Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 wrz 2025, o 14:15

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 16:04 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: młodszy pomoc. 2-go zastępcy 3go oficera
Witam,

Chciałbym przepłynąć żaglówką kanał Ostróda - Elbląg. Interesują mnie głównie pochylnie. Wiecie może gdzie najbliżej pochylni mogę wypożyczyć żaglówkę?

Znalazłem kilka firm czarterowych w Iławie ale to oznacza konieczność przepłynięcia całego Jezioraka. Wydaje się, że przepłynięcie kanału z pochylniami w obu kierunkach przez kilka dni jest możliwe jeśli znajdę firmę czarterową blisko kanału. Alternatywą jest chyba czarter z Iławy na około 2 tygodni. Płynąłbym z kilkuletnim dzieckiem, co raczej ogranicza dzienne przeloty.

Generalnie wdzięczny będę z rady gdzie wypożyczyć łódkę. Głównym celem są pochylnie na kanale.

Pozdrawiam,
Artur

Ostatnio edytowano 16 lip 2012, o 21:57 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem orta w temacie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 16:10 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Na kanale żaglówką...? Może praktyczniejsza będzie łódź motorowa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 16:23 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
O ile wiem Kanał idzie do remontu, lepiej to sprawdź.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 17:08 

Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: j.s.m.
Artur01 napisał(a):
kanał Ostróda - Elbląg

Nie chcę wyjść na czepialskiego, ale najpierw ustal pisownię nazwy tego kanału (patrz tytuł wątku ;-) ) a potem poproś moderatora o zmianę nazwy i skasowanie mojego posta :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 21:42 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: plastikowy kapitan lipcowy :))
Artur01 napisał(a):
Płynąłbym z kilkuletnim dzieckiem, co raczej ogranicza dzienne przeloty.

A co to ma do rzeczy?
Moje dzieci pływały od wieku prenatalnego do późnego gimnazjum rok w rok i nigdy ze względu na nie nie musieliśmy skracać tzw przelotów.

Ale przejdźmy do "ad remu": Jeśli chodzi tylko o kanały to zajmuje to jakieś 2 dni w jedną stronę ( tzn. do Elbląga i z powrotem).
W tym roku jeszcze nie zamkną, remont ma się zacząć w 2013.
Jeśli masz tylko tydzień można wyczarterować jacht w Elblągu. Przejechać przez pochylnie do Buczyńca i wrócić. To zajmie dzień w jedną i dzień w drugą.
Tylko co z pozostałą częścią tygodnia? I faktycznie czy na to potrzeba jachtu żaglowego?
Choć ja przejechałem na żaglach od ostatniego mostu za Elb. do pierwszego za Drużnem - ale na to trzeba odpowiedniego kierunku (i siły) wiatru.
Może faktycznie lepiej wziąć coś bez masztu (który w stanie złożonym raczej utrudnia życie na pokładzie).
No i pamiętaj o dodatkowym kanistrze na benzynkę, bo stacji w pobliżu nie uświadczysz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 22:01 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
IMHO kilkuletnie dzieci i "główny cel - pochylnie" niezbyt się ze sobą zgadzają.
Ale to zależy od dzieci... i rodziców raczej niż od pochylni :-?
Zrobisz jak chcesz...

Nie za bardzo rozumiem to "ograniczenie dziennych przelotów", no i jaki związek ma odległosć z Iławy do pierwszej pochylni w Buczyńcu z koniecznością 2 tygodniowego czarteru...No i gdzie problem z 24km Jezioraka z Iławy do Dobskiego, sam Jeziorak to tylko 4-6 godzin żeglowania lub 2-3h na silniku....

Anyway - poszukaj może czarteru w Elblągu i może niekoniecznie "żaglówki" tylko raczej jakąś miłą, cichą motorówkę mieszkalną weź.
Z Elbąga do pochylni najbliżej, zaraz za pochylniami masz jezioro Duckie, na którym można kilka dni spędzić, z powrotem w jeden dzień zapłyniesz...
Acha - w tym roku jest ostatnia szansa płynąć przez pochylnie przed min dwuletnim remontem, który ma się rozpocząć jesienią... http://rzgw.gda.pl/?mod=content&path=2,13,210

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 22:29 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Podepnę się:

Ze znajomymi kombinujemy, żeby skorzystać z tej oferty. Wie ktoś coś na temat? Konkretnie czy firma Punt jest godna zaufania?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 23:07 

Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Firma PUNT jest godna zaufania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 23:10 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Dzięki, koma5, w razie czego pretensje będę miał do Ciebie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 12:00 

Cytuj:
IMHO kilkuletnie dzieci i "główny cel - pochylnie" niezbyt się ze sobą zgadzają.

Dlaczego?
Mam doświadzczenie z kilkuletnim dzieckiem na Mazurach. Po kanałach nie pływałem. Pochylnie widziałem z brzegu ale wyglądały zachęcająco.

Cytuj:
Nie za bardzo rozumiem to "ograniczenie dziennych przelotów"

Ograniczenie dotyczy czasu pływania. Z kilkuletnim dzieckiem nie da się od rana do zmierzchu. Przynajmniej mi się nie udawało :)

Cytuj:
no i jaki związek ma odległosć z Iławy do pierwszej pochylni w Buczyńcu z koniecznością 2 tygodniowego czarteru...

Przyjąłem 1 dzień na Jeziorak, 1-2 żeby dopłnąć do Buczyńca, 1 na pochylnie, razem Iława-Drużno: 3-4 dni, podobnie powrót, trzeba dodać trochę zapasu. Zgoda 14 dni to nie wyjdzie ale w 7 może być trudno. Alternatywą są pewnie firmy czarterujące na okres pomiędzy 7 i 14 dni.

Cytuj:
niekoniecznie "żaglówki" tylko raczej jakąś miłą, cichą motorówkę mieszkalną weź.

Przyzwyczaiłem się do żaglówek ale rzeczywiście motorówka na kanałach może się lepiej sprawdzić.

Pozdrawiam,
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 12:01 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: czekaja na potwierdzenie oryginalu
Colonel napisał(a):
O ile wiem Kanał idzie do remontu, lepiej to sprawdź.

Idzie do remontu ale dopiero od bodajże 16 sierpnia zaczynają prace - które mogą utrudnić żeglugę, a od września zamykają pochylnie i śluzy.
więcej info w załączniku

Załączniki:
Kanal_Elblaski.pdf [126.99 KiB]
Pobrane 124 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 12:04 

Cytuj:
Moje dzieci pływały od wieku prenatalnego do późnego gimnazjum rok w rok i nigdy ze względu na nie nie musieliśmy skracać tzw przelotów.

Po prostu ja miałem inne doświadczenia. Gdy pływałem z 2-miesięcznym rzeczywiście większość czasu spało. 3 letnie po 2-3h płynięcia nudziło się i bylo marudne, po następnych kilku godzinach trudno było wytrzymać bez postoju. Pływanie od rana do wieczora było niemożliwe, przynajmniej w moim przypadku.

Cytuj:
Jeśli masz tylko tydzień można wyczarterować jacht w Elblągu.

Sądząc z mapy Elbląg też wydawał mi się dobrym miejscem. Problem w tym, ze nie znalazłem tam firmy czarterowej. Faktem jest, że nie szukałem bardzo uparcie. Uznałem, że szybciej będzie zapytać tu :)

Cytuj:
Może faktycznie lepiej wziąć coś bez masztu (który w stanie złożonym raczej utrudnia życie na pokładzie).

Racja, pomyślę.

Pozdrawiam,
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2012, o 21:19 

Podziękował : 9
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy,st. sternik motorowodny
Pozwolę sobie trochę odgrzać temat,

Właśnie wróciłem z "Zalewajki" i chciałbym jeszcze w ostatni tydzień lipca śmignąć z Ostródy do Elbląga. Problemu z czarterem nie będzie bo mam swoje pływadełko. Poszukuję natomiast jakieś fajnego slipu w okolicach Ostródy bądź w samej Ostródzie. Dobrze by było aby był dostępny parking na samochód i przyczepę.
Jeden w klubie żeglarskim znalazłem ale może ma ktoś na uwadze alternatywę z niższymi stawkami?

Ostatnio edytowano 16 lip 2012, o 21:56 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem orta w temacie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 22:01 

Podziękował : 9
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy,st. sternik motorowodny
Odgrzewam trochę temat bo wreszcie zebrałem się w sobie i napisałem krótką relację z trasy Ostróda - Elbląg - Hel. Lato minęło więc miło będzie powspominać szczególnie, że pochylnie już zamknięte... Zapraszam do lektury http://www.anura.pl/index.php/component/content/article/10-relacje/13-zalewajka-ii.html

Odpowiedz z cytatem