Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 cze 2025, o 18:41

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 141  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 gru 2016, o 23:02 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
marcin_palacz napisał(a):
takie statki (prawie) nie istnieją.

(myśl pozytywnie :mrgreen: )
przecież to daje szanse naszym stoczniom, n.p. marwojowa zapewne chętnie coś takiego zbuduje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2016, o 23:16 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
MarWojowa jest w upadłości likwidacyjnej. A po za tym po co i dla kogo zbuduje?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2016, o 23:48 

Podziękował : 3096
Otrzymał podziękowań: 2696
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Colonel napisał(a):
dla kogo zbuduje?
Dorzuci się jeszcze miliardzik i powstanie Polska Żegluga Elbląska. :rotfl:

I paru misiewiczów dostanie tam fuchę. :twisted:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowania - 2: Colonel, M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 00:09 

Podziękował : 667
Otrzymał podziękowań: 19
Uprawnienia żeglarskie: som
Stara Zientara napisał(a):
Colonel napisał(a):
dla kogo zbuduje?
Dorzuci się jeszcze miliardzik i powstanie Polska Żegluga Elbląska. :rotfl:

I paru misiewiczów dostanie tam fuchę. :twisted:

PŻE to zdecydowanie zbyt skromnie. Dorzuciłbym jeszcze literki O i R od Oceaniczno-Regatowa. A dla siebie Auto<PAC>a za ortografa coby Zbieraja wyręczyć...

PŻEOR - sądze, że wpisuje się dobrze w aktualną sytuacje.. Oto Miś na miarę naszych czasów..

Za ten post autor nauaag otrzymał podziękowanie od: Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 00:28 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Colonel napisał(a):
MarWojowa jest w upadłości likwidacyjnej.

Oraz na sprzedaż:
http://www.gospodarkamorska.pl/Stocznie ... ennej.html

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 07:22 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
boSmann napisał(a):
marwojowa zapewne chętnie coś takiego zbuduje

Chcieć to nie wszystko... musi jeszcze ktoś zamówić i zapłacić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 09:34 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Zastanawiam się, jak na sytuację ekonomiczną i społeczną gminy Tolkmicko wpłynęłoby na początek kilkakrotne zwiększenie liczby jachtów cumujących na stałe w portach, ze wszystkimi usługami z tym związanymi, z opłatami zbliżonymi do gdańskich lub mazurskich, czyli z grubsza 3 razy wyższymi niż obecnie.

Nie bez kozery pytam o Tolkmicko, a nie Kąty, czy Krynicę, z tłumami na plażach.

Problem w tym, że turystycznie z Zalewem Wiślanym też nie jest różowo. Byłem w 2013 roku we wszystkich portach z wyjątkiem Kątów i sytuacja jest taka, że na południu w żadnym porcie nie było miejsc (a byliśmy w czerwcu przed sezonem). Na północy w Piaskach płytko a w Krynicy budowano wtedy Y-bomy (podobnie w Starej Pasłęce). Więc po wpłynięciu nie bardzo jest gdzie zawinąć. Tolkmicko z ilością miejsc to w ogóle porażka. No chyba że przez 3 lata co się zmieniło.

Jurmak napisał(a):
musi jeszcze ktoś zamówić i zapłacić.
Jak powstanie Żegluga Elbląska to jej sie dodrukuje pieniążków i se zamówi i kupi. :mrgreen:

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 10:05 

Podziękował : 155
Otrzymał podziękowań: 368
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Bastard napisał(a):
Problem w tym, że turystycznie z Zalewem Wiślanym też nie jest różowo.

A akwen to przepiękny, urozmaicony, śródlądowo-morski, na którym może zaistnieć to, z co od zawsze istnieje np w krajach skandynawskich - brak ścisłego podziału na morze i śródlądzie. Mówiąc akwen, mam na myśli Zalew z szybkim i łatwym wyjściem na Zatokę, wejściem z Zatoki, Pętlą Żuławską oraz całą deltę Wisły. To wszystko niecałe 3 godz. jazdy od Warszawy (jak S7 zbudują, co prędzej czy później nastąpi). Potencjał moim zdaniem podobny do WJM.
Ten akwen potrzebuje rozwojowego kopniaka, a takim kopniakiem byłby kanał.

Bastard napisał(a):
Byłem w 2013 roku

Dużo się zmieniło w sensie dokończenia tego co wtedy było w budowie oraz (w miarę) sensownego wykorzystania tego co zostało zbudowane.

Marcin

Za ten post autor marcin_palacz otrzymał podziękowanie od: Gienek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 10:11 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Bastard napisał(a):
Tolkmicko z ilością miejsc to w ogóle porażka. No chyba że przez 3 lata co się zmieniło.

Czas jakiś temu spędziłem na Zalewie tydzień pływając tam wypożyczoną Cariną.
Wówczas w Tolmkicku pamiętam, że były coś 2 lub 3 :rotfl: miejsca postojowe i to dla jachtów z niewielkim zanurzeniem.
A jak jest teraz ?
Tzn - ile jest tam gościnnych miejsc postojowych i jakie REALNIE można mieć zanurzenie wpływając tam, żeby stać spokojnie i nie walić kilem w dno ?

Marcin - Ty masz chyba najlepsze obecnie rozeznanie co do Zalewu -czy możesz wykonać prostą pracę i zrobić tabelaryczne zestawienie ?
Port, ilość miejsc postojowych, głębokość, prąd i woda na kei i na koniec temat sanitariatów (kibelki, prysznice, ciepła woda) i dostępność do tych "dóbr" dla przypływającego żeglarza...

I będziemy wtedy wiedzieć czy te opowiadania o turystyce żeglarskiej na tym akwenie to realia czy mrzonki snute wieczorami przy wódeczce ?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

To wszystko niecałe 3 godz. jazdy od Warszawy

Marcin - jak Cię lubię - jeżdzę tą trasą spod Warszawy na Zatokę kilkadziesiąt razy w roku.
Nie mów mi proszę, że w sezonie z DC jedzie się nad Zalew niecałe 3 godziny :rotfl:
Dodaj do tego godzinę z okładem a pisząc o powrocie w niedzielę po południu napisz PIĘĆ godzin co będzie bardziej realne.

A akwen to przepiękny, urozmaicony, śródlądowo-morski, na którym może zaistnieć to, z co od zawsze istnieje np w krajach skandynawskich

Z tym jednym się zgadzam - akwen jest piękny tylko jakie są realia ?
Napisz takie zestawienie, o które proszę powyżej ...

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 11:38 

Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
bury_kocur napisał(a):
Wówczas w Tolmkicku pamiętam, że były coś 2 lub 3 :rotfl: miejsca postojowe i to dla jachtów z niewielkim zanurzeniem.
A jak jest teraz ?
Tzn - ile jest tam gościnnych miejsc postojowych i jakie REALNIE można mieć zanurzenie wpływając tam, żeby stać spokojnie i nie walić kilem w dno ?

W Tolmklicku byłem w listopadzie. Miejsc postojowych jet sporo i w porównaniu np do Krynicy M cały czas infrastruktura żeglarska była na wodzie ( y-bomy, prąd, woda). Co do zanurzenia to bez problemu weszliśmy i wyszliśmy. Na echo pokazywało ponad 2 metry :D. Czyli zapas jest ;)

Problemem było jedynie to że bojek podejściowych ani wyznaczających tory już nie było. Kilka razy ćwiczyliśmy schodzenie z miela :D

Za ten post autor mdados otrzymał podziękowanie od: Gienek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 12:08 

bury_kocur napisał(a):

Przecież Ty mówisz o innej epoce niż obecna.

bury_kocur napisał(a):
Port, ilość miejsc postojowych, głębokość, prąd i woda na kei i na koniec temat sanitariatów (kibelki, prysznice, ciepła woda) i dostępność do tych "dóbr" dla przypływającego żeglarza...

Nie chodzi o te 200 jachtów, które się kręci teraz po Zalewie i cumuje we wszystkich portach razem wziętych (i dla których już zaczyna brakować miejsca w przystaniach).
("Dobra" wszędzie są, już raczej rozsądnie dostępne.)

bury_kocur napisał(a):
To wszystko niecałe 3 godz. jazdy od Warszawy

Marcin - jak Cię lubię - jeżdzę tą trasą spod Warszawy na Zatokę kilkadziesiąt razy w roku.
Nie mów mi proszę, że w sezonie z DC jedzie się nad Zalew niecałe 3 godziny :rotfl:

Włodek, napisałem: "jak zbudują S7".
Poza tym: Ty jeździsz do Gdańska, a więc godzinę dłużej, i to też jest przyczynek do poparcia tezy o atrakcyjności Zalewu i okolic dla "warszawki". Choćby, jako miejsce stałego postoju morskich jachtów. Bliżej niż Gdańsk, lepszy dojazd, jednak nieco taniej, a w Gdańsku miejsc nie ma wogóle.

Marcin

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 14:59 

bury_kocur napisał(a):
Marcin - Ty masz chyba najlepsze obecnie rozeznanie co do Zalewu -czy możesz wykonać prostą pracę i zrobić tabelaryczne zestawienie ?

I będziemy wtedy wiedzieć czy te opowiadania o turystyce żeglarskiej na tym akwenie to realia czy mrzonki snute wieczorami przy wódeczce ?

Kocurku drogi.
1. Warunki postoju i bazy "socjalnej" dla jachtów w N.Pasłęce, Krynicy, Tolkmicku, Suchaczu i Kątach Rybackich od co najmniej 2 lat w nie różnią się od warunków w portach i porcikach na Zatoce.
2. Nie wiem jak obecnie jest w Piaskach (N.Karczma) - znaczy słyszałem, że wreszcie pogłębiono i że stawiano jakieś y-bomy, nie wiem jednak co z "socjalem".
3. Niekorzystnie wśród zalewowych porcików odstaje obecnie tylko Frombork - tak liczbą miejsc jak zapleczem. Szkoda, bo ze względu na koncerty, planetarium, zabytki, copernicana i inne takie - to chyba najciekawsze nad Zalewem miejsce.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 15:45 

Jak OT, to OT:
mdados napisał(a):
W Tolmklicku byłem w listopadzie.
mdados napisał(a):
Problemem było jedynie to że bojek podejściowych ani wyznaczających tory już nie było.

I to jest właśnie problemik typowo zalewowy, stworzony (czemu nikt się nie dziwi) - przez biurokratów...
Otóż dzielny Urząd Morski tak strasznie obawia się lodów na Zalewie, że zaczyna zdejmować niemal wszystkie pławy już... od 19 września.
Tymczasem powszechnie dostępne dane hydrometeo wskazują wyraźnie, że nie spotyka się lodu na Zalewie przynajmniej do początku grudnia... Pławy mogłyby zatem spokojnie stać o 2.5 miesiąca dłużej...
Hmmm, może warto spytać nowego pana dyrektora Urzędu Morskiego w Gdyni czemu Urząd Morski w Gdyni zdejmuje znaczące dla bezpieczeństwa żeglugi oznakowanie - grubo ponad dwa miesiące za wcześnie?
Warto też chyba zapytać, czemu biurokraci z Urzędu Morskiego w Gdyni planują postawić to oznakowanie z powrotem na miejsce dopiero 30 kwietnia... ? Tak w każdym razie podali do publicznej wiadomości:
Załącznik:
498.JPG
498.JPG [ 93.99 KiB | Przeglądane 3252 razy ]

BTW - na Puckiej też oszczędzają te bojki jak się da...

Jakby ktoś chciał wiedzieć - to w momencie zdejmowania pław z powodu "sezonu zimowego" temperatura wody w Zalewie wynosiła... 16 do 18°C:
Obrazek

PS. A jak w kwietniu tego roku zgasło światło na stawie "Gdańsk" - to do dziś nie pali... Dali korektę (czasową), żeby wykreślić - i tyle...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 15:58 

Podziękował : 3096
Otrzymał podziękowań: 2696
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Wiosną widziałem w Gdyni, że Tucana latała w te i wewte, jak kot z pęcherzem. UM do tych mniejszych* pław ma chyba tylko jeden stateczek na całą Zatokę i Zalew.

*Od większych jest Zodiak.

PS. Jaromir, uprzedzam, że nie sprawdzałem - pisałem z pamięci. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 16:23 

Jaromir napisał(a):
2. Nie wiem jak obecnie jest w Piaskach (N.Karczma) - znaczy słyszałem, że wreszcie pogłębiono i że stawiano jakieś y-bomy, nie wiem jednak co z "socjalem".

Stan z września:

Nabrzeża i centralny pirs po remoncie. y-bomów żadnych nie zauważyłem (ale sprawdzę na zdjęciach wieczorem ;-) ).
Sanitariaty w wakacje były w kontenerze, we wrześniu kontener był już zabrany.

Informacje o głębokości na podejściu są różne, zależne z kim się rozmawia.
Oficjalnych i aktualnych - brak.

Rybak twierdził, że głębokość znacznie poniżej metra, choć "niedawno" pogłębiano. Skipper jachtu stojącego przy pirsie - że ma miecz głęboki na 1.4 m i wszedł rano bez problemu, z opuszczonym mieczem.
Przy wschodnim nabrzeżu, przy wejściu, cumował jacht z 2 metrowym zanurzeniem, zaryty w mule, jak twierdził jego właściciel. Jacht traktowany był jak domek kempingowy, chwilowo właściciel nie zamierzał wypływać.

Rzecz prawdopodobnie w tym, że tam ogólnie jest gruba warstwa mułu, przez którą często można się przecisnąć, zależnie od determinacji, stanu wody, mocy silnika, kształtu kadłuba (albo miecza), a i interpretacja pytania "panie jak tu jest głęboko" bywa różna. Ja Lottą nie próbowałem (jeszcze) do Piasków wpłynąć.

Ten port na pewno wymaga pogłębiania częstszego niż to robione jest obecnie - jak wszystkie zalewowe (choć w Piaskach jest najgorzej), z kanałem czy bez - dodaję, żeby nie było całkiem nie na temat.

Marcin

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 17:19 

Włodek, napisałem: "jak zbudują S7".

Oooooooo......
To jeszcze trochę potrwa.....
Monitoruję te drogę dość często.
Bo o ile:
- oba odcinki Elbląg - Gdańsk mają podobno wykonać do 2018 roku - zobaczymy - tam jest jeszcze most w Kiezmarku do zrobienia ...
- Odcinek Miłomłyn - Ostróda Północ ma być oddany w grudniu br - jest praktycznie skończony i trwają tam prace porządkowe.
- odcinek Ostróda Północ - Ostróda Południe jest w realizacji ale bez podania daty zakończenia
- odcinek Ostróda Południe - Olsztynek jest w realizacji ale bez podania daty zakończenia
- odcinek Nidzica - Napierki (do km 295 DK7) jest w realizacji bez podania daty zakończenia

to o tyle odcinek Napierki - Płońsk (223 km - 295 km DK7) jest dopiero na etapie przetargu i nie wbito tam nawet jeszcze łopaty.

Także jeszcze długa droga do zakończenia S7 tym bardziej, że obecnie realizowane odcinki podpisywała jeszcze poprzednia ekipa rządząca a ostatni odcinek Napierki - Płońsk podpisywałaby już ekipa "lepszej zmiany" a tu mogą być problemy.

Także napisałeś dobrze - "jak zbudują" :rotfl: :rotfl: :rotfl:
To jedno

Drugie:
Ty jeździsz do Gdańska, a więc godzinę dłużej,

Odcinka 65 km - a taki mam od wjazdu do Elbląga do portu - nie jeżdzę Marcin godzinę - chyba, że jest jakiś armagedon, ale taki zwykle bywa w sezonie na wyjeździe w niedziele.
Dotychczasową DK7 do Elbląga z domu jadę niecałe 3 godziny a potem jeszcze jakieś 30 -40 minut do portu.
Poza tym od Elbląga też do jakiegokolwiek poru nad Zalewem jakiś czas się jedzie.
Bo przecież to nie jest tak, że tylko wystarczy do Elbląga i już jesteśmy w porcie - tam tez jeszcze są dalsze odcinki do pokonania.
Myślę, że do Tolkmicka czy Fromborka jechałbym czasowo z domu niewiele krócej niż do Gdańska.
Także nie negując tego co piszesz o atrakcyjności Zalewu to sam przejazd nie punktuje jakoś bardzo Zalewu.

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 19:36 

Podziękował : 271
Otrzymał podziękowań: 225
Uprawnienia żeglarskie: morski
Włodek , mogę powiedzieć jak jest na odcinku Kiezmark-Gdańsk bo pokonuję go dwa razy dziennie : OGIEŃ W D...IE. Jeśli nie nastąpi siarczysta zima to w terminie powinni się zmieścić albo i lepiej. Co do mostu przez Wisłę to powoli wychodzą z wody z podporami , im też sprzyja pogoda. Od Kiezmarku do Elbląga jest podobnie więc z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć , że odcinek Koszwały-(aktualny koniec Obwodnicy Południowej)-Elbląg zostanie oddany do użytku w połowie 2018 roku.
A co do Zalewu to wg mnie jest tak jak kiedyś się mówiło o braku dróg - po co budować drogę do .... jak tam nikt nie jeżdzi , po co jechać do..... jak nie ma tam dobrej drogi.
U nas w Żuławkach na Szkarpawie mój sąsiad Janusz Szwedowski spełnił swoje dziecięce marzenie i wybudował swoją własną przystań wodną, ( sam od kilku lat mieszka na barce zacumowanej na niej ). Jest wszystko co potrzeba ( woda, prąd , kibelki, prysznic , parking ) ew. domki holenderskie do wynajęcia i dziś ma długą listę rezerwową chętnych do zostania rezydentami , bo na co dzień w sezonie port pęka w szwach chociaż do luksusów mu daleko.
Czyli j/w , jeśli będzie infrastruktura to pojawią się żeglarze / motorowodniacy.
Pozdrawiam , Krzychu Wożniak.

Za ten post autor krzychuAPIA otrzymał podziękowanie od: Gienek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 21:53 

krzychuAPIA napisał(a):
mój sąsiad Janusz Szwedowski spełnił swoje dziecięce marzenie i wybudował swoją własną przystań wodną, ( sam od kilku lat mieszka na barce zacumowanej na niej ). Jest wszystko co potrzeba ( woda, prąd , kibelki, prysznic , parking )

Pokłoń się Januszowi ode mnie - znamy sie znakomicie.
Masz oczywiście rację - jak pojawi się infrastruktura to pojawią się rezydenci i "przelotne ptaki" ...
Od czegoś trzeba zacząć.
W taki sposób w latach 90. na WJM zaczął się rozwój regionu.
A tak na marginesie - wiesz może, jak Janusz rozwiązuje problem ścieków na barce ?
Skąd bierze w zimie wodę, o prąd się nie pytam bo to łatwe, ale temat ścieków z WC mnie frapuje.

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 21:56 

Podziękował : 1766
Otrzymał podziękowań: 4249
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
bury_kocur napisał(a):
To jeszcze trochę potrwa.....

Może gdzieniegdzie krócej:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Na- ... 08523.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 22:12 

waliant napisał(a):

Kwoty wymienione w tym tekście, pokazują skalę inwestycji jaką miałby być kanał.

Nie mówimy o gigantycznej budowie w skali kraju i dziesięcioleci.
Mówimy o inwestycji w sensie kosztów podobnej do 15 kilometrów drogi szybkiego ruchu...

Marcin

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 23:33 

Podziękował : 438
Otrzymał podziękowań: 721
bury_kocur napisał(a):
Masz oczywiście rację - jak pojawi się infrastruktura to pojawią się rezydenci i "przelotne ptaki" ...
Od czegoś trzeba zacząć.
W taki sposób w latach 90. na WJM zaczął się rozwój regionu.
Porównywałem kiedyś Zalew Wiślany do węgierskiego Balatonu. Na jednej ze stron internetowych poświęconej portom nad Balatonem było prezentowane 114 portów.
krzychuAPIA napisał(a):
dziś ma długą listę rezerwową chętnych do zostania rezydentami , bo na co dzień w sezonie port pęka w szwach chociaż do luksusów mu daleko.
I w tym miejscu wypadało by wziąć pod uwagę to, że jachtów przybywa a nie za bardzo jest je gdzie przechowywać. O ile docierają do mnie argumenty, że pod względem możliwości przewozowych towarów drogą wodną ten przekop za bardzo nie ma sensu, to przy rozwoju turystyki żeglarskiej i motorowodnej to przekop ten mógłby stanowić swego rodzaju wentyl przez który część sprzętu pływającego mogłaby się wyprowadzać okresowo na morze oczywiście przy sprzyjających warunkach jeżeli chodzi o pogodę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 23:56 

Podziękował : 41
Otrzymał podziękowań: 67
Uprawnienia żeglarskie: sternik
bury_kocur napisał(a):
- Odcinek Miłomłyn - Ostróda Północ ma być oddany w grudniu br - jest praktycznie skończony i trwają tam prace porządkowe.
- odcinek Ostróda Północ - Ostróda Południe jest w realizacji ale bez podania daty zakończenia
- odcinek Ostróda Południe - Olsztynek jest w realizacji ale bez podania daty zakończenia
- odcinek Nidzica - Napierki (do km 295 DK7) jest w realizacji bez podania daty zakończenia

Odcinek Miłomłyn - Ostróda Północ jest oddany tydzień temu.
Tu masz mapę z terminami oddania, http://ssc.siskom.waw.pl/ Napierki - Nidzica i Ostróda Południe - Olsztynek ma szansę być w terminie, a odcinek Ostróda Południe - Ostróda Północ buduje Budimex, może prezes Blocher trochę przyciśnie ludzi, a zima jak na razie łagodna, to może się uda na sierpień.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 gru 2016, o 08:46 

Moris29 napisał(a):
Odcinek Miłomłyn - Ostróda Północ jest oddany tydzień temu.

A konkretnie został oddany w całości w poniedziałek.
Jak wracałem w niedzielę po południu z Gdańska to otwarta była jeszcze tylko jedna strona a setki ludzików czyściło jeszcze drugą.
Problem pozostanie odcinka Płońsk - Napierki bo tam dopiero jest ponoć roztrzygany przetarg.
Tyle. że na tym odcinku nie ma problemów takich jak pod Ostródą a także nie trzeba budować mostów przez wielkie rzeki więc jak już ruszą to powinno im pójść szybko.
Widzę jak im idzie na takich płaskich odcinkach tam gdzie już robią.
Wtedy do portu będę z domu jechał niewiele ponad 2 godziny :)

Marian J. napisał(a):
to przekop ten mógłby stanowić swego rodzaju wentyl przez który część sprzętu pływającego mogłaby się wyprowadzać okresowo na morze

Ale wiesz, że w sezonie porty Zatoki juz teraz pękają w szwach ?
Na takim Helu i w Jastarni czasem nie ma już teraz miejsc w weekendy :-(

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 gru 2016, o 09:28 

Podziękował : 271
Otrzymał podziękowań: 225
Uprawnienia żeglarskie: morski
bury_kocur napisał(a):
A tak na marginesie - wiesz może, jak Janusz rozwiązuje problem ścieków na barce ?
Normalnie , wszystko zrzuca do wody ... :rotfl: ŻARTOWAŁEM !!
Na barce jest zbiornik na ścieki ( 3m) i miękkie przyłącze do rury na brzegu i jak jest full to pompa w ruch i wszystko idzie do przydomowej oczyszczalni ( jebitnej ).
Pozdrawiam , Krzychu Wożniak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 20:04 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
http://m.trojmiasto.wyborcza.pl/trojmia ... ponad.html
"Przetarg na opracowanie dokumentacji projektowej kanału przez Mierzeję Wiślaną został ogłoszony jeszcze w październiku.
Rozstrzygnięcie przetargu było kilkakrotnie przedłużane, ponieważ oferenci zadali Urzędowi Morskiemu w Gdyni wiele dodatkowych
pytań dotyczących szczegółowej specyfikacji przetargu..."

Załączniki:
Screenshot_2016-12-29-19-58-15.jpg
Screenshot_2016-12-29-19-58-15.jpg [ 246.93 KiB | Przeglądane 2428 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2016, o 12:28 

Podziękował : 56
Otrzymał podziękowań: 46
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Dla odmiany na wesoło i bez napinki. Znaczy, co o przekopie myślą bukmacherzy?

"Każdy, kto trafnie postawi 100 zł na to, że budowa przekopu rozpocznie się w 2018 może wygrać 127,6 zł - kurs 1,45. Jeżeli natomiast gracz zdecyduje się obstawić 100 zł na odwrotny scenariusz i okaże się on prawdziwy, to zdobędzie 206,8 zł - kurs 2,35.

Jeśli ktoś postawi 100 zł na to, że budowa przekopu zakończy się w 2022 roku - i tak się stanie w rzeczywistości - to wygra 211,2 zł - kurs 2,40. Gdyby ktoś zdecydował się jednak obstawić 100 zł, że budowa zakończy się później, to do zdobycia jest już tylko 124, 96 zł - kurs 1,42."

Czytaj więcej na:

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Bukmacherzy-przekop-Mierzei-Wislanej-nie-powstanie-do-2022-r-n108414.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2016, o 14:05 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
W tych zakładach widać optymizm kanałowy.
Znów przebieg procedury projekt-przetarg-budowa pokazuje, że rząd twardo postanawia wydać te pieniądze, które ma w nadmiarze. Może i dobrze, bo inflacja pożera odsetki, a kto wie, czy nie będzie jakiejś wymiany w globalnym banku.
A tak, zostanie nam chociaż kanał w który Jurmak z Jaromirem będą puszczać te swoje stateczki, a Cape okręty podwodne. :-D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2016, o 15:57 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Alterus napisał(a):
zostanie nam chociaż kanał w który Jurmak z Jaromirem będą puszczać te swoje stateczki, a Cape okręty podwodne. :-D

Ejj, chłopy, chłopy :-P
Pińćdziesiont pińć stron wątku nabili, wezwali wszystkie za a nawet przeciw, wykorzystali wszystkie (chyba) argumenty w te, wewte i z powrotem, Colonel chciał mi nawet wybudować kanał do morza cobym miał łatwiej :mrgreen: , a nikt nie zastanowił się kaj może być tyn miodek. :mrgreen:
Otóż, jak szepcą krewni i znajomi królika, tfu..ptaszka jednego, przekop = temat zastępczy dla innej operacji, mającej nabić kabzę i tak już bogatym.
Amber, braciszkowie, amber. A konkretnie jego złoża - ponoć udokumentowane - w tamtym rejonie.
Ponoć nie na darmo jakąś tam firmę nazwano bursztyn.
A jak najtaniej przetransferować wartość X ton do kieszonek nie ponosząc przy tym praktycznie żadnych kosztów?
No,,no.
Właśnie, przekop, a raczej wykop dobroci różnorakich.
A że niejako przy okazji coś tam się przekopie to i fajnie.
Jakby co, to nie na mnie. W lesie wiaterek tak szumiał, że nie wszystko można było usłyszeć :rotfl:
Może być też, że wszystko zmyślone?? :oops:
Jak już przekopią ( czego sobie i Wam życzę) to się wiele wyjaśni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2016, o 19:24 

Podziękował : 41
Otrzymał podziękowań: 67
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Amber Gold bis? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2016, o 19:41 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Nie mieszaj duzej co prawda afery ale malego geszefciarza z panstwowym rozbojem, kolejnym po SKOKach.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 141  Następna strona