Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 maja 2026, o 12:40

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 mar 2026, o 14:51 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Dzień dobry,

dziś ogladałem łódkę Maxi 77 i zwrociło moją uwage delkiatne oddzielenie się części kila od pozostałej części kadłuba (laminatu) czy takie mocowanie kila w Maxi jest normalne - czy jest się czym przejmować ?
Zdjecia w załączniku.

Załączniki:
IMG20260329113744_copy_2000x1500.jpg
IMG20260329113744_copy_2000x1500.jpg [ 649.03 KiB | Przeglądane 1012 razy ]
IMG20260329111013_copy_2000x1500.jpg
IMG20260329111013_copy_2000x1500.jpg [ 473.23 KiB | Przeglądane 1012 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2026, o 17:16 

Podziękował : 1695
Otrzymał podziękowań: 2436
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Mocno nadwyrężone jest połączenie balastu z kadłubem. Trzeba dokonać dokładnych oględzin laminatu kadłuba od wewnątrz i w części podwodnej.
Mieliśmy podobnie w klubowym jachcie OPTY 64 kiedy gniazdo osadzenia balastu wypełnione było kitem szpachlowym w celu wyrównania powierzchni. Podczas żeglugi z biegiem czasu przy niemałych przeciążeniach następowało spękanie kitu. Gorzej kiedy laminat będzie spękany. Wówczas konieczny jest remont laminatów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2026, o 18:53 

Czyli chcąc sprawdzić co się dzieje na złączu należałoby oszlifować do laminatu i sprawdzić czy jest spękany ,a jesli by był- to jak wyglada remont takiego laminatu ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2026, o 09:40 

Podziękował : 4136
Otrzymał podziękowań: 1980
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Moze zacznij od srodka ? zobacz czy laminat wokol nakretek bolcow balastowych nie jest popekany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2026, o 11:37 

Podziękował : 466
Otrzymał podziękowań: 432
Uprawnienia żeglarskie:
Jazz napisał(a):
Dzień dobry,

dziś ogladałem łódkę Maxi 77 i zwrociło moją uwage delkiatne oddzielenie się części kila od pozostałej części kadłuba (laminatu) czy takie mocowanie kila w Maxi jest normalne - czy jest się czym przejmować ?
Zdjecia w załączniku.

To nie jest "delikatne oddzielenie" balastu od kadłuba, ale jak napisał Wojciech, tylko bardzo czytelne uszkodzenie połączenia balastu z kadłubem.
Należy oczyścić starannie cały styk balastu z kadłubem i zbadać stan kadłuba oraz uszczelnienia w miejscu połączenia.
Potem, zależnie od stanu połączenia, będzie można podjąć decyzję o ewentualnym demontażu balastu i koniecznej naprawie.
Natomiast pozostawienie jachtu w obecnym stanie spowoduje tylko dalszy rozwój wyraźnie widocznego uszkodzenia, m. in. wskutek wnikania wody w laminatową konstrukcję kadłuba.
To, co sugeruję nie jest żadną groźną perspektywą, ale oczekiwanie, że może uszkodzenie się jakoś "samo naprawi" jest tylko proszeniem się o dalsze kłopoty.

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2026, o 13:46 

Podziękował : 1805
Otrzymał podziękowań: 4317
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
No nie wiem, czy to jest poważne czy nie. Może być różnie. Ale to typowy problem gdy kołnierz balastu wchodzi w dno jachtu. Zawsze na styku będzie pękać i będzie widać na krawędzi kołnierza szczelinę.
Identyczny problem mają czy miały Conrady 24. W Pallasie zdejmowałem balast robiąc wymianę całego rusztu balastu w środku i przy okazji obejrzałem tę wnękę. Nic się nie działo, ale to zależy od tego, jak ta wnęka jest zrobiona i w środku zabezpieczona przed wodą.
W efekcie i przy okazji zrobiłem tak, że między kołnierzem a wnęką jest sika (wcześniej jakaś stoczniowa szpachlówka sprzed pół wieku) i to działa trochę lepiej.
Reasumując, zgadzam się z M@rkiem, żeby zobaczyć co jest w środku jachtu. Bo może nic wielkiego się nie dzieje.
Zdjęcie balastu to już grubsza zabawa (robiłem dwa razy i wolałbym więcej nie).

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2026, o 15:22 

Podziękował : 552
Otrzymał podziękowań: 656
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
waliant napisał(a):
Zdjęcie balastu to już grubsza zabawa

I to właśnie należy zrobić.

Za ten post autor cors otrzymał podziękowanie od: tomasz piasecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2026, o 11:03 

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi - czyli nie ma co kupować kota w worku , abez ściągniecia balastu nie da sie ocenić. Wiec raczej ten Maxi odpada.

Za ten post autor Jazz otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2026, o 08:24 

Podziękował : 4136
Otrzymał podziękowań: 1980
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Wszystko zalezy od ceny i wyposazenia jachtu . Jesli od srodka nie ma pekniec laminatu przy bolcach balastowych to samo opuszczenie balastu, sprawdzenie i ponowny, poprawny
montaz nie jest problemem. Bedziez mial spokoj na lata. Gorze jak trafisz na taka usterke zamaskowana od zewnatrz i od srodka. Znam takie przypadki.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem