Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 10 lis 2025, o 15:22

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 paź 2025, o 13:39 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Cześć wszystkim.
Jestem szczurem lądowym, który zapragnął wody.
Z kumplem planujemy, w przyszłości dalekiej lub bliskiej czas pokaże, kupić jacht.
Pracujemy na etacie i z czasem i pieniędzmi słabo, więc myślimy jakby tu taniej wszystko zorganizować.
Wpadło mi w oko ogłoszenie o sprzedaży boi cumowniczej na własność w Chorwacji.
Czy coś takiego jak boja na własność jest legalne, czy to nie jest jakieś oszustwo?
Czy faktycznie nie trzeba nic więcej opłacać? Jakiś podatków czy coś?
Czy jacht na takiej bojce może stać cały rok nawet w zimę?
Jak macie doświadczenie z czymś takim to napiszcie.

Załączniki:
Screenshot_2025-10-23-14-33-59-830_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2025-10-23-14-33-59-830_com.android.chrome.jpg [ 750.69 KiB | Przeglądane 698 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 paź 2025, o 20:09 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 12
Uprawnienia żeglarskie: JSM, NŻ PZŻ
Bardzo chętnie tu przycupne poczytać jak to wygląda - dla mnie też to temat interesujący.

Wysłane z mojego moto g84 5G przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lis 2025, o 06:26 

Podziękował : 1968
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Byłbym bardzo ostrożny.

Jak potrzebujesz mogę przygotować specjalne dla Ciebie certyfikat własności działki na Marsie. :D

Coś co solidnie i wiarygodnie wygląda, nie mysi być legalne.

Z drugiej strony funkcjonują w Chorwacji "prywatne" bojki cumownicze np. dla klientów konob (tawern, restauracji)), ale czy one są w pełni legalne, czy to tylko zwyczaj za cichym przyzwoleniem władz?

Sama propozycja własnego miejsca do całorocznego cumowania jachtu na lata za jednorazową opłatą 8000 zł wydaje się kusząca. Aż za bardzo kusząca. :)

Z drugie strony zakładając, że jest legalna nie jest to propozycja dla każdego. Raczej da kogoś, to tam przebywa na stałe. Nie zostawiłbym swojego jachtu na boi bez dozoru, choć Adriatyk na zimę nie zamarza. To co dobre do postoju na czas np. przeczekania zlej pogody, przenocowania, przerwy na porządny posiłek nie zawsze jest dobre jako stale miejsce do cumowania. Gdyby tak było armatorzy dawno pouciekaliby z marin na bojki. :)
A na temat ewentualnego dozoru cumujących jachtów w ogłoszeniu nie ma ani słowa.

Więc po pierwsze poszukałbym sposobu na sprawdzenie, czy propozycja jest faktycznie w pełni legalna i to nie na Forum ani w necie. Zatrudniłbym w tym celu kancelarię prawną, która się w tym specjalizuje. Lepiej do tych 8000 zł dożyc koszt prawnika, jak wyrzucić pieniądze do słonej wody.
Po drugie zastanowiłbym się nad tym, czy ta propozycja jest faktycznie dla mnie. :)

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lis 2025, o 09:14 

Podziękował : 390
Otrzymał podziękowań: 738
Uprawnienia żeglarskie: mam
Też mi się to wydaje dziwne, że boja ma być "na własność". O ile się orientuję, właściciele bojek (tych np. przy konobach) płacą roczną opłatę za dzierżawę akwenu i licencję.

Co do zostawiania jachtu na boi bez dozoru, powiedz to Kurczaku tym wszystkim właścicielom jachtów na kotwicowisku w takim dla przykładu Le Marin :-D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lis 2025, o 09:53 

Podziękował : 1968
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
noone napisał(a):
Co do zostawiania jachtu na boi bez dozoru, powiedz to Kurczaku tym wszystkim właścicielom jachtów na kotwicowisku w takim dla przykładu Le Marin :-D

Takie jest moje zdanie. Piszę o tym, że przyjeżdżam z Polski na rejs, po czym jacht stoi kolejny miesiąc, dwa lub trzy na boi bez opieki.

Niezależnie od tego co robią w Le Marin ja bym się nie zdecydował na takie rozwiązanie, z kilku powodów.

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem