Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lip 2025, o 03:57




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 gru 2016, o 11:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 gru 2010, o 11:24
Posty: 97
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan jachtowy
Z czego słynie Czarnogóra? Ze śródziemnomorskiego klimatu, bardzo smacznej kuchni i jedynych w swoim rodzaju krajobrazów. Dodatkowo w porównaniu do Chorwacji czy Grecji pozwala zaoszczędzić nieco na wydatkach. Rejs w kierunku Czarnogóry to świetny sposób na poznanie lokalnych miast i lądowych atrakcji. Podczas tygodniowego wypoczynku wskazane są kąpiele w urokliwych zatokach, zwiedzanie, jak i imprezy portowe. Wielką zaletą żeglowania w tym regionie jest duże prawdopodobieństwo zobaczenia delfinów butlonose.


Perła Morza Śródziemnego
Czarnogóra z uwagi na swoje bogactwa naturalne, piękne plaże, przejrzyste jeziora i góry nazywana jest perłą Morza Śródziemnego. To wspaniałe miejsce na tygodniowy rejs, wypoczynek i zwiedzanie. Wielkim atutem są jej położenie, panująca tam pogoda, ale także niezwykła historia i tradycja. Czarnogóra znajduje się w południowo-wschodniej części Europy. Południowo-zachodnie granice tego państwa stanowi wybrzeże Adriatyku. Od zachodu Czarnogóra graniczy z Chorwacją, od północnego zachodu z Bośnią i Hercegowiną. Stolicą Czarnogóry jest Podgorica. Osoby lubiące góry pokochają Czarnogórę. W kraju tym przeważają bowiem tereny górzyste, które zajmują znaczną część m.in.: Durmitor, Lovćen i Prokletije. Najwyższy szczyt Czarnogóry to Zla Kolata o wysokości 2.534 m n.p.m. Miłośnicy przyrody również nie będą zawiedzeni. W Czarnogórze znajduje się pięć parków narodowych.


Tradycyjna kuchnia
Mieszkańcy Czarnogóry uwielbiają wspólnie spędzać czas. Jedną z takich okazji jest spożywanie posiłków, który uprzyjemniają sobie rozmowami. Dlatego trwają one nawet kilka godzin. Potrawy tradycyjne przygotowywane są na bazie owoców morza i mięsa. Te drugie przyrządzane są głównie na grillu. Choć potrawy, których można skosztować w Czarnogórze pochodzą ze wszystkich krajów bałkańskich, każdy z regionów ma swoje charakterystyczne dania. Na północy (tereny górzyste) jada się dość dużo jagnięciny i kajmaku. W okolicach masywu Lovcen spotykać można przede wszystkim mięso – kiełbaski, wędzoną szynkę czy baraninę. Im bliżej do jeziora Szkoderskiego, tym częściej występują karpie, pstrągi i węgorze. Nad samym Adriatykiem królują potrawy przyrządzone na bazie ryb i owoców morza. W menu nie zabraknie zatem dorsza, okonia morskiego czy dorady. Wśród często polecanych potraw są także kalmary, kałamarnice i ośmiornice. W miejscu tym warto zaznaczyć, że mieszkańcy północnej części kraju jedzą tzw. kajmak. To dobrze posolona śmietana przygotowywana z gotowanego mleka i przechowywana w drewnianych beczkach, którą używa się do pieczenia i smarowania pieczywa. Mieszkańcy Czarnogóry uwielbiają również sery i jogurty robione na bazie mleka owczego.


I jak tu jej nie kochać?
Co przyciąga żeglarzy do Czarnogóry? Przede wszystkim doskonałe warunki do żeglowania, przestrzeń i zapierające dech w piersiach widoki, a także piaszczyste plaże, ukryte przed ludźmi zatoki, bogactwo natury, które można podziwiać w parkach narodowych, nieduże miasta i liczne wioski rybackie, a także zabytki wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Warte uwagi są twierdze, które powstały jeszcze w czasach greckich, a także pamiątki i ślady w budowlach powstałe w wyniku tureckiego panowania.


Gdzie pożeglować?
Najlepsza pora na żeglowanie w Czarnogórze to miesiące wiosenne. W maju i czerwcu na wybrzeżu panują bardzo dobre warunki do pływania. Idealna jest również temperatura wody i powietrza. Latem robi się nieznośnie gorąco. Czarnogóra znana jest głównie z pięknych plaż. Miłośnikom tego typu widoków polecamy piaszczyste widoki w Budvie czy na wyspie Św. Stefana, o której mówi się, że jest wyspą milionerów. Warte obejrzenia są również plaże w Tivat, Bar, Petrovac, Ulcinj. Osoby prowadzące aktywny tryb życia również nie będą się podczas rejsu nudziły. Wiele atrakcji czeka w Žabljaku lub Kolašiny. My ze swojej strony proponujemy następującą trasę: Dubrownik – Tivat (Porto Montenegro) – Kotor – Herceg Novi – Bar – Budva – Dubrownik. Szczegółowy opis trasy zostanie przestawiony z drugiej części artykułu.


Paulina Wasiluk
www.bosforrejsy.pl


Załączniki:
logo_bosfor logo niebieskie-01.jpg
logo_bosfor logo niebieskie-01.jpg [ 221.69 KiB | Przeglądane 2994 razy ]

_________________
Mirek-skipper
http://www.bosforrejsy.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 38 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL