Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 wrz 2025, o 12:49

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 cze 2012, o 13:24 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jak w temacie - pełna informacja tu:
http://www.rzgw.gda.pl/cms/fck/uploaded ... 1_0001.pdf

Widać wiosny i jesieni nie starcza w RZGW na prace remontowe.
Widać na remont przyczółków niewielkiej, nieczynnej od dawna budowli trzeba zmitrężyć aż pięć miesięcy - w tym całe lato.
Widać skoordynowanie zamknięcia Kanału Jagiellońskiego z rozpoczynającym się we wrześniu remontem Kanału Elbląskiego było ponad siły urzędników.
Widać organizacja podczas zamknięcia szlaku remontu sypiących się na potęgę brzegów Kanału Jagiellońskiego - przerosła zdolność planowania urzędników. Jak znam poziom przewidywania prezentowany w RZGW Gdańsk - to pewnie remont brzegów kanału wypadnie którymś kolejnym roku - i jedno jest pewne - będzie to znów w pełni sezonu...

Tytułem komentarza...
Z jednej strony miliony wpakowane w "Pętlę Żuławską", nowe przystanie gminne i prywatne, podnoszenie linii energetycznych, tramwaje wodne, pogłębianie ujść rzek, uruchomienie mostów zwodzonych, promocja, oficjele, etc, etc...
A z drugiej strony "zarządzający" szlakami śródlądowymi szarzy i bezmyślni jak zawsze urzędnicy. Taka gmina...

Jak dotąd wszelkie zmiany na żuławskich szlakach żeglugowych odbywały się przy biernej, zachowawczej, niechętnej postawie urzędników z RZGW i przy całkowitej abnegacji urzędników z UŻŚ (konia z rzędem temu, kto wytłumaczy mi po istnieje ten drugi urząd...).
Teraz jak widać przychodzi czas na aktywność urzędników.
- Najpierw był remont śluzy w Gdańskiej Głowie, który zablokował Szkarpawę. Zamiast zgodnie z planem w marcu zakończono go w połowie maja (przemilczmy litościwie efekty tego "remontu"...). Szlak pozostał zablokowany w newralgicznym miejscu na początek sezonu, w tym na sam moment otwarcia pierwszego etapu "Pętli"...
- Następnie zablokowanie Szkarpawy w maju, w Rybinie - z powodu remontu mostu drogowego - choć oczywiście żaden urząd żadnej informacji kierowanej do użytkowników szlaku wodnego nigdy nie skierował...
- Potem ściema z mostem zwodzonym w Przegalinie - którego (mimo że z wielką pompą "otwarty") nikt jak dotąd i nigdy nie podnosi. I który to most nie będzie dla ruchu wodą podnoszony jeszcze... długo.
- Teraz blokada jednego z dwu szlaków do Elbląga - tuż przed zbliżającym się szczytem sezonu.

Co następne?
Co by tu jeszcze spieprzyć panowie urzędnicy, co by tu jeszcze...?
Obrazek

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2012, o 09:32 

Podziękował : 442
Otrzymał podziękowań: 730
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
pierdupierdu napisał(a):
Widać skoordynowanie zamknięcia Kanału Jagiellońskiego z rozpoczynającym się we wrześniu remontem Kanału Elbląskiego było ponad siły urzędników.
A tu przykład, że gdzie indziej potrafią takie rzeczy skoordynować:http://www.zegluga.wroclaw.pl/news.php?readmore=1190

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2012, o 04:28 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: brak
A koszt uzpełnienia kilku cegieł na skrajni mostu wynosi aż 1,2 miliona złotych.Kto zatwierdził taki kosztorys?Nie podali czy w ogóle był przetarg.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2012, o 08:50 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
To ciekawe jak sytuacja będzie wyglądać w przyszłym roku. Chciałem się po pętli Żuławskiej powłóczyć a tu widzę że może być z tym problem.
Tak z mojego podwórka to myślałem że się przewrócę jak przeczytałem artykuł w prasie o zalewie w Cedzynie. Jak to nasi urzędnicy nic nie robią za to tylko narzekają i wzdychają jak to kara ich spotkała, że mają do dyspozycji zalew zaraz obok miasta, gdzie spokojnie w 20 minut można dojechać autobusem miejskim. Po prostu masakra. Doszło do tego że wywłaszczone grunty z powodu braku jakichkolwiek działań muszą być oddawane a urzędnicy dalej płaczą że dostępu do zalewu mieć będą mało (a zalew jak im przeszkadzał tak dalej przeszkadza).

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

pierdupierdu napisał(a):
Tytułem komentarza...
Z jednej strony miliony wpakowane w "Pętlę Żuławską", nowe przystanie gminne i prywatne, podnoszenie linii energetycznych, tramwaje wodne, pogłębianie ujść rzek, uruchomienie mostów zwodzonych, promocja, oficjele, etc, etc...
A z drugiej strony "zarządzający" szlakami śródlądowymi szarzy i bezmyślni jak zawsze urzędnicy. Taka gmina...

Typowy przykład niegospodarności i bezkarności. Ja się zapytam jeszcze, kto prywatnym inwestorom zwróci pieniądze, które im przepadną z powodu ogólnego bałaganu i braku koordynacji....

Odpowiedz z cytatem