Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 16 cze 2025, o 18:32

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 cze 2017, o 07:05 

Podziękował : 3171
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Bardzo Wam dziękuję za ożywienie wątku. :-)
A tymczasem Pirania znowu popływała po Wiśle.

Załączniki:
20170622_181734_resized.jpg
20170622_181734_resized.jpg [ 196.1 KiB | Przeglądane 1948 razy ]

Za ten post autor Janna otrzymał podziękowania - 2: MarekSCO, robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2017, o 22:16 

Podziękował : 6274
Otrzymał podziękowań: 2488
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
robhosailor napisał(a):
Psujemy ładny wątek o budowie Piranii przez dziesięcioletniego Maćka. :(

Chyba nie Robercie ;) Chyba nie psujemy.
Pozwoliłem sobie przekopiować dwie fotki z pierwszego postu Janny a i rycinkę przy okazji wkleić jakąś tam...
Looknij na pierwszą fotkę. Spróbuję przekonać, że nie psujemy ;)
Kolega zasuwa na imadełku przykręconym do palety. Spójrz na te "krótko ścięte" wióra...
Jak myślisz, jakie wióra uzyskałby, gdyby przymocował do obrabianej "zagatowki" rumpla
mały składany stolik z Castoramy ? Oczywiście operując tym samym narzędziem...
Nie uzyskałby po prostu...
A to z tej przyczyny, że te stoliki do elektronarzędzi naszykowane są. A tutaj mamy
ilustrację, że Kolega ma we zwyczaju pracować poważnym ręcznym strugiem.
Gdzie i prędkość skrawania mniejsza, opory skrawania wielgaśne... Ale i wydajność kolosalna.
Znaczy się, za chwilę będziemy doradzać Jannie zakup frezarki ;) Najlepiej nie chinki, ale jakiejś droższej ;)
No i oczywiście kompletu frezów, etc...
Ktoś tu wspominał coś o tym, że narzędzia mogą być droższe od kajaka...
Czy jakoś tak ;)
I w ogóle, zamiast marudzić, że psujemy cokolwiek... Mógłbyś się zastanowić dlaczego akurat Ciebie "przywołałem do odpowiedzi" ;)
Ale, najpierw spójrz na drugą fotkę ( a i rycinkę przy okazji omieć wzrokiem )
Chłopaki ( nasi koledzy po fachu ) naprawdę pracują całkiem serio tymi narzędziami. Ja te zdjęcia widzę - dosłownie - jak film.
Druga fotka i rycinka - toż to Japonia w pełnej krasie swej egzotyki.
Ale, jak obejrzysz obie rycinki w tym wątku... Zauważysz, że Japonia polegała na na_dupie_siedzeniu ;) A wstać z kolan z takim strugiem nie tak łatwo.
I składany stolik z Castoramy wcale tutaj w niczym nie pomoże ;)
A jeśli nie wstawać, to ...
Myślę o tej zielonej. Bardziej "ogólnodostępna". Tą brązową obok zielonej skrzyni Janna musiałaby grajfnąć z Twojego pokoju obok ;)
Może, zamiast grymasić, że coś psujemy, napisz co z tą zieloną jest nie tak ?
Wygniata się ? Przeciera ?
Bo wiesz... Niekoniecznie recenzja poważnego narzędzia przez poważnego użytkownika
musi od razu być psuciem wątku ;)
A skoro już jesteśmy przy narzędziach, które mogłyby się przydać...

Załączniki:
jcarpenter.jpg
jcarpenter.jpg [ 177.18 KiB | Przeglądane 1883 razy ]
jnn2.jpg
jnn2.jpg [ 211.85 KiB | Przeglądane 1883 razy ]
jnn1.jpg
jnn1.jpg [ 209.05 KiB | Przeglądane 1883 razy ]

Za ten post autor MarekSCO otrzymał podziękowanie od: Janna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2017, o 11:17 

Podziękował : 4513
Otrzymał podziękowań: 4269
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
To ja o "ergonomii" trochę. Zdarzyło mi się w życiu spróbować naukawego (odróżnia się jak kwas siarkawy H2SO3 od siarkowego H2SO4 ;) :DD ) podejścia do tematu pracując jako asystent naukowo-badawczy w Pracowni Ergonomii Środowiska Dzieci i Młodzieży IWP. Niewiele dobrego tam zdziałałem, ale chciałem m. in. zająć się właśnie naturalną zdolnością i skłonnością dzieci i młodzieży do przyjmowania pozycji kucznej, siadu płaskiego, klęcznej itd. Pozycji często niedostępnych dla populacji dorosłej, z powodu wczesnego przyjmowania pozycji siedzącej w fotelu i kultywowania jej przez długie lata. Pozycja klęczna kultywowana jest tradycyjnie np. właśnie w Japonii - tam nie ma problemów z ruchomością i rozciągnięciem stawów kończyn dolnych. U nas w zasadzie tylko dzieci i młodzież swobodnie, bez wysiłku i na długo kucają, klęczą, siedzą po turecku itd. Praktykując, przez kilka lat, dość intensywnie zen, musiałem odtworzyć swoją zdolność do siedzenia po japońsku - pozycja klęczna zwie się tam "seidza". Po zaprzestaniu praktyki zen powtórnie utraciłem tę umiejętność. Zdolność siedzenia w pozycji kwiatu lotosu utraciłem chyba wraz z osiągnięciem pełnoletności. Nie próbowałem więcej.

Wracając do meritumu, jak mawiał kolega Kierownik, pozycje przyjmowane podczas obróbki drewna przez dziesięcioletniego Maćka były dla niego wygodne i naturalne, a więc ergonomiczne i zdrowe! O ile Maciek, jako dorosły człowiek zajmie się kiedyś znowu szkutnictwem, wtedy może sprawi sobie profesjonalny stół warsztatowy. Ale Maciek prowadzi sportowy tryb życia i być może jako wyjątek od reguły, nie straci swoich naturalnych zdolności do przyjmowania pozycji kucznej, czy klęcznej. :)

Moja zielona poduszka piankowa, jest wykonana z pianki dość miękkiej. Kilkakrotne postawienie na niej kościstego kolana spowodowało trwałe wgniecenia. Nie używam jej intensywnie, ale gdyby, to widać, że rozpadnie się szybko. Oczywiście, nie kosztuje ona majątek, więc będzie można wymienić na nową. W sprzedaży bywają różne, niektóre są trwalsze, wykonane z gęstszej pianki i pewnie takie należy wybierać.

MarekSCO napisał(a):
Ktoś tu wspominał coś o tym, że narzędzia mogą być droższe od kajaka...
Oczywiście, gdybym nastawiał się na szkutnictwo zawodowe, to skompletowałbym sobie ładniutki zestaw profesjonalnych narzędzi. Ale buduję okazjonalnie, a wybieram do budowy proste i łatwe. Dlatego mój zestaw narzędzi pozostaje wciąż bardzo prymitywny.

Będąc już starym (60) pierdołą odczuwam braki ergonomiczne mojego warsztatu, wynikające z utraty mojej własnej sprawności. Porównywanie jednak ergonomii populacji starych pierdół do ergonomii dzieci i młodzieży jest nieporozumieniem. ;) :DD

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowania - 3: Janna, MarekSCO, orawiak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2017, o 12:05 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
robhosailor napisał(a):
Będąc już starym (60)
Hi, hi, hi.
robhosailor napisał(a):
pierdołą
A, to zwracam honor. Obrazek

A tak wewogóle to chciałem zauważyć, że pierdołowatość nie ma nic wspólnego z Peselem. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2017, o 12:17 

Podziękował : 4513
Otrzymał podziękowań: 4269
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Zbieraj napisał(a):
pierdołowatość nie ma nic wspólnego z Peselem. :D
W sumie, racja. Moja pierdołowatość jest stymulowana kardiologicznie i np. właśnie dlatego, zamiast korzystać z silnego wiatru, siedzę w domu i wypisuję się na forumie. :(

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2