Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lip 2025, o 12:37




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 sty 2018, o 14:14 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8050
Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
ins napisał(a):
Na co mam brać poprawkę?
Na ośmiometrową utkę, zmęczonego armatora i przyjezdnę załogę zwisłą z relingu :mrgreen:
Zapomniał wół jak cielęciem? :-P


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 14:18 

Dołączył(a): 9 lut 2011, o 19:45
Posty: 4826
Lokalizacja: ES
Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
ins napisał(a):
Tu się robi wołowina po meksykańsku.

Ins. Ty musisz. Do tego w lajtowych warunkach. A emeryt chce jednak łoić te mile :-P i to w warunkach nieco/mocno odmiennych.
Czujesz blusa????????

_________________
Pozdrawiam
Wiesław


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 14:27 
Ryś napisał(a):
Pasteryzowanie porządne, znaczy by mieć pewność, wymaga użycia dużego gara, grubego, mieszczącego najmniej 4 litrowe słoje w dużej ilości wody;

Ile słoi?? CZTEROLITROWYCH ten gar ma mieścić? :ugeek:
Taki złośliwy żart. :kiss:
Chodzi o trzykrotne pasteryzowanie. Fakt, stygnięcie w temperaturze pokojowej aby niedobitki bakterii się rozwijały przed powtórną pasteryzacją. Potem pół roku bez lodówki wytrzymają.


Ostatnio edytowano 15 sty 2018, o 14:27 przez Wert23, łącznie edytowano 1 raz

Góra
  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 14:27 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Bombel napisał(a):
byłeś zaproszony na normalny obiad?????


W moim klubie wydawanych jest dziennie 300 - 400 posiłków, każdy to śniadanie, obiad podwieczorek. nie licząc imprez od licealnych do wyżerek dla szarż.

Jak chcesz pogadać na temat spraw kuchenno/kulinarnych to jestem do dyspozycji.

Cytuj:
emeryt chce jednak łoić te mile :-P i to w warunkach nieco/mocno odmiennych.


I to jest powód by jeść koncentrat pomidorowy zaprawiony mąką -główny składnik puszek.
Załoga 7 dni ok, ale skipper, przez miesiąc jaki to ma sens?
Pomyśl logicznie, to co się je raz po raz dla fantazji, to po 14 dniach, wymioty wywołuje.
.

Piotr Siedlewski


Ostatnio edytowano 15 sty 2018, o 14:30 przez ins, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 14:30 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
Czy ktoś z Kolegów konsumował jakieś wyroby tej firmy ?

http://firma-sys.pl/#produkty


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 14:35 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
emeryt napisał(a):
Czy ktoś z Kolegów konsumował jakieś wyroby tej firmy ?

http://firma-sys.pl/#produkty

Jadłem są dobre własnie garnek który zareklamowałem jest dedykowany do takiego czegoś, z dodatkiem mięska z weka idealne, lepsze niż flaki zamojskie bo możesz rządzić smakiem.

Piotr Siedlewski



Za ten post autor ins otrzymał podziękowanie od: emeryt
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 14:40 

Dołączył(a): 9 lut 2011, o 19:45
Posty: 4826
Lokalizacja: ES
Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
ins napisał(a):
Bombel napisał(a):
byłeś zaproszony na normalny obiad?????


W moim klubie wydawanych jest dziennie 300 - 400 posiłków, każdy to śniadanie, obiad podwieczorek. nie licząc imprez od licealnych do wyżerek dla szarż.

Kręcisz. Nie chcę pisać że jak zwykle. Ja piszę o codziennych wyżerkach dla mundurowych, Ty przeciwstawiasz balangę licealistek.
Mozna i tak :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Wiesław


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 14:42 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
ins napisał(a):
Tu się robi wołowina po meksykańsku.


Masz może fotkę z boku, a możne rysunek ?
Ciekawe ustrojstwo.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 14:44 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8050
Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Wert23 napisał(a):
Ile słoi?? CZTEROLITROWYCH ten gar ma mieścić? :ugeek:
Taki złośliwy żart. :kiss:
Chodzi o trzykrotne pasteryzowanie. Fakt, stygnięcie w temperaturze pokojowej aby niedobitki bakterii się rozwijały przed powtórną pasteryzacją. Potem pół roku bez lodówki wytrzymają.
Czyżby tam widział myślnik? :-P
Poważnie, bo tu ni ma co żartować: garnek (a lepiej szybkowar) grubościenny, pojemności rzędu 8 litrów, faktycznie zawierający te 8 l wody+słoje, z pozostawieniem słoi w wodzie do naturalnego ostygnięcia - to absolutne minimum umożliwiające pewną sterylizację. A lepiej coś większego. Pamiętajmy że należycie przegrzać się ma wnętrze słoika, ciepło musi dojść.
To w ramach technologii żywności i zasad san-epid. Coby nie wyważać drzwi ni ameryk odkrywać, boć zasady z dawna zbadane. I żaden problem stosować się.


Ostatnio edytowano 15 sty 2018, o 14:48 przez Ryś, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 14:47 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Bombel napisał(a):
ins napisał(a):
Bombel napisał(a):
byłeś zaproszony na normalny obiad?????


W moim klubie wydawanych jest dziennie 300 - 400 posiłków, każdy to śniadanie, obiad podwieczorek. nie licząc imprez od licealnych do wyżerek dla szarż.

Kręcisz. Nie chcę pisać że jak zwykle. Ja piszę o codziennych wyżerkach dla mundurowych, Ty przeciwstawiasz balangę licealistek.
Mozna i tak :rotfl:

Nie chce się z Tobą licytować, ale brutalnie pisząc.
Proponowanie komuś kto się przygotowuje do spędzenia ponad miesiąca czasu, paszy w postaci puch jest świadectwem że o kulinarnych aspektach zaopatrzenia na miesięczny rejs nie wiesz nic.
Mylisz po prostu. mazurskie sentymentalne powroty do czasów studenckich z zadbaniem o to by papu było smaczne i pełnowartościowe i atrakcyjne głównie dla skippera, który bedzie siedzieć nie 7 dni tylko 30.

Istnieje duże prawdopodobieństwo że przez pierwsze półtorej dnia nikt z załogi nie ruszy nic co przypomina flaki zamojskie. Potrzebne będą chrupki, jabłko, kisielek, napoje . kleik.


Piotr Siedlewski


Ostatnio edytowano 15 sty 2018, o 14:58 przez ins, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 14:57 

Dołączył(a): 9 lut 2011, o 19:45
Posty: 4826
Lokalizacja: ES
Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
ins napisał(a):
Mylisz po prostu. mazurskie sentymentalne powroty do czasów studenckich z zadbaniem o to by papu było smaczne i pełnowartościowe, głownie dla skippera który bedzie siedzieć nie 7 dni tylko 30.

Nie wiem kto tu myli i z czym. :-P Na wodzie siedzę nie 7 dni tylko średnio 150. A o smakowitość i wartościowość ""paszy"" dbam jak najbardziej. Wszak to mój ""kołdunek"" :rotfl:
Dalej ( z Tobą) nie dyskutuję. Mamy inne podejście. Ja cenię sobie swój sposób. Tobie wolno smak potraw kisić papryką

_________________
Pozdrawiam
Wiesław


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 15:00 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Bombel napisał(a):
Na wodzie siedzę nie 7 dni tylko średnio 150

Na morzu, czy na jeziorze?

Piotr Siedlewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 15:01 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8050
Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
ins napisał(a):
Istnieje duże prawdopodobieństwo że przez pierwsze półtorej dnia nikt z załogi nie ruszy nic co przypomina flaki zamojskie. Potrzebne będą chrupki, jabłko, kisielek, napoje . kleik.
A to będzie dowodem dyletanctwa kuka. Dobry kucharz nawet flaki wykona lekkostrawne. Wszystko cza umić! :-P


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 15:02 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
Ins, masz zapytanie o kardana !!


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 15:06 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 22:03
Posty: 9898
Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Bombel jeśli Tobie na lodce rośnie brzuch tzn.tylko że jesz dużo i źle. :D

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 15:08 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
Czy takie dojrzewające wędliny mają szanse przetrwać w ogóle na jachcie, czy też nie.
http://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/k ... jrzewajacy


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 15:11 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
emeryt napisał(a):
Ins, masz zapytanie o kardana !!


Wyślę, gdzieś mam rysunek, ale musi to potrwać 1-2 dni.
Trzeba sprawdzić zapalniczką na różnych kursach gdzie w kokpicie jest strefa bezwietrzna.

Jeśli masz klasyczną kuchenkę na burcie to pomyśl od razu o kardanie w metalowym wiadrze., które zaształujesz w jakimś gnieździe np, na podłodze kokpitu lub kabiny. lepsze rozwiązanie niż to z mojego zdjęcia.

Piotr Siedlewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 15:15 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8050
Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
emeryt napisał(a):
Czy takie dojrzewające wędliny mają szanse przetrwać w ogóle na jachcie, czy też nie.
Pod warunkiem dobrego wysuszenia, lub utrzymania temperatury poniżej 16'C (no, 19) i przewiewu. Prosto mówiąc, uczciwa sucha wędlina (kupi w sklepie też) miesiąc-dwa powisi na jachcie. Np. typowy boczek/szynka wędzona/suszona; sucha kiełbasa wydajności rzędu 140 (znaczy 100 g wyrobu ze 140 g mięsa); można je też kupić pakowanę próźniowo w azocie.
Było już o tem na forumnie. Link za chwilkę.

W temacie kardana do kuchenki zara też Ci znajdę. To prosta sprawa, dwa pierścienie i śrubka. Istotne jest wyważenie. W sęsie że wraz z garnkiem ;)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 15:17 
Schaby przyrządzone własnoręcznie w połowie grudnia (nie wędzone i nie poddawane żadnej obróbce cieplnej) jeszcze "żyją". Co prawda nie na jachcie.


Góra
  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 15:25 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
ins napisał(a):
Wyślę, gdzieś mam rysunek, ale musi to potrwać 1-2 dni.


Nie zapomnij :D

Ryś napisał(a):
poniżej 16'C (no, 19)


Nie ma być powyżej ? Bo nie jasne. :oops:

Z tym kardanem to jak przyjdzie samemu, a to chyba pewne, to można coś gorącego, nie wchodząc do kabiny. Bo strach z oczu spuścić, cały czas ruty.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 15:28 
Piłeś piwo/wino w knajpie w Hiszpanii, Portugalii? Jak nie to żałuj. ;)


Góra
  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 15:35 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
Jeszcze tam nie byłem, najdalej i troszkę to Francja, Włochy, i sporo Grecji. Może w tym rejsie się uda.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 15:40 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8050
Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
To na fotce Insa to standardowy kardan. A ciut przypomina kuchenkę Forespar mini gimbaled stove. Zresztą są różne, i dobra to rzecz, na chwiejbę i dla samotnika.
A guglnij kuchenkę "Sea Swing" Bremer - przeznaczoną do prymusa. Rewelka. Jak dla mnie, bom na nafcie.
Ale, tak najprościej, jest nabyć taki dość wysoki a wąski szybkowar i ustawić kardan gdzies w 1/3 garnka. Będziesz pan zadowolony.
http://www.atomvoyages.com/cys/126-atomstove.html
https://www.youtube.com/watch?v=GV-8fH0VwB0
https://www.youtube.com/watch?v=FvHYlfJa6Y0
emeryt napisał(a):
Ryś napisał(a):
poniżej 16'C (no, 19)

Nie ma być powyżej ? Bo nie jasne. :oops:
Nie powyżej. To tak z technologii, teoretycznie; a z doświadczenia to przy wyższej temperaturze (nie mierzyłem) tłuszczyk mie na szynkach zjełczał, woniejący i mazisty się zrobił; po okrojeniu onego wnętrze zjedlim ze smakiem i tak ;)
Utrzymanie temperatury i przewiewu nie jest kłopotliwe w praktyce, dopiero latem na śródziemnem. Owędzenie i obtoczenie w przyprawy, jak robią na Sycylii czy Bałkanach, zabezpiecza też przed jełczeniem.


Ostatnio edytowano 15 sty 2018, o 15:42 przez Ryś, łącznie edytowano 1 raz


Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: emeryt
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 15:41 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
Ryś napisał(a):
To prosta sprawa, dwa pierścienie i śrubka.


Dla mnie też, ale interesuje mnie zamocowanie palnika z kartridżem.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 15:58 

Dołączył(a): 9 lut 2011, o 19:45
Posty: 4826
Lokalizacja: ES
Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
piotr6 napisał(a):
Bombel jeśli Tobie na lodce rośnie brzuch tzn.tylko że jesz dużo i źle. :D


Czy źle?? Pisałem wszak o uwielbianiu cholesterolotwórczego białka :-P .Czy dużo?? :mrgreen: Jem mało ale bardzo treściwie. Nie zapycham się byle kitem. Jak do tego dołożysz jakieś drobne przekąski typu Mars czy Grześki + obowiązkową czekoladę na goraco ( uwielbiam) własnej roboty......

_________________
Pozdrawiam
Wiesław


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 15:59 
Nakręcasz, wbijasz na kartusz i już.


Góra
  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 16:02 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8050
Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Białko to szczygół, a w pewnem wieku zapotrzebowanko już nie takie znowuż; już nie urośniemy więcy :cry:
A dlatego należy zwrócić uwagę na pełnowartościowy i zarazem lekkostrawny tłuszczyk. Źródło energij i witaminek. Dodać świeżych frukty a owoszczy.
A że wspomniawszy suszonko: viewtopic.php?p=488429#p488429


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 16:13 

Dołączył(a): 9 lut 2011, o 19:45
Posty: 4826
Lokalizacja: ES
Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Ryś napisał(a):
Białko to szczygół, a w pewnem wieku zapotrzebowanko już nie takie znowuż; już nie urośniemy więcy :cry:
A dlatego należy zwrócić uwagę na pełnowartościowy i zarazem lekkostrawny tłuszczyk. Źródło energij i witaminek. Dodać świeżych frukty a owoszczy.
A że wspomniawszy suszonko: viewtopic.php?p=488429#p488429

No co ja biedny żuczek poradzę że te szczygóły...no ciężko mi bez nich :-P I nawet upolowany szczupaczek trzykilo nie zastąpi doobrej goloneczki w kapuście..z tłuszczykiem rzecz jasna :rotfl:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Wert23 napisał(a):
Nie zapomnij o wiraminkach, cokolwiek to jest.

Witaminki jak najbardziej. Szczególnie wieczorkiem, pod smazonego leszczyka w zalewie octowej, ummmm, pycha
Witaminki oczywiscie :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Wiesław


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 16:36 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
Panowie, miało być badanie rynku, ale nie przerywajcie sobie, zwekslowalim na bardzo smaczne i poczytne tematy.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 16:39 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 14118
Lokalizacja: Przedmieścia Gdańska
Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
emeryt napisał(a):
miało być badanie rynku


Miało być to i jest - badamy rynek rejsowego żarcia :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam
Włodzimierz "Bury Kocur" Ring
S/y "Bury Kocur IV"
POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 61 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL