Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 2 sie 2025, o 16:43

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 kwi 2011, o 17:29 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Okazuje się,że to nie takie proste:
http://www.kulinski.navsim.pl/art.php?id=1725&page=0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2011, o 20:13 

Podziękował : 1338
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Colonel napisał(a):
Okazuje się,że to nie takie proste:
http://www.kulinski.navsim.pl/art.php?id=1725&page=0

Przeczytalem obie czesci z zainteresowaniem: ciekawy, rzeczowy tekst.
Nie bardzo zrozumialem "problem" komercji, w przytlaczajacej wiekszosci krajow rozwiazany prosto i sprawdzony od lat....Jasne, brakuje u nas stosownych narzedzi prawnych, szarpanina miedzy Urzedami Waznymi etc., ale po co robic inaczej niz wszyscy?
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 07:40 

A może bys opisał jak ten problem jest rozwiązany gdzieindziej, wyłacznie jednak w zakresie w jakim jestes tego pewny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 07:51 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Może problem próbować rozwiązać poprzez wpropwadzenie zapisu.
Nie uważa się za jacht komercyjny, jacht okazjonalnie udostępniany do czarteru z załogą lub bez załogi i okazjonalnie przyjmowanie na pokład osób na podstawie jednostkowych umów cywilno prawnych.
Trochę to kiepsko wyszło, ale chodzi o ideę doprecyzjonowania. Zakładam, że ustawodacwa wykaże dobrą wolę zmierzajacą w porządanym przez nas kierunku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 13:16 

Colonel napisał(a):
A może bys opisał jak ten problem jest rozwiązany gdzieindziej, wyłacznie jednak w zakresie w jakim jestes tego pewny.

Opisalem juz kilka razy: jest bardzo podobnie ( tekst u Don Jorge ), tyle, ze bez watpliwosci i szukania dziur i luk.
W skrocie: Komercyjnym jest kazdy jacht zakupiony i zarejestrowany jako narzedzie sluzace do zarabiania pieniedzy w ramach zarejestrowanej dzialalnosci gospodarczej zarejestrowanej firmy.
Zadne inne uregulowania nie sa konieczne - reszta to sprawa fiskusa i sumienia.
Z takiego stanu rzeczy wszyscy sa bardzo zadowoleni...
Wprawdzie wkraczam teraz w "zakres w jakim nie jestem pewny", ale jestem przekonany, ze nikt by tu nie chcial "uwolnienia wszystkich jachtow do 24-ech metrow".
Bo i po co?
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 14:52 

Podziękował : 4532
Otrzymał podziękowań: 4287
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Catz napisał(a):
Opisalem juz kilka razy: jest bardzo podobnie ( tekst u Don Jorge ), tyle, ze bez watpliwosci i szukania dziur i luk.
W skrocie: Komercyjnym jest kazdy jacht zakupiony i zarejestrowany jako narzedzie sluzace do zarabiania pieniedzy w ramach zarejestrowanej dzialalnosci gospodarczej zarejestrowanej firmy.
Zadne inne uregulowania nie sa konieczne - reszta to sprawa fiskusa i sumienia.
Z takiego stanu rzeczy wszyscy sa bardzo zadowoleni...

Tym różni się prawodawstwo cywilizowane od postkomunistycznego, że nakłada na urzędy obowiązek udowodnienia obywatelowi, że popełnia fiskalne przestępstwo, a nie wymaga od obywatela, żeby cały czas udowadniał, że "nie jest wielbłądem".

Tam zakłada się, że jacht kupiony i zarejestrowany przez firmę jako narzędzie do zarabiania pieniędzy, takim jest, a jacht zakupiony, czy zbudowany własnoręcznie w garażu, przez osobę fizyczną i zarejestrowany na jej nazwisko i do własnych potrzeb, traktuje się jako taki i nie zakłada od razu, że obywatel kupił/zbudował jacht w celu oszukania fiskusa i prowadzenia kryptokomercji, czarnego rynku, szarej strefy i innych bezeceństw.

A nawet jeśli pewni ludzie (jednostki!!!) oszukają ten urząd i zarobią pokątnie parę złotych, to co? Mniejsza to strata niż najmniejsza strata powodowana np. przez, państwowe wciąż, kopalnie i opóźnienia w ich prywatyzacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 15:13 

Dorzuce, ze mozna tez wynajmowac swoj prywatny jacht - musi miec papiery w porzadku ( i tak musi...) i armator musi zadeklarowac dochod ( co do grosza oczywiscie! ) w celu opodatkowania. Jest to jednak problem i gestia Urzedu Skarbowego, nie Morskiego....
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 15:52 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
A co rozumiesz przez wynajem? Wypożyczenie jachtu posiadanego przez osobę fizyczną (lub prawną) armatorowi, który prowadzi czarter?

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 16:05 

AndRand napisał(a):
A co rozumiesz przez wynajem? Wypożyczenie jachtu posiadanego przez osobę fizyczną (lub prawną) armatorowi, który prowadzi czarter?

Latwiej bedzie napisac czego nie rozumiem: wymyslania sytuacji niesamowitych i ukladow niepojetych... ;)
Zreszta i tak nigdy nie sa to sprawy podlegajace jakiejkolwiek "wladzy", czy tez "organom" innym niz fiskus &Co.
Pisalem o typowym ogloszeniu w prasie " Wlasciciel wynajmie swoj piekny jacht prywatny w lipcu - tel....."
Komu? Co to za roznica?
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 16:20 

Z tego co tu na forum doczytałem to czasem może mieć znaczenie. W niektóych krajach są dodatkowe regulacje dotyczące armatorów - zakładając, że armator powinien zapewniać wyposażenie jachtu, za które na morzu będzie odpowiadał skiper.

Natomiast jeśli kwestia jest tylko podatkowa to jeśli właściciel rozlicza się np. za pomocą CIT to co za różnica czy jacht jest rekreacyjny czy inwestycją zarobkową?

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Ostatnio edytowano 23 kwi 2011, o 16:55 przez AndRand, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 16:38 

AndRand napisał(a):
Z tego co tu na forum doczytałem to czasem może mieć znaczenie. W niektóych krajach są ograniczenia dotyczące armatorów - zakładając, że armator powinien zapewniać wyposażenie jachtu, za które na morzu będzie odpowiadał skiper.

Unikaj tych krajow....
AndRand napisał(a):
Natomiast jeśli kwestia jest tylko podatkowa to jeśli właściciel rozlicza się np. za pomocą CIT to co za różnica czy jacht jest rekreacyjny czy inwestycją zarobkową?

Roznica jest gigantyczna: Firma kupuje bez VAT i jako staly klient ma zawsze niezly rabat w stoczni i u innych dostawcow. Firma odlicza sobie od zyskow ( czyli i od podatkow ) wszystkie koszty wlasne ( sprzet, osprzet, naprawy, reklame, ubezpieczenia, pensje telefonistki...)
Armator wynajmujacy swoj rekreacyjny jacht za wszystko placi z wlasnej kieszeni po twardych, publicznych cenach.
Armator nie jest w stanie dostarczyc klientowi porownywalnej jakosci uslugi i jeszcze na tym zarobic.
...wynajmownie wlasnego jachtu moze wiec zapewnic najwyzej wegetacje, ewentualnie byc pewnego rodzaju "sposobem na zycie". Najczesciej chodzi o zredukowanie rocznych kosztow utrzymania... przy sporym ryzyku wlasnym.
Catz
Edit: Nie wiem, co to jest CIT...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 16:55 

Catz napisał(a):

Można się rozliczać za pomocą podatku od osób prawnych (CIT), np. jako jednoosobowa działalność gospodarcza, a nie fizycznych (PIT). Można też być płatnikiem VAT, lub nie.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 16:57 

Podziękował : 4532
Otrzymał podziękowań: 4287
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
AndRand napisał(a):
Catz napisał(a):

Można się rozliczać za pomocą podatku od osób prawnych (CIT), np. jako jednoosobowa działalność gospodarcza, a nie fizycznych (PIT). Można też być płatnikiem VAT, lub nie.
To nie ma znaczenia, czy jacht zostanie wykorzystany komercyjnie, czy nie - to są szczegóły dotyczące rozliczania podatku od działalności gospodarczej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 17:03 

AndRand napisał(a):
Catz napisał(a):

Dzieki...
Ale ja pisze jak jest tam i tylko o realiach ( zyciowych, nie prawnych...) ktore znam... Tam nikt sie nie zastanawia nad problemem wujka-pasazera, co zaplacil za port i kumpla-zaloganta, co postawil kolacje i flaszke, ani czy fiskus uwierzy, ze pozyczylem sasiadowi kosiarke do trawy za friko, bo go lubie.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 17:16 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Catz napisał(a):
Firma kupuje bez VAT
Niestety, kupuje z VAT-em. :-(
Catz napisał(a):
Firma odlicza sobie od zyskow
Czy aby nie mylisz zysku z przychodem? :D
Catz napisał(a):
placi z wlasnej kieszeni po twardych, publicznych cenach
Czy aby nie mylisz przymiotników "publiczny" i "detaliczny"? ;)
Catz napisał(a):
Armator nie jest w stanie dostarczyc klientowi porownywalnej jakosci uslugi i jeszcze na tym zarobic.
Polimeryzowałbym. :D Na ogół prywatny jacht prywatnego armatora, który jest jednocześnie właścicielem jest lepiej utrzymany i wyposażony, niż typowa "żaglówka-czarterówka".
Catz napisał(a):
Nie wiem, co to jest CIT...
Chciałem Ci napisać "gugiel przyjacielem Twoim", ale już Ci to wyjaśnił AndRand :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 17:33 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Catz napisał(a):
czy fiskus uwierzy, ze pozyczylem sasiadowi kosiarke do trawy za friko, bo go lubie.
Tomku, nie bierzesz pod uwagę sprawy absolutnie i całkowicie podstawowej:
Ty żyjesz w kraju, w którym miejscowy wieśniak modli się: "Bon Dieu, spraw, żeby moja krowa dawała tyle mleka, ile ta wysokomleczna krowa sąsiada".
My żyjemy w kraju, w którym wieśniak modli się: "Panie Boże, spraw, żeby sąsiadowi ta krowa zdechła".
Dla niektórych dzień bez donosu do urzędu skarbowego dniem straconym, a urząd traktuje to jako prawdę objawioną. :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 18:22 

Podziękował : 34
Otrzymał podziękowań: 182
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Zbieraj napisał(a):
Ty żyjesz w kraju, w którym miejscowy wieśniak modli się: "Bon Dieu, spraw, żeby moja krowa dawała tyle mleka, ile ta wysokomleczna krowa sąsiada".
My żyjemy w kraju, w którym wieśniak modli się: "Panie Boże, spraw, żeby sąsiadowi ta krowa zdechła".

Nie chodzi o kraj, tylko już o kontynent.

Bo co z tego, że moja krowa zacznie więcej mleka dawać, jeśli nie mam wystarczającej "kwoty mlecznej"? Przestanę doić cholerę, to ja będą cycki boleć, a ja ogłuchnę od jej ryku.

To tak abstrahując od poczucia przyzwoitości wobec zwierzęcia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 18:36 

Catz napisał(a):
Ale ja pisze jak jest tam i tylko o realiach ( zyciowych, nie prawnych...) ktore znam... Tam nikt sie nie zastanawia nad problemem wujka-pasazera, co zaplacil za port i kumpla-zaloganta, co postawil kolacje i flaszke..

To, żebyś nie był takim optymistą cytat z "tamtych krajów":
Definicja statku spacerowego/przyjemnościowego/rekreacyjnego
The Merchant Shipping (Small Commercial Vessels and Pilot Boats) Regulations 2004

Tekst angielski
Meaning of “pleasure vessel”
5.—(1)(1) In these Regulations, “pleasure vessel” means—
(a) a vessel which—
(i) is owned by an individual, and
(ii) at the time it is being used —
(aa) is used only for the sport or pleasure of the owner or the immediate family or friends of the owner, and
(bb) is on a free voyage or excursion;

(b) a vessel which—
(i) is owned by a body corporate, and
(ii) at the time it is being used—
(aa) is used only for the sport or pleasure of the employees or officers of the body corporate, or their immediate family or friends, and
(bb) is on a free voyage or excursion;

(c) a vessel —
(i) which is owned by or on behalf of the members of a members’ club,
(ii) which, at the time it is being used, is used only for the sport or pleasure of a member of that club, his immediate family or his guest, and
(iii) for the use of which no payment is made other than a payment into the funds of the members club which funds are applied for the general use of the members club.

(2) In this regulation, “free voyage or excursion” means a voyage or excursion in respect of which—
(a) no money is paid and no goods or services are provided to any person other than the owner of the vessel engaged in the voyage or excursion; and
(b) the owner of a vessel engaged in the voyage or excursion does not receive–
(i) money for, or in connection with, the operation of the vessel or the carrying of any person in the vessel other than as a contribution to the direct expenses of the operation of the vessel incurred during the voyage or excursion, or
(ii) goods or services other than goods or services which are used or provided on the vessel during the voyage or excursion
Tekst polski
Pojęcie "statek spacerowy"
5.- (1) (1) W niniejszym Regulaminie, "statek spacerowy" oznacza:
(a) statek, który:
(i) jest w posiadaniu osoby indywidualnej, oraz
(ii) czasie, gdy jest używany -
(aa) jest wykorzystywany jedynie dla sportu lub przyjemności właściciela lub najbliższej rodziny lub przyjaciół właściciela, i
(bb) jest w trakcie bezpłatnej wycieczki lub podróży;

(b) statek, który:
(i) jest własnością osoby prawnej, oraz
(ii) w czasie, gdy jest używany,
(aa) jest wykorzystywany jedynie dla sportu lub przyjemności pracowników lub kierownictwa lub ich najbliższej rodziny lub przyjaciół, i
(bb) jest w trakcie bezpłatnej wycieczki lub podróży;

(c) statek:
(I), który jest własnością klubu lub „zarządzany” w imieniu członków klubu,
(i), który w czasie gdy jest używany, jest wykorzystywany jedynie dla sportu lub przyjemności przez członków tego klubu, ich najbliższej rodziny lub ich gości, a
(ii) za korzystanie z którego nie dokonuje się zapłaty pieniężnej, inne niż wpłaty na fundusze klubu, które wynikają z ogólnych zasad dla członków klubu.

(2) W rozporządzeniu tym, "darmowy rejs lub wycieczka" oznacza każdą podróż lub wycieczkę w odniesieniu do których,
(a) nie są wypłacane pieniądze ani towary lub usługi świadczone na rzecz jakiejkolwiek innej osoby niż właściciel statku zaangażowanego w podróż lub wycieczkę, i
(b) właściciel statku zaangażowanego w podróż lub wycieczkę nie otrzyma:-
(i) pieniędzy, za lub w związku z eksploatacją statku lub przewóz jakiejkolwiek osoby na statku, w wysokości innej niż wkład do bezpośrednich kosztów eksploatacji statku poniesionych w trakcie podróży lub wycieczki, lub
(ii) towarów lub usług innych niż towary lub usługi, które są stosowane lub przewidziane na statku w czasie podróży lub wycieczki.

Dość drobiazgowe, prawda?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 18:56 

Zbieraj napisał(a):
Niestety, kupuje z VAT-em. :-(

Chyba jednak nie... W tzw. ogolnym rozliczeniu ( rachunku, bilansie?)
Zbieraj napisał(a):
aby nie mylisz zysku z przychodem? :D
Czy aby nie mylisz przymiotników "publiczny" i "detaliczny"? ;)

Moze i myle.
Jakie to ma znaczenie dla dyskusji?
Budujac przedostatnia lodke udalo mi sie uzyskac status "profesjonalisty" w hurtowni drewna. Kupowalem dobre 20 % taniej niz zwykle przecinaki i o 40% taniej, niz publicznosc po cenach detalicznych w slepie ( Detalisci po cenach publicznych? W swietle Twoich Nauk, chyba raczej nie )
Czerpalem z tego konkretny i wymierny zysk, zwalniajacy mnie z koniecznosci posiadania dodatkowych przychodow, czyli pracy.
Zbieraj napisał(a):
Polimeryzowałbym. :D Na ogół prywatny jacht prywatnego armatora, który jest jednocześnie właścicielem jest lepiej utrzymany i wyposażony, niż typowa "żaglówka-czarterówka".

Polimeryzujbyj sobie....
Tutaj "typowa żaglówka-czarterówka" to zawsze ostatni model renomowanej firmy wypolerowany na cacko...
Tak. Jacht prywatny tez czesto tak wyglada. Ale serwis? Elastycznosc, Asysta? Opcje ( typu wymiana, one way...) Gwarancje?
Zbieraj napisał(a):
Chciałem Ci napisać "gugiel przyjacielem Twoim", ale już Ci to wyjaśnił AndRand :lol:

I tak tego nigdy nie zrozumiem, i tak mnie to nic a nic nie interesuje... Zaznaczylem wyzej, ze pisze "realiach zyciowych, nie prawnych".
Widac zapomnialem dodac, ze i niehandlowych.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 19:00 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
AndRand napisał(a):
Można się rozliczać za pomocą podatku od osób prawnych (CIT), np. jako jednoosobowa działalność gospodarcza, a nie fizycznych (PIT).

To zdanie jest nieprawdziwe. CIT to podatek od osób prawnych, ale ilość właścicieli nie ma znaczenia. Jednoosobowa dzialalność gospodarcza zawsze opodatkowana jest podatkiem PIT na zasadach ogólnych, lub szczególnych. Np ryczałt.
Najem jest obligatoryjnie objęty podatkiem VAT. Można skorzystać ze zwolnienia, o ile przychód jest poniżej 40 000 zł ? rocznie.

Ostatnio edytowano 23 kwi 2011, o 19:03 przez Cape, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 19:00 

Colonel napisał(a):
Dość drobiazgowe, prawda?

Prawda.
Ale ja woze kogo chce, kiedy chce i jak chce i jeszcze kosiarke do trawy pozyczam.
I rower! ;)
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 19:05 

Zbieraj napisał(a):
Catz napisał(a):
czy fiskus uwierzy, ze pozyczylem sasiadowi kosiarke do trawy za friko, bo go lubie.
Tomku, nie bierzesz pod uwagę sprawy absolutnie i całkowicie podstawowej:

Biore, biore....
I nawet dalem temu wyraz w pierwszym wystapieniu tegoz watku... A i w nastepnych chyba.
Pisze, jak moze byc, bo wiem, ze moze, bez sytuacji A,B i C.
A ze nie natychmiast....
Zyczliwych nigdy nigdzie nie brakowalo. Zrodel i przyczyn natury mentalnosciowej doszukiwalbym sie bardziej... Ot, np. w tej dyskusji....
Catz W ktora strone kreci sie Swiat?
Donosze wprawdzie stosunkowo nieduzo, ale tez i nie popieram notorycznych oszustow ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 20:21 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Cape napisał(a):
poniżej 40 000 zł ? rocznie.

Tak tak 40 k.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 20:38 

Carlo napisał(a):
Cape napisał(a):
poniżej 40 000 zł ? rocznie.

Tak tak 40 k.

I znowu zejdzie na pitolenie i citolenie, Vaty i zyski publiczne, tudziez przychody detaliczne. (Byc moze odwrotnie )
Catz

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2011, o 19:22 

Colonel napisał(a):
To, żebyś nie był takim optymistą cytat z "tamtych krajów":
Definicja statku spacerowego/przyjemnościowego/rekreacyjnego
The Merchant Shipping (Small Commercial Vessels and Pilot Boats) Regulations 2004

Jednego z "tamtych" ;)
Mieszkam we Francji i o ile wiem ( a raczej wiem ) tam takich definicji ( jacht komercyjny, niekomercyjny, rekreacyjny, etc.) w zasadzie nie ma: moze wiec sie okazywac, ze sa zbedne i ich brak prowadzi bardziej do prostoty i porzadku, niz do chaosu, podzialow, strachow i fobii.
Catz Optymistycznie Jednak

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2011, o 21:14 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 736
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Catz napisał(a):
Mieszkam we Francji i o ile wiem ( a raczej wiem ) tam takich definicji ( jacht komercyjny, niekomercyjny, rekreacyjny, etc.) w zasadzie nie ma: moze wiec sie okazywac, ze sa zbedne i ich brak prowadzi bardziej do prostoty i porzadku, niz do chaosu, podzialow, strachow i fobii.

Niestety my żyjemy w Polsce i tutaj zbyt rozwinięte jest orzecznictwo dotyczące tzw. "korzyści" wynikających z nie zapłacenia czegoś. :evil:
I dochodzi tu - moim zdaniem - do absurdów. W tej chwili nie mogę znaleźć, ale gdzieś ostatnio czytałem o przypadku, że jeden pan udzielił drugiemu nieoprocentowanej pożyczki, zawarli pisemną umowę i zapłacili 2% podatku od czynności cywilnoprawnej (uff, to chyba tak się to nazywa). A teraz po zwrocie pozyczki urząd skarbowy poprosił (tylko nie pamiętam którego z panów) o dodatkową daninę wynikająca z tego że w banku zapłaciłby odsetki. I dwa sądy administracyjne prawomocnym wyrokiem nakazały zapłacić!!!

Zatem wydaje się, że przepisy będą musiały dość szczegółowo regulować te kwestie, bo inaczej urzędnicy znów znajdą pole do popisu. :-(

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2011, o 21:42 

bastard napisał(a):
Niestety my żyjemy w Polsce

Zdaje sobie z tego sprawe.
Pisalem, jak byc moze, czyli o innych, alternatywnych modelach, na uzytek powszechny - do medytacji, niekoniecznie "do wziecia".
Wydawalo mi sie ( od bardzo dawna ), ze moze to kogos zainteresowac w ramach walki o lepsza przyszlosc, jako, ze nie tylko modele szwedzkie i brytyjskie istnieja...
W zbierajowe okropienstwa o krowie i wynikajace z nich polskie przeklenstwo, mentalnosc i fatalizm nie wierze.
Catz
Opisana historia moze wydarzyc sie w kazdym kraju.... Poki co, o pieknie zeglowania beztroskiego rozprawiamy ;)

Odpowiedz z cytatem