Z czego słynie Czarnogóra? Ze śródziemnomorskiego klimatu, bardzo smacznej kuchni i jedynych w swoim rodzaju krajobrazów. Dodatkowo w porównaniu do Chorwacji czy Grecji pozwala zaoszczędzić nieco na wydatkach. Rejs w kierunku Czarnogóry to świetny sposób na poznanie lokalnych miast i lądowych atrakcji. Podczas tygodniowego wypoczynku wskazane są kąpiele w urokliwych zatokach, zwiedzanie, jak i imprezy portowe. Wielką zaletą żeglowania w tym regionie jest duże prawdopodobieństwo zobaczenia delfinów butlonose.
Perła Morza Śródziemnego
Czarnogóra z uwagi na swoje bogactwa naturalne, piękne plaże, przejrzyste jeziora i góry nazywana jest perłą Morza Śródziemnego. To wspaniałe miejsce na tygodniowy rejs, wypoczynek i zwiedzanie. Wielkim atutem są jej położenie, panująca tam pogoda, ale także niezwykła historia i tradycja. Czarnogóra znajduje się w południowo-wschodniej części Europy. Południowo-zachodnie granice tego państwa stanowi wybrzeże Adriatyku. Od zachodu Czarnogóra graniczy z Chorwacją, od północnego zachodu z Bośnią i Hercegowiną. Stolicą Czarnogóry jest Podgorica. Osoby lubiące góry pokochają Czarnogórę. W kraju tym przeważają bowiem tereny górzyste, które zajmują znaczną część m.in.: Durmitor, Lovćen i Prokletije. Najwyższy szczyt Czarnogóry to Zla Kolata o wysokości 2.534 m n.p.m. Miłośnicy przyrody również nie będą zawiedzeni. W Czarnogórze znajduje się pięć parków narodowych.
Tradycyjna kuchnia
Mieszkańcy Czarnogóry uwielbiają wspólnie spędzać czas. Jedną z takich okazji jest spożywanie posiłków, który uprzyjemniają sobie rozmowami. Dlatego trwają one nawet kilka godzin. Potrawy tradycyjne przygotowywane są na bazie owoców morza i mięsa. Te drugie przyrządzane są głównie na grillu. Choć potrawy, których można skosztować w Czarnogórze pochodzą ze wszystkich krajów bałkańskich, każdy z regionów ma swoje charakterystyczne dania. Na północy (tereny górzyste) jada się dość dużo jagnięciny i kajmaku. W okolicach masywu Lovcen spotykać można przede wszystkim mięso – kiełbaski, wędzoną szynkę czy baraninę. Im bliżej do jeziora Szkoderskiego, tym częściej występują karpie, pstrągi i węgorze. Nad samym Adriatykiem królują potrawy przyrządzone na bazie ryb i owoców morza. W menu nie zabraknie zatem dorsza, okonia morskiego czy dorady. Wśród często polecanych potraw są także kalmary, kałamarnice i ośmiornice. W miejscu tym warto zaznaczyć, że mieszkańcy północnej części kraju jedzą tzw. kajmak. To dobrze posolona śmietana przygotowywana z gotowanego mleka i przechowywana w drewnianych beczkach, którą używa się do pieczenia i smarowania pieczywa. Mieszkańcy Czarnogóry uwielbiają również sery i jogurty robione na bazie mleka owczego.
I jak tu jej nie kochać?
Co przyciąga żeglarzy do Czarnogóry? Przede wszystkim doskonałe warunki do żeglowania, przestrzeń i zapierające dech w piersiach widoki, a także piaszczyste plaże, ukryte przed ludźmi zatoki, bogactwo natury, które można podziwiać w parkach narodowych, nieduże miasta i liczne wioski rybackie, a także zabytki wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Warte uwagi są twierdze, które powstały jeszcze w czasach greckich, a także pamiątki i ślady w budowlach powstałe w wyniku tureckiego panowania.
Gdzie pożeglować?
Najlepsza pora na żeglowanie w Czarnogórze to miesiące wiosenne. W maju i czerwcu na wybrzeżu panują bardzo dobre warunki do pływania. Idealna jest również temperatura wody i powietrza. Latem robi się nieznośnie gorąco. Czarnogóra znana jest głównie z pięknych plaż. Miłośnikom tego typu widoków polecamy piaszczyste widoki w Budvie czy na wyspie Św. Stefana, o której mówi się, że jest wyspą milionerów. Warte obejrzenia są również plaże w Tivat, Bar, Petrovac, Ulcinj. Osoby prowadzące aktywny tryb życia również nie będą się podczas rejsu nudziły. Wiele atrakcji czeka w Žabljaku lub Kolašiny. My ze swojej strony proponujemy następującą trasę: Dubrownik – Tivat (Porto Montenegro) – Kotor – Herceg Novi – Bar – Budva – Dubrownik. Szczegółowy opis trasy zostanie przestawiony z drugiej części artykułu.
Paulina Wasiluk
www.bosforrejsy.pl