Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 18:58

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 wrz 2011, o 18:35 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
Podziękowałem Maarowi i Jackowi za wypowiedź na temat kaucji, bo się z nią zgadzam.
Kilka miesięcy temu na moje pytanie skierowane do Maćka " czy jeżeli Jacek rzuca kotwicę i zapomni o drugim końcu, to Agatka gotując obiad też ma się do tego dołożyć", otrzymałem odpowiedź od Mariusza.
" DOKŁADNIE TAK. Wywrócenie pontonu na fali i uszkodzenie silnika kosztowało mnie ok. 500 zł, mimo iż obserwowałem to z kokpitu zakotwiczonego jachtu. Podobnie mój błąd i przywalenie jachtem w keję kosztowałby resztę załogi". :-? :cry: :evil:
No to teraz spróbójcie odpowiedzieć na pytanie z czyjej kieszeni ma być płacona kaucja w przypadku;
1. Pływam za "michę" i ja przywaliłem w keję?.
2. j/w i załogant utopił bosak?.
3. Pływam za wynagrodzenie i ja przywaliłem w keję?.
4. j/w i załogant utopił bosak?.
Pozdrawiam
Roman

Za ten post autor Roman K otrzymał podziękowanie od: kacfil
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2011, o 18:39 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Roman K napisał(a):
No to teraz spróbójcie odpowiedzieć na pytanie z czyjej kieszeni ma być płacona kaucja w przypadku;

Najlepiej tak jak się umówiłeś z załogą. Na szczęście mamy swobodę umów - a więc i kształtowania ich treści :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2011, o 18:42 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Roman K napisał(a):

Wydaje mi się, że to mniej zależy od tego za co pływasz, a więcej od tego jak ustawiłeś sprawę z załogą NA POCZATKU REJSU.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2011, o 18:56 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
Roman K napisał(a):

IMHO źle skonstruowane pytanie.
Czym się różni pływanie za michę od pływania za wynagrodzenie. To tylko kwestia wysokości wynagrodzenia. Jesteś najemnikiem (że się tak brzydko wyrażę) i płyniesz zawodowo (jak to gdzieś napisałem PAID PRO) Taki PAID PRO ma/powinien mieć ubezpieczenie skippera.
IMHO jeżeli załoga nie narobi szkód celowo i z ewidentnej głupoty skipper odpowiada za pracę załogi przed armatorem/pracodawcą i to skipper rozlicza szkody z armatorem/pracodawcą (chyba, że skipper z załogą umówią się inaczej)

Inna sytuacja jest gdy skipper-elekt bo wybrany z paczki (bo ma doświadczenie/kwity), która organizuje rejs na Adriatyku. W takiej sytuacji kaucja/straty jest wspólnym kosztem (chyba, że inaczej ustalone), a na jachcie panuje w pewnym sensie demokracja - no poza decydującym głosem skippera w kwestiach bezpieczeństwa rejsu.

Jest to tylko moje zdanie, które poddaję pod dyskusję i chętnie usłyszę zdanie innych

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2011, o 20:43 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
pough napisał(a):
MHO jeżeli załoga nie narobi szkód celowo i z ewidentnej głupoty skipper odpowiada za pracę załogi przed armatorem/pracodawcą i to skipper rozlicza szkody z armatorem/pracodawcą (chyba, że skipper z załogą umówią się inaczej)
Dobry skiper przewidzi sytuacje, które mogą powodować straty, a jeśli nie, to jego problem*. Niestety, 99% strat w rejsach czarterowych wynika z braku zastanowienia załogi. Czy ten brak zastanowienia jest wrodzony, czy nabyty (np. alkohol), to już inna historia.

*święty nie jestem i straty też miewam, ale takie przypadki nie mają wpływu na kaucję załogi.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2011, o 21:16 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Stara Zientara napisał(a):
Dobry skiper przewidzi sytuacje, które mogą powodować straty, a jeśli nie, to jego problem

Podziel się Wojtku swoim doświadczeniem i najczęstszymi stratami jakie powstają na czarterach. Pytam poważnie, być może, pomoże mi to nauczyć się pewnych rzeczy, nie na własnych błędach :)

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 wrz 2011, o 12:03 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Dwa najczęstsze przykłady: czy odbijacze są dobrze przywiązane i we właściwych miejscach oraz czy naczynia są porządnie zasztauowane.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 wrz 2011, o 13:16 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Dobry skiper przewidzi sytuacje, które mogą powodować straty, a jeśli nie, to jego problem*

Tak też uważam. Jeżeli załoga zatrudnia profesjonalistę, to głównie po to, żeby w czasie rejsu wszystko "grało". Problemy mają obciążać wyłącznie skippera.
I nie ma znaczenia, to jak profesjonalista jest wynagradzany (kasą, "michą", czy jednym i drugim).
Wyjątek stanowią:
Rejsy towarzyskie i składkowe - tu trzeba się zwyczajnie umówić.
Rejsy klubowe - obowiązuje regulamin.
Rejsy na prywatnych jachtach - tu podobnie jak w domu: Gość w dom ... .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2012, o 09:59 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Roman K napisał(a):
BO GDY PRZYJEMNOŚĆ STAJE SIĘ ZAWODEM, PRZESTAJE BYĆ PRZYJEMNOŚCIĄ.
R.

Eeee - Romku. Nie tak kategorycznie ;)

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2012, o 10:37 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Roman K napisał(a):
BO GDY PRZYJEMNOŚĆ STAJE SIĘ ZAWODEM, PRZESTAJE BYĆ PRZYJEMNOŚCIĄ.
R.
Romku, z niejaką przykrością konstatuję, że Twój pogląd jest nad wyraz sprzeczny z moim (zaczerpniętym od Amerykanów) sposobem na przyjemność i satysfakcję w pracy:
"Zastanów się, co lubisz robić najbardziej, a potem znajdź faceta, który ci będzie za to płacił" :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2012, o 10:58 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
Wieloryb, Zbieraj.
Ło matko boska. Tak pisałem rok temu.
A wiecie że podobno tylko krowa nie zmienia poglądów. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 maja 2012, o 10:11 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Jeanneau napisał(a):
Dobry skiper przewidzi sytuacje, które mogą powodować straty, a jeśli nie, to jego problem*

Tak też uważam. Jeżeli załoga zatrudnia profesjonalistę, to głównie po to, żeby w czasie rejsu wszystko "grało". Problemy mają obciążać wyłącznie skippera.
I nie ma znaczenia, to jak profesjonalista jest wynagradzany (kasą, "michą", czy jednym i drugim).
Wyjątek stanowią:
Rejsy towarzyskie i składkowe - tu trzeba się zwyczajnie umówić.
Rejsy klubowe - obowiązuje regulamin.
Rejsy na prywatnych jachtach - tu podobnie jak w domu: Gość w dom ... .

I jak dla mnie to cała sprawa się do powyższego sprowadza, chyba że zaistnieją okoliczności ewidentnie wynikające z winy załogi. Tu oczywiście mam na myśli jawne przejawy bezmyślności, "przypadkowości zdarzeń" lub wandalizmu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 maja 2012, o 05:12 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
SlaWasII napisał(a):
A jeść trzeba... Między rejsami też! :evil:

Stara powiedział prawdę. Pewnie nie zna gości. Trasa jest dla niego niczym nowym. To byłby czyn społeczny.
Jak uzasadnić, w tym konkretnym przypadku, sens by zawodowy skiper miałby za michę płynąć z nieznajomymi?! Nie rozumiem tego obruszenia.

Czy każdy z Was jest gotów wziąć kilka dni urlopu i w swoim zawodzie tyrać za michę?!
Też nie bardzo rozumiem te niektórych słowa oburzenia -widać że nikt z tych którzy się tu wypowiadali negatywnie nigdy nie prowadzili żadnego rejsu a to też nie jest tak że bierze się kilka dni wolnego wsiada się do pojazdu i chop do jakiegoś portu a tam czeka większy czy mniejszy jacht ...książkowo....i dalej i dalej...trzeba to wszystko zorganizować a to trwa (godziny rozmów telefonicznych też nie za michę ) ....a odpowiedzialność za ludzi i sprzęt a lata szkoleń które też nie jest za darmo ....te wypowiedzi z tymi Świętymi słowami oburzenia to takie nasze polskie zachowanie a ja jak organizuję rejsy na śródlądziu to jak za michę to nawet nikt nie zadzwoni a jak za kaskę to muszę wyłączać telefon...pięknie też wkręciliście Panie i Panowie wątek z osobami niepełnosprawnymi a to takie modne teraz jak ekologia...pływałem 7 sezonów z osobami niewidomymi i słabowidzącymi i też nie za darmo (dlaczego o tym mówię ,bo mam pojęcie na ten temat i mogę się wypowiadać) bo dla tej grupy ludzi są duże pieniądze na rejsy czy inne formy aktywnego życia ale ktoś to musi zorganizować ....ja oczywiście nikomu nie zabraniam pracować za darmo niech to robi jak mu tylko czas i bliscy pozwolą ....tu jak ktoś napisze jakie są realia to zaraz go zakrzyczą zwłasza ci co mają blade pojęcie w tym temacie... teraz jest sezon pływajcie ,organizujcie rejsy dla obcych ludzi za michę czy nawet bez i ja się do tego nie wtrącam to wasz wybór ....a tu ten co pracuje za darmo to jest dobry a za pieniążki to jest BE?...ja wiem że powinno się mówić dobrze o wszystkim i nie poruszać tematu pieniędzy a śmieci zamiatać pod dywan...mam w nosie co wy sobie pomyślicie po przeczytaniu tego post ale mam prośbę - czytajcie ze zrozumieniem a jak macie jakieś wątpliwości to zapraszam na PW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 maja 2012, o 06:20 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Temat odgrzany,
Ale kolego @Cameron. Myślę, że dramatyczna większość piszących tutaj prowadzi rejsy, organizuje rejsy. Jedni za darmo, inni za michę, a jeszcze inni normalnie za kasę. Masz rację moim zdaniem, że organizacja rejsu nie załatwia się w pięc minut. Ale też nie dramatyzujmy. To nie jest organizacja zimowego zdobycia K2 :) Rejs rejsowi nie równy, ale 90% rejsów jest jednak dość banalna organizacyjnie.
Ja na przykład organizowałem i prowadziłem rejsy za darmo (zrzuta na koszty rejsu). Ale nie widze niczego zdrożnego w tym, że Stara Zientara czy Zbieraj pływają za kasę. Taka karma :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 maja 2012, o 07:23 

Podziękował : 26
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: kj
cameron6 napisał(a):
mam w nosie co wy sobie pomyślicie po przeczytaniu tego post ale mam prośbę - czytajcie ze zrozumieniem a jak macie jakieś wątpliwości to zapraszam na PW

Łomatkoboska. Staram się przeczytać Twój post ze zrozumieniem, ale gdzieś w jego połowie gubię sens wypowiedzi. Dłuższego zdania bez interpunkcji jeszcze nie dane mi było czytać. Pewnie masz rację ale cholera nie mogę tego stwierdzić.

Skipbulba jest przegość, że to zrozumiał.

Pozdrawiam, Darek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 maja 2012, o 07:44 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
cameron6 napisał(a):
czytajcie ze zrozumieniem a jak macie jakieś wątpliwości to zapraszam na PW

Tego co piszesz nie da się zrozumieć. Nie piszę tego na PW, bo jesli mi odpowiesz tak samo niechlujnie to będę miał kłopot ze zrozumieniem i odpisaniem, a tutaj mogę po prostu Cię nie czytać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 maja 2012, o 03:52 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
"Nie sprzeczaj się z Idiotami, ściągną Cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 maja 2012, o 07:25 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
cameron6 napisał(a):
"Nie sprzeczaj się z Idiotami, ściągną Cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem."

Kolega to maturę jaką ma? A ile kosztowała?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 maja 2012, o 08:36 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Andrzeju, zastosujmy tę mądrą maksymę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2012, o 00:13 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Dwa najczęstsze przykłady: czy odbijacze są dobrze przywiązane i we właściwych miejscach oraz czy naczynia są porządnie zasztauowane.

Psia kość, trzeba się nauczyć uczyć na cudzych błędach :)
Dmucha 30 kt odpychającego wiatru, pomimo, iż jest ich więcej niż zwykle, cumy ładnie pracują, patrzę na cztery dyndające na burcie odbijacze ... Ehhh ... majstersztyk, to to nie jest ... pójdę poprawię ... ale ... w zasadzie, to po co ? w końcu stoimy dwa metry od pływającego pomostu, co chwila bryzgi takie, że zmoczy do ostatniej nitki, a jutro samolot i ważenie bagażu ... obleci ...
Rano, zgodnie z przewidywaniami, wszystkie trzy odbijacze dyndają sobie na burcie ...

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7