Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 26 lip 2025, o 07:31

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lis 2011, o 12:25 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam wszystkich,
jest to mój pierwszy post więc jeżeli został on napisany w złym wątku to z góry przepraszam. Potrzebuję od Państwa trochę pomocy, został mi przydzielony temat na konwersatorium „Żeglarstwo – snobizm, moda czy potrzeba obcowania z naturą.” i nie bardzo wiem jak go opracować. Nic a nic się nie znam na żeglarstwie, nie wiem jak jest postrzegane ono w Państwa środowisku, dlatego chciałbym aby się Państwo wypowiedzieli na powyższy temat. Jakkolwiek pozytywnie, negatywnie, pod względem ochrony środowiska, turystów, zanikania „klimatu” żeglarskiego, pozytywne i negatywne skutki, czy to drogie czy tanie hobby, czy każdy może je uprawiać, jakoś pod względem biznesowym, czy Polska to dobry kraj do uprawiania żeglarstwa. Czy jest więcej teraz „pozerów” którzy się popisują drogimi jachtami, czy warto mieć drogi jacht, czy na spokojną żeglugę i na spełnianie się wystarczy ze „średniej” półki. Chciałbym aby Państwo mi w tym jakkolwiek pomogli, przytaczając jakieś artykuły albo (i chyba najlepiej) z własnego doświadczenia.

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lis 2011, o 13:29 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Cytuj:
Potrzebuję od Państwa trochę pomocy, został mi przydzielony temat na konwersatorium „Żeglarstwo – snobizm, moda czy potrzeba obcowania z naturą.” i nie bardzo wiem jak go opracować.

Kto wpadł na taki pomysł?
Moim zdaniem żadna z tych trzech rzeczy. Żeglarstwo to sposób na życie, ewentualnie hobby, odskocznia, ucieczka, poczucie wolności, możliwość wyżycia się, dla niektórych sprawdzenia.
Cytuj:
Nic a nic się nie znam na żeglarstwie, nie wiem jak jest postrzegane ono w Państwa środowisku, dlatego chciałbym aby się Państwo wypowiedzieli na powyższy temat. Jakkolwiek pozytywnie, negatywnie, pod względem ochrony środowiska, turystów, zanikania „klimatu” żeglarskiego, pozytywne i negatywne skutki, czy to drogie czy tanie hobby, czy każdy może je uprawiać, jakoś pod względem biznesowym, czy Polska to dobry kraj do uprawiania żeglarstwa. Czy jest więcej teraz „pozerów” którzy się popisują drogimi jachtami, czy warto mieć drogi jacht, czy na spokojną żeglugę i na spełnianie się wystarczy ze „średniej” półki.

Środowiska żeglarskie są tak różne jak zróżnicowane jest społeczeństwo. To nie te czasy, kiedy żeglarstwem interesowało się kilkadziesiąt tysięcy osób, z czego elita w całości znała się osobiście. Dziś mówimy prawdopodobnie o milionie ludzi i to żeglujących po całym świecie.

Dlatego też na pewno są wśród żeglarzy pozerzy, którzy chcą się popisać, także drogim, ekskluzywnym sprzętem albo choćby ciuchem, czy tez miejscem do którego dopłynęli.
Warto mieć drogi jacht, bo z reguły za ceną idzie jakość, ale można żeglować na jachcie ze średniej półki albo na zupełnie tanim. Można tez jachtu nie mieć i go wypożyczać, czarterować. Tak czyni większość.

Nie jest to bardzo tanie hobby ale nie przekracza dostępnością możliwości średniaków a nawet biedniejszych. Pod względem dostępności ekonomicznej żeglarstwa Polska nie jest jeszcze dobrym krajem ale jest coraz mniej złym. Złym jest natomiast pod względem absurdalności restrykcyjnych i niespójnych przepisów, płytkości rynku wszelkich usług żeglarskich, a przede wszystkim geograficznie – wybrzeże morskie krótkie i niebezpieczne, wody śródlądowe niewielkie i zatłoczone, a źle zagospodarowane. Ale nie o to pytasz.

Z natury rzeczy żeglarze są blisko środowiska naturalnego ale czy można powiedzieć, że to jest jakiś priorytet? Wątpię. Po prostu żyją w tym środowisku, część dba a część nie dba o ty by było to życie w harmonii. Myślę, że podobnie jak wędkarze albo grzybiarze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lis 2011, o 13:45 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Na podstawie tego, że temat został przydzielony osobie z mniej niż seledynowym pojęciem o temacie, i z Twojego pytania, wnioskuję, że bez względu na to co powiesz, nie wpłynie to na stan polskiej nauki :-) To konwersatorium jest na jakiejś filologii czy filozofii? :-)

Ustal jakąś tezę - jakąkolwiek i obuduj ją opowieścią o relacjach rodzinie mieszkającej w wielopokoleniowym domu. Trafisz idealnie w sedno.
Nawet jeśli założysz, że żeglarstwo jest snobistyczną modą zrodzoną w wyniku obcowania z naturą to też trafisz w 100% w cel.

Bo wiesz... żeglarstwo nie istnieje, nie ma czegoś takiego. Słowo "żeglarstwo" wymyślono w celu - nikomu związanemu z wiatrem i wodą nie potrzebnej - identyfikacji zachowań milionów ludzi, którzy kierując się milionami zmieniających się bezustannie powodów robią co robią. Serio. Gdybym napisał, że żeglarstwo ma milion twarzy, to bym zapewne skłamał, bo zapewne żeglarzy na świecie jest więcej i każdy z nich, tak jak pisałem wyżej, ma miliony powodów dla których żegluje, i te powody zmieniają się wciąż, i wciąż, i wciąż...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lis 2011, o 13:52 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
dlaczego pływam? bo jest morze. Inny powód nie jest potrzebny (można jeszcze dodać, że pływam bo lubię, o ile ktoś lubi, bo ja nie lubię, nudne to, zimne, mokre i od domu dalekie fuj! :D )

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lis 2011, o 14:38 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Myślę, że prawidłowych odpowiedzi jest niewiele mniej niż żeglarzy. Jedynej słusznej odpowiedzi
nie uzyskasz ani na tym forum ani na innym. Najlepiej sprawdzić samemu empirycznie ;)
Pozdrawiam

-------------------
Wojtek Szopa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lis 2011, o 14:51 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Bociankle napisał(a):
„Żeglarstwo – snobizm, moda czy potrzeba obcowania z naturą.”

Wyłącznie sposób spędzania wolnego czasu. Nic więcej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lis 2011, o 14:56 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
zasadniczo Skipcio i Colonel Ci już wyjaśnili. Skipbulba w skrócie, Colonel rozwinął a Marek dodał wątek filozoficzny. Powinienieś dać radę.

BTW - podpisuję się pod wszystkimi przedmówcami :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lis 2011, o 15:17 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
Jest bardzo podobne do narciarstwa. Jedni to autentycznie lubią, inni chcą się tylko pokazać, jeszcze innym imponuje przynależność do środowiska, i w końcu są też tacy którym imponuje szpanowanie przed ludźmi spoza środowiska (często pozorną) przynależnością do środowiska żeglarskiego.
Może tez być połączenie kilku opcji. :-x

Za ten post autor pough otrzymał podziękowanie od: Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lis 2011, o 17:20 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
pough napisał(a):
Jest bardzo podobne do narciarstwa. Jedni to autentycznie lubią, inni chcą się tylko pokazać, jeszcze innym imponuje przynależność do środowiska, i w końcu są też tacy którym imponuje szpanowanie przed ludźmi spoza środowiska (często pozorną) przynależnością do środowiska żeglarskiego.
Może tez być połączenie kilku opcji. :-x

Krótko i na temat :D

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lis 2011, o 20:35 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jak jestem za sterem to sternik
Jeżeli snob będzie się musiał mordować przy 5B na środku jeziora, to szybko przestanie być snobem. To nie jest fajne tak się lansować. I mokro i wieje i do szkła nie można spokojnie nalać. Do d...y z takim snobizmem.
Chyba, że wynajmie sobie skipera i będzie raczył się % podczas całego pływania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lis 2011, o 21:27 

Podziękował : 49
Otrzymał podziękowań: 149
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Trzeba zabrać oszczędności z całego roku. Puścić zimny prysznic, otworzyć okno i drzwi, żeby wiało, następnie powoli przedzierać pieniążki. Po godzinie wychodząc spod prysznica i stwierdzając że to nam sie podoba, mamy wielką szansę że załapiem żeglarskiego bakcyla.
bartoszek
www.bartoszek.de

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lis 2011, o 21:36 

Podziękował : 4531
Otrzymał podziękowań: 4285
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Cytuj:
Żeglarstwo – snobizm, moda czy potrzeba obcowania z naturą

Dla jednych sposób na życie, a dla innych sposób na szpanowanie...

Wszystkie możliwe odpowiedzi są dobre i wszystkie mogą być złe!

:lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lis 2011, o 08:09 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Nie wiem, dla czego ludzie żeglują. Ale wiem, dla czego ja to robię. Dla mnie żeglowanie jest trochę wymagającym sposobem na zwiedzanie świata (no - Europy) Wymagającym wiedzy, doświadczenia, umiejętności i zdolności do życia na ciasnej przestrzeni z ludźmi, często właśnie poznanymi. Generalnie, stało się to czymś pośrednim pomiędzy zawodem a sposobem na życie.

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lis 2011, o 16:46 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Ja żegluję, bo inne rzeczy robię gorzej. :lol: :lol: :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lis 2011, o 16:56 

Podziękował : 27
Otrzymał podziękowań: 35
Uprawnienia żeglarskie: Plastikowe beztalencie
Masochizm w czystej postaci.
Mokro, zimno, niewsypany, żarcie z puszek, jeszcze Ci gotować każą w ciężkich warunkach.... A mimo to fajne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2011, o 12:09 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 57
Uprawnienia żeglarskie: wolny człowiek
skipbulba napisał(a):
(można jeszcze dodać, że pływam bo lubię, o ile ktoś lubi, bo ja nie lubię, nudne to, zimne, mokre i od domu dalekie fuj! )

Zapomniałeś dopisać, że rzygać się chce, a wysiąść za diabła się nie da... :-P

Viking napisał(a):
Jeżeli snob będzie się musiał mordować przy 5B na środku jeziora, to szybko przestanie być snobem. To nie jest fajne tak się lansować. I mokro i wieje i do szkła nie można spokojnie nalać. Do d...y z takim snobizmem.
Chyba, że wynajmie sobie skipera i będzie raczył się % podczas całego pływania.

Ale to i tak nie likwiduje bujania i szansa, że zawartość butelki trafi na podłogę bądź za burtę zwiedziwszy wcześniej szklankę, gardło, żołądek i na powrót gardło i jamę ustną jest niemal taka sama... ;-)

P.S. Dla mnie żeglarstwo to element osobistej wolności, gdy wypływam, to sam decyduję gdzie i jak dopłynę, nie ogranicza mnie droga ani ścieżka, na środku morza mogę się skierować tam gdzie dusza zapragnie, dotrzeć tam, gdzie inaczej trudno dotrzeć, spotkać ludzi którzy mają podobną pasję... Nie ma w tym snobizmu, jest zapewne obcowanie z naturą ale to przy okazji. Jest przeciwstawienie się potędze żywiołów, nawet nie walka, bo walczyć można z równoważnym przeciwnikiem zaś żywioły mają moc niemal nieogarniętą. Wobec ich potęgi można jedynie trwać i przetrwać, pokonać się ich nie da. Natomiast obserwacja ich potęgi daje niesamowite doznania, uzmysławia kruchość naszego bytu i nicość wobec sił natury.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2011, o 11:35 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
Ja to się boję tego ,że z żeglarstwem stanie się coś co stało się z motocyklizmem w Polsce. Chodzi mi o komercję. Przytoczę przykład . W 1996 roku biorąc kredyt na lichwiarski procent w pewnym banku stałem się posiadaczem na tamte czasy wymarzonego motocykla Honda Magna 750 cm3 w czterech cylindrach w układzie V90 Miał on co prawda dziesięć lat i był do remontu ....ale był mój i do tego wymarzony. Założyliśmy sobie nawet własny klub motocyklowy o Nazwie 77 wywodzacy się z numeru drogi przy której mieszkamy. Każdy z nas wywodził się z pokolenia , które swoją przygodę z motocyklami rozpoczynali często od Komarka tudzież Jawki,Junaka ,EMZ-tki czy WSK-ki. Przede wszystkim chciało się nam jeździć ,jeździć , jeździć. Zjechaliśmy całą Polskę ,Słowację ,Czechy . Na zachód nie było nas stać . Wszystkie pieniądze szły na paliwo .......i przygodę. Mieliśmy cel i dążyliśmy do niego pomagając sobie nawzajem. Teraz idzie się do banku i na drugi dzień wyjeżdża się pięknym nowym motocyklem. W

Po 15 latach trochę się to zmieniło co raz mniej jest już młodych ludzi którzy mają cel ,hobby , pasję i starają się je zrealizować . Wychowankowie zachodniego stylu życia i rodziców , którzy sami nie mając w dzieciństwie środków na swoje marzenia ,kupują swoim pociechom wszystko czego zapragną rosną i sami nie bardzo wiedzą czego chcą.

Przejawia się to dla przykładu : Tato chciałbym jakiś motorek (jakiś!!!!!!!!!!!!!.....najlepiej taki jak koledzy) Pokolenie czysto konsumpcyjne. Ten motorek mu się znudzi za rok dwa lub wcześniej.
Mam wrażenie ,że wśród żeglarskiej braci szybko to nie nastąpi. Kiedy czegoś pragniemy i walczymy o to, dłużej w nas to zostaje niekiedy przez całe życie.

Życząc wszystkim ,żeby nie popadli w komercję ,pozdrawiam

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Za ten post autor Micubiszi otrzymał podziękowanie od: Banan
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2011, o 11:45 

Micubiszi napisał(a):
Ten motorek mu się znudzi za rok dwa lub wcześniej.
Nie bardzo rozumiem. To, że coś się komuś nudzi to źle?

Micubiszi napisał(a):
Mam wrażenie ,że wśród żeglarskiej braci szybko to nie nastąpi. Kiedy czegoś pragniemy i walczymy o to, dłużej w nas to zostaje niekiedy przez całe życie.
A jeśli nastąpi (nie wiem co prawda "co nastąpi"), to będzie źle?

Niech każdy robi tak jak mu się podoba. Jedynym warunkiem jest, żeby nie przeszkadzał innym, a to, że coś (żeglarstwo, motocykle) się komuś nudzi to... chyba nie przeszkadza nikomu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2011, o 12:10 

Podziękował : 31
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: plastikowy mors
Kuba, normalnie "Motór" ... :)

Tak "motocyklarstwo" jak i żeglarstwo mają wiele odcieni - oba wyrażenia można wstawić do postu Colonela i oba będą IMO pasować do kontekstu. Przy okazji - to dobrze, że "obdarowanym" nudzą się takie gadżety jak motocykl - dzięki temu można kupić taniej używane sztuki :-P

Mnie tam najbliżej do opini skipbulby i (w pewnym stopniu) mepinga :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2011, o 12:12 

Źródłem snobizmu nie jest niskie pochodzenie społeczne, ale wrodzone chamstwo, mściwość i umysłowa gnuśność. Przy całej swojej pracowitości snob jest leniem: woli udawać, że jest kimś - na przykład człowiekiem wykształconym - niż zdobyć wykształcenie, woli być np żeglarzem niż umieć żeglować, mieć motocykl (najlepiej drogi i najpiękniejszy) niż nim jeżdzić.

Snob jest zawsze spięty, bo snob boi się, że mu nie wyjdzie, że zostanie rozszyfrowany.
Dlatego po pewnym czasie ,żyjąc w takim stresie rezygnuje bo mu się znudziło .

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Kto wie może ja też się okażę snobem zudzi mim się pływanie

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2011, o 12:20 

Micubiszi napisał(a):
Snob jest zawsze spięty, bo snob boi się, że mu nie wyjdzie, że zostanie rozszyfrowany.
Dlatego po pewnym czasie ,żyjąc w takim stresie rezygnuje bo mu się znudziło .

Kuba, OK, niech Ci będzie, że snob to kwintesencja zła wszelakiego, ale... morze jest przeogromne i jest własnością wszystkich.
Jest moje, Twoje i jest też snoba. I do chwili gdy ten snob nie zapragnie wjechać mi w burtę, to niech robi sobie co chce. Chce porzucić żeglarstwo - niech porzuci, chce żeglować - niech żegluje, chce się zbierać w grupę i z innymi snobami stać w porcie - niech stoi. CO MI DO TEGO???!!!

Mam wrażenie, ze się obrażasz na coś, co Ciebie nie dotyczy :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2011, o 12:22 

skipbulba napisał(a):
dlaczego pływam? bo jest morze. Inny powód nie jest potrzebny

Dla mnie wystarczjąca odpowiedź również.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Obrażać to ja się nie mam na co i na kogo . Nie ja zakładałem ten post ,tylko się wypowiedziałem i tyle.

Bociankle napisał(a):
„Żeglarstwo – snobizm, moda czy potrzeba obcowania z naturą.”

Napisałem przykład snobizmu troszkę nagięty do dwóch środowisk. W tytule zawarta jest od razu ocena: Snobizm i moda razem oraz natura osobno co sugeruje ,że dwa pierwsze określenia są negatywne a jedno pozytywne .

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Micubiszi napisał(a):
Źródłem snobizmu nie jest niskie pochodzenie społeczne, ale wrodzone chamstwo, mściwość i umysłowa gnuśność

Nie są to moje wymysły. A wynika z nich , że taki snob będzie uprzykrzał innym życie.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

http://www.bankier.pl/lifestyle/wiadomo ... 18779.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2011, o 12:54 

Podziękował : 77
Otrzymał podziękowań: 32
myślę Micubiszi że z lekka przedefiniowałeś "snobstwo". Snob po prostu udaje kogoś kim nie jest bo chce poczuć się lepszy od innych,

ale popieram Maara w podejściu: morze jest dla każdego- to ono zweryfikuje dla kogo to styl życia, dla kogo pasja a dla kogo sezonowa moda.

Za ten post autor gagaa_ otrzymał podziękowanie od: ZygZag
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2011, o 13:26 

gagaa_ napisał(a):
myślę Micubiszi że z lekka przedefiniowałeś "snobstwo"

Oj tam oj tam . Może troszeczkę ,ale chyba warto było :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2011, o 13:46 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
meping napisał(a):
Zapomniałeś dopisać, że rzygać się chce

nie dodałem, bo ja nie rzygam, więc akurat tego problemu nie mam :)

PS. Powiem Ci Kuba, że niestety muszę Cię rozczarować. Problem, który opisujesz parę postów wyżej dotarł już do żeglarstwa i ma się coraz lepiej :D jest całkiem spora grupa ludzi, którzy żeglują : "bo wypada", "bo dobrze wygląda w CV"'," bo koledzy żeglują","bo morskie opowieści". Coraz mniejsze jest grono: "bo można się fajnie nachlać" :D a powoli zanika grono "bo sprawia mi to przyjemność" :D także wpadasz z deszczu pod rynnę :D
Ale mnie się wydaje, że podobnie jak w żeglarstwie - morze jest duże i wszyscy się zmieszczą, tak w motocyklizmie - dróg jest dużo i każdy motong się zmiieści. Ja tylko na wszelki wypadek jak ognia unikam wszelkich form zorganizowanych typu kluby :D

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: Micubiszi
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2011, o 13:55 

Podziękował : 3180
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
gagaa_ napisał(a):
popieram Maara w podejściu: morze jest dla każdego- to ono zweryfikuje dla kogo to styl życia, dla kogo pasja a dla kogo sezonowa moda.

Wszystko jest dla każdego. Można próbować wielu rzeczy i wieloma się interesować, rezygnować z niektórych, nudzić się nimi i powracać po latach. A czasem niespodziewanie dopadnie człowieka coś takiego na całe życie i wtedy tego racjonalnie uzasadnić się chyba nie da.

Odpowiedz z cytatem