Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 kwi 2024, o 12:58




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 sty 2018, o 23:12 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 13977
Lokalizacja: Przedmieścia Gdańska
Podziękował : 338
Otrzymał podziękowań: 2423
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
marioczewa napisał(a):
(tu wstaw prawidlowe slowo)


Ależ nie bój się Kolego wstawić słowa właściwego ...

Chodzi Ci na pewno nazewnictwo stanowiące o prokreacji czyli przedłużaniu gatunku - nieprawdaż ?

Bo bez tej czynności nie byłoby nas na świecie - więc chwalmy niniejszym naszych dziadków i ojców, że w stosownym momencie bzyknęli oni Swoje kobiety - czyli - jak mawiał jeden z bohaterów Testosteronu - zapuścili im Swego Szanownego Mrówkojada :rotfl:

Czy w określeniu pobożnej tej czynności ktoś tu z obecnych widzi coś niestosownego ? :lol:

Przecież o czynność taką zabiegają nawet prominentni przedstawiciele Kościoła Katolickiego - nawet ją sami często wykonując :rotfl:

Gdzież więc z tym problem ?

_________________
Pozdrawiam
Włodzimierz "Bury Kocur" Ring
S/y "Bury Kocur IV"
POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 23:18 

Dołączył(a): 21 lis 2017, o 08:47
Posty: 741
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował : 82
Otrzymał podziękowań: 145
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Ja sie wstydze :oops: Za mlody jestem jeszcze

_________________
***** ***


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 23:31 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
No to Panowie moje zaprowiantowanie pomału się krystalizuje.
Wypisuję co z konserw gotowych i domowych bym widział na pokładzie.

https://wekprepersa.pl/pl/p/Wek-Kierowcy/157
https://wekprepersa.pl/pl/p/Konserwa-Ja ... -Indyk/158
https://wekprepersa.pl/pl/p/Wek-Prepersa/147

Z tej strony to w kolejności ważności:
http://puszkopol.pl/category/przepisy/
Skwarki z mięsem
Pasztet
Kiełbasianka i Kaszanka

Z tej strony to:
http://firma-sys.pl
Placki ziemniaczane
Warzywa suszone

Z tej strony to:
http://polmarkus.com.pl/o-firmie/
Żółtko w proszku
Żółtko płynne ( o ile da się przechować na jachcie bez lodówki)

Monia podsunęła coś takiego
https://shop.conserva.de/en/130-bp-wr-e ... -emergency

Z serów to:
http://www.fronda.pl/a/domowy-zolty-ser ... 03069.html

Koniec szaleństwa, teraz pomocy, ile czego na jeden miesiąc. To jak, pomożecie ?


Ostatnio edytowano 15 sty 2018, o 23:40 przez emeryt, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 23:35 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 13977
Lokalizacja: Przedmieścia Gdańska
Podziękował : 338
Otrzymał podziękowań: 2423
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
emeryt napisał(a):
To jak, pomożecie ?


Chłopie - to był rok chyba 79 - chyba ...

Kto to jeszcze pamięta ? :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Włodzimierz "Bury Kocur" Ring
S/y "Bury Kocur IV"
POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 23:36 

Dołączył(a): 21 lis 2017, o 08:47
Posty: 741
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował : 82
Otrzymał podziękowań: 145
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Proponowalbym rowniez slodkosci . Batony, czekolade, sa energetycznie i wielu smakuja i sa w miare tanie.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

bury_kocur napisał(a):
Chłopie - to był rok chyba 79 - chyba
Moj rocznik, dobry rocznik jeszcze przed Czarnobylem :rotfl:

_________________
***** ***


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 23:44 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 paź 2008, o 20:15
Posty: 7584
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
bury_kocur napisał(a):
Chłopie - to był rok chyba 79 - chyba

Wcześniej. Na początku ery Gierka. 1971?

_________________
Żeglarstwo polega na tym, że pływając całe życie i będąc starym i schorowanym człowiekiem, nigdzie nie dopłynąć.
Krzysztof Chałupczak


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 23:45 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
marioczewa napisał(a):
Proponowalbym rowniez slodkosci . Batony, czekolade, sa energetycznie


No to coś z firmy którą Hania sprawdziła i poleca
https://www.jawo2008.pl/bakalie-bez-kon ... ce-suszone

Jest jeszcze takie, gotować mus, a jak, jak jedziesz po wybojach, no i lodówka też mus.
http://jawo.pl/category/produkty/


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 23:50 

Dołączył(a): 21 lis 2017, o 08:47
Posty: 741
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował : 82
Otrzymał podziękowań: 145
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Jawo bylo obok mojej firmy dawnej. Jak robili pierogi z kapusta to jak wiatr zawial to jakby ktos skarpetki bez prania rozwiesil:). U nas siec Spolem ma juz gotowane pierogi i popaczkowane. Na pierwszy rzut moga byc.

_________________
***** ***


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 23:51 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 13977
Lokalizacja: Przedmieścia Gdańska
Podziękował : 338
Otrzymał podziękowań: 2423
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Cape napisał(a):
Na początku ery Gierka. 1971?


Masz rację ...

25 stycznia 1971 Słynne wystąpienie Edwarda Gierka na wybrzeżu

https://www.youtube.com/watch?v=tD651uQqV2k

_________________
Pozdrawiam
Włodzimierz "Bury Kocur" Ring
S/y "Bury Kocur IV"
POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 00:16 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
To co ? Lulu ? I trawimy a jutro pomagacie. No ! Jak w kawale "weźmy się i zróbcie" :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 00:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 13977
Lokalizacja: Przedmieścia Gdańska
Podziękował : 338
Otrzymał podziękowań: 2423
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
emeryt napisał(a):
Lulu ?


Ano LULU :rotfl:

Do jutra ?

papapapapapa :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Włodzimierz "Bury Kocur" Ring
S/y "Bury Kocur IV"
POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 07:54 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
emeryt napisał(a):
Wypisuję co z konserw gotowych i domowych bym widział na pokładzie.

Bierz małe puszki i słoje tak by po otwarciu zniknęła zawartość, trzymanie otwartych nie zalecam. zwłaszcza pasztetów. Polecam puszki rybne z makrelą i nie tylko z Marinero, jak na razie dość szczelnie, mięso wypełnia wnętrze.
Załącznik:
marinero-grillowane-filety-z-makreli-z-oliwa-z-oliwek-i-papryczkami-piri-piri-120g-525171.png
marinero-grillowane-filety-z-makreli-z-oliwa-z-oliwek-i-papryczkami-piri-piri-120g-525171.png [ 83.42 KiB | Przeglądane 1494 razy ]


Piotr Siedlewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 07:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lut 2009, o 08:43
Posty: 9782
Lokalizacja: ....zewsząd
Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Chopy, to był rok 1971 STYCZEŃ, około 20 Gierek był kolejno w Szczecinie i Gdański...

Emeryt: konserwa otwarta - słoik, czy puszka - to konserwa zjedzona. Na tak małym jachcie trzymanie otwartych konserw zagraża porządkowi, a w letnich temperaturach zdrowiu. Czyli niezależnie od tego ile masz osób, otwierasz jedna puszkę/słoik. Dlatego u mnie na lato idzie na jacht odliczona ilość puszek czteroporcjowych, np. na 8 dni, a reszta dwuporcjowe. Jeśli jestem we dwójke albo sam to otwieram jedną, jeśli wyjątkowo mam dodatkową osobę to dwie.

Z dżemami czy miodami jest podobnie, choć tu słoik może postać ale kupuje małe.

Co do cukru. Kilowe torebki są w szczelnie zamkniętych woreczkach. Cukier operacyjny jest w słoiku około 0,3 litra, wewnątrz łyżeczka, która używa się tylko do nasypywania do naczyń, nigdy do mieszania, nieoklejona i czysta.

Sól, a małym słoiczku po musztardzie, nie "zarastają" dziurki jak w solniczce.

_________________
Jestem tylko szarym człowiekiem
www.armator-i-skipper.pl


Ostatnio edytowano 16 sty 2018, o 08:02 przez Colonel, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 08:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 11:32
Posty: 14005
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1930
Otrzymał podziękowań: 2010
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Spróbuj jeszcze tego.

http://sklep.arpol.net.pl/pl/13-konserwy-wojskowe

Są to końserwy produkowane na potrzeby wojska, nie są tanie ale smaczne i wysokiej jakości. :D

Są tam też gotowe potrawy, które podgrzewa sie razem z opakowaniem w garnku z wodą i całodzienne racje żywnościowe ( śniadanie, obiad, kolacja), niesmiertelny puszkowany i pakowany próżniowo chleb itp. :D

_________________
Konsul 37 "Don Kichot"
POL 0001WR
MMSI 261037650
www.jachtdonkichot.pl


A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 09:31 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 22:03
Posty: 9898
Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Kurcze z tymi konserwami to na Marsa można.

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 09:40 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 11:32
Posty: 14005
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1930
Otrzymał podziękowań: 2010
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Założyłem osobny wątek w temacie żywnościowym, tam jest więcej informacji.

viewtopic.php?f=42&t=27905

_________________
Konsul 37 "Don Kichot"
POL 0001WR
MMSI 261037650
www.jachtdonkichot.pl


A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 11:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 sie 2010, o 05:58
Posty: 2787
Podziękował : 412
Otrzymał podziękowań: 698
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Parokrotnie w tym wątku wspomniano o konieczności 3 krotnego gotowania słoiczków po uprzednim ich wystudzeniu. Już o tym tu było a pierwszy raz napisał o tym JasiekN w tym wątku:
http://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=5972&hilit=s%C5%82oiczki
Jeżeli przygotowane wcześniej słoiki wraz z zawartością będziemy gotować zamknięte w szybkowarze to wystarczy ich jednokrotne gotowanie. W szybkowarze dzięki podwyższonemu ciśnieniu mamy podwyższoną temperaturę i dzięki temu za jednym razem przeprowadzamy proces sterylizacji.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 11:27 

Dołączył(a): 9 lut 2011, o 19:45
Posty: 4709
Lokalizacja: ES
Podziękował : 390
Otrzymał podziękowań: 963
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Marian J. napisał(a):
W szybkowarze dzięki podwyższonemu ciśnieniu mamy podwyższoną temperaturę i dzięki temu za jednym razem przeprowadzamy proces sterylizacji.

A jeśli zamiast wody zastosujemy solankę nasyconą to dostaniemy i temperaturę tak +- 110 stopni C. Co przy zwykłej wodzie jest nieosiągalne
Wypróbowane

_________________
Pozdrawiam
Wiesław


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 13:03 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
Kurczak napisał(a):
Są to końserwy produkowane na potrzeby wojska, nie są tanie ale smaczne i wysokiej jakości.


Ale czy zdrowe Dla przykładu kosnerwa,

http://sklep.arpol.net.pl/pl/konserwy-w ... 850-g.html

A w niej E - 250

A tu znajdziesz co to za on

http://dziecisawazne.pl/wiesz-co-jesz-n ... od-a-do-z/

A dla leniwych.

Spożywanie azotynu sodu jest silnie powiązane z guzami mózgu, trzustki i jelita grubego oraz nadwrażliwością.

Takie i podobne są większości asortymentu.
Dla mnie odpada

Jeszcze tu
https://portal.abczdrowie.pl/najgroznie ... zywnosci/2

Dodawane chyba celowo, chodzi o długośc bycia na emeryturze. :oops:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 13:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 11:32
Posty: 14005
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1930
Otrzymał podziękowań: 2010
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Daj spokój. Przecież nie będziesz tego jadł przez resztę życia. :D

Sześć posiłków Ciebie nie zabije.

Nawet nie wiesz ile tego dotychczas zjadłeś...

Zobacz ile chemii jest w tym co podesłała Monia. :lol:

E 304, E 305, E341iii, E306, E451, E341 itd. :D

Np. taki E451

http://www.dolinaeko.pl/259,uwaga_na_sz ... _fosforany

_________________
Konsul 37 "Don Kichot"
POL 0001WR
MMSI 261037650
www.jachtdonkichot.pl


A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 14:03 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
Kurczak napisał(a):
Sześć posiłków Ciebie nie zabije.


Trzydzieści posiłków, a siedemdziesięciolatka to i katar ruszy


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 14:14 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 11:32
Posty: 14005
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1930
Otrzymał podziękowań: 2010
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
We wszystkim co w słoiku lub puszce są końserwanty i przeciwutleniacze.

Zostaje Tobie tylko zawekowane własnej roboty mięcho i smalec z własnoręcznie wyhodowanego prosiaka na domowej paszy z domowych produktów. Wówczas nie bedzie E... ani antybiotyków. :)

Kupując mięso z drobiu cz wieprzowinę kupujesz w pakiecie wszystko to, co było w paszy + antybiotyki. A co było w paszy ? Lepiej, żebyś nie wiedział.

_________________
Konsul 37 "Don Kichot"
POL 0001WR
MMSI 261037650
www.jachtdonkichot.pl


A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 14:21 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Kurczak napisał(a):
We wszystkim co w słoiku lub puszce są końserwanty i przeciwutleniacze.

Zostaje Tobie tylko zawekowane własnej roboty mięcho i smalec z własnoręcznie wyhodowanego prosiaka na domowej paszy z domowych produktów. Wówczas nie bedzie E... ani antybiotyków.

Kupując mięso z drobiu cz wieprzowinę kupujesz w pakiecie wszystko to, co było w paszy + antybiotyki. A co było w paszy ? Lepiej, żebyś nie wiedział.

Czy syf w mięsie jest powodem dla którego mamy jeść, jeszcze więcej syfu dokładanego do puszek?

Piotr Siedlewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 14:26 

Dołączył(a): 9 lut 2011, o 19:45
Posty: 4709
Lokalizacja: ES
Podziękował : 390
Otrzymał podziękowań: 963
Uprawnienia żeglarskie: galernik
emeryt napisał(a):
siedemdziesięciolatka to i katar ruszy

Zajadasz na codzień różnego rodzaju frykasy i nawet nie wiesz ile już tych różnych E costam zjadłes. Jak dociągnąłeś do siedemdziesiątki to już nic Cię nie ruszy :rotfl:
Znaczy: zakonserwowanyś.
Przykłady tak na szybko
https://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i ... 9#slajd-11
A jeżeli na etykietce produktu nie znajdujesz E... to znaczy że producent ...kłamie :shock:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

ins napisał(a):
Czy syf w mięsie jest powodem dla którego mamy jeść, jeszcze więcej syfu dokładanego do puszek?

Wyguglaj sobie czym i w jakim stopniu skażony jest np, Twój mintaj w panierce z czegośtam.
Oj, zdziwisz się.

_________________
Pozdrawiam
Wiesław


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 15:12 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 22:03
Posty: 9898
Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Panowie jalowy spór. Każdy je co chce. Zła żarcie może popsuć każdy rejs.Ja tam żadnym smakoszy nie jestem ale na puszkach to bym urlopu nie mógł spędzić. Zrobienie parę slojow jest tańsze lepsze niż mielona w konserwie.

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 17:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 paź 2008, o 20:15
Posty: 7584
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Weki, puszki itp.
Na rejsach, które ja organizuję zasadą jest kupowanie świeżych produktów w portach. Również mięsa, również tą karkówkę a 100 zł w Norwegii. Dzięki temu m/in znam ceny z autopsji, a nie z linków :rotfl:
Dodatkowo zasadą jest chodzenie w portach na kolacje do miejscowych restauracji. Dzięki temu można zjeść regionalne potrawy.

_________________
Żeglarstwo polega na tym, że pływając całe życie i będąc starym i schorowanym człowiekiem, nigdzie nie dopłynąć.
Krzysztof Chałupczak


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 17:36 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Cape napisał(a):
Dodatkowo zasadą jest chodzenie w portach na kolacje do miejscowych restauracji. Dzięki temu można zjeść regionalne potrawy.
Jesli organizator startuje od 25 PLN - dziennej stawki żywieniowej to opowiadanie o chodzeniu po knajpach i regionalnych potrawach jest grubą nieprzyzwoitością.

Zresztą numer popisowy kuchni niderlandzkiej czyli.
płaty tłustego smażonego boczku na to gotowana brokuła i sos beszamelowy oraz tarta gouda na to wszystko - zapiekane to to w piekarniku -, nie jest hiciorem.
Chyba, że seafood oraz Indonezja wraz z Chińczykami w Belgi i Holandii są godne polecenia.

Natomiast tradycję kulinarną północnych Niemieć czyli lapskaus lub brotkartoflen wraz z smażonym śledziem lub rdzawcem można zrobić na jachcie, szkoda wydawać siano.

Piotr Siedlewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 17:55 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8017
Podziękował : 1870
Otrzymał podziękowań: 2411
Uprawnienia żeglarskie: -
emeryt napisał(a):
Spożywanie azotynu sodu jest silnie powiązane z guzami mózgu, trzustki i jelita grubego oraz nadwrażliwością.
Takie i podobne są większości asortymentu.
Dla mnie odpada.
Dodawane chyba celowo, chodzi o długośc bycia na emeryturze. :oops:
Znam 90-latków nader łasych na wędliny, więc się nie przejmuj zanadto, baczaj na rzeczywiście szkodliwe dodatki.
Prosty związek, naturalnie występujący, z którym organizm dobrze się zna, gdyż go wykorzystuje. A w przypadku niedostatku w diecie zmuszony jest sobie sam produkować, biedactwo :mrgreen:
Sól w nadmiarze też szkodzi, a nawet są przypadki śmierci nagłej na miejscu. A z braku soli też... I cóż nam zatem czynić? A ile już było durnych teoryj dla naiwnych... jaja prawie jak z... jajami :lol:

Azotyny są w każdej wędlinie i peklowanym mięsie, z zasady, a nawet obowiązkowo. Zabezpieczenie przed jadem kiełbasianem. Lubi siem kiełbaskę? :-P
A nawet w każdym zdrowym warzywie - pędzonym na nawozach azotowych wszak; tych eko też, i w wodzie pitnej takoż. A talerz jakiej sałaty czy szpinaku, jakże dyetetyczny i prozdrowotnie po sieci reklamowany, dostarczy Ci wielokrotnie więcej niż końserwa. Dlatego zielenina taka zdrowa, szczególniej dla sercowców ;)



Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: Kurczak
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 18:06 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
ins napisał(a):
Jesli organizator startuje od 25 PLN - dziennej stawki żywieniowej


Insie, organizator nie staruje, organizator podał stawkę 5 funtów, jaką przyjęła koleżanka z naszego forum, a która wybiera się na duże kółko. Podał taką by było w sumie poniżej tej, którą zaserwował przedpiśca, a któremu organizator chciał się "odgryźć". Insie, nie twórz nowych faktów, organizator napisał że żywi się sam, to znaczy że zamyka się, - jak piszesz - choć zamknąć się nijak nie może, bo na jachcie nie ma nawet namiastki drzwi, i będzie wkrochmalał te swoje dewolaje. Jak one wyglądają podał. Dlatego Ci napisałem że jesteś złośliwy. Ale nie z takimi złośliwcami i zazdrośnikami miałem do czynienia, i żyję.
Jaka będzie stawka wyżywienia, zadecydują załoganci, mnie nic do tego. Może być nawet set złotych, kto bogatemu zabroni. Ja swoją prawdopodobną podałem. Proszę by pofolgować z bujną wyobraźnią, i pisać prawdę.
Insie, przypominam się w sprawie rysunków kardana, obiecałeś na pojutrze.

Łączę pozdrowienia

emeryt


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 18:15 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:46
Posty: 1818
Lokalizacja: Rumia
Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
emeryt napisał(a):
Z tej strony to:
http://polmarkus.com.pl/o-firmie/
Żółtko w proszku
Żółtko płynne ( o ile da się przechować na jachcie bez lodówki)


NIe idź tą drogą...

jaja utrzymują się do 3 miesięcy pod warunkiem odwracania ( przepis Ludomira Mączki) , kupujesz w paletkach na rynku świeże, do tego dwie dodatkowe wytłaczanki i się na jachcie nie stłuką

_________________
pozdro Zbyszek
PUMA 42 S/Y SINE METU
http://www.maxiskippers.pl



Za ten post autor junak73 otrzymał podziękowanie od: emeryt
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 97 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL