Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 6 wrz 2025, o 22:57

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 maja 2013, o 21:09 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jesienią zeszłego roku zaczęła się realizacja budowy przystani rybackiej w Mechelinkach.
Realizacja i fundusze z unijnych funduszy "rybackich", ale... ilu zostało rybaków łodziowych i jak szybko maleje ich liczba - wiemy nie od dziś.
Można mieć nadzieję, że miejsce dla jachtów raczej w tej nowej przystani nie zabraknie.

Nie sądzę, by bezproblemowo mogły podchodzić tam większe jednostki balastowe (ca. 150m od brzegu to ciut mało), koniec pomostu będzie tkwił w strefie rew i wody raczej nie będzie więcej niż ca 2m... Ale na pewno będzie to ciekawe miejsce dla mieczówek i jachtów płycej zanurzonych - oczywiście przy znośnej pogodzie.
Tylko te falochrony pływające - ile razy trzeba się sparzyć, by było wiadomo, że w warunkach Zatoki nie mają większej szansy przetrwania dłużej niż "okres gwarancyjny"???

Wiadomości o rozpoczęciu budowy przystani rybackiej w Mechelinkach tu:
http://www.kosakowo.pl/strona/?q=node/909
Za stroną wykonawcy:
http://www.mostostal.waw.pl/page/43/148 ... helinkach/
W ramach projektu zbudowana zostanie baza warszatowo-socjalna i sprzedaży ryb. Będą to budynki jedno i dwukondygnacyjne o łącznej powierzchni użytkowej 540 m² oraz pięć budynków po 90m² każdy. Powstanie też pomost żelbetowy o długości ok. 175 m i szerokości – 4,5 m, posadowiony na dwupalowych podporach, zwieńczonych żelbetowym oczepem wraz z wyposażeniem. Pokład pomostu będzie drewniany a poszycie i barierki wykonane zostaną z drewna dębowego. Od strony lądu pomost zakończony zostanie pochylnią o długości 6,35 m i spadku 6%. Połączy ona bazę rybacką, pomost i przystań. Od wspomnianej pochylni odchodziła będzie kolejna pochylnia oraz schody objęte odrębnym opracowaniem. U nasady pomostu znajdą się schody (z obu stron pomostu), które umożliwią wejście na jego konstrukcję z plaży. Schody przewidziano także na końcu pomostu rybackiego od strony Zatoki Puckiej. Umożliwią one rybakom komunikację pomiędzy żelbetowym pomostem rybackim a stalowym pomostem rybackim (pomocniczym) i falochronami pływającymi.).

Zbudowane zostaną też inne elementy infrastruktury: stalowy pomost pomocniczy scalający pomost żelbetowy i falochrony, przystań rybacka składająca się z falochronów pływających mocowanych do pali stalowych oraz trzech pływających pomostów cumowniczych wraz z wyposażeniem, wał przeciwsztormowy o długości 206 m, fundamenty wciągarek i rolek wraz z wyposażeniem, z zasilaniem elektrycznym i sterowniczym, sieci i instalacje, podczyszczalnia oraz przepompownia wód deszczowych, zbiornik żelbetowego ppoż o poj. 100m3, dwie dalby do wyciągania kutrów rybackich, oznakowanie nawigacyjne wraz z oświetleniem przystani.

Za przebieg kontraktu odpowiedzialny będzie Obszar Ochrony Środowiska i Energii Odnawialnej, Mostostalu Warszawa SA.

Za wiadomościami "Żagli" obrazek przedstawiający plan budowy przystani - sprzed 2 lat:
Obrazek

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 maja 2013, o 22:03 

pierdupierdu napisał(a):
Nie sądzę, by bezproblemowo mogły podchodzić tam większe jednostki balastowe (ca. 150m od brzegu to ciut mało), koniec pomostu będzie tkwił w strefie rew i wody raczej nie będzie więcej niż ca 2m...

Jak będzie z głębokościami - się sprawdzi w przyszłym roku. Może dla ca 2m wystarczą roboty podczyszczeniowe dna?

Jak było z głębokościami w Michelinkach przed rozpoczęciem budowy - można z grubsza zorientować klikając środkowy górny obrazek na stronie:
http://www.hydrograf.pl/projekt_str2.html
Myślę, że przy idealnej pogodzie będzie można po wybudowaniu przystani próbować wejść do niej nawet z zanurzeniem ca 1.5m ;)

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 18:08 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: czekaja na potwierdzenie oryginalu
A na kiedy jest przewidywane oddanie przystani ? Pytam bo nigdzie nie widzę takiej informacji, a jak przeplywalem dzisiaj w okolicy to w dalszym ciągu są tylko słupy :) a pomostu niet :p

Ostatnio edytowano 7 wrz 2013, o 18:38 przez Magister, łącznie edytowano 1 raz
Usunąłem dubla.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 23:49 

AFAIK grudzień 2013.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sie 2013, o 15:27 

pierdupierdu napisał(a):
AFAIK grudzień 2013.

No chyba tak długo to łódki w Rewie trzymać nie będę :p no nic trzeba będzie w przyszłym roku przestawić bojke albo opłacić przystań w Mechelinkach :) mam nadzieję że budowa się nie przeciagnie jak to zwykle w naszym pięknym kraju bywa...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sie 2013, o 21:17 

cd_romek napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
AFAIK grudzień 2013.

No chyba tak długo to łódki w Rewie trzymać nie będę :p no nic trzeba będzie w przyszłym roku przestawić bojke albo opłacić przystań w Mechelinkach :) mam nadzieję że budowa się nie przeciagnie jak to zwykle w naszym pięknym kraju bywa...

- W Mechelinkach działa stowarzyszenie wodniackie "Port Mechelinki", myślę że jest sens zadzwonić i pogadać, pewnie można gdzieś u nich lub u znanych im ludzi łódkę trzymać, nawet przez zimę może?... Tu namiary:
http://www.portmechelinki.pl/kontakt/
- Gminne układy (o ile zdążyłem się zorientować) są takie, że osoby związane ze stowarzyszeniem będą miały wiele do powiedzenia w kwestii przyszłego użytkowania przystani. Oficjalnie to przystań rybacka, ale że rybaków z każdym rokiem mniej...
- Sama budowa to zaskakująco obszerne zaplecze lądowe (z tysiąc metrów kwadratowych samych budynków!), wał przeciwsztormowy z kamienia i nowy wyciąg łodziowy. Pomost będzie się kończył ledwo pięcioma miejscami postojowymi...
- Miejsce na trzymanie "na bojce" raczej średnie, bywa tam znacznie bardziej wietrznie niż za osłoną cypla Rewskiego a przybój dwumetrowy nie jest niczym bardzo dziwnym...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 sie 2013, o 04:34 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
pierdupierdu napisał(a):
- W Mechelinkach działa stowarzyszenie wodniackie "Port Mechelinki", myślę że jest sens zadzwonić i pogadać, pewnie można gdzieś u nich lub u znanych im ludzi łódkę trzymać, nawet przez zimę może?... Tu namiary:
http://www.portmechelinki.pl/kontakt/

Potwierdzam :) W tym roku robiłem tam Regaty Antagonistów i wszystko wskazuje na to, że następne też tam będą...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 sie 2013, o 06:24 

Miejsce w Rewie jest ok tyle ze do Mechelinek mam lepszy dojazd komunikacją miejską :) dlatego szukam czegoś bliżej, niestety Gdynia jest zbyt droga :( w moim przypadku wychodzi około 900 zł miesięcznie :( a staram się odłożyć na jakieś nowsze pływadełko :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lis 2013, o 10:59 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: bosman
Drogi panie pierdupierdu i tu pana zaskoczę :Stowarzyszenie Port Mechelinki nie będzie miało nic do powiedzenia w kwesti Przystani /portu/Mechelinki nawet jeżeli im się tak wydaje , jest to projekt ze środków Unii dla rybaków tylko i wyłącznie a jeżeli będzie inaczej to gmina Kosakowo będzie zobligowana zwrócić koszty całej inwestycji.Więc może powstrzymajcie się z wpłacaniem zaliczek na poczet postoju w porcie Mechelinki ... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lis 2013, o 20:59 

rybka napisał(a):
Drogi panie pierdupierdu i tu pana zaskoczę :Stowarzyszenie Port Mechelinki nie będzie miało nic do powiedzenia w kwesti Przystani /portu/Mechelinki nawet jeżeli im się tak wydaje , jest to projekt ze środków Unii dla rybaków tylko i wyłącznie a jeżeli będzie inaczej to gmina Kosakowo będzie zobligowana zwrócić koszty całej inwestycji.Więc może powstrzymajcie się z wpłacaniem zaliczek na poczet postoju w porcie Mechelinki ... ;)

Cóż, proponuję się sztucznie nie podniecać i poczekać kilka lat.
Można ten czas wykorzystać na wycieczki po innych portach Bałtyku i przy okazji sprawdzić sobie - ilu zostało rybaków i komu służy dziś infrastruktura wybudowana "dla rybaków tylko i wyłącznie".
BTW - pierwszą taką wycieczkę proponuję całkiem niedaleko - do Jastarni. Wystarczy płynąć z Mechelinek cały czas prosto na NE, tylko jakieś 7.5 mili :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lis 2013, o 22:16 

Uprawnienia żeglarskie: bosman
Cóż, wnioskuję po tonie że dokonał pan ,, przedpłaty,, :oops: a jeżeli chodzi o Jastarnię to chyba niezbyt trafne porównanie chyba że mowa o jakimś innym porcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lis 2013, o 22:27 

rybka napisał(a):
Cóż, wnioskuję po tonie że dokonał pan ,, przedpłaty,, :oops: a jeżeli chodzi o Jastarnię to chyba niezbyt trafne porównanie chyba że mowa o jakimś innym porcie.

Wniosek chybiony, a samą "przedpłatę" wymyśliła tu jakaś "rybka" - i uparła się nie wiedzieć czemu do niej co rusz wracać...
A w jednym, jedynym porcie jaki istnieje w Jastarni, przy pomoście budowanym "dla rybaków tylko i wyłącznie" z roku na rok więcej jachtów, prawda?
Osobiście uważam, że to bardzo dobrze, przynajmniej całkiem bez sensu naszych wspólnych pieniędzy nie wydano!

A'propos sensu wydawania - ciekawe na jaką cholerę ośmiu czy dziewięciu rybakom łodziowym z Mechelinek sześć budynków o łącznej powierzchni niemal 1000m² - i to przy przystani w której zaprojektowano 4-5 stanowisk dla łodzi...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2014, o 17:48 

Podziękował : 107
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kilka fotek z dzisiejszego spaceru w Mechelinkach.

Załącznik:
20140208_151953.jpg
20140208_151953.jpg [ 63.27 KiB | Przeglądane 9832 razy ]

Wysokość mola nad linią wody, oceniam przy dzisiejszym stanie na ponad 3 metry.
Ciężko byłoby przy tym cumować ;)

Przyłącza elektryczne i woda:

Załącznik:
20140208_152607.jpg
20140208_152607.jpg [ 105.97 KiB | Przeglądane 9832 razy ]

A tuż obok pływa sobie takie coś:
Załącznik:
20140208_151948.jpg
20140208_151948.jpg [ 54.62 KiB | Przeglądane 9832 razy ]

Czyżby "coś" się urwało ? ;)

A przy okazji - na końcu mola dzisiaj było baardzo płyciutko.
Ciężko to z góry ocenić, ale więcej niż metr pewnie nie było.. :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2014, o 18:24 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Dzis stan wody Zatoki jest co najmniej metr ppnizej średniej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2014, o 22:30 

cantos napisał(a):

Wysokość mola nad linią wody, oceniam przy dzisiejszym stanie na ponad 3 metry.
Ciężko byłoby przy tym cumować ;)

Bo do cumowania ma tam służyć wyłącznie krótki, pływający, poprzeczny pomost u głowicy mola - i ma tam być tylko pięć miejsc... O tak:
Załącznik:
mechelinki.jpg
mechelinki.jpg [ 58.04 KiB | Przeglądane 9732 razy ]

Czyli - jakby kolejne nad Zatoką ćwiczenie tematu "jak się nabudować, żeby to co zbudujemy było możliwie mało użyteczne"...
No ale nie zrobiłeś fotek wału przeciwsztormowego i sześciu budynków (łączna powierzchnia ponad 1000m2), które powstały z pieniędzy przeznaczonych na budowę portu. Zapomniałeś, że na pewno Mechlińskim rybakom łodziowym (wszystkim ośmiu...) do łowienia ryb najbardziej niezbędny jest właśnie piętrowy budynek z salą konferencyjną...

BTW - będziesz miał jeszcze okazję robić ciekawe fotki w przyszłości - następny w mechelińskim porcie będzie... amfiteatr. Serio, serio:
Załącznik:
amfiteatr.jpg
amfiteatr.jpg [ 180.73 KiB | Przeglądane 9718 razy ]

cantos napisał(a):
A tuż obok pływa sobie takie coś

Wygląda jak resztki pływającego "falochronu", który kiedyś zakotwiczono przed jachtowym portem w Pucku. Ten wynalazek połamał się wiele lat temu - już w pierwszym czy drugim sezonie po postawieniu. Potem kawałki tego niecudacznego gniota falochronowego stały zakotwiczone - a to przed ujściem strumienia Błądzikowskiego, a to przy porciku Puckich Zakładów Mechanicznych...
Tylko co toto robi teraz w Mechelinkach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2014, o 12:55 

pierdupierdu napisał(a):
Bo do cumowania ma tam służyć wyłącznie krótki, pływający, poprzeczny pomost u głowicy mola - i ma tam być tylko pięć miejsc...

Właśnie nie mogłem nigdzie znaleźć koncepcji zagospodarowania przystani w lepszej jakości.

Czyli rozumiem, że pomost pływający będzie jeszcze dobudowany w miejscu, gdzie obecnie znajdują się pale?

Załącznik:
plywajacy.jpg
plywajacy.jpg [ 45.47 KiB | Przeglądane 9630 razy ]

A może ten pomost pływający, to ten na poniższym zdjęciu ? ;)

Załącznik:
cos.jpg
cos.jpg [ 51.99 KiB | Przeglądane 9630 razy ]

Molo na razie służy wyłącznie mewom.

Załącznik:
zzz.jpg
zzz.jpg [ 65.57 KiB | Przeglądane 9630 razy ]

Załącznik:
xxx.jpg
xxx.jpg [ 64.29 KiB | Przeglądane 9630 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2014, o 13:21 

Zdjęcia Google pokazują, że ów "falochron" stał przed portem jachtowym w Pucku już latem 2002 r.

Załącznik:
pck1.JPG
pck1.JPG [ 60.63 KiB | Przeglądane 9600 razy ]

W lutym 2005 r. trochę dostał "w kość":

Załącznik:
pck2.JPG
pck2.JPG [ 57.7 KiB | Przeglądane 9600 razy ]

W lipcu 2005 r. wyglądał tak:

Załącznik:
pck3.JPG
pck3.JPG [ 67.75 KiB | Przeglądane 9600 razy ]

I chyba w tym miejscu znalazł schronienie...

Załącznik:
pck4.JPG
pck4.JPG [ 59.35 KiB | Przeglądane 9600 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2014, o 15:35 

Z tego co wiem, to i w Mechelinkach mial byc falochron pływajacy....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2014, o 17:27 

Nie miałbym nic na przeciwko, żeby przystań w Mechelinkach wyglądała bardziej tak ;)

Załączniki:
snogebaek-havn-sn.jpg
snogebaek-havn-sn.jpg [ 42.63 KiB | Przeglądane 9489 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2014, o 07:50 

A jak zamkną zatokę Pucką z powodu ptaszków i innych żyjątek to w mechelinkach będą zapisy na miejsca z miesięcznym wyprzedzeniem czy raczej będzie luźno ? Bo przecież gdzieś ci wszyscy żeglarze, motorowodniacy, kajciarze i serferzy muszą się podziac :p

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2014, o 21:39 

Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
cd_romek napisał(a):
A jak zamkną zatokę Pucką z powodu ptaszków i innych żyjątek to w mechelinkach będą zapisy na miejsca z miesięcznym wyprzedzeniem czy raczej będzie luźno ? Bo przecież gdzieś ci wszyscy żeglarze, motorowodniacy, kajciarze i serferzy muszą się podziac :p

Nie zamkna. Zapomniales ze mamy wybory do Parlamentu EU.

Andrzej JKC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2014, o 08:01 

Oraz wybory w Tajlandii

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2014, o 10:17 

Te zdjęcia to są "pozostałości" po nowo wybudowanych pontonach pływających w Mechelinkach, które nie przetrwały zimy...
Więcej informacji pod linkiem:
http://kosakowo.info/?p=1286#prettyphoto[group]/5/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2014, o 14:33 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
No powiem że ładnie rozwaliło te pomosty, ale tylko debil się godzi na wykonanie przystani w takim miejscu bez konkretnego falochronu od strony takiego jak w Gdyni czy Sopocie.
pieniążki poszły w błoto. :cry:
BTW zamiast robić marinkę żeglarską dla 100 jachtów, i czerpać z tego zyski to robi się przystań dla 5 łódek rybackich łowiących flądry, które od stuleci stoją sobie w piasku, i to jeszcze nieudolnie.
Zulu Gula to jest dziwny kraj. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2014, o 10:44 

junak73 napisał(a):
BTW zamiast robić marinkę żeglarską dla 100 jachtów, i czerpać z tego zyski to robi się przystań dla 5 łódek rybackich łowiących flądry, które od stuleci stoją sobie w piasku

Dokładnie!
Tym bardziej, że Mechelinki chociażby ze względu na swoje położenie mogłyby być doskonałą alternatywą dla Gdyni.
A zapotrzebowanie na tego typu miejsca dla postoju jachtów jest, czego przykładem może być Łeba:

Z kolei Łeba zbuduje drugą marinę. - Pierwsza działa od piętnastu lat i nie ma w niej wolnych miejsc, podkreśla burmistrz Łeby Andrzej Strzechmiński. Na potrzeby nowej przystani zostanie wykorzystana dawna dolina rzeki Łeby tzw. Czarny Staw. Koszt budowy jest szacowany na dwadzieścia milionów złotych. Oprócz jachtów i łodzi, będą tam mogły cumować również kajaki.

Obecną marinę w Łebie w roku 2012 odwiedziło tysiąc dwieście jednostek. Trzydzieści procent miejsc zajmują tak zwani stali rezydenci.

źródło:
http://www.radiogdansk.pl/index.php/wyd ... /8630.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2014, o 11:10 

A przy okazji czy mógłby ktoś mi wyjaśnić czemu przy izobacie raptem cca 1.5 - 2 m. buduje się nietrwałe pomosty pływające, zamiast wykonać osłonę trwale związaną z podłożem ?
Patrz chociażby wspomniany wyżej port Snogebaek na Bornholmie?

Czy koszty takiego rozwiązania aż tak bardzo przewyższają koszty budowy i utrzymania pomostów pływających ?

SNOGEBAEK

Obrazek

Obrazek

Ten wyjątkowy port znajduje się w pewnej odległości od wybrzeża. Turyści mogą cumować zarówno we właściwym porcie, jak i w miejscach cumowniczych poza portem, zapewniających dobrą ochronę przed wszystkimi rodzajami wiatru poza południowowschodnim.
Osada rybacka Snogebæk rozrosła się do rozmiarów miasteczka turystycznego tętniącego życiem, w którym poza supermarketem znajdują się również specjalistyczne sklepy, warsztaty rzemieślnicze, tor do minigolfa oraz wyśmienite restauracje.Na północ i na południe od portu rozciągają się kilometry pięknych piaszczystych plaż Balka i Dueodde. Do portu wpłynąć można przez całą dobę. Kierunek 318° zapewnia bezpieczne przejście obok rafy Broens.

I rozwiązanie podobne:
ARNAGER

Obrazek

Obrazek

Arnager jest portem położonym w pewnej odległości od wybrzeża, połączonym z lądem najdłuższym drewnianym pomostem w Europie północnej. Jest to również jedyny port na południowym wybrzeżu wyspy, do którego zawijać mogą jednostki kilowe.

Charakter wybrzeża południowego Bornholmu jest bardzo podobny do wybrzeża polskiego, a więc płytko, piasek i brak skał, a jednak takie rozwiązania z powodzeniem tam funkcjonują, w odróżnieniu od tego WIELKIEGO NIEPOROZUMIENIA w postaci styropianowych, pływających pomostów zamontowanych parę lat temu w Pucku, czy teraz w Mechelinkach!

A co powiedzą na ten rozsypany po plażach styropian ekolodzy?

Ostatnio edytowano 24 lut 2014, o 15:15 przez Wojciech, łącznie edytowano 1 raz
Zmieniłem kolor czcionki. Czerwony i zielony dla moderacji.

Za ten post autor cantos otrzymał podziękowania - 2: nauaag, Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2014, o 13:46 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
"Bo takie remonty planuje się na lata" :rotfl:
Po co zrobić coś raz, a dobrze jak można nieudolnie i żyć przez lata z remontów? Jak coś jest budowane z pieniędzy nie prywatnych, to trwałość schodzi na dalszy plan :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2014, o 18:20 

Podziękował : 1878
Otrzymał podziękowań: 2422
Uprawnienia żeglarskie: -
cantos napisał(a):
A co powiedzą na ten rozsypany po plażach styropian ekolodzy?
Na szczęście styropian, jako taki, nie jest toksyczny w środowisku. Może zawierać jakieś szkodliwe dodatki - np. obniżające palność (typowy w styropianie budowlanym HBCD, hexabromocyclododecane), ale to nie są znaczne ilości. No, trza posprzątać.
W urzędach też by miotła pomogła, a i taniej wyjdzie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2014, o 23:13 

Tia:
Obrazek

Pięknie się ta "przystań" w Mechelinkach zaczyna:
http://tvp.info/informacje/polska/wielk ... m/14142232
http://www.mmtrojmiasto.pl/473947/2014/ ... gory=video
http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/ ... ,id,t.html
http://puck.naszemiasto.pl/artykul/gale ... ,t,id.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2014, o 23:48 

Podziękował : 443
Otrzymał podziękowań: 730
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
cantos napisał(a):
A przy okazji czy mógłby ktoś mi wyjaśnić czemu przy izobacie raptem cca 1.5 - 2 m. buduje się nietrwałe pomosty pływające, zamiast wykonać osłonę trwale związaną z podłożem ?
Patrz chociażby wspomniany wyżej port Snogebaek na Bornholmie?

Czy koszty takiego rozwiązania aż tak bardzo przewyższają koszty budowy i utrzymania pomostów pływających ?
Już dobre kilka lat temu na podstawie przykładów z locyjek J.Kulińskiego zastanawiałem się dlaczego u nas nie buduje się falochronów wyspowych?
https://groups.google.com/forum/#!searchin/pl.rec.zeglarstwo/falochrony$20wyspowe/pl.rec.zeglarstwo/OqgMxFqny_o/VNXrdQWXzqQJ

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona