Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lip 2025, o 16:33

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sie 2012, o 11:36 

Podziękował : 91
Otrzymał podziękowań: 637
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Witam wszystkich.

Mam wielką prośbę. Otóż przygotowuję pewną pracę, do której potrzebuję trochę Waszych opinii. Wielu z nas jeździ na rejsy do Chorwacji i Grecji, piszę o tych dwóch miejscach jako najbardziej popularnych na południu Europy. Część żeglarzy wybiera auto, część samolot.
Czy możecie napisać co powoduje że wybieracie metodę podróży ? Jakie są wasze kryteria ?
Rozumiem że jadąc z południa Polski można łatwiej podjąć decyzję o samochodzie - bo i jednak bliżej i taniej. Z drugiej strony podróż trwa, jest co by nie mówić męcząca.

jakie są główne powody że nie jest to samolot a auto ?
-cena biletu lotniczego ?
-konieczność rezerwacji biletu (chcąc mieć dobrą cenę) dużo wcześniej i ew. problemy związane z przebukowaniem?
-niedostosowanie dni lotów do terminu czarterów ?
-limit bagażu ?

Bardzo proszę o wasze refleksje i opinie w tym temacie
pozdrawiam
Andrzej

ps. jeśli mod stwierdzi że wątek trza przenieść to ok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 12:13 

Podziękował : 3180
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Do Chorwacji jechaliśmy samochodem (z Warszawy, przez Kraków i Nowy Sącz, bo tam mieszkają załoganci), głównie z powodu ceny biletów lotniczych, ewentualnych kłopotów z rezerwacją, były też chyba problemy z terminami lotów. Plusem było też to, że mogliśmy też zabrać z Polski dużo jedzenia, np. domowych słoików. Kierowca był jeden główny, ale co jakiś czas miał zmiennika, żeby odpocząć. Wyjechaliśmy w piątek, wróciliśmy w niedzielę. Pływaliśmy od soboty do soboty, więc czas podróży nie był dla nas dramatycznie długi. Acha, część warszawiaków pojechała rejsowym autokarem.
Do Grecji lecieliśmy samolotem, żeby jak najmniej czasu tracić na podróż, bo jazda samochodem jest jednak dłuższa niż do Chorwacji. Problemy były, bo pierwsze zabukowane bilety nam przepadły, obawiam się, że bezpowrotnie, z powodu upadku Maleva.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 12:32 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Witam.
W odpowiedzi na apel ;)
Do Chorwacji jako środek transportu wybieram samochód:
- wygodny dojazd przez Austrię i Słowenię
- odległość do pokonania jest do przyjęcia
- można coś po drodze zobaczyć
- chyba wychodzi taniej jadąc w cztery osoby samochodem
- w niektórych marinach są dostępne bezpłatne parkingi
- do Chorwacji trudno znaleźć tanie loty i pozostaje jeszcze tułanie się z lotniska do mariny i w druga stronę
- uniezależnienie się o sztywnych godzin odlotów
Do Grecji jako środek transportu zawsze wybieram samolot:
- zbyt duża odległość do pokonania samochodem
- lądując na wyspach unikamy dodatkowego dostosowania się do promów
- w przypadku Aten wygodny dojazd z lotniska do marin w Kalamaki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 15:11 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Janna napisał(a):
Problemy były, bo pierwsze zabukowane bilety nam przepadły, obawiam się, że bezpowrotnie, z powodu upadku Maleva.

Bilety z pewnością przepadły. Ale gotówkę możesz odzyskać, jeśli płaciłaś kartą płatniczą. Fakt faktem, że czekałem 2,5 miesiąca i musiałem złożyć reklamację ale odzyskałem całą kasę co do złotówki (bez odsetek). Transakcje na karty można reklamować jeśli towar lub usługa nie zostały dostarczone/wykonane. Gorzej ma kolega, bo płacił przelewem i do dziś dnia nie odzyskał nic.

Wasyl napisał(a):
do Chorwacji trudno znaleźć tanie loty i pozostaje jeszcze tułanie się z lotniska do mariny i w druga stronę

Zgadza się. W 2009 latał jeszcze Norwegian do Splitu. Wylot z Warszawy był sobotę o 0700 a lot trwał dokładnie 2 godziny. Było nie tak tanio - 483 PLN w jedną stronę.

I na tym przykładzie widać dokładnie moje główne kryterium wyboru środka transportu: ilość dni urlopu. Tzn. jak to zrobić, aby stracić jak najmniej dni urlopu. Jeśli wyjechałbym w piątek o 1700, to przy jednym kierowcy trudno byłoby dojechać do Splitu na sobotę 1700, tak aby zdążyć z check-in'em. Część załogi pojechała autem a ja samolotem. Natomiast biletu powrotnego nie kupowałem, bo to prawie 500 PLN. Zamiast tego wróciłem autem. Nie spieszyliśmy się, bo co za różnica czy wrócę w sobotę czy niedzielę? I tak nie tracę dnia urlopu.

W 2011 Norwegian nie miał już lotów do Chorwacji. Były dwie korzystne opcje. Jedna to czeskimi liniami z przesiadką w Pradze.Była to opcja tańsza ale powrót był w sobotę z samego rana, bodaj ok. 0400. Chciałem więc polecieć tylko w jedną stronę a w drugą znaleźć inną linię. Ale wtedy lot "tylko tam" kosztował więcej niż ... "tam i z powrotem" czyli jakby powrót miał ujemną cenę. Gdyby cała załoga tak leciała, to doszedłby problem z check-out'em, który trzeby zrobić w piątek. Jest to do dogadania (potrzebny nurek) ale to dodatkowy kłopot. Druga opcja, która była to Malev z przesiadką w Budapeszcie. Zapłaciłem w obie strony 896 PLN.

Co do transportu, to bardzo polecam busik. Ma on, jak dla mnie same zalety. Opisałem je w relacji z rejsu do Chorwacji w 2010:
http://www.charter.pl/index.php?str=11&fun=more&id=211

Wiem, że osoby mieszkające np. w Szczecinie mają dość korzystną opcję: samolotem z Berlina. Można coś znaleźć poniżej 1000 PLN.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 15:27 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Przez już 4 sezony pływania w Grecji, tylko raz leciałem samolotem, pozostałe wyjazdy zawsze samochodem, powodem takiej decyzji były relacje kosztów do czasu, mieszkam pod Wrocławiem i bezpośrednich połączeń nawet do Aten, nie mam, jak doliczę dojazd do Warszawy albo Berlina, to cała impreza zajmuje ponad dobę, więc w takiej sytuacji jedynie gdy w samochodzie miały by jechać dwie osoby, lot się opłaci, powyżej taniej i niewiele dłużej wychodzi samochodem. Nasi klienci, prawie wszyscy dojeżdżają samochodami, ja akurat zawsze nocuje po drodze, to droga zajmuje mi około 34-36 h, ale kilku z klientów jechało non stop (mieli kilku kierowców) i docierali w czasie około 24-26 h.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 15:32 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Koszt przejazdu samochodem tam i z powrotem to około 1600 zł. Jadąc w 4 osoby wychodzi po 400zł od ryja. Jednak sporo taniej. No i w sumie kłopotu mniej. Na lotnisko trzeba jakoś dotrzeć i z lotniska jakos dojechać. A to albo kłopot albo koszt.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

doktor napisał(a):
ale kilku z klientów jechało non stop (mieli kilku kierowców) i docierali w czasie około 24-26 h.

Amatorzy :) ja trasę ca. 1600 km robię sam w 18 - 20 godzin :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 15:38 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Jeszcze zwrócę uwagę na to, co nazywam koczowaniem w marinach i na lotniskach. Przy czarterach najczęściej trzeba wynieść się z jachtu ok. 0900. Idealnie byłoby więc trafić na samolot ok. 1100 - 1200. Ale tak rzadko się zdarza wcelować. Np. tani powrotny będzie o 1700. Macie 5 godzin nadwyżki. I co tu robić? Zwiedzać miasto? Ale macie już bagaże. Jedziedzie więc na lotnisko i czekacie wiele godzin kupując drogą kawę czy jeszcze droższe kanapki.

Przy przyjeździe jest analogicznie. Obowiązkiem czarterodawcy jest przekazać Wam jacht do 1700. Ale liczycie, że może bedzie gotów kilka godzin wcześniej. Bo często tak jest. I koczujecie w porcie np. od 1100 do 1700. Z bagażami. Masakra!

W przypadku autokarów do Chorwacji jest tak wymyślone, że w marinie jesteście rano i znów czekacie wiele godzin a powrót jest np. o 1900. Czyli czekacie na bagażach 10 godzin.

Tych wad nie ma busik czy auto. Trzeba tylko pamiętać, że są dość duże opłaty za parking (kilkadziesiąt euro za tydzień).

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 15:54 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Ja do Grecji nigdy samochodem nie jechałem bo mi to się wydawało za daleko, dlatego zawsze latałem samolotem. Do lotnisk mam blisko więc jak do tej pory uznawałem że wygodniej jest samolotem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 15:59 

Podziękował : 3180
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Kuracent napisał(a):
Gorzej ma kolega, bo płacił przelewem i do dziś dnia nie odzyskał nic.

No właśnie. :-(
Kuracent napisał(a):
Bilety z pewnością przepadły

W sumie bilety nie przepadły, bo mam je wydrukowane. ;-) Ale chodziło mi, oczywiście, o pieniądze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 17:32 

Podziękował : 25
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: karta kajakowa
Nie w temacie wątku, ale..

Ja lecę do Gdańska z Warszawy niedługo samolotem. Był tani jeszcze wówczas (130 zł), a opatrzność mnie broniła przed zakupem biletu w OLT. Teraz ten sam bilet kosztuje 260 zł.

Wracam natomiast Polskim Busem za 11 zł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 18:49 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
skipbulba napisał(a):

Oczywiście będąc przy tym mniejszym zagrożeniem dla współużytkowników drogi, niż rowerzysta po dwóch browarach :lol: :lol: :lol:

BP (za OT) ANMSP.

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 19:08 

damit napisał(a):
skipbulba napisał(a):

Oczywiście będąc przy tym mniejszym zagrożeniem dla współużytkowników drogi, niż rowerzysta po dwóch browarach :lol: :lol: :lol:

Zdecydowanie, a dlaczego nie? :) 20 godzin to średnia prędkość 80km/h co na niemieckich, austriackich i włoskich autostradach nie jest wielkim wyczynem :) z reguły mam czas na 2 godzinną drzemkę gdzieś na południu Niemiec :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2012, o 12:45 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
skipbulba napisał(a):
doktor napisał(a):
ale kilku z klientów jechało non stop (mieli kilku kierowców) i docierali w czasie około 24-26 h.

Do Grecji jest trochę dalej - Warszawa-Levkas = 2200 km.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2012, o 13:33 

Podziękował : 461
Otrzymał podziękowań: 482
Pływałem w Grecji ok. 16 razy. Zawsze lecieliśmy samolotem. Podstawowe kryterium to czas i wygoda, nawet jeśli trzeba zgubić parę godzin na połączenia/ w skrajnym wypadku nawet wynajmowaliśmy hotel Atenach/. Natomiast na Sporady latamy z Wiednia Lauda Air - do Wiednia wynajmujemy busa z kierowcą. Teraz 8 września mamy rejs z Levkas - dolatujemy do Prevezy również z Wiednia, ale tym razem jeden z załogantów podstawia własnego busa, którego zostawiamy na prywatnym parkingu koło lotniska/ taniej/. Właściciel parkingu za darmo dowozi na lotnisko. W tym roku w maju pojechałem do Czarnogóry autem i na pewno był to ostatni wyjazd w tym kierunku samochodem:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2012, o 13:46 

Wojtku, ale do Salonik jest 1700 :) w zadaniu nie okreslono, że to musi być Levkas :D

Dobra, wiem, nie każdy jest zawodowcem :) to tylko taki żart był, chociaz ja tak jeżdżę, no ale ja lubie jeździć :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem