Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 lip 2025, o 02:18

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 kwi 2012, o 19:38 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
razem z kumplem chcemy zbudować tratwę (krzyżówkę pontonu, tratwy i rowerka wodnego) chcemy tym ruszyć na Wisłę. Pono potrzebne są jakieś pozwolenia na dłuższy spływ, tym bardziej że nie mamy żadnych uprawnień i "łódka" jest własnoręcznie wykonana.

Ile w tym jest prawdy i gdzie szukać odpowiedzi??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2012, o 19:47 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2383
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Dawid_Q napisał(a):
gdzie szukać odpowiedzi??

Zapytaj ORGANIZATOR INSTYTUCJONALNY FLISU:
ZARZĄD GŁÓWNY LIGI MORSKIEJ I RZECZNEJ
BIURO FLISU ODRZAŃSKIEGO W SZCZECINIE

70-214 Szczecin, al. 3 Maja 1a,
tel. (91) 489 12 05, (91) 489 12 05,
http://flisodrzanski.pl/

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowanie od: Dawid_Q
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2012, o 08:23 

Podziękował : 440
Otrzymał podziękowań: 728
Podczas rowerowych wycieczek w okolicach Odry parę lat temu na jednym ze stopni wodnych spotkałem załogę płynąca taką własnoręcznie zbudowaną tratwą z silnikiem. Chyba nikogo nie pytali o pozwolenie.Udzieliłem im wskazówek gdzie po prześluzowaniu znajdą dobre miejsce na biwak. Jeżeli chodzi o Wisłę to może być wydany zakaz uprawiania żeglugi z uwagi na wezbranie wody spowodowane opadami deszczu lub też intensywnym topnieniem śniegu w górach. Na Wiśle trzeba zapewnić sobie możliwość pokonania przeszkody jaką jest nadmuchiwany jaz spiętrzający wody Wisły dla potrzeb ujęcia wody dla elektrowni Połaniec. Trzeba się wcześniej skontaktować z nadzorem i omówić telefonicznie możliwość opuszczenia tego jazu.

Pozdrawiam Marian Janaś

Za ten post autor Marian J. otrzymał podziękowanie od: Dawid_Q
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2012, o 09:15 

Podziękował : 491
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Wojciech1968 napisał(a):
Dawid_Q napisał(a):
gdzie szukać odpowiedzi??

Zapytaj ORGANIZATOR INSTYTUCJONALNY FLISU:
ZARZĄD GŁÓWNY LIGI MORSKIEJ I RZECZNEJ
BIURO FLISU ODRZAŃSKIEGO W SZCZECINIE

70-214 Szczecin, al. 3 Maja 1a,
tel. (91) 489 12 05, (91) 489 12 05,
http://flisodrzanski.pl/

Wojciech, czemu chłopakom komplikujesz? ...i co ma Odra do Wisły.
Do 7,5m długości i poniżej 10kW mocy silnika - żadnych papierów nie potrzeba, ani dla łódki, ani dla "kierownika wycieczki". Jedynie zdrowy rozsądek i płyniesz.

Za ten post autor LukasJ otrzymał podziękowania - 2: Dawid_Q, Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2012, o 09:16 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 83
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Mialem okazje plynac dwa razy Wisla z Krakowa, raz na Mazury przez Zegrze i drugim razem na Jeziorak, Nogatem i kanalem Elblaskim, bylo to w latach 80-tych, plynelismy Omegami i nawet wowczas o zadne pozwolenie nikt sie nikogo nie pytal, po prostu wsiedlismy na lodki i poplynelismy :roll: Oczywiscie jak chcielismy rozbic na brzegu namioty to pytalismy gospodarzy, jesli takowi byli osiagalni, o pozwolenie, ale to juz historia...
Czyzby az tak sie pozmienialo?! :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2012, o 11:40 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
na mapach satelitarnych google, widziałem płynące po rzece w okolicy Warszawy łodzie "towarowe" to chyba jakiś szlak handlowy, czy wolno tak bezkarnie wpłynąć byle czym na taki teren? próby będziemy będziemy przeprowadzać na Pilicy a dokładniej na zalewie w Smardzewicach, (foto w załączniku) już tam pojawiają się pytania nie przycumujemy na plaży ani porcie (zaznaczone na czerwono), rozbić namiot w lesie? żeby nas nikt nie wygonił i nie opier... za palenie ogniska. Na zalewie widać boje, co one oznaczają i czy wolno wpływać w ich sterfę?

za dotychczasowe odpowiedzi wielkie dzięki, (serdeczne Bóg zapłać)

Załącznik:
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG [ 92.2 KiB | Przeglądane 3507 razy ]

Ostatnio edytowano 25 kwi 2012, o 11:59 przez Dawid_Q, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2012, o 11:53 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4283
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Dawid_Q napisał(a):
foto w załączniku
Nie widać...
Dawid_Q napisał(a):
to chyba jakiś szlak handlowy, czy wolno tak bezkarnie wpłynąć byle czym na taki teren?

Zanim zadasz tyle pytań spróbuj wcześniej dokształcić się troszkę sam, bo ktoś Cię w końcu op... za lenistwo:
https://www.google.pl/search?q=%C5%9Br%C3%B3dl%C4%85dowe+przepisy+%C5%BCeglugowe&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: Dawid_Q
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2012, o 12:12 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: .
robhosailor napisał(a):
Zanim zadasz tyle pytań spróbuj wcześniej dokształcić się troszkę sam, bo ktoś Cię w końcu op... za lenistwo:

:lol: dobrze powiedziane

Ja mam taki plan którego od dwóch lat nie mogę wykonać bo jak się robi ciepło to jest praca przy żeglarstwie a nie czas na moje widzimisię a jak jest zimno to już mi się nie chce.. Mianowicie chcę zrobić spływ po Odrze z Gozdowic do Szczecina na dwóch złączonych tratwach ratunkowych, na zasadzie gdzie nas noc zastanie tam rozbijamy namioty, imprezę robimy i śpimy a rano znowu na tratwy i gdzie prąd poniesie, tylko VHF ręczniaka wziąć żeby pozdrawiać po drodze nadzory wodne i żeby pogadać z barkami po drodze mijanymi.. no i wiosełka dwa żeby jakoś doczłapać się do brzegu ;)

Całe życie w przechyle...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2012, o 12:27 

Podziękował : 440
Otrzymał podziękowań: 728
Zalew Sulejowski czy inaczej Jezioro Sulejowskie jak masz na zdjęciu jest zbiornikiem zaporowym. Tuż przed zaporą może być wyznaczona strefa zakazana w którą prawdopodobnie nie wolo wpływać. Związane jest to z tzw uciągiem wody które może być odczuwalne w pobliżu zapory. W razie kłopotów z napędem masz szansę być zrzucony na drugą stronę zapory przez koronę jazu lub dostać się w wiry w rejonie ujęcia wody prowadzącej do turbin elektrowni. Sam zalew jest zbiornikiem przeznaczonym dla gromadzenia wody dla aglomeracji łódzkiej. Mimo, że jest dopuszczony do rekreacji to są na nim pewne obostrzenia. Nie wiem jak jest teraz ale chyba jest na nim wyznaczona strefa ciszy i wiem, że kiedyś istniał zakaz kotwiczenia w tzw strefie foliowania. Zbiornik przed zalaniem miał uszczelnione dno specjalną folią i chodzi o to żeby jej nie uszkodzić. Sama zapora nie jest wyposażona w śluzę tak, że do Wisły będziecie musieli tratwę dowieźć. Na samej Pilicy poniżej zapory też mogą być przeszkody uniemożliwiające płynięcie czymś większym od kajaka.

Za ten post autor Marian J. otrzymał podziękowanie od: Dawid_Q
Odpowiedz z cytatem