 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Kuracent napisał(a):
Bardzo fajna jest foliowa kartka (pewnie A4) z kolorową instrukcją dla załoganta jak wezwać MAYDAY.

No popatrz, a parę lat temu Samoster i SAJ też na to wpadł...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2011, o 17:57 

Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Tak, tak licytujcie się dalej :lol: :lol: :lol: .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2011, o 18:18 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Jurmak napisał(a):

No czyli RYA korzysta z dobrych wzorów :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2011, o 19:07 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Ja mam książeczkę Wojtaka Zientary ze światełkami, ma więcej niż 6 lat, Zbieraj wydał książeczkę bez udziwnień o pomiarach sekstantem, jak inni rozejrzą się po swoich biblioteczkach wiele się pewnie znajdzie, więc jak to często bywa "swojego nie znacie, a cudze chwalicie".

Za ten post autor Doktor otrzymał podziękowanie od: peppino
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2011, o 19:09 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Leszczyna napisał(a):
Tak, tak licytujcie się dalej

Proszę bardzo:
Kuracent napisał(a):
sprzedaje polskie karty do nauki światełek.

Taką książeczkę wydałem 16 lat temu i wcale nie byłem pierwszy.
http://strony.aster.pl/zientara/files/V ... PZZM_2.pdf
A wcześniej były jeszcze programy na Atari :-P

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2011, o 20:16 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Carlo napisał(a):
No czyli RYA korzysta z dobrych wzorów
Z najlepszych! Fenickich!
Od momentu gdy Fenicjanie wymyślili pieniądze chyba nikt nie wymyślił, żeby za jedną karteczkę inkasować 2 funciaki :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2011, o 20:22 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: RYA Yachtmaster Offshore
Maar napisał(a):
Od momentu gdy Fenicjanie wymyślili pieniądze chyba nikt nie wymyślił, żeby za jedną karteczkę inkasować 2 funciaki :-)

Eeee, ode mnie PZŻ ściągnął 25zł za o wiele mniejszą kartkeczkę... :-).

P.S. Jako member za tę kartkę płacę 1.70 GBP -> to mniej niż za kawę w Starbucksie... :). Biorąc pod uwagę plastikowy laminat, pewnie w UK taniej byś tego sam sobie nie zorganizował...

Ostatnio edytowano 24 mar 2011, o 20:47 przez Milo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2011, o 20:38 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Milo napisał(a):
Eeee, ode mnie PZŻ ściągnął
PZŻ jako organizacja antyżeglarska, bandyctwo ma zapisane w statusie, a RYA to tylko od pomagania i pomagania jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2011, o 21:10 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Kuracent napisał(a):
(...)
Bardzo fajna jest foliowa kartka (pewnie A4) z kolorową instrukcją dla załoganta jak wezwać MAYDAY.
(...)jest o astronawigacji. Widziałem tydzień temu. Może z 40 stron. Tylko dlatego grubsza od poradnika kpt. Zbierajewskiego, bo ma dodatkowo kolorowe rysunki, strzałeczki, tabeleczki. Wszystko prostym językiem.
(...)
Mamy dział DVD/CD/pomoce edukacyjne mamy np. DVD na stopień kompetentnego załoganta. (...)

Kartka A5, jeśli o tej samej mówimy :)
Co do astro, są dwie małe książeczki. Mary Blewitt (klasyka) i Tom Cunliffe. Sądząc po opisie mówisz o tej drugiej, polecam. Przynajmniej mnie znacznie bardziej pasuje. Raczej na amazonie, taniej wyjdzie :)
Z DVD polecam wszelkie instruktażowe. Ostatnio oglądałam węzełki i sploty, czyli wszystko o linach Cunliffa (nie pamiętam dokładnego tytułu). 2 godziny materiału, a obejrzam jednym ciągiem. Naprawdę polecam.

Carlo napisał(a):
Jurmak napisał(a):

No czyli RYA korzysta z dobrych wzorów :)

Hm, nie wiem kto z czyich, ja te karteczki w wykonaniu Brytów (bo nie tylko królewskich) znam od wielu lat... ;) (edycja: dostawiłam mordkę, coby nie było że złośliwości jakieś. Wzory bardzo dobre!)
Milo napisał(a):
(...)
P.S. Jako member za tę kartkę płacę 1.70 GBP -> to mniej niż za kawę w Starbucksie... :). Biorąc pod uwagę plastikowy laminat, pewnie w UK taniej byś tego sam sobie nie zorganizował...

porównajcie sobie minimalne pensje (prawie takie same, tylko waluta inna) i wyjdzie Wam, że realnie ta karteczka w Polsce kosztowałaby 2 PLN...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Ostatnio edytowano 24 mar 2011, o 21:14 przez Moniia, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2011, o 21:12 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Moniia napisał(a):
Hm, nie wiem kto z czyich, ja te karteczki w wykonaniu Brytów (bo nie tylko królewskich) znam od wielu lat...

Monia uśmiechnij się :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2011, o 21:13 

:D
Może być? to nie była złośliwość :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2011, o 22:30 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: RYA Yachtmaster Offshore
Andrzeju - tak jeszcze baj de łejem --> pamiętaj, że:
1)Amazon często ma książki RYA taniej.
2)A&C Black (Adlard Coles) ma często ciekawsze pozycje. Np: GMDSS by Brehaut to jest klasyk (RYA VHF jest *bardzo* podstawowy), a Tim Barlett (autor książki o nawigacji) najnowsze wydanie swojego dzieła opublikował przez A&C -> RYA ma starszą edycję książki.

Serdecznie,
M.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2011, o 22:38 

To polecam jeszcze Wiley Nautical. Tak mi się przypomniało, jak Milo napisał - Cunliffe'a astro to od nich, a nie RYA

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem